Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Никада није цариградски патријарх заказивао Васељенске саборе, него Ромејски цар.

Васељенски патријарх је први међу једнакима, само зато што Рим није у православљу, иначе би то био римски папа. Али и то је по доброј вољи осталих помесних цркава а не по сили закона.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Жељко рече

Васељенски патријарх је први међу једнакима, само зато што Рим није у православљу, иначе би то био римски папа. Али и то је по доброј вољи осталих помесних цркава а не по сили закона.

Амин. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Зато је и апсурд унижавање осталих Цркава, њихових предстојатеља и епископата, од стране Цариграда. Јер легитмитет његовог првенства почива кскључиво на темељу тих других предстојатеља са својим саборима.

Ако унижаваш оне који ти дају легитимитет првенства, онда удараш на само своје првенство. То је одсецање гране на којој седиш. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ведран* рече

И који Цариград да слушам онај који ми је аминовао, или овај који ми сад не аминује? И ко ће ми рећи у томе замешатељству кога у ствари да слушам? Ко има ту власт да ми то каже, када никога нема изнад Цариграда који је сам узрок замешатељства?

Тужна туга је све ово. Овде само Бог може да нас спаси од нас самих.  

Бојим се да ће, ако се раскол деси, СПЦ успети да га "искористи" на своју највећу могућу штету... Када се сетим како је управљано многим мањим локалним кризама и скандалима нисам сигуран да смо овоме дорасли.

Подели на овим сајтовима

Predpostavljam da ste svi cuki za incident prilikom Grigorijevog ustolicenja kada nije dozvoljeno predstavniku VP da sluzi. Zanima me da li neko zna kakve su reakcije bile na to?

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Trifke рече

Predpostavljam da ste svi cuki za incident prilikom Grigorijevog ustolicenja kada nije dozvoljeno predstavniku VP da sluzi. Zanima me da li neko zna kakve su reakcije bile na to?

Стварно?!

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Вилер Текс рече

Стварно?!

Da istina je. Evo probaci i da ti nadjem.  Evo od boraca: http://borbazaveru.info/content/view/10998/37/

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Православни Србин рече

Нажалост, мислим да је политика овде умешала своје прсте. 

Потпуно си у праву. САД,НАТО,ЕУ стоје иза ове свињарије Цариграда, али је то по мени прилично позитиван развој догађаја, јер имамо прилику да ишутирамо из Цркве комби-патријаршију пуну синкретистичких екумениста, геј лобиста, сцијентиста и еколошких фанатика.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Zayron рече

ima mu se vratiti nazad.

Саће Синод Московски, сви се посаплиташе, трчећи да врну Истанбулу права.

Питам се како ли ће егзарси на Крим:ani_biggrin:

пре 6 часа, Zayron рече

UPC (KP), UAPC koje traže autokefaliju a za sada su kanonski nepriznate

Артемити са којима ћете сви ускоро да певате "Кумбајаааа". Само још да сачекате бискупесе, геј пасторе, оџе, муле, рабине и шамане...

пре 6 часа, Zayron рече

ne na UPC (KP) i UAPC).

Ма шта кажеш, ми то нисмо знали...да те благослове Артемије, Филарет и Мираш...

пре 6 часа, Zayron рече

Dakle Moskva je tamo bila u ulozi modernim rječnikom rečeno v.d. direktora (vršilac dužnosti) ili prinudnog upravitelja a na privremenu dobu koja je potrajala tačno 333 godine (1685-2018) ali za Crkvu su to sasvim normalna razdoblja i za Istočnu i za Zapadnu.

Бла, бла, трућ...

пре 6 часа, Zayron рече

I kod nas su sasvim normalni takvi jurisdikcijski dekreti (kod vas su to ti tomosi) koji potom važe po nekoliko stotina godina. I u takvoj situaciji se samo od sebe nameće rješenje da Carigrad koji je dakle jurisdikcijski nadležan na tom prostoru arbitrira u tako komplikovanom sporu gdje nekoliko crkvenih tijela istovremeno pretenduju na sukcesiju s Kijevskom Mitropolijom i neka traže (UPC KP i UAPC) a neka ne traže (UPC MP) autokefalnost.

Бла, бла, бла, трућ

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Trifke рече

Da istina je. Evo probaci i da ti nadjem.  Evo od boraca: http://borbazaveru.info/content/view/10998/37/

Ово је очекивано. Наша СПЦ је на бранику Цркве, против стамболског безобразлука. Како ствари стоје, добићемо још један Ватикан на Босфору, мада ствари и сада могу да се поправе и врате на старо...

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, Ivan Marković рече

имамо прилику да ишутирамо из Цркве комби-патријаршију пуну синкретистичких екумениста

Иване, ти си мој друг!molimoli

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Trifke рече

Ми из Ватикана чусмо: Напрсну херцеговачка коалиција. Максимино није хтео да иде на устоличење Џорџа Клунија јер је овај најавио да цариграђанима неће дати да саслужују...

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ivan Marković рече

јер имамо прилику да ишутирамо из Цркве комби-патријаршију пуну синкретистичких екумениста, геј лобиста, сцијентиста и еколошких фанатика.

Што нас? Шта смо ти ми скривили? :(

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...