Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

М. Амфилохије: "дошло је нажалост до молитвеног раскола кроз увођење новог календара."

Ово мислим да никад нисам чуо из уста некога епископа, а мора да се каже. Ми јесмо у молитвеном расколу одавно. И то је праи термин. И он се покрива само љубављу и дуготрпљењем, али ће кад тад морати да се реши. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 55 минута, Ведран* рече

Не видим на куглу :idea: да ли нам поп истину говори ил нам убачује фејк њуз? 

:))

Не нађе се у Авиним устима лаж! :D

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Ivan Marković рече

Потпуно си у праву. САД,НАТО,ЕУ стоје иза ове свињарије Цариграда, али је то по мени прилично позитиван развој догађаја, јер имамо прилику да ишутирамо из Цркве комби-патријаршију пуну синкретистичких екумениста, геј лобиста, сцијентиста и еколошких фанатика.

Грци су наша православна браћа, део су православног света и Цркве. Није Црква компартија па да тек тако ,,ишутирамо" из ње нашу браћу и православне вернике, само због једног спора иза кога стоји политика. Јер, иако има геј лобиста, фанатика, синкретиста, екумениста, итд, има и пуно верних, честитих православних хришћана којих се не смемо одрећи. Не смемо правити расколе и фракције, морамо чувати јединство Цркве.

Раскол је највећа несрећа и то је оно што никако не смемо прижељкивати, нити се томе радовати. Морамо да се потрудимо да се то превазиђе. Помолимо се Богу да ипак превлада разум и до раскола не дође.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Trifke рече

Ne razumem te. Kojih nas? Nisi ti valjda medju: синкретистичких екумениста, геј лобиста, сцијентиста и еколошких фанатика? :unbelieveble:

Нисам сцијентиста, не умем да лобирам и сувише сам млака да бих била фанатик. Само ми је симпатично како би људи да чисте и спашавају цркву уместо да крену од себе.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Sinod Carigratske Patrijarsije zaseda od 9-11 oktobra. Glavna tacka zasedanja... zna se.

https://www.vimaorthodoxias.gr/oikoumeniko-patriarxeio/to-fanari-prochora-ton-oktovrio-stin-oristiki-kinisi-gia-tin-oukrania/

U tekstu se takodje govori da kada je Car. Patr. dala autokefalnost estonskoj Crkvi u periodu 1993-96, takodje je Ruska Crkva prestala da ih pominje. Ali samo na 3 meseca.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Zoran Đurović рече

Не нађе се у Авиним устима лаж! :D

:dobro:

пре 8 часа, Zoran Đurović рече

Напрсну херцеговачка коалиција

Али Аво немој више да се молиш зањ'! 

Премолио си!

:)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, N.Petrovic рече

U tekstu se takodje govori da kada je Car. Patr. dala autokefalnost estonskoj Crkvi u periodu 1993-96, takodje je Ruska Crkva prestala da ih pominje. Ali samo na 3 meseca.

Колика ли само ароганција пахне (смрди) из овога њиховог коментара! 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Ведран* рече

Колика ли само ароганција пахне (смрди) из овога њиховог коментара! 

Nisam znao za ovo sa Estonijom pa se sad samo pitam... ko koga ovde zahebava? Znaci, digne se Carigrad, donese neku nekanonsku odluku, Rusi se pobune i za par meseci... ko da nista nije bilo. Pa nije ni cudo sto sad Carigrad vrslja Ukrajinom.

Ukrajina je malo veca od Estonije pa ih mozda nece pominjati citavih 6 meseci.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, N.Petrovic рече

Nisam znao za ovo sa Estonijom

Ја сам знао за то, али слажем се са твојим коментаром да није ни чудо што вршљају. Али има море оваквих примера. И нама су се петљали одавно. Још 1920их су поставили епископа у Мађарској, иако смо ми већ имали епископа тамо. Итд. 

Али Москва је прво била приморана да трпи (била је на коленима), а касније је пројављивала дуготрпљење на овакве испаде Цариграда. А читаво време они су градили "теологију" примата, и експанзионизма и повлачили такве потезе (Француска, В. Британија, САД, Канада, итд. ). Примали су расколнике сваке врсте, постављали епископе тамо где традиционално већ постоје епископи, а затим у последње време нецариградске епископе почели да називају без њихових катедри, патријархе не са њиховим титулама, итд.  И сад имамо то што имамо. Као да се испуњава Писмо: "А зли људи и варалице напредоваће на горе, варајући и варајући се." 

Ја мислим да ће ово морати да се реши. Али само молим Бога да се не "реши" као што се решавало 1054. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Написао сам јуче:

пре 16 часа, Ведран* рече

Они сада праве раскол, они чак не легитимишу ни већ постојећи раскол, него га или преформатирају у нови, или праве нови.

Епископ бачки Иринеј у своме писму Цариграду каже:

"И вот эти переговоры об автокефалии как раз и ведутся с этими раскольническими «Церквами» и одновременно с государственными властями Украины в отсутствии канонической Церкви и вопреки ее желанию. Cамо собой разумеется, что при этом самым наглым образом в этот вопрос на стороне раскольников вмешиваются униаты. Следовательно, речь идет не о проекте предоставления автокефалии Украинской Церкви, как мы об этом постоянно слышим и читаем, но о программе предоставления автокефалии украинским схизматическим образованиям."

Укратко: У Украјини се уопште не додељује акутокефалија Цркви, како се то представља, него се ради о програму доделе аутокефалије уркаринским расколничким групама (множина). 

Даље каже Епископ Иринеј:

"Первый епископ нашего Востока является не абсолютно первым, как это имеет в юрисдикции старого Рима, но первым в Соборе. Согласно всем известному 34-му апостольскому правилу, Собор без первого недействителен, но и первый без Собора существовать не может. Из этого следует, что Вселенский Патриарх не имеет права обсуждать, и уж тем более, принимать решения о статусе Украинской Церкви и, соответственно, какой-либо иной Церкви, сам по себе, вне Собора, самовластно."

Укратко: Цариградски патријарх је само први у Сабору (не апсолутно први), сагласно 34-ом апостолском правилу, које каже да први без Сабора не може да дејствује и да Сабор без првога такође није дејствујући. 

Апсурд у свему овоме јесте то што Цариградски патријархат сам по себи има крњу саборност, више него остале Цркве. Њихов сабор епископа није дејствујући. Уосталом они се уопште нису сајстајали дуги низ година. А и сада овај последњи састанак изгледа као нека конференција на којој им је прочитано шта ће се десити. Председавајући са групом својих лојалних сарадника управља са свиме. Такав начин управљања ЦП сада преноси на глобални ниво, на коме жели да председава без сабора. 

Ове и сличне аномалије критиковао је угледни архиепископ Цариградског Патријархата, бивши председавајући комисијом за дијалог са римокатолицима (Зизиуласов претходник), Стилијанос, већ више од деценије, он то говори као глас вапијућег у пустињи. Наравно, иако један од најстаријих архиејереја цариградског трона, и неко са огромним искуством, и богословским образовањем, он не спада у групу оних који су у "лојални сарадници" у суженом синоду. И он није старац архиепископ, (титула "старац" која се даје тим синодалцима као што је додељена Зизиуласу пре пар година). 

Ево шта је он писао пре тачно 10 година за тај начин управљања:

"The fact that, within the one undivided Body of the Hierarchy of Bishops, it became possible to establish - even within the Standing Synod - a special group of Synodal Bishops around the First Presiding Bishop, was of course an unacceptable discrimination and attempt to force the freedom in God of the other members of the Synod."

Укратко: Оснивање специјалне групе (епископа стараца) чак и између већ суженог Синода јесте силовање слободе у Господу осталих чланова. 

Дакле, када наш Епископ Иринеј наводи 34 апостолско правило, треба имати на уму и ово, да је овде реч о Патријарху који практично не председава Сабором ни у својој Патријаршији. 

Да закључим са још једним цитатом архиепископа Стилијаноса:

"...the 'primacy of honour' among the Local Churches is a necessary and beneficial reality, which is purely historical and possibly sociological but by no means sacramental (!) in nature. "

У преводу: ... "првенство части" међу локалним Црквама је неопходна и корисна стварност, која је по природи чисто историјска и можда социолошка али ни на који начин није сакраментална.

П.С. Цело писмо Е. Иринеја на руском - http://www.patriarchia.ru/db/text/5271726.html 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Ведран* рече

М. Амфилохије: "дошло је нажалост до молитвеног раскола кроз увођење новог календара."

Ово мислим да никад нисам чуо из уста некога епископа, а мора да се каже. Ми јесмо у молитвеном расколу одавно. И то је праи термин. И он се покрива само љубављу и дуготрпљењем, али ће кад тад морати да се реши. 

Ljubavlju i dugotrpljenjem..:catfight

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Isusovo magare рече

1698762566_youngpopegif-GoogleSearch.gif.f6aea00eb2d11b590b33ddaff4b410dc.gif

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Isusovo magare рече

Ala si ti magare ratoborna! Jesi li to pokupila od ovog Vedrana? :) 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

On 19.9.2018. at 13:43, kopitar рече

Voliš naređivnati....12:smeha:

ne, samo ne volim ljude koji ničim izazvani zabijaju nos u tuđe stvari

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Trifke рече

Ala si ti magare ratoborna! Jesi li to pokupila od ovog Vedrana? :) 

@Trifke :tongue:

Папини голубови мира пуштени 2014 г. након молитве за мир у Украјини. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...