Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 сат, Ivan Marković рече

Pa ne priča ovo neki artemit već Ilarion Alfejev

Мој имењак Иларион је чудо :)))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 12 минута, Ведран* рече

Мој имењак Иларион је чудо :)))

Pa da, ko ce o kome do cudo o cudu! :tongue:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Много сте бре неозбиљни. :tongue:

:))

Мени не одговори нико кад истиче рок егзарсима? 

Ми се шалимо, од све муке је ово као неки вентил, али ствари су јако озбиљне. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ведран* рече

Много сте бре неозбиљни. :tongue:

:))

Мени не одговори нико кад истиче рок егзарсима? 

Ми се шалимо, од све муке је ово као неки вентил, али ствари су јако озбиљне. 

Sikiracija tu nista ne pomaze. Oni ce uraditi sto ce uraditi i nece pitati ni tebe ni mene. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zayron рече

A ovo je istorija od Kijevske Mitropolije do kanonske Ukrajinske PC u Americi koja je u opštenju sa EP:

http://www.uaocamerica.org/our-history-statutes--polic/history-of-our-jurisdiction.html

1995 - Ukrainian Orthodox Church of the USA enters into communion with the Patriarchate of Constantinople under Bartholemew I, Ecumencal Patriarch, distancing themselves from the Ukrainian Autocephalous Orthodox Church and the Tomos of Autocephaly granted in 1924. 

Primjetno je da na Balkanu niko ustvari ne zna istoriju Staré Rusí tj. Kijevské Rusí, Ukrajina je danas njena nastupnička država, pletete i brkate, zamjenjujete ju sa istorijom Moskovske Velikokneževine (Moskovije), nastupničkom državom je sada Ruska Federacija, koja je osvajanjima potom preuzela ime i sve prerogative Kijevske Rusi, upravo zato je isplivao na površinu taj crkveni spor jer na kanonsko crkveno pravo PC i odnose Kijevske Mitropolije nema uticaja taj nasljedni svjetski razvoj dogadjaja koji je doveo Moskovsku Velikokneževinu koja je sama bila samo njen i to sasvim marginalan mali sjeverni dio - do pretvaranja u imperijalnu državu carsku Rusiju. Vas mnogo matu pojmovi Rús i Rusija, to nisu iste stvari. S pojmom Rusija, ruski se desilo nešto slično kao sa pojmom Makedonija, makedonski za koji Grci tvrde da je njihov istorijski pojam i da im je ukraden, slično je to i s tim, Što se tiče nacionalnih, etničkih prava na te teritorije, tu je situacija malo komplikovanija, u principu se uzima da u vrijeme Kijevske Rusi nisu postojali ni današnji Rusi ni Ukrajinci ni Bjelorusi, svi su bili Kijevani, Starorusi, medjutim kasnije je došlo do jezičnih i etničkih diverzifikacija na Ukrajince, Ruse i Bjeloruse sa zajedničkim pretcima Kijevanima koje su pratile takodjer i političke diferencijacije na ukrajinsku, rusku i bjelorusku naciju. Naravno da tu objektivnu istoriju Rusi ignorišu iz imperijalnih razloga, motivi su jasni a svi su politički i ideološki (velikoruski, tako su se ustvari Rusi u doba ekspanzije i imperijalno doba sami sebe prozvali, Velikorusima a sve ostale, Ukrajince, Bjeloruse, Lemke (Rusine), Hucule, Bojke - Malorusima).

Pogledajte tablice, Rusija (mišljeno tim današnja Rusija) počinje od Moskovskog velikokneževstva (koje je bilo samo dijelom Staré ili Kyjevské Rusí).

http://www.rodon.cz/print/clanek.php?id=6711

Архієпископ Тельміський Іов (Геча): Україна завжди була канонічною територією Вселенського патріархату

Повний текст читайте тут:

http://l.tinyurl.com/ybl4lxxz

Pa, sad, nacionalne istorije, ko' ce da pohvata sve te stvari 100% tacno, narocito na pocetku stvaranja hriscanstva i Crkve u Kijevskoj knezevini.

Sta, da li su bili i postojali Ukrajinci u to vreme kao nacija,.... kao sto danas poznajemo nacionalnu samosvest  ljudi koji sebe nazivaju Ukrajinac ?

Pa, deluje bes tesko, to je nesto slicno kao Crna Gora i crnogorci, koji su bili ranije nacionalno opredeljeni kao deo srpskog korpusa ( a, sada su  nacionalno 'osvesceni' crnogorci ), verovatno je tako nekako islo i kod Ukrajine. Inace, ova prica o bojama nacionalizma mi nesto mirise, kada se prevede ( na crkvenu pricu ) na osudjeni etnofiletizam, .... sto se verovatno  desava na terenu u samoj Ukrajini ( slicno kao i  Crnogorska crkva i Miras Dedeic )

Подели на овим сајтовима

Једно лаичко питање: критеријуми аутокефалности су садржани у неким канонима (којим?) или о њима одлучује Црква (она под чијом је јурисдикцијом црква-претендент на аутокефалију?) по слободној дискрецији или нешто треће?

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Orthophill рече

Па ми реално смо у раскол. И то је то. И не тврдимо да нисмо у раскол, него да неќемо да будемо у раскол.  

И још нешто, да смо сада 1967 година, ја би овде био први против МПЦ. Факт је да је раскол настао путем партиске директиве. Факт је да тада МПЦ није била зрела ни за аутокефалију, чак ни за аутономију. Али прошли су времена, хвала Богу нисмо више то што су били наши предци. Ја боље знам од вас како су бирани прве владике у МПЦ, један моји даљи и ожењени роѓак је био примораван (и то лично од државни врх!) да постане владика, али одбио је. Казнили су га.

Али МПЦ из 1967 када настао раскол и садашња МПЦ нису исти. Сада нисмо ни бољи ни гори од друге Цркве. 

Једно добронамерно питање - ако је нешто непрописно настало (МПЦ), зашто се не вратите под окриље СПЦ, па се из те позиције борите за неко решење које вам је прихватљиво? 

Зашто је боље да се инсистира на аутокефалности по цену раскола него да се буде у заједници па макар и под јурисдикцијом неке од цркава (будући да је Црква као таква наднационална)? Шта је толико претило душама македонских православаца под "влашћу" СПЦ да је боље инсистирати на расколу?

Наглашавам још једном да је добронамерно питање. Не желим да провоцирам, искрено ме интересује да чујем твоје мишљење. 

Ако је спам, молим управу да пребаци на одговарајућу тему, нисам при компу, а преко телефона тешко навигујем. Хвала. 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Trifke рече

Sikiracija tu nista ne pomaze. Oni ce uraditi sto ce uraditi i nece pitati ni tebe ni mene. 

Да им Игњатије објасни шта је саборност?:D

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Да им Игњатије објасни шта је саборност?:D

Sabornost je ,duso, kada postanes episkop. Onda ravno ides na nebo! :0205_whistling:

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Срђан Шијакињић рече

Једно добронамерно питање - ако је нешто непрописно настало (МПЦ), зашто се не вратите под окриље СПЦ, па се из те позиције борите за неко решење које вам је прихватљиво? 

Зашто је боље да се инсистира на аутокефалности по цену раскола него да се буде у заједници па макар и под јурисдикцијом неке од цркава (будући да је Црква као таква наднационална)? Шта је толико претило душама македонских православаца под "влашћу" СПЦ да је боље инсистирати на расколу?

Наглашавам још једном да је добронамерно питање. Не желим да провоцирам, искрено ме интересује да чујем твоје мишљење. 

Ако је спам, молим управу да пребаци на одговарајућу тему, нисам при компу, а преко телефона тешко навигујем. Хвала. 

Зашто се не враќамо под окриље СПЦ? Зато што СПЦ сања Велику Србију. Видите портпарола СПЦ-е, вреѓа нас и то више него солунски митрополит. Увек назива нас Славомакедонце и БЈРМ, па чак у писмо упуќено Васеленског Патријарха ми смо названи „неиспиљени Северномакедонци“. Доликује ли то наднационалног Епископата? Када би СПЦ имала љубав и однос према Македонце бар колико и Српска држава онда не би било проблем да будемо у једну Цркву. Али да нам буде услов да будемо Срби, не хвала. Ми нисмо Срби и неќемо бити (можда смо били, можда нисмо али то је прошло). Сада смо Македонци.
До раскола је дошло због то што патријарх Герман требало да се назива Српски и Македонски, али он никада није то прихватио. Затим други проблем је била бела панакамилавка македонског митрополита и охридског архиепископа. Српски Патријарх је причао да не може да буду два епископа са беле панакамилавке у једну државу. Ја не оптужујем патријарха Германа, он је био добар човек ваљда могао да учини више да се наш проблем реши, али могао и да нас одбаци као РПЦ-МП Украјинске аутокефалце, али он није то учинио. Хвала му и нек му Бог дари најбоље место у рају. Могао и да расчини све македонске епископе након проглашење аутокефалије, али није он то урадио. 

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Срђан Шијакињић рече

Једно лаичко питање: критеријуми аутокефалности су садржани у неким канонима (којим?) или о њима одлучује Црква (она под чијом је јурисдикцијом црква-претендент на аутокефалију?) по слободној дискрецији или нешто треће?

На ово питање још чекам одговор од брата @obi-wan...

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Срђан Шијакињић рече

Поменуо сам већ овде на теми, према последњем доовору додељује се уз сагласност свих аутокефалних Цркава. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Trifke рече

Sabornost je ,duso, kada postanes episkop. Onda ravno ides na nebo! :0205_whistling:

Ти и Иван ме највише доводите у искушење да вас исправљам. 

Не идеш на небо кад постанеш епископ душо. Небо је тамо где си ти.

Како бре ништа не знате. 

:0205_whistling:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...