Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, Bokisd рече

( brate Zayrone, nema efekta kada postavljas nesto ako nije prvenstveno na engleskom ili moze i na ruskom )

Jednostvano, Carigrad moze udeljivati tomose, samo na svojoj crkvenoj teritoriji, nema prava da prelazi svoje granice i da se mesa u poslove drugih crkava,....naveo sam vec iz 6.kanona 1.Vaselj. sabora, ,.....svaka crkva  ima potpunu  vlast na svojoj teritoriji, koja podpada pod njenu kanonsku jurisdikciju,...

Ali, nije mi jasno, zbog cega si toliko zapeo u odbrani Carigrada ?

Koliko ima crkava?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 4 минута, Bokisd рече

Jednostvano, Carigrad moze udeljivati tomose, samo na svojoj crkvenoj teritoriji, 

Па договорили су се још на предсаборским комисијама да у будуће сви потписују томосе. Али Барт је изгледа то заборавио. Као и оно што је пре две год потписао у Криту за брак и свештенство. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zayron рече

Pa zato što Carigrad ima prejemstvo nad svim ostalim patrijaršijama i autokefalnim crkvama, za nas, iz našeg gledišta ili tačnije iz aspekta rimske patrijaršije skoro sve te ostale crkve su samo carigradskkim autonomnim oblastima. Bez njega se nemamo s kim ni ekumenisati.

Ima prejemstvo, samo u casti i po ljubavi u zajednistvu, nema kanonsku vlast, ....to se vidi iz istorije Istocne crkve ( videlo se i na Kritskom saboru )

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Bokisd рече

Ima prejemstvo, samo u casti i po ljubavi u zajednistvu, nema kanonsku vlast, ....to se vidi iz istorije Istocne crkve ( videlo se i na Kritskom saboru )

Reci to patrijarhu Vartolomeju da nema "kanonsku ovlast". Nažalost, bilo je vidjet i na Kritu da je mjera vaše anarhije postala neunosna i opasna i za vas same. Nadam se da ćete doći k nekom razumnom rješenju, jer s ovakvim ponašanjem činite štetu i hrišćanstvu u cjelini pred nevjerujućim.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Zayron рече

Pa zato što Carigrad ima prejemstvo nad svim ostalim patrijaršijama i autokefalnim crkvama, za nas, iz našeg gledišta ili tačnije iz aspekta rimske patrijaršije skoro sve te ostale crkve su samo carigradskkim autonomnim oblastima. Bez njega se nemamo s kim ni ekumenisati, ne daje to smisao. Za nas ste važeći partneri jedino kroz Carigrad, on obavezuje i veza s nnjim.

12:smeha:12:smeha:12:smeha: Jel to ko na Florentinskom saboru kada vam sve obori jedan mitropolit Sv Marko Efeski? 12:smeha:12:smeha:12:smeha:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Bokisd рече

ovo je prvenstveno kanonski problem jurisdikcije i Moska ga je kao takvog i okarakterisala

Naravno, ali to nije nikakva sitnica, o tome se radi.

• Свиђа ми се 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Zayron рече

za nas, iz našeg gledišta ili tačnije iz aspekta rimske patrijaršije skoro sve te ostale crkve su samo carigradskkim autonomnim oblastima. Bez njega se nemamo s kim ni ekumenisati, ne daje to smisao. Za nas ste važeći partneri jedino kroz Carigrad, on obavezuje i veza s nnjim.

Ниси у јединомислију са својим папом. 

Илити народски, правиш се већи католик од папе. 

• Волим 1

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Trifke рече

12:smeha:12:smeha:12:smeha: Jel to ko na Florentinskom saboru kada vam sve obori jedan mitropolit Sv Marko Efeski? 12:smeha:12:smeha:12:smeha:

On je oborio vašu veliku šansu da prestanete biti anarhijom, ali nažalost iz toga baš neke pouke niste izvukli, kako je vidjet iz ovog vašeg čurbesa sa Ukrajinom.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zayron рече

Reci to patrijarhu Vartolomeju da nema "kanonsku ovlast". Nažalost, bilo je vidjet i na Kritu da je mjera vaše anarhije postala neunosna i opasna i za vas same. Nadam se da ćete doći k nekom razumnom rješenju, jer ovakvim ponašanjem činite štetu i hrišćanstvu u cjelini pred nevjerujućim.

Ti stvarno postajes humorista!  12:smeha: Mi cinimo stetu a vi ste mi sveci. 12:smeha: Da te podsetim koliko samo ima raskola kod vas, pa skandali oko pedofilije homoseksualnosti. Pukli ste ko zvecka u najkatolikijoj zemlji EU Irskoj i td i td I ti nasao nama da delis lekcije i govoris o sramoti za Hriscanstvo. Vi ste svojom inkvizicijom i Papstvom napravili skandal ucitavaoj Istoriji Hriscanstva a da ne pominjem krstaske ratove. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, kopitar рече

Valjda što mi je stalo do Isusove želje da svi budu jedno.

Лепе су ти жеље, само се морају остварити на прави начин. Можда да преиспиташ папску одоговрност за велики раскол уместо што овде скачеш од радости због погрешних потеза Патријарха Вартоломеја и да у томе видиш остварње тога да сви буду једно. Смањи мало, бар из пристојности.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Zayron рече

Pa zato što Carigrad ima prejemstvo nad svim ostalim patrijaršijama i autokefalnim crkvama, za nas, iz našeg gledišta ili tačnije iz aspekta rimske patrijaršije skoro sve te ostale crkve su samo carigradskim autonomnim oblastima.

Jasno je kako to izgleda iz vaseg ugla, ali za Pravoslavne to glediste nema nikakvu tezinu. To sto carigradski sad pokusava je potpuno bezvredno kao pokusaj.
S druge strane, za nas Pravoslavne ovo je u stvari i veoma dobro, jer se ovako konacno izvodi na cistinu jedno vrlo zagadjeno i zamuceno mesto u PC.

Inace, razbojnickih i nevazecih sabora, te umisljenih i usijanih episkopskih glava, je vazda bilo u Crkvi, od samog Njenog pocetka. Nije ovaj ni prvi ni jedini.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Zayron рече

On je oborio vašu veliku šansu da prestanete biti anarhijom, ali nažalost iz toga baš neke pouke niste izvukli, kako je vidjet iz ovog čurbesa sa Ukrajinom.

Radije anarhija nego mir pod papskom krunom. Video sam ja taj vas red i mir a jos ga gledam. Hvala lepo. I hvala Bogu sto ga je podigao da nas sacuva od vaseg mira. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zayron рече

Reci to patrijarhu Vartolomeju da nema "kanonsku ovlast". Nažalost, bilo je vidjet i na Kritu da je mjera vaše anarhije postala neunosna i opasna i za vas same. Nadam se da ćete doći k nekom razumnom rješenju, jer ovakvim ponašanjem činite štetu i hrišćanstvu u cjelini pred nevjerujućim.

Човек се просто запита, како ли смо опстали толико дуго без папске власти?

Па онда кад се даш у контемплацију свашта може да ти дође на ум. Као на пример да je то могуће само Божијом руком. 

Ја мислим да ћете и ви брзо сазнати да и без папских овласти (како их ти разумеш по Ватикану 1.) може да се живи. 

Па можда онда престанеш да верујеш у човека, уређење, канонски кодекс, овласти, и предаш се више Богу. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...