Jump to content

Зоран Ђуровић: Шта има Амфилохије против Степинца?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 13 минута, Zoran Đurović рече

Ти си срећан што си тврдоглав? 

Имаш у Доментијана, али и Теодосија, да Сава прима католике кроз миропомазање. То твоје писање типа како мали ПерицА замишља рај је смешно. Немој да се брукаш безвезе. Ја сам на путу и зато не могу да вам отписујем. 

Sretan put..pozdravite Papu..:sunce:

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 14 часа, Аристарх рече

Чудно би било да Душан тако радикално напада римокатоличку веру, кад су Немањићи били једни од поштованијих чланова реда витеза змаја. Као и Лазаревић касније..

Витешки ред Змаја је основан 12.12.1408. Од Немањића је тад остала само успомена. 

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Тихон рече

Витешки ред Змаја је основан 12.12.1408. Од Немањића је тад остала само успомена. 

Помешао сам са Братством Српских витезова које је основао Стефан Немања. Витешки ред Змаја је настао уједињењем различитих редова. Током постојања витешког реда змаја, српско витешко братство је било активно унутар њега преко Лазаревића.

Мсм. да то није доказ никакве сарадње са римокатолицима. али  нису џаба велике колоније Срба и Грка населили Италију, Трст, Венецију... након пада Цариграда и Косова. Вероватно су пошли тамо, уместо у Русију, јер су имали нормалне односе са римокатолицима. Српске православне Цркве из тог доба у Италији и даље постоје као Православне...

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Zoran Đurović рече

То не постоји. Нема полутрудне жене.

Није ми јасно где ви видите могућу неправилност? ако два крштења не постоје за једног верника. Ако је два пута крштени Стефан Немања заправо био само једном крштен, али се назвао или називао два пута крштеним јер очигледно он лично није сматрао да је први пут био крштен.

То мени значи само да је крштење завршен чин без миропомазања које практикују римокатолици, јер они само свештенике миропомазују. Да је то једнако крштењу са миропомазањем које постоји код православаца. 

Како сте терминологију до-крстити повезали са полу-трудном женом. Уместо са неким чином који иде до крштења или уз крштење. Јер сама реч признаје крштење, али ви због подсвести у моменту читања текста о миропомазању-докрштењу, ви то схватате другачије.

Рецимо ја сам свештеник и дође неко да приступи православној вери из римокатоличке. Неће тај човек више да му братство Опус деи качи наногице или да му неки бискуп, припадник неког левог "братства" тамо учи децу (српског порекла) о Павелићевим усташама као јунацима..

И ја кажем томе човеку "прекрстио сам те". Заправо ја тада у име власти која ми је пренесена са Апостола говорим човеку током миропомазања, да сам га пре крстио. Не полазећи од себе, већ од Духа који је човека крстио.

Јер ми немамо ритуале чишћења од римокатоличког крштења па да човека накнадно крстимо. Зато мсм. да сте суштинско значење терминологије преузели из литературе која је описивала покатоличење у фашистичком друштву.

Јер заправо не може се православац примити у католичку веру, јер правосалвна вера је прва била и остала католичанска.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Хаеул рече

Море, носи се и ти ово пасје легло. 

И ја сам остао збуњен ставовима О.Зорана, али онда сам увидео да смо ми заједно са О-Зораном погрешно терминологију до-крштен или два пута крштен, дефинисали.

Разумеш, значи проблем је у схватању етимологије термина самог значења речи. Лоше смо логички представили термин не схватајући да сам термин у оба смисла подразумева да се признаје само једно крштење.

По мени је проблем у овој ситуацији то што се код америчких домородаца мисионари на српском језику и граде им се српске цркве или манастири. Притом мене буни зашто нису заједничи отворили мисионарски центар са осталим православним црквама, па били православно католичански. Јер овако збиља испадамо као латински католици...

Само нам још хвали да неки од астека и маја почну да измишљају порекло од Цара Лазара, притом биолошко потомство не духовно потомство... И онда неће ни Митополиту ни О.Зорану да праве проблеме, него ће нас (овце) прозиват да смо фашисти ако им кажемо да јесу или да нису Срби. Како год се окрене, то је мене на крају асоцирало на Степинца у тези О. Зорана.

Али опет шта знам ја шта све обухвата аутокефалност српске цркве. Само се надам да неће бити сачињена од 80% америчких индијанаца потомака Цара Лазара. Зато и питах О.Зорана шта мисли о овом мисионарењу, да ли је тај начин васељенско-католички ако само СПЦ води програм мисионарења. Јер Србски емигранти тамо језик чувају кроз програме националне мањине у школама. Не кроз мисионарење над становницима Анда. То нема везе са ситуацијом када се припадници десет православних цркви нађу у нпр. Атини и слушају тај дан литургију на грчком јеузику и приме причешће. 

Хрисотс је критиковао Јеврејске свештенике што преводе неке у веру јеврејску, рекавши да праве веће синове пакла него што су они сами. Не желим рећи да је ово таква ситуација, али сигурно је да ова Христова поука има и шире духовно значење.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, dilic рече

Мој кратак одговор: Оно што има светлост против таме и оно што има Светост против злобе, што свети Вукашин клепачки и сви новомученици јасеновачки и пребиловачки против Павелића, Будака, Хитлера.

confused1

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Аполоније рече

Море, носи се и ти ово пасје легло. 

Ја у твоју духовност никад нисам сумњао. Ти си карикатура од човека.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Аристарх рече

Јер ми немамо ритуале чишћења од римокатоличког крштења па да човека накнадно крстимо. Зато мсм. да сте суштинско значење терминологије преузели из литературе која је описивала покатоличење у фашистичком друштву.

Јер заправо не може се православац примити у католичку веру, јер правосалвна вера је прва била и остала католичанска.

Ви овде лупетате без зазора. Нема 2 крштења, нема допуњавања крштења. Немања је крштен као католик и то му се крштење признаје, кроз миропомазање је придружен православној цркви. То је све. Сада ви можете да мастурбирате до бесконачности, али чињенице остају као такве. 

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Zoran Đurović рече

Ви овде лупетате без зазора. Нема 2 крштења, нема допуњавања крштења. Немања је крштен као католик и то му се крштење признаје, кроз миропомазање је придружен православној цркви. То је све. Сада ви можете да мастурбирате до бесконачности, али чињенице остају као такве. 

Вешто сте ми одавде истекли. Што би рекли у ЦГ, утекли... Нисте предходно размислили шта некоме значи бити Хришћанин, крштен, прекрштен, докрштен, значи тезу сте требали почети са можда Митрополитовом погрешном интерпретацијом терминологије. А како то да у Цркву Светог Трифуна у Котору постоје два олтара, јердан за римокатолике други за православце. Коме је пало па памет да постоје два Бога, двоје двери, два христа и два крштења??? Јер ту служе и православни и римокатолички свечтеници службу, свако свој олтар :0205_whistling:.

1. Терминологија по сиволу вере:

До-крштен:

означава некога ко је у римокатоличкој традицији примио крштење али не миропомазање. Па преласком у православну традицију, верник-крштен прима свету тајну миропомазања након крштења. Тако настаје реч до-крштен. урадити нешто уз-поред-до-након... крштења.

Пре-крштен:

то само значи да исти и једини Дух Свети који је пре крстио верника кроз бискупа или свештеника у римокатоличанству, сада га миропомазује кроз православног свештеника, архимандрита или епископа. Тада сами Дух проговара и каже пре сам те крстио сада сам те миропомазао као што си сам и видео/ла, то означава реч Пре-крштен. 

Два пута-крштен:

Описује околност где верник крштен у римокатоличкој цркви, не осећа да је крштен у тој верској традицији, па преласком у православну традицију кроз миропомазање прима и крштење. Самим тим значи да, та особа одбија теолошку школу која заговара да је целовито крштење изведено без миропомазања. Јер је миропомазање света тајна крштења. Што у коначници јесте исто као и када човек напусти жену због моралне покварености, па пронађе нову и каже да се поново оженио. Наравно уз благослов цркве, ако је опет Црквени брак, Црква пази на његову душу и не третира га као некога ко је и дађђе ожењен бившом женом зато што су некад били у браку, јер тај брак више не постоји.

2. питање је било за мисионарење над индијанцима, да ли то аутокефалност СПЦ обухвата?

Мене то збуњује, имамо пример да су бележени случајеви код Српских помораца, да се током 90-их година у Грчку догодило. Да мисионарски центри СПЦ ангажују бивше комунисте, тад грађевинске раднике у околини Пиреја. Да иду као мисионари Православља у Јужну Африку.

Зашто је то важно (иако би неко могао да каже да није важно)?

Зато што питање крштења код нас, може да има везе само са Српским народом и крај приче, евентуално са неком душом која је дошла код нас да пронађе уточиште. То би значило да ако се нпр. Хрват крсти код СПЦ, он самим тим не постаје Србин, већ у оквиру СПЦ ствара почетну лавру за стварање Хрватске Православне Цркве, која би била канонска. Не мислим на ову не канонску и јеретичку Хрватску Православну Цркву коју и данас води Хрватска обавештајна служба, она је из периода НДХ, када је друго православље било забрањено. Крштење те православне не-канонске Цркве је Степинац прихватао као право крштење!

3. Испада да се ви позивате на неког теолога и светитеља који је тврдио да крштено дете може случајно кроз игру да крсти неко друго дете!

То значи да Крштење није света тајна. Јер упоредимо, нисмо чули да увођење у брачну заједницу од стране крштених општинских матичара, бива икада прихваћено као Црквени брачни завет (што је исто света тајна-брак)...

Ако је тај светитељ био у праву, онда ја могу, само зато што сам крштен, да крштавам некрштене или миропомазујем крштене, током летовања у хрватску. Позиват ћу се на тог светитеља, ако ме нападну ови бискупи тамо. А истовремено могу да се причестим римокатолика јер сам већ крштен човек. Само ми треба контакт у СПЦ да јављам имена и презимена оних које сам крстио. То бих можда могао и вама лично на емаил да јављам, само да их упишете у књиге :pivo:.

Подели на овим сајтовима

И ја сам негде читао, да су поред његовог брата и супруге од брата, са разним још хрватима... тада усташе убили 2 или 3 римокатоличка свештеника, пореклом словенце. Па је Степинац у Цркви беседио и навео те злочине, то се сматра њрговом првом критиком НДХ. 

Мени је Степианц сличан пример као и Међугорје где су побацали све Србе у једну јаму, населили Хрвате и бивше србе, па од Српског манастира посвећеног успењу Богородици, направили римокатоличко светилиште где им се Богородица приказује, са све тржним центром. Они су међународну пропаганду направили од тога као једно од највећих светилишта, сви су знали за међугорје. Док Ватикан није реаговао и раскринкао ту болесну подвалу, спашавајући хрватске хришћане од умоболог дела њихове Цркве :krstix:.

Исто раде са Степинцем, почевши од самог Европског парламента, где се на захтев Хрватских политичара, први пут у овој краткој историји Европског парламента, уопште служе мисе бившим бискупима или уопште помињу такве теме. 

Подели на овим сајтовима

ТАЈ ДАН ЈЕ УБИЈЕН ЈОШ ЈЕДАН СТЕПИНАЦ  КОЈИ СЕ ЗВАО ИГЊАТ И БРАТ МАКСИМ.ЧУДНО ИГЊАТ СТЕПИНАЦ И МАКСИМ СТЕПИНАЦ КАКО ТО ГОРДО ЗВУЧИ.

Подели на овим сајтовима

Гордост, јесте... Отприлике нешто као Љотић је био, утицај државе у Цркву је прихваћен, јер држава обезбеђује највише новца... Љотићевци нису такође једну једину реч рекли против злочина од стране цркве или власти, вероватно јесте неко ако су њихова села горела од истих тих клеро-фашиста.

Ви очигледно нисте проучавали тај део историје, Степинац није реч рекао кад су Далмацију преписали Италији а овамо босанске муслимане (хрватско цвеће) изједначили са римокатолицима и Хрватима. Чак су планирали да Далматинце све преселе у Босну на место где су Србе почистили или би их тек почистили. И они од тога хоће да направе међународни симбол слободарства, као и шиптари. Читава села Чеха, Словака и Словенаца су почистили у хрватску.

Зато ја лично, једва чекам да прочитам расплет у виду неког уџбеника хрватске историје после Колиндине самоуправе. Предпостављам да ће она као комунисти својевремено, све борце за слободу да стави под усташе а усташке злочине да наведе као статистичку пропаганду комуниста. Кад се та басна публикује негде 2025 године, можда сниме и филм са донацијом из Чилеа или Аргентине:POPOcorn1:.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...