Jump to content

Зоран Ђуровић: Шта има Амфилохије против Степинца?

Оцени ову тему

Препоручена порука

@Васијан 

Интересантан је Агиорит на 1Вас19 (опет Рудер или Пидалион): Павлијанци који хоће да уђу у Цркву, морају се крстити. Њихове клирике, ако су достојни, наново крстити и рукоположити. Копирам текст из пдф, тако да није без грешака, али се разуме: The present Canon decrees with reference to persons that had been followers of the heresy of Paul of Samosata, but who later resorted to the catholic Church, that the Canon and form requires such heretics to be rebaptized by decision (Овде Агиорит користи мозак за разлику од Васијана: note that the Council improperly designates the baptism of Paulianists as a baptism, and in comparing it with our baptism, and not with itself, it employed also the verb "rebaptize," which means to baptize a second time...), But if some of them had been ordained clergymen before their Orthodox baptism, because the prelates who ordained them were not aware of the fact that they were heretics (дакле, ни канонски владика не рукополаже по аутоматизму) or that they had been ordained in the clergy according to the Paulianists; then and in that case, 1 say, after being rebaptized with an Orthodox baptism, if their life appears to have been blameless and unimpeachable, let them be ordained by a Bishop of the catholic and Orthodox Church, since the former ordination which they had received while heretics is not considered an ordination at all.

Овде је сасвим јасно оно што говоримо: Крштење и рукоположење павловаца се не прихвата, јер су безблагодатни, и онда морају да се крсте и рукоположе наново. Нема никакве икономије или оживљавања мртвог сакрамента, јер су ови имали православну форму крштавања. Дакле, нема зомбија. Поново се крштавају и рукополажу они који немају благодати. То овде и Никодим вели: For how can anyone that has not been baptized in accordance with the Orthodox faith receive a visitation of the Holv Spirit, and grace, in ordination (Пид. 192-3)?

Крсте се некрштени, рукополажу нерукоположени. Ови би ладно могли да буду примљени кроз „икономију“, јер имају православне формуле, мувају се ту по Цркви, чак их рукополажу православне владике, и тим пре би требала „икономија“ на њих да се примени, али се није примењивала нити се могла применити. Из простог разлога што икономија није крштавање некрштеног некрштењем и рукополагање нерукоположеног нерукоположењам. И то се види из Никодима. Дакле, у сакраментима нема икономије, како лепо рече Жика. Ово је све против Васијановог безумља по коме некрштени може да се рукоположи ако га рукоположи канонски владика! Тајне се знају. Када се погледа друга страна медаље, јасно је да када примамо несторијанце у чину да их не примамо по икономији него као крштене и рукоположене људе. Иако их православци нису крстили ни рукоположили.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Јако је тешко расправљати са приучени људима, као што је Васијан. Зато сам био одлучио да се не осврћем на све бесмислице које он испаљује, него да будем селективан, а да овим радом само наставим са писањем своје књиге о крштењу. Зато није губљење времена, а ова довијања Васијана су бисери који су од непроцењиве вредности. Јер нико здравомислећи не би се тога присетио! Иде чак изван граница од Отаца установљених па учи Тасу и Агиорита! И свако мало призна католике да су Црква.

Тако Васијан лупи да се јавила Богородица, Кирилу и рекла му да је Златоусти у хору светаца (тако нешто), па га овај убацио у диптих. То је житијска измишљотина, али отворити очи Васијану, то би надишло и способности Григорија Чудотворца (не Дурића, него Неокесаријског). А Кирило говорио: Ако је Јуда у збору Апостола, онда је и Јован у збору епископа! И то је оно што текстуално знамо, а не некаква Међугорја и сл. Сада би неки католички Васијан рекао овом „православном“: Па 7ВасСаб је прихватио јуридичко првенство папе јер је одобрио Константинову даровницу на коју се Папа Хадријан позвао! Наиме, Даровница говори о томе да је Папа Силвестар крстио Константина, а Васијан, правећи се невештим, или мислећи да смо сви неписмене будале, помиње неку верзију да је Силвестар био огласио Константина! Наравно да је то и бесмислено и лаж, али за Васијана то нема везе. Он је побожан. Било му битно да негира како је аријанац крстио Константина, али кога нико после по „икономији“ није примио у Православну Цркву и оживео му то мртво крштење. Можда зато католици и немају Константина у календару? Јер је био мртворођен...

Догмат о иконама (ја сам иконофил, али и иконописац) је утемељен и на лажима. Овај фалсификат, Constitutum Constantini, је апокрифни документ сачуван у Псеудо-Исидоровим декреталијама (IX век) и, интерполиран касније у Decretum Gratiani (XII век), где као Константин даје зелоено сетло за световну власт римским понтифексима. Константин је као оболео од куге, јављају му се двојица у сну, кажу да га Силвестар Папа крсти, овај то ради, доносе икону Петра и Павла и Кон. вели да су то та двојица који су му се јавили у сну. – Целу ту причу је потврдио 7ВасСаб, али је италијански хуманиста и филолог Lorenzo Valla показао да је то фалсификат. Нисам чуо да се међу православнима јавио неки лудак да порекне Лоренцов суд.

Хадријаново писмо завршава: „Преклињем са великом жељом срца вашу Благост, и као пред вама присутан, испружен на земљи, пред вашим стопалима вођеним Богом, тражим и пред Богом захтевам и молим да наредите да се успостави првобитно стање и да потврдите исте најсветије слике у самом царском граду, Богом чуваном, и у другим крајевима Грчке, спроводећи предање ове наше пресвете римске цркве, поричући и одбацујући лукавства злих и јеретика, да бисте били пригрљени у загрљај ове наше свете католичке и апостолске и савршене цркве римске“!

Пре тога је Хадријан говори о радости за жељу да се вера поврати, која је једнака болу „за претходни раскол проузрокован јересју“. Додаје: „Света католичка и апостолска црква се обнавља првенствено ако следи предање православне вере цркве светих Петра и Павла, поглавица апостолских, и грли њиховог Викара... Ваша царственост, коју сте добили као дар од Бога, да поштује најсветију римску цркву поглавара апостолских, којима је сам реч Божија дала власт да разрешава и везује грехе на небу и на земљи“. Све ово су бизантинци потписали. Васијан би имао примедбе, али су ово нашијенци потписали, али ово вероватно не важи јер није потписано на 327ВасСаб!

Подели на овим сајтовима

Opasno je kad dođe do razbijanja naših čvrsto izgrađenih istina o nepogrešivosti naše vjere pa se onda grčevito borimo da se to ne dogodi...ja sam prošao kroz tako stanje pa mogu razumjeti ove talibane.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, kopitar рече

Opasno je kad dođe do razbijanja naših čvrsto izgrađenih istina o nepogrešivosti naše vjere pa se onda grčevito borimo da se to ne dogodi...ja sam prošao kroz tako stanje pa mogu razumjeti ove talibane.

Чини ми се да радим богодухно дјело...:))

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

.... избрисах поруку...

Свратих код вас да видим шта радите па погрешно посах одговор овде уместо на другу тему...

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Чини ми се да радим богодухно дјело...:))

I ja imam isti osjećaj...

ne zaboravim staviti u krunicu stalno tebe i ovo što radiš ..svjestan sam da te čekaju velika protivljenja ali nisi sam mada tako sad izgleda.

Ono što je od DS ne može propasti.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Ведран* рече

.... избрисах поруку...

Свратих код вас да видим шта радите па погрешно посах одговор овде уместо на другу тему...

Ništa nije slučajno..:))

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, kopitar рече

Pa, Kopitar, 'talibani' bili do skora u obe crkve, skoro hiljadu godina,...  :flert:

Jel' si se to odrekao proslih papa,... :D

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Pa, Kopitar, 'talibani' bili do skora u obe crkve, skoro hiljadu godina,...  :flert:

Jel' si se to odrekao proslih papa,... :D

Sve ima svoje vrijeme...pa i vrijeme talibana.

Подели на овим сајтовима

Лаички питам, да ли владика (по слободној судијској процени), може самостално донети одлуку да се неки одређени јеретик мора крстити (from scratch)?

Или је VAR безусловно неопходан, без обзира на ситуацију?

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, син милутин рече

Лаички питам, да ли владика (по слободној судијској процени), може самостално донети одлуку да се неки одређени јеретик мора крстити (from scratch)?

Или је VAR безусловно неопходан, без обзира на ситуацију?

Канонски је прописано како се ко прима. Нема ништа на осећај. Јер кад то препустиш на осећај, онда све оде у ... 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...