arizan Написано Август 15, 2018 Пријави Подели Написано Август 15, 2018 Да ли је неко од вас ‘својеручно’ заклао неку животињу ради меса? Има ли неког овде ко је узгајао животиње? Мене раније ово питање није занимало, али сам недавно једно краће време чувао неке ћурке и кад је требало да их дам на клање није ми било пријатно (живим на селу, имам услове и хранио сам је за пријатеље у граду). Гледам их…жива бића... свако јутро кад их пустим у авлију радују се новом дану… воле што су живе… временом су неке јеле из моје руке… нису ме се плашиле, па сам могао и да их помилујем.. и онда, како да их закољем? Са сисарима је још горе, они су још дружељубивији.. Кад сам их дао на клање, осећао сам се као издајник. Оне мене гледају очи, радују ми се кад ме виде, имам утисак загрлиле би ме оним крилима-а ја њима нож под грло! (ово је фигуративно, као што рекох, други су клали, али ја сам то одобрио, а то му дође на исто… ) Један мој пријатељ, брат из Цркве каже: ко није у стању да закоље животињу, не би требало да једе месо. Чувао бих козе, треба ми због млека. Клање се може избећи неко време, али после се број толико умножава да је чување нерентабилно. Могу да их продам другоме, али и тамо би пре или касније ишле под нож, исто им се хвата…. АлександраВ, Dragi, Konjanik and 2 осталих је реаговао/ла на ово 1 2 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Konjanik Написано Август 15, 2018 Пријави Подели Написано Август 15, 2018 @arizan Ja drzim stoku kuci, ranije sam ih klao, sad nosim da profesionalac to radi. Nikad mi nije bilo lako, ni pile ni jagnje ni prase. АлександраВ and arizan је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
arizan Написано Август 15, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 15, 2018 @Konjanik па имаш ли идеју како клање да се избегне? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Konjanik Написано Август 15, 2018 Пријави Подели Написано Август 15, 2018 Управо сада, arizan рече па имаш ли идеју како клање да се избегне? Ako ima neko u tvom mestu ko to radi za pare, daj njemu, ili nemoj drzati stoku. Ne znam za trece :). arizan, Vladan :::. and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Август 15, 2018 Пријави Подели Написано Август 15, 2018 пре 2 минута, arizan рече па имаш ли идеју како клање да се избегне? Мој деда је увек тог дана када стигну пилићи за клање измишљао неке послове, па само нестане, а онда га баба псује и коље. Шалу на страну, обоје су били јако тужни тога дана, стварно. Заволиш те животиње, бринеш о њима, што кажеш видиш да ти верују, и онда се измакнеш, претвориш их у храну. Једино што је деда стално говорио, сећам се, јесте да му је лакше када помисли да храни пилиће да би нахранио унучиће. Ето... Dragi, TSCHeTSCHen, Vladan :::. and 2 осталих је реаговао/ла на ово 2 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 15, 2018 Пријави Подели Написано Август 15, 2018 пре 25 минута, arizan рече Да ли је неко од вас ‘својеручно’ заклао неку животињу ради меса? Има ли неког овде ко је узгајао животиње? Мене раније ово питање није занимало, али сам недавно једно краће време чувао неке ћурке и кад је требало да их дам на клање није ми било пријатно (живим на селу, имам услове и хранио сам је за пријатеље у граду). Гледам их…жива бића... свако јутро кад их пустим у авлију радују се новом дану… воле што су живе… временом су неке јеле из моје руке… нису ме се плашиле, па сам могао и да их помилујем.. и онда, како да их закољем? Са сисарима је још горе, они су још дружељубивији.. Кад сам их дао на клање, осећао сам се као издајник. Оне мене гледају очи, радују ми се кад ме виде, имам утисак загрлиле би ме оним крилима-а ја њима нож под грло! (ово је фигуративно, као што рекох, други су клали, али ја сам то одобрио, а то му дође на исто… ) Иста прича само што смо ја и једна комшика све урадили сами тј. она је држала ћурке у џаку из којег је вирила само глава, а ја сам урадио најгори део старом дедином сатаром коју сам баш за ту прилику рестаурирао... arizan and АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
arizan Написано Август 15, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 15, 2018 пре 20 минута, АлександраВ рече Мој деда је увек тог дана када стигну пилићи за клање измишљао неке послове, па само нестане, а онда га баба псује и коље. Шалу на страну, обоје су били јако тужни тога дана, стварно. Заволиш те животиње, бринеш о њима, што кажеш видиш да ти верују, и онда се измакнеш, претвориш их у храну. Једино што је деда стално говорио, сећам се, јесте да му је лакше када помисли да храни пилиће да би нахранио унучиће. Ето... Па о овоме причам.. А са сисарима је још горе. Више времена им треба да порасту, па си дуже са њима. Јес да козе или овце нису кућни љубимци, али ја не бих могао а да их не помилујем бар једном дневно. А свака животиња којој покажеш пажњу ти пре или касније укаже поверење, па се залепи за тебе кад те види.. Слажем се са твојим дедом, само што ја без меса могу и онда одатле ова моја недоумица. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lady Godiva Написано Август 15, 2018 Пријави Подели Написано Август 15, 2018 (измењено) Ми који немамо здравствених тегоба бисмо реално могли да живимо и без меса. Ако ти је за утеху и Исус је јео месо. Не постоји више нечиста храна. Ниси по дифолту бољи човек ако живиш на тофуу него ако убијеш ћурку да прехраниш дете. Али ако те занима, има нека класификација животиња према степену свести: рибе, па пернате животиње, па говеда, свиње, јагњад и јарад... Пилићи и ћурке нису толико интелигентне, као нпр свиње, које су паметније и од паса, па се вежу за власнике, играју, уче... Ја нпр рибу и пилетину једем често, свињетину/говедину сам узела свега неколико пута за поседњих пар месеци и планирам да је потпуно избацим из исхране. Да живим на селу, вероватно бих имала мали рибњак, имала коке, патке или ћурке због јаја и меса, а краву/козу/овцу само због млека/сира.. не бих их клала ни јела. ПС. Сети се само да су те животиње које си ти одгајао имале колико толико леп живот. Док оне које се "производе" на фармама живе у страховитим условима. Те ћуркице које си чувао су макар виделе сунца и газиле по трави. И то се ваљда рачуна. Едит: Конфузног ли коментара. Измењено Август 15, 2018 од Lady Godiva arizan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
arizan Написано Август 15, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 15, 2018 пре 8 минута, Lady Godiva рече Ми који немамо здравствених тегоба бисмо реално могли да живимо и без меса. Ако ти је за утеху и Исус је јео месо. Не постоји више нечиста храна. Ниси по дифолту бољи човек ако живиш на тофуу него ако убијеш ћурку да прехраниш дете. Али ако те занима, има нека класификација животиња према степену свести: рибе, па пернате животиње, па говеда, свиње, јагњад и јарад... Пилићи и ћурке нису толико интелигентне, као нпр свиње, које су паметније и од паса, па се вежу за власнике, играју, уче... Ја нпр рибу и пилетину једем често, свињетину/говедину сам узела свега неколико пута за поседњих пар месеци и планирам да је потпуно избацим из исхране. Да живим на селу, вероватно бих имала мали рибњак, имала коке, патке или ћурке због јаја и меса, а краву/козу/овцу само због млека/сира.. не бих их клала ни јела. ПС. Сети се само да су те животиње које си ти одгајао имале колико толико леп живот. Док оне које се "производе" на фармама живе у страховитим условима. Те ћуркице које си чувао су макар виделе сунца и газиле по трави. И то се ваљда рачуна. Едит: Конфузног ли коментара. Немам ни ја никакве недоумице, без меса се може. Ја га не једем неколико година уназад, осим рибе. То нисам поменуо у уводном посту. Само не знам како да избегнем клање оне стоке која ми даје млеко. Изгледа нећу моћи. А начин на који чувам животиње ми, донекле, јесте утеха, искрено. Када би људи знали како се животиње ''индустријски'' узгајају, а затим кроз шта све пролазе по кланицама... мислим да би већина престала да једе месо. На који део Светог Писма мислиш кад помињеш да је Господ јео месо? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sofija_ Написано Август 15, 2018 Пријави Подели Написано Август 15, 2018 пре 2 часа, arizan рече Да ли је неко од вас ‘својеручно’ заклао неку животињу ради меса? Има ли неког овде ко је узгајао животиње? Мене раније ово питање није занимало, али сам недавно једно краће време чувао неке ћурке и кад је требало да их дам на клање није ми било пријатно (живим на селу, имам услове и хранио сам је за пријатеље у граду). Гледам их…жива бића... свако јутро кад их пустим у авлију радују се новом дану… воле што су живе… временом су неке јеле из моје руке… нису ме се плашиле, па сам могао и да их помилујем.. и онда, како да их закољем? Са сисарима је још горе, они су још дружељубивији.. Кад сам их дао на клање, осећао сам се као издајник. Оне мене гледају очи, радују ми се кад ме виде, имам утисак загрлиле би ме оним крилима-а ја њима нож под грло! (ово је фигуративно, као што рекох, други су клали, али ја сам то одобрио, а то му дође на исто… ) Један мој пријатељ, брат из Цркве каже: ко није у стању да закоље животињу, не би требало да једе месо. Чувао бих козе, треба ми због млека. Клање се може избећи неко време, али после се број толико умножава да је чување нерентабилно. Могу да их продам другоме, али и тамо би пре или касније ишле под нож, исто им се хвата…. mozes uzeti kozu, dve,da imas za sebe, ako dobiju mlade, prodas ili poklonis..opet, ako si tako saosecajan i osetljiv, i vezes se za svaku zivotinju, onda bolje ne drzi nista do kornjace, koja ce da te nadzivi Аристарх and Натан је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Август 15, 2018 Пријави Подели Написано Август 15, 2018 Цитат Koје оправдање имамо за убијање животиња ради хране? Jos uvek nismo autotrofi. Vladan :::. and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Август 15, 2018 Пријави Подели Написано Август 15, 2018 пре 2 часа, arizan рече На који део Светог Писма мислиш кад помињеш да је Господ јео месо? пре 2 часа, arizan рече Па нпр на Пасхалну вечеру. Не мо'ш учествовати у обредној вечери а да не једеш пасхално јагње. Питај Јевреје може ли то бити. "Пардон, ја сам веган". Бзвз На другом месту кори народ јер су имали Јована који није јео меса, а он све једе са грешницима па им не ваља ни онако ни овако... То му дође к'о она "монашка" да се Христос није никад смејао. Ај' замисли мргуда коме сва деца радосно трче. Бива ли? arizan, АлександраВ, Vladan :::. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Август 15, 2018 Пријави Подели Написано Август 15, 2018 пре 31 минута, drvce рече Jos uvek niste autotrofi. Branislav81, drvce and arizan је реаговао/ла на ово 1 2 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Август 15, 2018 Пријави Подели Написано Август 15, 2018 Gladni smo i volimo da krkamo meso...uostalom i sam Bog dok je bio na Zemlji je jeo meso....nije bio hipik kako neki njuedžerski pravoslavci zamišljaju.... Јанко, TSCHeTSCHen and arizan је реаговао/ла на ово 1 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Поуке.орг инфо Написано Август 15, 2018 Пријави Подели Написано Август 15, 2018 Никад не бих могао да закољем животињу...они који то раде и којима је то посао скидам капу. Замисли, ујутру треба да устанеш и да идеш у кланицу где те чекају животиње које ћеш тог дана клати... obi-wan and АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука