Jump to content

Koје оправдање имамо за убијање животиња ради хране?

Препоручена порука

пре 4 часа, Маријана91 рече

Пошто је месо храна која човеку даје више снаге и енергије, па су самим тим и телесне потребе јаче, мислим да они на тај начин умањују жељу за телесним. Чисто мислим, не тврдим...

:ok:

Cini mi se, da je to jeste,  jedan ( od mnogih ) od ciljeva posta. ( smanjivanje telesnih zelja, povecanje duhovnih zelja )

Подели на овим сајтовима

• Одговори 51
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 26 минута, Аристарх рече

Са том исхраном

Штајазнам, свако ваљда може да процени шта му је чинити и шта ће да једе а шта не. Мислим, бар би требало. Не гледам у туђи тањир, хвала Богу да мој није празан.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
On 16.8.2018. at 22:46, Џуманџи рече

?

Па није ми онда јасно, ако нам је Христос узор, зашто се и у овоме монаси не угледају у њега? Колико знам, они не једу месо... рибу за празнике, али сисаре не. Па, ако је Господ за празник јео месо, зашто су им типици толико строги?

Подели на овим сајтовима

On 16.8.2018. at 16:14, Justin Waters рече

Dobro kažeš ne valja ti naslov. Beze mesa se može svakako, samo oni koji ne jedu meso ne treba da gnjave one koji jedu i obratno. Svako svakoga da pusti na miru. 

Ovo ti nije tačno. Hrišćanstvo nema odnos prema tvorevini na prvom mjestu, nego odnos prema čovjeku na prvom mjestu. Hrišćanstvo je čovjekoljubiva vjera. Fokus je na ovaploćenju Boga u liku i djelu konkretnog čovjeka Isusa Hrista, a ne na očuvanu prirode i šta i ja znam. Iz toga automatski slijedi da odnos prema tvorevini ima funkciju odnosa prema čovjeku, dakle svakako da je čuvanje prirode dobra stvar, ali ne zbog same prirode - priroda umje sebe da čuva itekako dobro, nego jer to treba čovjeku. 

Ako ti se u kožu zabode menigokokni krpelj, nemoj ni slučajno da ideš doktoru, pusti...ako ti napadne mozak, moli se Bogu, ako preživiš (u 100% slučajeva nećeš) super, ako ne onda si u skladu sa prirodom. O antibioticima nemoj ni da razmišljaš, ubijaš bakterije  - živa bića.

Nikakve logike nema. Ja nikad ne bi bio spreman da budem hirurg, ali sam itekako željan da oni postoje da mogu da intervenišu kad ljudima treba spašavati živote. Meso volim, i znam dobro da iza toga stoji nož...međutim zbog toga ne jesti mesto, ne zato štoi mi se ukus mesa ne sviđa, nego radi nekog sentimenta prema životinjama, toliko osjećajno glup smatram da ne treba niko da bude. Takva vrsta morala i brige nije iskrena, nego lažna i ima za cilj ne zaštitu životinja nego navlačenje neke pažnje na sebe i pridavanje važnosti. 

Јеси ли ти до сада ухранио неко живинче и на крају га лично заклао? И ако јеси, какав је осећај?

Подели на овим сајтовима

@Поуке.орг инфо не верујем да ће тема да се развија даље, али ако процениш да је боље, можеш да промениш наслов у ''Да ли сте у стању да закољете животињу'' или тако некако... То ме је интересовало, а не вегетаријанство, веганство и остали начини исхране. Имам утисак, да сам наслов неспретно изабрао.

Подели на овим сајтовима

On 17.8.2018. at 8:40, Лубеница рече

Пошто је месо храна која човеку даје више снаге и енергије, па су самим тим и телесне потребе јаче, мислим да они на тај начин умањују жељу за телесним. Чисто мислим, не тврдим... Ми имамо пост по типику, што бисмо даље улазили у дубиозу да ли треба да једемо месо или не.

А што се тиче здравља, мислим да месо није више здраво као некад, као што ништа и није, ни воће и поврће. Имам брата који од малена није хтео јести месо, мислим да се вегетеријанац родиш, а хуман си па због тога не једеш месо, па онда мораш много чега да се одрекнеш, јер пуно ствари има које користиш у свакодневном животу које је настало убијањем животиња. А скоро се исто родила беба чији су родитељи вегетеријанци, односно само месо не једу, не разумем се баш у то, веган, вегетеријанац, макробиотичар, но беба здрава и права, као и они , ништа им не фали. Дакле није неопходно. Мада Богу да то смета, зашто би правио ланац исхране тако суров и међу самим животињама...

Слажем се са изреченим у првом пасусу, али сам из другог разлога поставио питање. Објаснио сам у одговору Џуманџи.

А овај други део је је широка и занимљив тема, али ме то овај пут није интересовало. Лоше сам изабрао наслов. Ако некога интересује, можда се отвори засебна тема.

Подели на овим сајтовима

On 9.11.2018. at 18:13, arizan рече

Јеси ли ти до сада ухранио неко живинче и на крају га лично заклао? И ако јеси, какав је осећај?

Nisam jer živim u gradu gdje je zabranjeno držati živinu, stoku itd...i to što nisam ne znači da ne bi da imam domaće životinje. U prvom redu da živim na selu držao bih živinu i po koje tele i da naravno učestvovao bih u klanju ako bi kada bi došlo vrijeme za to. 

• Свиђа ми се 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...