Jump to content

Здравко Пено: „На пола пута“ – о теолозима-дарвинистима, вери и лицемерју

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Леон Професионалац рече

Да, да! Слично нам је мишљење о овој ствари.

И мени је неприхватљиво то што је проф. Пено урадио с тим што то разрађујем па мислим да није морао, тј. да није био обавезан да цитира Јахија. Она моја склоност да увек оправдавам људе...

То је лепа склоност. А то кажем зато што и ја имам ту склоност па волим да мислим да је лепа и добра :D , ма колико та склоност изгледал некомпатибилна са мојим форумским наступом, али тако је.

Зато што када овде говоримо о стварима које се тичу конкретних чињеница онда се трудим да активно деактивирам :))) ову склоност док се ствари не искристалишу. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 201
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 7 минута, Леон Професионалац рече

Гле! Како добра фора с Вашим цитатом а у вези са оним да сте Ви уствари г. Јефтић.)

Збунисте ме. Нисам прочитао поруку до краја да видим овај део, него кад сам прочитао онај мој наводни (фалсификовани) цитат помислио сам, није ваљда да сам то написао! Морао сам у чуду да се вратим и проверавам. staniiiiiii

А шта вас доводи у искушење да мислите да сам ја Јефтић? :D Баш ме интересује! 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

С друге стране, мени се овде у чудној комбинацији појављују рекламе за један сајт...

:))

20180808_214541.jpg.1c6a970109759934c6668fb147afd4d8.jpg

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

МОЛИМО СВЕ КОМЕНТАТОРЕ ДА СЕ ДРЖЕ ТЕКСТОВА И ДА СЕ О ЊИМА ГОВОРИ А НЕ О САМИМ ПИСЦИМА.

ХВАЛА.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Pena znam sa faksa. Био је мој старији колека, као што му знам и сестре, сви вредни и поштени људи, завршавали високе школе. Пено је докторирао у Грчкој, али није као неки што су тамо отишли у ходочашће. Мала смо црква и све се зна. Малом Јефтићу није пало на памет да напише неки осврт на условно прихваћени докторат Дражена Перића, или да напише неке пикантерије око (прича се међ' владикама, тако да помињем само незваничне информације) доктората еп. Максима Васиљевића, или како је одбијени на Бг Универзитету докторат (мислим да је био магистарски, тај сам читао) Владана Перишића у Сарајеву доживео трансформацију? Зли језици шире причу како је Перишић писао докторат еп. Григорију Дурићу... Једини докторат у целој тој екипи има Богољуб Шијаковић, и то је докторат достојан једног Хајделберга или Сорбоне. 

Јефтић сада отплаћује кредит на основу кога је примљен на БФ, иако није био квалификован. Таквим је и остао, јер на БФ не може да се постане доктором патристичких наука. Ни Перишић није патролог. Али је код нас хаос, мада се у неким сегментима друштва знају правила, тако да лекар опште праксе не може да буде хирург. Код нас се руководи оном: Лако ћемо! - Не сећа се више Перишић шта је писао Ђурићу и Шајковићевој кад је био одбијен...

О моралу овог друштва имате мој осврт у "Херцеговачки клан".

Пенов текст спада у прегледне, не у оригинални научни рад, тако да цитатологија или позивање на разне аукторе није нужна, мада може бити пожељна. Ја овде објављујем популарне текстове, али за Оце и изворе увек дајем референце, док кад хоћу да препричам нешто опште, комодитета ради то урадим по неком битном аутору, али га углавном поменем. Код Пена су била и општа места, тако да се Јефтићев труд увлачења једнако показао бескорисним, јер би се само неука особа примила на те његове анализе. Да је Здравко поменуо нешто што је оригинална идеја овог мислиоца, онда би се могао оптужити за плагијат, а овде смо видели да се ради о баналним стварима. Дакле, цела ова прича је депласирана. 

Са друге стране, ја бих смео да ставим руку у ватру да Перишић у свом магистарском-докторату, нема ниједан оригинални цитат из отачких списа а да га није преузео од неког научника. Крајем 80их и почетком 90их отачка литература није била тзолико присутна у Србији, као ни студије на исте. Међутим, читајући годинама те студије, као и сама дела, видео сам да су Перишићеви наводи из друге руке, општа и банална места. То код Шијаковића није случај.      

Па добро бре Зоки, велком назад.  Кажи оно што други не умеју или не смеју.

И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Поуке.орг инфо рече

МОЛИМО СВЕ КОМЕНТАТОРЕ ДА СЕ ДРЖЕ ТЕКСТОВА И ДА СЕ О ЊИМА ГОВОРИ А НЕ О САМИМ ПИСЦИМА.

ХВАЛА.

Гдине НН сајт админу, по чему не треба изнети сведочанства о писцима, него треба само говорити о објављеним чланцима. Извадити из целокупне биографије професора Здравка Пене само један чланак и онда његово име извргнути апсолутном руглу??!! Не заслужују ли читаоци, па и овог форума, мало боље упознавање са биографијама аутора и кредибилитетом једног и другог аутора????

И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ведран* рече

Збунисте ме. Нисам прочитао поруку до краја да видим овај део, него кад сам прочитао онај мој наводни (фалсификовани) цитат помислио сам, није ваљда да сам то написао! Морао сам у чуду да се вратим и проверавам. staniiiiiii

А шта вас доводи у искушење да мислите да сам ја Јефтић? :D Баш ме интересује! 

Чинило се да му превише нагињете :pcelica:

пре 2 часа, Ведран* рече

С друге стране, мени се овде у чудној комбинацији појављују рекламе за један сајт...

:))

20180808_214541.jpg.1c6a970109759934c6668fb147afd4d8.jpg

Ха, ха, ха! Немам времена ни да погледам тај сајт. До сада сам једино читао Леш на операционом столу или како већ...

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Поуке.орг инфо рече

ХВАЛА.

Како кад се управо поменути текстови које коментаришемо угоавном и баве писцима? :buba:

Подели на овим сајтовима

И професор Пено и професор Јефтић греше, али не у својим мишљењима која износе – треба слободно да мисле и дискутују, него греше у својим сујетним ставовима један према другом. Да ли ће иједном срцу бити топло када прочита ове њихове текстове? Користе језик на начин карактеристичан за оне који апостолску реч нису примили: уживају у реторичким досеткама и стилским фигурама, исмевају један другог, пишу као непријатељи а не као браћа. Сваком реченицом сведоче своју гордост. Као да мисле да је теологија интелектуалистичко питање, па се њихова полемика по личној сујети и интелектуалном престижу не разликује од полемика које воде социолози, историчари, политичари и остали. Треба обојица да се уче дијалогу од Митрополита Порфирија, на пример, и сваку своју реченицу коју са написали да промере неком његовом.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, gospodin X рече

Гдине НН сајт админу, по чему не треба изнети сведочанства о писцима, него треба само говорити о објављеним чланцима. Извадити из целокупне биографије професора Здравка Пене само један чланак и онда његово име извргнути апсолутном руглу??!! Не заслужују ли читаоци, па и овог форума, мало боље упознавање са биографијама аутора и кредибилитетом једног и другог аутора????

Сам га не изврћем руглу иако поврх свега делим мишљење Еп. Игнатија о проф. Пену и његовом раду.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Батовен рече

И професор Пено и професор Јефтић греше, али не у својим мишљењима која износе – треба слободно да мисле и дискутују, него греше у својим сујетним ставовима један према другом. Да ли ће иједном срцу бити топло када прочита ове њихове текстове? Користе језик на начин карактеристичан за оне који апостолску реч нису примили: уживају у реторичким досеткама и стилским фигурама, исмевају један другог, пишу као непријатељи а не као браћа. Сваком реченицом сведоче своју гордост. Као да мисле да је теологија интелектуалистичко питање, па се њихова полемика по личној сујети и интелектуалном престижу не разликује од полемика које воде социолози, историчари, политичари и остали. Треба обојица да се уче дијалогу од Митрополита Порфирија, на пример, и сваку своју реченицу коју са написали да промере неком његовом.

Алал ти вера!

Да, заиста је чудно да смо овде блажи према њима него њих двојица међусобно. :coolio:

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Леон Професионалац рече

Сам га не изврћем руглу иако поврх свега делим мишљење Еп. Игнатија о проф. Пену и његовом раду.

А и Еп. Игнатије ти је неки ауторитет... Где се па то Игнатије осврнуо на Пенин рад и где га је то оспорио, осим у паланачким причама унутар ПБФа.  Упореди Игнатијеву књигу "Биће као есхатолошка заједница" са рецимо Пенином књигом "Христос нова твар" и видећеш где постоји систематичност а где је заправо интерпретацијине интерпретације интерпретација. Додаћу само да је похвално слово о књизи Христос нова твар Еп бачки написао на пет страница. Ето...

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, gospodin X рече

Људи који знају рад проф. Здравка Пена знају да је он веома плодан писац и цењен професор и сигурно да један текст не може да га дискредитује као професора и човека, али бављење било чијим личним животима у овом контексту је веома, веома неукусно и непримерно. То је мишљење админ-тима. О тексту, једном и другом, слободно пишите, јер то и јесте поента теме.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...