Jump to content

Зашто Његош није волио да држи Литургију?

Оцени ову тему

Препоручена порука

njegos-djurovic2.jpg

"Његошев портрет", Зоран Ђуровић (уље на платну)

Зашто Његош није много марио за церемонијално, култно у вјери, и зашто није особито волио да као епископ литургише?

У Његоша је вазда био жив осјећај духовне надмоћи над осталим људима, и отуда вазда и сажаљив поглед на све творевине људи, па следствено и на њихове вјерске институције. Његош није потцјењивао традиционални символизам вјерски, но га је више са сажаљењем посматрао као вјечно неуспјели покушај људи да изразе оно што вјерују.

Шта су сви символи људи, којима се они напрежу да изразе Бога, пред моћним дјелима којима је Бог сам себе изразио? Шта је храм св. Петра према храму који је Бог сам себи подигао. „Ти си себи храм дига над свима, што сав страшни простор обузима“. Ту и лежи разлог зашто Његош није много марио за церемонијално, култно у вјери, и зашто није особито волио да као епископ литургише.

Христос је корио фарисеје што испуњавају савјесно и најситније и најбезначајније култне прописе, а заборављају правду. Велика маса је готово увијек фарисејска, тј. она готово увијек претпоставља извршење ситних вјерских прописа, ма и на штету најкрупнијих.

Тек је било 20 година Раду кад је он дошао до овог искуства; и тек му је било 20 година кад је из свог стеченог искуства извукао следећи морал: „Лактом вјере глупост чојка мјери, а озбиљност дјелом и врлином.“

Правду су заборављали сви они мали људи око Његоша, који су се бојали крметине више него невине крви, или који су љубили бадњак усрдније него своју браћу, или који су подизали Богу златне храмове, а људе окивали у гвожђе и бацали у дубоке јаме.

Отуда је Његош и хладан према култу и култним церемонијама, но он није био противан традиционалним вјерским обичајима; напротив, он је држао све вјерске обичаје свог народа, славио је крсно име, празновао Божић: „Нема дана без очињег вида, нити праве славе без Божића!“

(одломак из књиге „Религија Његошева“, епископа Николаја Велимировића)

http://www.sedmica.me

Подели на овим сајтовима

On 25. 6. 2018. at 22:56, Поуке.орг инфо рече

(одломак из књиге „Религија Његошева“, епископа Николаја Велимировића)

Expand  

Када је ово писао владика Николај је, узгред, био јеромонах, а и да је био владика није имао у то доба ни изворе, односно сви су указивали на ово што је написао, али то није баш тачно. Тачне податке је недавно публиковао отац Слободан Јокић у књизи "Црквени живот у Црној Гори у 18. и 19. вијеку" (2017, недавна промоција приказана и на ТВ Храму и Поукама). Његош је некада кршио каноне, нпр на једној литургији је зађаконио седамдесстдвојицу, а на наредној запопио преко 100 попова, али био је свјестан прекршаја и правдао га је тиме да су му потребни народни поглавари и војсковође, што су свештеници у Његошевој ЦГ и били. Но, иако није често служио литургију, одлично ју је како су истраживања Жарка Видовића показала познавао, јер је морао да је савлада у младим годинама. Завладичен је у 20-ој (што се, опет, само икономијски допушта). Има ту још много детаља: мораћу да их шиљем Донку Ракочевићу у седмицу.ме:)

Подели на овим сајтовима

On 25. 6. 2018. at 22:56, Поуке.орг инфо рече

Правду су заборављали сви они мали људи око Његоша, који су се бојали крметине више него невине крви, или који су љубили бадњак усрдније него своју браћу, или који су подизали Богу златне храмове, а људе окивали у гвожђе и бацали у дубоке јаме.

Expand  

Vanvremenska pouka. 

"Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊

Подели на овим сајтовима

Није у Црној Гори само Његош био такав, већ сав народ. Ајдучки народ, који је живео да би ратовао и ратовао да би потврдио своју веру у Христа, је практично том жртвом био у сталној литургији. Шта је друго литургија до драма живота и смрти и победа духа над телом и победа живота над смрћу. То што смо ми данас раслабљени, па нам је мало и да нам се служи литургија сваки дан, не значи да је такав народ био у пређашња времена.

Форму Срби никад нису поштовали. То кад видим код данашњих древнитеља, најежим се вас, одмах ми је јасно да они душом и духом нису Срби.

Немам ја ништа против кад видим Грка како пажљиво листа типик и труди се да по њему све чини, али кад видим код Србина такву појаву згражавам се.

Рус воли да се окити лепим одеждама, и то је некако руска душа, но код нас поп који воли да има лепезу шаренијех одежда одмах ми је сумњив и мислим да је геј.

Владика Никола је ово писао јер ни њему није било најјасније како то Његош није служио литургију често, није се држао форме вере, јер и Николај је потекао из западне хришћанске школе, где је та форма претресана и у ситна цревца. Ово је Николај писао пре свега да сам себи објасни, али ето хвала Богу данас је ово корисно штиво, јер нам је народ постао цепидлачки. Постали смо прави Јевропљани, али у оном негативном смислу.

Верујем да када је Николај ово написао, да то штиво никога није занимало. А ето видиш данас је актуелно.

Његош је сваки дан служио литургију, служећи свом народу, који је био ајдучки и суров и сиров истовремено, али тако је морало бити и тако је било ономад.

Подели на овим сајтовима

On 26. 6. 2018. at 0:23, Жељко рече

Немам ја ништа против кад видим Грка како пажљиво листа типик и труди се да по њему све чини, али кад видим код Србина такву појаву згражавам се.

Expand  

Има и оних који се труде да траде све по типику а да им је Христос центар а не типик и у Срба.

Подели на овим сајтовима

Mislim, pricamo o Liturgiji ( ikoni Carstva ), nije u pitanju  'obican' obred.....

Ko' zna, sta je zaista mislio Njegos o liturgiji , ( sigurno je znao da se u liturgiji pricescujemo Telom i Krvlju Hristovom )....

Подели на овим сајтовима

On 26. 6. 2018. at 5:39, Вилер Текс рече

Има и оних који се труде да траде све по типику а да им је Христос центар а не типик и у Срба.

Expand  

Хм, већ си ми сумЉив!

:)))

Подели на овим сајтовима

On 26. 6. 2018. at 0:23, Жељко рече

Рус воли да се окити лепим одеждама, и то је некако руска душа, но код нас поп који воли да има лепезу шаренијех одежда одмах ми је сумњив и мислим да је геј.

Expand  

12:smeha:

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

On 26. 6. 2018. at 11:11, Tumaralo. рече

@Жељко

Nije li Njegoš uzdizao i gordost? Maltene kao vrlinu...

Expand  

Није то гордост, већ достојанственост( достојанство) , одважност, господски дух. То је тамо напросто урођено, су тим се рађају.:D  

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

On 26. 6. 2018. at 15:21, Рапсоди рече

Није то гордост, већ достојанственост( достојанство) , одважност, господски дух. То је тамо напросто урођено, су тим се рађају.:D  

Expand  

U Njegoseva "Luca Mikrokozma"  i Kosmicki Svetovi autor Milorad Radunovic razmatra astronomske i kosmicke pogleda u Njegosevoj "Luci mikrokozmi":

"Mihail i Gavril opet jednoglasno mole Stvoritelja da zaustavi svoj pravedni gnev:

od vjecnoga ovog nesretnika...

Atom udje u suncanu zraku

toli nece u nemirnu dusu

dako dodju k sebi gubitnici,

ali Stvoritelj kaze da "Otrovnoscu nadojena dusa.../ i zaviscu slepom zapaljena / - put istine nikad vidjet nece". Zato je Satana lisen svetilista.

Satana kaze da bi vise voleo da je vecno ostao u svom snu no sto je na svet izasao - "da umnozi gordost ponositu / nesnosnoga (svoga) protivnika" i da umnozi njegovu slavu, jer je "gordosti metnuo granicu" i sebe okrunio."

http://servo.aob.rs/eeditions/CDS/Razvoj astronomije kod Srba/5/pdfs-s/45.pdf

Jasno je da uzdize GORDOST ne izvrcite ti i Жељко Njegoseve rijeci. 12:smeha:

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

On 26. 6. 2018. at 11:11, Tumaralo. рече

@Жељко

Nije li Njegoš uzdizao i gordost? Maltene kao vrlinu...

Expand  

Ђе то пише?

Нема тога.

Понос и гордост нису исто. Мали ајдучки народ окружен Турцима, који сваки дан кебају кога ће заклати, без поноса својега, био би као Србија на светском првенству у Мундијалу без заставе и без српских обележја.

У таквим околностима, то се данашњим речником може звати "мотивациони говор" Његоша Црногорцима, то подстицање на понос. Обратно је ово што нама ради Запад, терају народ над којим је извршен геноцид да прихвати етикету да је геноцидан, терају нас да се одрекнемо Косова, које су нам отели, и још нас условљавају ако то не прихватимо да ће нам загорчати живот. Када данас ми барем кроз те спортске манифестације не би покушавали да повратимо своје достојанство и понос, заиста би било робови и достојни да будемо робови.

Подели на овим сајтовима

On 26. 6. 2018. at 15:57, Тања1 рече

U Njegoseva "Luca Mikrokozma"  i Kosmicki Svetovi autor Milorad Radunovic razmatra astronomske i kosmicke pogleda u Njegosevoj "Luci mikrokozmi":

"Mihail i Gavril opet jednoglasno mole Stvoritelja da zaustavi svoj pravedni gnev:

od vjecnoga ovog nesretnika...

Atom udje u suncanu zraku

toli nece u nemirnu dusu

dako dodju k sebi gubitnici,

ali Stvoritelj kaze da "Otrovnoscu nadojena dusa.../ i zaviscu slepom zapaljena / - put istine nikad vidjet nece". Zato je Satana lisen svetilista.

Satana kaze da bi vise voleo da je vecno ostao u svom snu no sto je na svet izasao - "da umnozi gordost ponositu / nesnosnoga (svoga) protivnika" i da umnozi njegovu slavu, jer je "gordosti metnuo granicu" i sebe okrunio."

http://servo.aob.rs/eeditions/CDS/Razvoj astronomije kod Srba/5/pdfs-s/45.pdf

Jasno je da uzdize GORDOST ne izvrcite ti i Жељко Njegoseve rijeci. 12:smeha:

Expand  

Не бих се ја зезао са Његошем, он ти је као старозаветни пророк. А зна се какви су они били. Очас посла отпане ти глава.

Подели на овим сајтовима

On 26. 6. 2018. at 16:01, Жељко рече

Не бих се ја зезао са Његошем, он ти је као старозаветни пророк. А зна се какви су они били. Очас посла отпане ти глава.

Expand  

Tesko brate, dovedoh vas pred svrsen cin, nema tu zezanja, i nazalost malo sta mozete da ucinite, cak kaze Satana je sebe okrunio bez ponosite gordosti. Medjutim, mozes ti  jezik preimenovati da bude po tvom, izgnati srpski iz Luca Mikrokozma. 12:smeha:

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...