Jump to content

Сумњам да моја ћерка има дечка

Препоручена порука

пре 9 минута, kordun рече

pa nece bez nicega ostati ako mu zabranis nocne izlaske, sta ce to izgubiti, nisam ja govorio o nikakvoj samoizolacij 

Nisam ni pricao o nocnim izlascima (do 3-4 ujutro, i ostalo). Npr. dogovore se skoro da idu uvece do bioskopa, pa posle u setnju. Sve skupa - vraca se kuci oko ponoci. U svemu tome (i svemu ostalom oko svih druzenja) skrenuli smo joj paznju na 1) opasnost od droge i kako da se cuva od toga (drustvo u kome se krece je odlicno, ali klinci su klinci - beskrajno naivni i neiskusni), 2) na zdravlje - odmor i spavanje moraju da imaju svoje mesto, da organizam ne bi poceo da te sam tuce, 3) na poverenje - vazno je da se drzi rec o tome kad se vracaju kuci, a ako ima promena, samo uzmes telefon i javis.

Osim ovog temeljnog, ne pada mi na pamet da se ja petljam u njihovo druzenje, ima li simpatiju/momka, i ostalo.

Posto je u pitanju devojcica, mama je uzela na sebe (uz ucenje slicnog u skoli, naravno) da je na vreme nauci i to kako da se cuva kao zensko.

Onda lepo sve prepustis milome Bogu, i ides dalje. I koliko vidim, deca su sasvim zadovoljna bas ovakvim pristupom.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Avocado рече

Kao da ćeš ikada biti 100% siguran u to u kojem je društvu i kakvi su ti iz društva?

Па нећеш, јер увек може да те слаже, нпр. Али разумем сваког родитеља који се брине за безбедност малолетног детета, поготову женског, ако воли да излази ноћу са друштвом где он није потпуно сигуран да је она увек и у сваком тренутку безбедна.

Подели на овим сајтовима

И замислитео, Христос благисиља ту везу у Кани,  и шта се са њом дешава :D ? Да то зна  свака млада најежила би се на венчању при читању Еванђеља на венчању... Међутим, то није у складу са оним што су Апостоли учили, да апостолска и епископска служба не захтева отпуштање жена и одлазак у целибат (безбрачност, девственост... назовите то како хоћете), него да је то кажу Апостолска правила и канони, недопустиво! Но, Петошести Васељенски сабор је то пременио, јер је просто морао, такве су околности биле, обичан свет је више ишао и слушао такве  аскете а не ожењене епископе, нарочито на западу, али и на истоку којих је највише било међу Манихејцима...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Управо сада, GeniusAtWork рече

Па нећеш, јер увек може да те слаже, нпр. Али разумем сваког родитеља који се брине за безбедност малолетног детета, поготову женског, ако воли да излази ноћу са друштвом где он није потпуно сигуран да је она увек и у сваком тренутку безбедна.

Moj sin je mali, pa ne pričam iz iskustva ali nešto mislim da će mi biti bitnije da se pouzdam u to da je on normalan i da neće da pravi gluposti, nego u njegovo društvo...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Благовесник рече

Знамо из Црквеног сећања, из најстаријег Црквеног Предања (из Светог Предања) које је записано и у Житију Светих Апостола, и у биографији Светог Симона Зилота,да је он младожења из Кане.

Jel pod Žitijem Svetih Apostola misliš na knjigu koju je Justin napisao ili na neki stariji pisani izvor?

P.S. Hvala na odgovoru.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Ево има и овде од Св. владике Николаја Велимировића. Они су о томе нашли у грчким изворима, али доста након Трулског сабора.

https://www.crkvenikalendar.com/zitije.php?pok=0&id=GEE

Овај свети Симон беше из Кане Галилејске. Био је лично познат Господу Христу и његовој Пречистој Матери, пошто Кана није далеко од Назарета. И када се Симон жењаше, он позва на своју свадбу Господа Исуса са ученицима његовим и Пречисту Богоматер. Али пошто нестаде вина, Господ Христос претвори воду у вино. Видевши такво чудо, женик поверова у Господа Христа, и одмах остави и невесту и свадбу и кућу, и пође свесрдно за Господом. Због тога и би прозван Зилот, тојест Ревнитељ, јер га божанска љубав према Христу толико занесе, да он презре и невесту своју и све световно ради љубави Божје, и уневести душу своју Бесмртном Женику, Женику чистих душа. Због тога би увршћен међу ученике Христове, и беше један од дванаесторице апостола.Примивши на дан Педесетнице са осталим светим апостолима Духа Светога који сиђе у виду огњених језика, свети Симон Зилот пропутова Мавританију и Африку проповедајући Христа, и ревнујући за Њега огњеном ревношћу. Био је и у Британији. Пошто је успео да многе просвети речју еванђелском и обрати вери Христовој, он би од неверника намучен и најзад на крсту распет као и његов Господ.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

Исто је Житије и код Копта, само тамо не пише да је оставио жену.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Благовесник рече

И замислитео, Христос благисиља ту везу у Кани,  и шта се са њом дешава :D ? Да то зна  свака млада најежила би се на венчању при читању Еванђеља на венчању... Међутим, то није у складу са оним што су Апостоли учили, да апостолска и епископска служба не захтева отпуштање жена и одлазак у целибат (целибат, безбрачност... назовите то како хоћете), него да је то кажу Апостолска правила и канони, недопустиво. Но, Петошести Васељенски сабор је то пременио, јер је просто морао, такве су околности биле, обичан свет је више ишао и слушао такве  аскете а не ожењене епископе, нарочито на западу, али и на истоку којих је највише било међу Манихејцима...

Najvazniji primer svetih bracnika nece da bude nikako sv. Simon Kananit, niti je teziste kazivanja o svadbi uopste na njemu samom. Iz tog razloga jevandjelista je potpuno zanemario imena bracnika na toj svadbi, jer je poenta tog dogadjaja svestenoslavlje bracnog zivota, na kome licno prisustvuje sam Domacin vasione. Pride, sto cudo na toj svadbi ima i ono dublje eshatolosko znacenje, koje ukazuje na to da je svaki verujuci covek upravo slavljenik na Svadbi Bogocoveka i Crkve Njegove.

Dakle, uoci: kao sliku Carstva samog po sebi, Hristos - i u Kani, i u vise drugih prilika - uzima bas svadbu, odnosno bracno/svadbeno slavlje/gozbu.

A najveci i najlepsi primer svetih bracnika bili bi sv. Joakim i Ana, pa sv. Zaharije i Jelisaveta, pa redom dalje, tih primera ima (i u kalendaru) zaista mnogo.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, obi-wan рече

poenta tog dogadjaja svestenoslavlje bracnog zivota, na kome licno prisustvuje sam Domacin vasione.

:) Па како ако ју је он одмах након тога оставио? 

Подели на овим сајтовима

Наравно, зато и не иде да је он ту жену  остваио након венчања.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Благовесник рече

Исто је Житије и код Копта, само тамо не пише да је оставио жену.

Ali je drugačije već kod katolika (pa samim tim i protestanata), što može da ukazuje na kasniji nastanak te tradicije (a lako može da se desi da neko pogrešno poveže bitnu biblijsku ličnost iz Kane sa nepoznatim mladoženjom iz Kane)... nemoj pogrešno da me razumeš, ne bih da osporavam tradicije, verujte u šta god želite, samo me zainteresovalo to od kada postoje pisani tragovi o toj tradiciji...

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Благовесник рече

:) Па како ако ју је он одмах након тога оставио? 

To jevandjelista uopste nigde ne pominje. Sta je sam Simon posle uradio ne tice se sv. tajne braka kao takve. Da je to sto kazes bilo vazno kao opste dobro cele Crkve, svakako da ne bi bilo izostavljeno u samom kazivanju. Dakle, ako ces da se bavis tumacenjem Pisma, onda prvo dobro prostudiraj sta su Oci imali da kazu o tome.

Inace, to da je Simon zaista ostavio zenu je apokrifno tvrdjenje, sto znaci - nema jasne potvrde o tome u crkvenoj istoriji.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, obi-wan рече

Inace, to da je Simon zaista ostavio zenu je apokrifno tvrdjenje, dakle, nema jasne potvrde o tome u crkvenoj istoriji.

Аапокриф су онда и имена која си цитирао, заједно са њиховим описом живота, Јоаким и Ана...

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Avocado рече

Moj sin je mali, pa ne pričam iz iskustva ali nešto mislim da će mi biti bitnije da se pouzdam u to da je on normalan i da neće da pravi gluposti, nego u njegovo društvo...

Мој коментар је био на део Кордуновог поста где он прича да не може никада да буде сигуран у друштво свог детета, па је зато против да он/она излази са друштвом. Ја нисам против, али могу сасвим лако да замислим ситуацију где би се било који родитељ озбиљно забринуо ако његова малолетна ћерка ноћу излази са друштвом о коме он ништа не зна. А нормално да је најважније да си сигуран у само дете да неће да прави глупости, без тога је сва остала прича бесмислена. 

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Благовесник рече

Аапокриф су онда и имена која си цитирао, заједно са њиховим описом живота, Јоаким и Ана...

Za sv. Joakima i Anu nemas tvrdnje koje su jedna drugoj protivrecne, kod sv. Simona Kananita imas. Ali to nije ni bitno za samu ovu pricu. Ja nista ne sporim oko toga da je sv. Simon Kananit bas odma` posle svadbe ostavio brak i posao za Hristom, sasvim moguce da jeste, i sve je to u redu, ali opet kazem - to samo po sebi nigde nije uvrsteno u kanon Pisma, sto znaci da je izostavljeno (ako je tacno) s razlogom. Zato i nije smisleno da se to uzima kao nekakav argument za bilo sta.

Ili, kako bi to rek`o sv. Grigorije Bogoslov - "ne budi veci od Zakona, niti stroziji od pravila". :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...