Jump to content

МАКЕДОНЦИТЕ ПОД СPПСКА ОКУПАЦИЈА 1912 - 1941

Оцени ову тему

Препоручена порука

Један од извора о српским злочинима је Извештај међународне комисије о Балканским ратовима

https://sh.wikipedia.org/wiki/Izveštaj_međunarodne_komisije_o_Balkanskim_ratovima

Грчки осврт на овај извештај.

http://www.macedonian-heritage.gr/Contributions/contr_Carnegie_1.html

"Greeks and Serbs may have won the wars but were defeated in the battle of propaganda. Had they known the far-reaching impact of this report, they would have reconsidered their welcoming ceremonies."

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Вилер Текс рече

Који то ви?

Македонски и српски народ су у сасвим солидним односима. Македноску власт не бих да коментаришем, није добро ни за моје пихичко, духовно и физичко здравље. Треба још доста пута судове у кухињи да оперем па не би да полудим или добијем срчку :)

Ne bih reko zalagivanje odnosa je u svim sverama sa Srbijom. Yugoslovenske nostalgicare je sve manje i manje...Vlast je super, nikad bolje

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Avocado рече

Pojma nemam... ti si došao ovde da prosvetljuješ i iznosiš "pravu" istoriju... sa čime lično nemam ama baš nikakav problem... sasvim legitimna ideja... samo jeste problem ako se iznošenje "prave" istorije i sa tvoje strane i sa strane sajta kojeg si postavio svodi na puko iznošenje tvrdnji bez ama baš nikakvih dokaza i izvora... teško da možeš da nekog ubediš u tako nešto kada se zasniva na "pričam ti priču"... sa "pričam ti priču" možeš da ubediš samo one koji a priori žele da poveruju u to...

Ako nemas pojma nauci, nije tako tesko...probaj sa neutralnim izvorima, recimo ruskim...da ne ispadne da je bugarska propaganda. Makedonce i dan danas i pored komunisticke falsifikovane istorije svi su do jedan vezani za istorisku VMRO i prepoznaju se sebe sa njom.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, MKD13 рече

Ne bih reko zalagivanje odnosa je u svim sverama sa Srbijom. Yugoslovenske nostalgicare je sve manje i manje...Vlast je super, nikad bolje

Ти јеси тотални хушкач и мутивода.

Каква бре југосталгија?

Да ли си сигуран у своје расуђивање?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Вилер Текс рече

Ти јеси тотални хушкач и мутивода.

Каква бре југосталгија?

Да ли си сигуран у своје расуђивање?

Jeste, ja bih Zaevu izgradio spomenik))). Jedini politicar koji je stao na raskrsce i smelo je podignuo zastavu Istine. Lazima je doslo kraj...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, MKD13 рече

Ako nemas pojma nauci, nije tako tesko...

Pa ja sam razumeo da si ti došao ovde da nas naučiš i da si ti to već naučio... da jesi, valjda ti ne bi bio nikakav problem da objasniš odakle ti ideja da je 99% Makedonaca podržavalo VMRO... prilično jednostavno pitanje koje uopšte ne zahteva toliko vrdanja i prenemaganja...

пре 1 минут, MKD13 рече

probaj sa neutralnim izvorima, recimo ruskim...da ne ispadne da je bugarska propaganda. Makedonce i dan danas i pored komunisticke falsifikovane istorije svi su do jedan vezani za istorisku VMRO i prepoznaju se sebe sa njom.

Probao već... iako wikipedija nije baš sjajan izvor osim kao polazak ka drugim izvorima, ama baš sve stranice wiki o VMRO se slažu da je u pitanju bila bugarska organizacija... uključujući i stranicu na bugarskom koja u prvoj rečenici kaže:

Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО, изписване до 1945 г.: Вѫтрешна Македонска Революционна Организация) е национално-освободителна организация на българите в Македония.

Makedonska stranica o VMRO kaže:

Во програмската определба на ВМРО на Михајлов поимот автономна бил заменет со поимот независна Македонија во која живеат Бугари. Негова стратегиска цел била создавање на Македонија како втора бугарска држава.

Eto sad ti možeš da mi predložiš neki drugi izvor da to proverim... prosto ne mogu da nađem nikog ozbiljnog ko tvrdi suprotno...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Avocado рече

Pa ja sam razumeo da si ti došao ovde da nas naučiš i da si ti to već naučio... da jesi, valjda ti ne bi bio nikakav problem da objasniš odakle ti ideja da je 99% Makedonaca podržavalo VMRO... prilično jednostavno pitanje koje uopšte ne zahteva toliko vrdanja i prenemaganja...

Probao već... iako wikipedija nije baš sjajan izvor osim kao polazak ka drugim izvorima, ama baš sve stranice wiki o VMRO se slažu da je u pitanju bila bugarska organizacija... uključujući i stranicu na bugarskom koja u prvoj rečenici kaže:

Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО, изписване до 1945 г.: Вѫтрешна Македонска Революционна Организация) е национално-освободителна организация на българите в Македония.

Makedonska stranica o VMRO kaže:

Во програмската определба на ВМРО на Михајлов поимот автономна бил заменет со поимот независна Македонија во која живеат Бугари. Негова стратегиска цел била создавање на Македонија како втора бугарска држава.

Eto sad ti možeš da mi predložiš neki drugi izvor da to proverim... prosto ne mogu da nađem nikog ozbiljnog ko tvrdi suprotno...

https://sr.wikipedia.org/sr-el/Унутрашња_македонска_револуционарна_организација evo ti srpskog, pa ti vidi dal je srpski izvor blizi meni

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, MKD13 рече

Nije.

Cilj VMRO-a je bio nezavisnost i ujedinjenje čitave geografske oblasti Makedonija (egejske, pirinske i vardarske),[2]ali mnogima i Velika Bugarska,[3] time što bi se ostvario zvaničan cilj organizacije, a to je politička autonomija makedonske i jedrenske oblasti.

...

Organizacija je osnovana 5. novembra 1893. u kući solunskog bibliotekara Ivana Hadži Nikolova u Solunu, pod nazivom Bugarski makedonsko-odrinski revolucionarni komiteti (skraćeno BMORK).[6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][8][19][20]

Zaista ne mogu da nađem ni jedan izvor koji ne tvrdi da je u pitanju bugarska organizacija...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Avocado рече

Nije.

Cilj VMRO-a je bio nezavisnost i ujedinjenje čitave geografske oblasti Makedonija (egejske, pirinske i vardarske),[2]ali mnogima i Velika Bugarska,[3] time što bi se ostvario zvaničan cilj organizacije, a to je politička autonomija makedonske i jedrenske oblasti.

...

Organizacija je osnovana 5. novembra 1893. u kući solunskog bibliotekara Ivana Hadži Nikolova u Solunu, pod nazivom Bugarski makedonsko-odrinski revolucionarni komiteti (skraćeno BMORK).[6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][8][19][20]

Zaista ne mogu da nađem ni jedan izvor koji ne tvrdi da je u pitanju bugarska organizacija...

Pa ja netvrdim suprotno! vec to isto, sa pojasnenje da skoro svi voge i clanovi VMRO su uglavno iz same Makedonije. Makedonci vecinom su se u to vreme izjasnjavali za bugare. Bili su nekoliko ideolozi u to vreme koji su se zalagali da se makedonci osamostoje kao posebna nacija, al to su bile pojedinci koji nisu imali jak uticaj ni na stanovnistvo niti su imale veze sa VMRO. Komunisti su tu ideju pretvorili u stvarnost posle 45'te. 

Подели на овим сајтовима

Sto se mene licno tice ako ikad budem uspeo da dodjem na vlast BJRM ce da bude prvo sto cu da resim ! Makedonija ako nije srpska ima da nestane jednom za svagda ,,a i posteno da mi ,bugari,grci i albanci uzmemo svako po svoj deo od te izmisljene drzave ! Makar mi srbi uzeli samo Kumanovo i oko njega al vise nece da budu price o nikakvoj makedoniji i makedonskoj naciji 

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, MKD13 рече

Pa ja netvrdim suprotno! vec to isto,

:)

sa pojasnenje da skoro svi voge i clanovi VMRO su uglavno iz same Makedonije.

Niko ne spori da je bilo i Bugara u Makedoniji...

Makedonci vecinom su se u to vreme izjasnjavali za bugare.

Nisu. Ni blizu većine.

A to se čak vidi i iz onog sajta kojeg si postavio jer se i tu vidi da je borba protiv VMRO i šikaniranje pro-VRMO stanovništva lokalizovani na jugo-istok odnosno ka granici sa Bugarskom... piše ti u samom naslovu: "ТЕРОРОТ И ДЕНАЦИОНАЛИЗАЦИЈАТА ВО ЈУГОИСТОЧНА МАКЕДОНИЈА МЕЃУ 1912—1913 Г."... tu je svakako bilo najviše Bugara...

U doba svoje najveće snage VMRO nije nikad uspeo da uradi ništa osim terorizma i par smešnih ustanaka... što je prilično u neskladu sa idejom da ih je podržavalo 99% Makedonaca...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...