Jump to content

МАКЕДОНЦИТЕ ПОД СPПСКА ОКУПАЦИЈА 1912 - 1941

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 14 часа, MKD13 рече

Nemci su izgubili rat i mozemo pluvat po nima al nikad necemo saznati kako bi bilo da su oni pobedili rat ..Nebranim ja nemce i rasizam, al druga je stvar kad treba da se bira manje zlo od zlo

Напротив, одлично је познато који су били нацистички планови у случају победе. Они то никад нису крили. Е сад ти можеш да фантазираш до миле воље да би се у том случају нашао на победничкој страни, то ти нико не брани.  Пошто знаш и сам одлично како би стварно било у реалности кад се изађе из света маште.

:)

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, RYLAH рече

Према попису из 1921. године, у Јужној Србији је укупно живело 878625 људи који су се сматрали српским становништвом (ту су улазили и Македонци). Ако поделимо то између Косова и Метохије, Македоније, и Рашке области отприлике да је у Македонији живело око 500.000 Македонаца. Резултати пописа http://pod2.stat.gov.rs/ObjavljenePublikacije/G1921/Pdf/G19214001.pdf

Овде можеш да видиш шта је све тад било Јужна Србија, са својих 878625 људи који су сматрали српским становништвом https://sr.wikipedia.org/sr/Покрајине_Краљевине_Срба,_Хрвата_и_Словенаца#/media/File:Scs_kingdom_provinces_1920_1922_sr.png

Е сад, замисли да је неко затворио 200.000 људи једне националности на територији која броји 500.000 људи те националности. То значи да је неко затворио скоро половину становништва. Или да је од 500.000 побио неколико хиљада људи, што ће рећи неколико процената укупног становништва те етничке групације побијено. А све време у Краљевини СХС па после Краљевини Југославији није избила ниједна побуна, која би сигурно избила од толико бруталне тортуре.

Јел сад видиш колико је ненормална и смешна та ваша ревизионистичка прича било коме ко се иоле разуме у тадашње околности? Ајде се остави те пропаганде овде где има људи који понешто и знају.

A koliko je bilo bugara u tim popisima? Gde su oni?

Sto se tice VMRO i da je bio ceo narod uz njega moze se videt iz toga shto Egzarhija i VMRO su delovale zajedno, cak mnogi ucitelji shkole Egzarhije su bili voge VMRO. Svako selo i grad organizovano je sakupljalo pomoc Organizaciji. U to vreme nema niti jedna srpska ceta, shto kaze Vasilje Trebic, da njihova ceta 40 vojnika ce unistiti sve ono sto su 40000 bugari radili za 40  godina. Bili su samo neki grkofili koji se bile sa Fanariotima. Srbi su poceli aktivno da se pojavljuju mnogo kasnije u Makedoniji kad se videlo da zapad nece dopustiti da Makedonija uge u sastavu Bugarske. Srbi onda se orijentisali na Makedoniju i bez Zapada nikad ne bi usli tu, narod nikad vas nije podrzavao sem malog broja koji su bili u blizine gde je dejstvovala ceta Babunskog.

Makedonski revizionizam je realnost i sad sa podrskom istog tog zapada mislim da nece u MKD biti nikakav problem. I ova tema ce javno da se otvori, albanci i neki od makedonskih politicara, javno su zatrazili da se genocid koji je izvrsen u ovaj period od strane srbske vlast osudi. Ja malo ih preduhidrih, tako da o ovoj temi uskoro ce da se prica i otvoreno na oficijalnoj ravnini, mislim cak i u makedonskom parlamentu.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, MKD13 рече

Sad kad se moze proucavati slobodno istoriju, makedoncu su sve svesniji za sve ovo, pa normalno je da su ogorceni. 

Која је ово навала праисторичара у свим народима. Параисторија је болест опсанија него куга.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, MKD13 рече

A koliko je bilo bugara u tim popisima? Gde su oni?

Није их било, сем у траговима. Било је про-бугарских елемената, али Бугара врло мало. Уосталом, дао сам ти линк па види.

пре 2 часа, MKD13 рече

Sto se tice VMRO i da je bio ceo narod uz njega moze se videt iz toga shto Egzarhija i VMRO su delovale zajedno, cak mnogi ucitelji shkole Egzarhije su bili voge VMRO. Svako selo i grad organizovano je sakupljalo pomoc Organizaciji. U to vreme nema niti jedna srpska ceta, shto kaze Vasilje Trebic, da njihova ceta 40 vojnika ce unistiti sve ono sto su 40000 bugari radili za 40  godina. Bili su samo neki grkofili koji se bile sa Fanariotima. Srbi su poceli aktivno da se pojavljuju mnogo kasnije u Makedoniji kad se videlo da zapad nece dopustiti da Makedonija uge u sastavu Bugarske. Srbi onda se orijentisali na Makedoniju i bez Zapada nikad ne bi usli tu, narod nikad vas nije podrzavao sem malog broja koji su bili u blizine gde je dejstvovala ceta Babunskog.

Makedonski revizionizam je realnost i sad sa podrskom istog tog zapada mislim da nece u MKD biti nikakav problem. I ova tema ce javno da se otvori, albanci i neki od makedonskih politicara, javno su zatrazili da se genocid koji je izvrsen u ovaj period od strane srbske vlast osudi. Ja malo ih preduhidrih, tako da o ovoj temi uskoro ce da se prica i otvoreno na oficijalnoj ravnini, mislim cak i u makedonskom parlamentu.

Не лупетај. Дао сам ти егзактне податке, а ти причаш неку вашу нову бугарску и албанску митоманију без икаквог утемељења. И још ниси одговорио на она питања која сам ти поставио. Дакле, дао сам ти број становника, према коме испада да ти тврдиш да је сваки други Македонац био у српским затворима, или да су српске снаге побиле пар процената Македонаца. Испада да лажеш или ти, или су лагали на попису, па је Македонија у то време сама имала 10 милиона становника па нико није приметио 200.000 затворених и десетак хиљада убијених Македонаца.

Срби су ослободили Македонију. Никакав ВМРО или сличне небитне организације. Чак ни држава Бугарска. Заправо се ту налазио корен сукоба Србије и Бугарске, јер Бугарска није урадила оно што се обавезала, Србија урадила и њихов посао, и после узела и њихов део од територије коју су договорили.

И свака теби част што имаш жељу да нам отвараш очи, али то не можеш са подацима који су апсолутна лаж и покушај старања неке нове историје.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, RYLAH рече

Није их било, сем у траговима. Било је про-бугарских елемената, али Бугара врло мало. Уосталом, дао сам ти линк па види.

Не лупетај. Дао сам ти егзактне податке, а ти причаш неку вашу нову бугарску и албанску митоманију без икаквог утемељења. И још ниси одговорио на она питања која сам ти поставио. Дакле, дао сам ти број становника, према коме испада да ти тврдиш да је сваки други Македонац био у српским затворима, или да су српске снаге побиле пар процената Македонаца. Испада да лажеш или ти, или су лагали на попису, па је Македонија у то време сама имала 10 милиона становника па нико није приметио 200.000 затворених и десетак хиљада убијених Македонаца.

Срби су ослободили Македонију. Никакав ВМРО или сличне небитне организације. Чак ни држава Бугарска. Заправо се ту налазио корен сукоба Србије и Бугарске, јер Бугарска није урадила оно што се обавезала, Србија урадила и њихов посао, и после узела и њихов део од територије коју су договорили.

И свака теби част што имаш жељу да нам отвараш очи, али то не можеш са подацима који су апсолутна лаж и покушај старања неке нове историје.

Dao si podatke gde na popisu ne pominju se niti bugari nit makedonci. Popis ili je pretvorio bugare u srbe ili priznao da se otarasio na neki nacin od bugara? KAKO? dobrovoljno ili nasilno? popis samo potvrgava sve sto sam pisao.                             Neznam kakve tebi dokaze trebaju da bi shvatio da se stanovnistvo u to vreme u makedoniji izjasnavalo se kao bugarsko? Egzarija je osugena za etnofiletizam, princip na koja je sazdana Egzarhija je taj da gde ima bugare tamo da ima svoje Episkope. Turci su sazdavanjem Egzarhije potvrdili da bugare zive tamu dokle se proteze Egzarhija. Grci isto se borili protiv bugara u Makedoniji a ne protiv srba! U svako mesto po Makedoniji jos uvek postoje bugarske crkve koji su gragene za narod koji je priznavao Egzarhiju a ne Carigrad. Svi makedonski revolucioneri i prerodbenici su pisali na bugarskom jeziku i osecali se kao bugari. Ceo svet prica da bugari zele da se odvoje od carigrada a ne srbi. I gde su ti ljudi na tvom Popisu. KO LAZE popis ili ja? Nije li proterano svo svestenstvo u bugarskoj i zatvorene su sve skole i ucitelji su prognani? Vecinom  su bili iz Makedonije. Milom ili silom? KO LAZE ja ili ti i tvoj popis?

Nisam rekao da su one 200000 lezale po zatvorima godinama, vec da su prosle torture po srpskim zatvorima. Sto znaci da su bile ispitivani, fizicki i psihicki maltretirani. Spisak koji sam pokazao je su ljudi sa imenom i prezimenom i od dakle su i gde su sradali. kad i gde. ima podatke koliko kuca su zapaljena. Bile su dve pobune krvavo zadusene u to vreme u Ohridu i u Tikveshu.  Za sve to ima podatke. I to sve ce se dokazati.

http://digital.bms.rs/ebiblioteka/publications/view/3162  prelistaj i ti malo pregovor i kazi mi gde su otishli ovi ljudi na tvom Popisu?

Подели на овим сајтовима

Ви Бугари (нациналисти и политичари)  имате огромен националне претензије и увек сте радили контра Срба и увек сте били на страни највећих злотовра да би остварили своје велико бугарске циљеве. Боље мало да се замилсиш над том историјском чињеницом него што овде просипаш памет.

Био сам у Бугарској, браћа смо по вери, требамо бити у миру, не мрзим вас али сматрам да ово што ти говориш јесте огромна прелест и лудило.

При том питање да ли си Бугар или себе сматраш Бугаром, што је твоје право. И ја сам са 15 година хтео да будем црнац са Јамајке.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Вилер Текс рече

Ви Бугари (нациналисти и политичари)  имате огромен националне претензије и увек сте радили контра Срба и увек сте били на страни највећих злотовра да би остварили своје велико бугарске циљеве. Боље мало да се замилсиш над том историјском чињеницом него што овде просипаш памет.

Био сам у Бугарској, браћа смо по вери, требамо бити у миру, не мрзим вас али сматрам да ово што ти говориш јесте огромна прелест и лудило.

При том питање да ли си Бугар или себе сматраш Бугаром, што је твоје право. И ја сам са 15 година хтео да будем црнац са Јамајке.

Mi samo smo branili i branimo svoje, nista tuge ne trazamo, cak mnogo smo i otstupili zbog nase nemoci.Opste poznato je da mrzite bugare, a makedonci volite ako simpatisu Srbiju, oni koji simpatisu Bugarsku su za vas sovinisti velikobugari i nacisti. Ja bar licno mislim da nisam te uopste dirao a ti celo vreme me osipas komplimentima.

Tolika krv se prolila i samo casnost istinolubivost i priznanje svoje pogreske ca pokajanjem ce da nas dovedu do mira i suzivota. sve drugo samo ce da povtara pogreske i dovodice do novih sukoba.                                           

Primer ovo sa MPC SPC. Od kud SPC prava na Ohridsku Arhiepiskopiju. Cak za vreme Dusana vrh srpske drzavnosti ona je bila autokefalna. I Vizantijci i Srbi su imale podrsku od lokalnog naroda bas zbog toga, zato jer i Dusan i Vasilij BUGAROUBIJAC su bili mudri drzavnici i narod ih je voleo. Na silu nisto se ne moze, sve ce da bude gore i gore.

Ja se nadam da cemo jednog dana zivete kao braca u miri i ljubavi, al mir i ljubav je nerazdvojliva stvar od ISTINE.

Sto se tice mene, mozda me ti vidis kao crnac, a za mene je cast shto sam potomak velikog Samoila,i umrecu kao makedonski bugarin, ako zatreba i prevremena od nasih neprijatelja:)

Na prvo mesto mi je Bog i crkva, na drugo moja porodica, na trece moja opsirnija porodica- moj rod. Tako da za mene i rodoljubje nije greh...

Подели на овим сајтовима

Dobro je sto priznajes da si Bugarin a ne makedonac jer makedonija je samo geografska odrednica a ne i nacionalna !! E to vec podrzavam da si Bugarin i da danasnju nakardnu bjrm treba podeliti izmedju Srbije,Bugarske ,Albanije i Grcke !! tako zbori bratko a nemoj tu da se pozivas na neko makedonisanje 

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, nikola888 рече

Dobro je sto priznajes da si Bugarin a ne makedonac jer makedonija je samo geografska odrednica a ne i nacionalna !! E to vec podrzavam da si Bugarin i da danasnju nakardnu bjrm treba podeliti izmedju Srbije,Bugarske ,Albanije i Grcke !! tako zbori bratko a nemoj tu da se pozivas na neko makedonisanje 

Jeste geografska odrednica al narod koji tu zivi je jedan koji 1000 godina zajednicki muke muci. Tako da deljenje nedolazi u obzir, vec iskoristiti Evropu i sacuvate celost te teritorije bez pretenzije na druge drzave. Ja samo za srbe sam velikobugarin, za bugare bi bio separatist, za to sto volim Makedoniju, i nikad ne bi je potcinio Sofiji. Mislim i vi nemate problem da Crnagora bude nezavisna drzava al pritom da se istoriska vistina ne iskrivljava, srpstvo da se ne pretvara u crnogorstvo.

Подели на овим сајтовима

Није било већих психопата од бугарских окупатора, пекли људе живе по селима. То је тај татарски ген у Бугарима који им даје такве болесне идеје и пориве. А кад као по обичају изгубе рат онда су фини православци.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Precious рече

Није било већих психопата од бугарских окупатора, пекли људе живе по селима. То је тај татарски ген у Бугарима који им даје такве болесне идеје и пориве. А кад као по обичају изгубе рат онда су фини православци.

Ima Bog koji vidi se, nasa savest je cista

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, MKD13 рече

Ima Bog koji vidi se, nasa savest je cista

То каква вам је савест и колико верујете у Бога сте показали неколико пута, само у новијој историји (част часним изузецима који постоје у сваком народу). Нити се Бога плашите, нити се пред људима стидите. Најтужније од свега је што се представљате православцима. Али братко, у праву си, све то Бог види и судиће свачијем делу и нашем и вашем.

'' Чашу меда јошт нико не попи што је чашом жучи не загрчи,
чаша жучи иште чашу меда, смијешане најлакше се пију. ''  
Петар II Петровић Његош

Подели на овим сајтовима

On 2.6.2018. at 16:28, MKD13 рече

Mi samo smo branili i branimo svoje,

Јел? 

http://www.rts.rs/page/stories/ci/Velikirat/story/2213/srbija-u-ratu/2265387/veliki-rat-zivot-pod-bugarskom-okupacijom.html

Кажеш да те лично прозивам и кажеш да вас мрзимо? Не прозивам те лично, немам ништа против тебе али ти каже да си помрачен и да си у прелести. То није увреда него констатација.

Нико не мрзи Бугаре у Србији веровао или не. Али вам не верујемо, углавном. Имамо и разлога за то. Ето прочитај онај чланак горе.

Подели на овим сајтовима

On 1.6.2018. at 14:12, MKD13 рече

Dao si podatke gde na popisu ne pominju se niti bugari nit makedonci. Popis ili je pretvorio bugare u srbe ili priznao da se otarasio na neki nacin od bugara? KAKO? dobrovoljno ili nasilno? popis samo potvrgava sve sto sam pisao. 

Они су били "остали". Укупно 44.000 и нешто по попису који сам поставио. Значи, небитан број. Нико их се није "отарасио", него су се данашњи Македонци тад изјашњавали као Срби. И због историје, и због тога што су их Срби ослободили турског ропства.

Neznam kakve tebi dokaze trebaju da bi shvatio da se stanovnistvo u to vreme u makedoniji izjasnavalo se kao bugarsko? Egzarija je osugena za etnofiletizam, princip na koja je sazdana Egzarhija je taj da gde ima bugare tamo da ima svoje Episkope. Turci su sazdavanjem Egzarhije potvrdili da bugare zive tamu dokle se proteze Egzarhija. Grci isto se borili protiv bugara u Makedoniji a ne protiv srba! U svako mesto po Makedoniji jos uvek postoje bugarske crkve koji su gragene za narod koji je priznavao Egzarhiju a ne Carigrad. Svi makedonski revolucioneri i prerodbenici su pisali na bugarskom jeziku i osecali se kao bugari. Ceo svet prica da bugari zele da se odvoje od carigrada a ne srbi. I gde su ti ljudi na tvom Popisu. KO LAZE popis ili ja? Nije li proterano svo svestenstvo u bugarskoj i zatvorene su sve skole i ucitelji su prognani? Vecinom  su bili iz Makedonije. Milom ili silom? KO LAZE ja ili ti i tvoj popis?

Лажеш ти. И извори које користиш, мада ниси навео ниједан до сад. Егзархија, која је до 1945. године била сматрана неканонском црквом коју ту Турци формирали да би одвојили што више православних од Цариграда, је била етнофилетистичка организација чији је циљ био једино да шири утицај Бугарске тамо где тог утицаја нигде није било. Егзархија је пробала да се прошири и на територију Епархије Рашко-Призренске. Ајд ми сад реци колико је Бугара вазда било на Косову и Метохији. Не знам шта мислиш под "македонски револуционари", али ако мислиш на ВМРО, подробно ти је објашњено колико бу били небитни и колико никад ништа значајније нису урадили.

Ако тврдиш да је овај попис лажан, дај ми неке егзактне податке колико је Бугара тад било у Македонији. Али не неке ваше великобугарске "процене" попут ове глупости да је сваки други Македонац прошао српске затворе, него неки егзактан податак. Ја теби дао резултат пописа, дај ми макар неке податке на основу којих засниваш процене кад тврдиш да је попис био лажан.

Bile su dve pobune krvavo zadusene u to vreme u Ohridu i u Tikveshu. 

Охридски устанак су водили Албанци, који су дошли из Македоније, уз подршку ВМРО терориста и бугарске и аустроугарске војске. Сем ако сад тврдиш да су и Албанци били Бугари, опет причаш глупости. Колико је масован био Тиквешки устанак, можеш да закључиш из податка да је у целом устанку убијено мање од 400 "устаника". Са друге стране, "устаници" су правили праве покоље над муслиманским становништвом у том подручју, тако да ти није на част да уопште помињеш тај устанак као било шта позитивно.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...