Jump to content

Једна ствар која издваја хришћане од свих других

Препоручена порука

пре 37 минута, Ђорђе Р рече

Нисам сигурно упућен у све вере. Ал по овом критеријуму би се вероватно могли поредити само са најраспространијим религијама: Исламом и Хиндуизмом. Ако си довољно упућен, дал и код ових религија постоји оволика шареноликост.

На пример код нас један светитељ има једно мишљење по питању вере, а други посве друго, и то име не смета да буду у заједници и јединству. Као и посве другачија богослужења, нпр. негде се седи, негде се стоји, негде се клечи...

Možda se ne razumemo... neću ni da se upuštam u poređenja ko je najslobodniji... a Džumka je pitala za suštinske razlike, to bi po mom viđenju bilo nešto što je jedinstveni element samo za vas, recimo da ste samo vi slobodni (ili eventualno ako su baš drastične razlike u nekom elementu)... a "najslobodniji" (ili manje slobodni) je samo gradacija elementa kojeg i drugi imaju...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ђорђе Р рече

Протестантизам не можеш посматрати као целину, пошто они немају јединство, колико је мени познато.

Католичанство има једног папу, и управо је ту дошло до резлаза међу нама. Они нису могли да трпе оволику разноликост, па су папи дали апсолутну власт. По томе се и разликујемо.

Ислам, колико знам, имају суните и шиите, ал они ратују међусобно.

Не знам како стоје ствари у будизму, и колико се разноликости ту толеришу и међусобно признају, ил је свако за себе, као у протестантизму.

niste ni vi celina. da napomenem samo koliko raskola imate a da ne pominjem monofizite monotelite i td. kod katolika ima vise jedinstva u razlicitosti nego sto cete vi ikada moci i da sanjate. kod protestanata od denominacije do denominacije. 

kod muslimana ima jos vise podela ali su jedno a tek kod hindusa koji imaju 36 miliona bogova. 

force be with you! 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Џуманџи рече

Једна једина ствар за коју сматрате да суштински разликује хришћане од верника других вероисповести? 

Хришћани нису чланови овог форума, док сви остали јесу :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Џуманџи рече

Nisam mislio na to da je trojstvo ili trijada nešto što su hrišćani smislili, već na njihov prilično jedinstven koncept trojstva ali nisam znao kako da to precizno izrazim... čini mi se da se na ovom linku malo nateže da se nešto drugo uklopi u to.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Predrag Pedja рече

niste ni vi celina. da napomenem samo koliko raskola imate a da ne pominjem monofizite monotelite

Причам о целини, а не о онима који нису једно са Православном Црквом.

пре 37 минута, Predrag Pedja рече

kod katolika ima vise jedinstva u razlicitosti nego sto cete vi ikada moci i da sanjate.

Можда у форми, ал нисам сигуран да је и у вери, теологији, догми, толика разноликост.

пре 38 минута, Predrag Pedja рече

kod muslimana ima jos vise podela ali su jedno a tek kod hindusa koji imaju 36 miliona bogova.

Да ли су једно, или нису, не знам, нит за муслимане, нит за хиндусе. Тј. дал могу да заједно служи, и да се заједно моле. Мислиш да ће сунит отићи у шиитску џамију, и обрнуто. Чак иако нису једно изнутра, споља делује да су једно, ил грешим, па не видим разлике?

Дал је код њих свеједно дал постоје кипови, или иконе (слике), ил може да у њиховим храмовима и да не постоје нит кипови, нит иконе?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ђорђе Р рече

Причам о целини, а не о онима који нису једно са Православном Црквом.

Можда у форми, ал нисам сигуран да је и у вери, теологији, догми, толика разноликост.

Да ли су једно, или нису, не знам, нит за муслимане, нит за хиндусе. Тј. дал могу да заједно служи, и да се заједно моле. Мислиш да ће сунит отићи у шиитску џамију, и обрнуто. Чак иако нису једно изнутра, споља делује да су једно, ил грешим, па не видим разлике?

Дал је код њих свеједно дал постоје кипови, или иконе (слике), ил може да у њиховим храмовима и да не постоје нит кипови, нит иконе?

video sam to vase jedinstvo natzv velikom saboru u Kritu. sto se tice katolika njih ima i karizmata i raznoraznih obreda pa onih koji sluze misu pre ii vatikanskog koncila, pa reformiranih, pa kojih sve ne. anglikanaca jos vise razlicitih vrsta i podvrsta. muslimani se mole u dzamijama zajdno. to ti je primer kod nas kada se iranci mole sa nasim muslimanima. odi malo na youtube ako neces da citas pa se obavesti. 

• Свиђа ми се 1

force be with you! 

Подели на овим сајтовима

Mislim da niko drugi nema "ako te udare po jednom obrazu, okreni mu i drugi"..??!! :O

Srecom, slusah jednog naseg oca kako na televiziji objasnjava da nije Isus to bas tako doslovno mislio, da je smisao u originalu malo drugaciji nego sto se prevelo... Zaista, ako neko zna na sta mislim, neka napise molim. Ne secam se imena tog svestenika, ali je bas lepo objasnio, bilo je na nekoj od tv stanica u Srbiji.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Avocado рече

Nisam mislio na to da je trojstvo ili trijada nešto što su hrišćani smislili, već na njihov prilično jedinstven koncept trojstva ali nisam znao kako da to precizno izrazim... čini mi se da se na ovom linku malo nateže da se nešto drugo uklopi u to.

Prvo da izdebatiramo ako hoćeš pojam slobode.

Bog je jedino slobodno biće, On ne zavisi od Tvorevine, ne podleže vremenu, nego obitava u večnosti.

Najveći problem slobode je smrt. Ako niko ne sprečava slobodu ( u šta malo verujem), ona je ograničena zbog smrti.

Ličnost Boga Oca, Ličnost Sina Božjeg i Ličnost Sveti Duh imaju neuslovljenu slobodu. Trojica iako različite Ličnost su potpuno slobodne, svoj večni odnos baziraju upravo na slobodi. Naprimer, Hristos ima dve volje, Božansku i čovečansku i On sa tom čovečanskom prirodom ostvaruje odnos sa Ocem i Duhom večno.

Ako se slažeš da je sloboda čoveka uslovljena upravo zbog smrti, onda bi želeo da nastavim kako taj odnos funkcioniše između Boga i čoveka.

Bog je stvorio tvar ni iz ćega, nebiće želi da privede u biće a to ne čini stvorenom blagodaću,jer onda gubi slobodnu volju stvorenja, koji ipak sam treba da odluči i prihvati poziv za večnost.

Bog ima želju da čovek bude u večnoj zajednici sa Bogom ali ta zajednica ne podrazumeva žrtvu, već samo slobodni odnos, onaj isti odnos koji imaju Otac,Sin i Duh Sveti.

jedina sloboda, je sloboda bez ograničenja a jedina prepreka toj slobodi je smrt.

Ne znam za druge religije i na koji način njihovi bogovi prevazilaze smrt. Ako se samo nadaju da će im duša obitavati u večnosti, onda je to za Hrišćansko učenje plod od 27 kg skanka.A ako se nadaju da će večno živeti u telu, onda se pitam, šta njihov bog čeka? što ne pokaže telo svoje i daruje ga tim vernima.

Hristos je došao, da nam daruje Telo Njegovo i da mi preko uzimanja tog Tela Vaskrslog, sjedinimo sa Hristovim bespočetnim i nestvorenim energijama, koje jedine mogu da obezbede večni život, samim tim i apsolutnu slobodu.

Bog je jedini ontološki slobodan a čovek je prizvan da u svojoj ograničenoj  slobodi a po blagodati ostvari taj večni odnos, koji Bog već ima u svojoj prirodi. Tako da ako pričamo o istinskoj slobodi, ona ne sme u sebi imati smrt.

Koncept Trojice je različitost ipostasi ali svaka ipostast iako različita ostvaruje prirodni slobodni međusobni lični odnos koji se opšte ne razlikuje, jer volja Očeva i volja Sina i volja Svetoga Duha,je potpuno ista. To što je ista nije zbog uslovljenosti Božanske prirode, nego je plod lične slobode.

Čovek je prizvan, da po blagodati i svojoj volji ostvari večni odnos, kao što čine Trojica po prirodi.

Zanimljiv je pojam da iako Ipostasno različiti, Jedna Ličnost, ne uslovljava Drugu Ličnost, niti te dve Ličnosti uslovljavaju Treću Ličnost a one sve vreme izražavaju istu volju.

Tako da ja zamišljam i verujem, da se istinska sloboda može doživeti samo ako se smrt pobedi.

Sve ovo ti pišem iz duhovne perspektive.

Apostol Pavle se je osvrnuo i na ovu ograničenu slobodu rečima: Sve mi je dozvoljeno ali mi nijje sve na korist.

Smrt je strašna, smrt guši slobodu, ne znam kakav bi nam bio pojam slobode, da smrt nije pobeđena a AD uništen. Možda i ne bi prepoznavali taj pojam, pojam slobode.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Prvo da izdebatiramo ako hoćeš pojam slobode.

Da nas Džumka ne strelja što joj preotimamo temu, otvorio sam novu da ti odgovorim:

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Avocado рече

Da nas Džumka ne strelja

Неће, Џумка је навикла на људе. Џумка не воли када се само поједине теме које се тичу помоћи форумашима или жру дневници "чисте". И најважније: Џумка ти никада ово неће заборавити. :1319_womens:

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...