Jump to content

Дејан Мачковић: ПРОБЛЕМ ПОСТА У САВРЕМЕНО ДОБА

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 185
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 23 минута, Џуманџи рече

Ево идеје како још постити: SRBIJA, ZEMLJA SMEĆA Imamo 30.000 divljih deponija

Као оно у Тесној Кожи,Јапанци једу смеће :)

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Hoću da postanem svetitelj ili mitroplolit

Стварно...е па драго ми је :smeh1: имаш потенцијала, имаш :smeh1:

пре 18 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

I onda ti I neće biti važno šta sam hteo kazti, jer ćeš sve razumeti I prihvatiti odmah.

Чини ти се . :))) 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Zoran Đurović рече

Ви не можете да се душевно разболите јер сте већ болесни!:)):)):))

Наравно да се шалим са вама, а са Митрополитом се чујем. Не саблажњава се о мене као његова чада... 

Текст ми се није допао, и лош је из више разлога, а само је један тај где говори да се брачници не доваћају током поста. Паучина би ти се наватала, разни полипи и хоботнице би тамо почели да гмижу... 12:smeha: Даље, да ти кажеш нормалном човеку (а ви нисте нормални) да то правило важи само за 40ницу, некако би се и прогутало, али, како сте ви из  Митрополије, разуме се да ћете ви то проширити на сваки пост, а онда на дане пред литурђију и литурђијске, па вам остане јако мало дана у години да покушате да се размножите. Муж који би то упражњавао, а подразумева се да не одржава кондицију рукоблудија, са 40 година би постао Сека Перса, а онда би жена поред њега повиленела! Зато онда оне хистеришу и по форумима позивају на строге постове, јер што би другима било лепо? То је као кад 4-5 жењених другара наговарају једног нежењеног да се ожени, јер зашто он да не буде мучен?

Не знам што то ви све мени спочитавате...? Ја говорим о идеалним условима, не пишем о стању на терену 12:smeha: 

Нисам приметила да је текст написан у инперативном тону, оставља се свакоме према  степену духовног раста  да се придржава или не неких смерница наведених у истом. Примиетила сам да је текст добар и  ништа више, добар  је текст и Дејана Мачковића. Само морам приметити невезано за уводни пост, да социјална компонента не може и не сме бити главна сврха поста . Уподобити се Христу  ваљда је не само сврха поста већ целокупног  христијанског живота. А у том уподобљавању је  и наравно укључена  и   социјална компонента и много више од тога.  

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Рапсоди рече

Не знам што то ви све мени спочитавате...?

Ја волим да дирам вас, митрополитанце, више него леба да једем!:))

Инкримисани текст ми се није допао, не можете очекивати да лажем... Не знам ни тко је ауктор. Разлоге зашто га одбијам сам сумарно навео. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Ја волим да дирам вас, митрополитанце, више него леба да једем!:))

Разумем вас потпуно и ја волим  да дирам  поједине пинк православце ( процена моја онако од ока :)) ) исто више но леба да једем...

Подели на овим сајтовима

Нек лети перје и очерупани ће у Царство Милошћу а не перјем.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

"Strogo uzevši, post zapravo i ne postoji. O tome ovi moderni teolozi ćute jer kada se bude živelo po Hristu post će se ugasiti, kao ideja u umu." mati Jezdira Litijumjonska

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Predjite na tamnu stranu... slanine...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 27.2.2018. at 16:14, Леон Професионалац рече

То управо говори на ком нивоу смо и даље. Кад чујемо реч пост - аутоматски помислимо на храну. Заиста жалосно! :POPOcorn1:

Па зар није аскетизам једне мајке која би хтела уморна, сирота мученица да се одмори мало, а дете се разболи и мора целу ноћ да га држи на рукама. Или онај тамо неће да учи, па мора са њим да учи. Па муж нервозан, па свекрва оваква, па онако па… Она се нон-стоп подвизава! И можда се и више подвизава него неки други који се овако званичније подвизавају. 1f642.png:) 
Подвиг, то је… Немојте само да гледате класичне форме оног што ми зовемо подвигом. ГДЕ ГОД ЈЕ ЉУБАВ, ТУ ЈЕ ПОДВИГ! 
Кад сам ја био студент, и одем у Енглеску једне године и упознам митрополита Антонија Блума. И дивно мене прими Блум тамо код њега. Ја сам био овако момак, нисам се био још определио ни вамо ни намо – ни да л` да се женим или калуђерим, тако, размишљам. 
И питам ја њега: Кажите ми високопреосвећени, шта је сад суштина живота овог и оног? 
Каже он: Слушај дечко! СУШТИНА ЖИВОТА ЈЕ ДА НАУЧИШ ДА ЖИВИШ ЗА ДРУГЕ! А ако не научиш да живиш за друге, ако се не разапнеш, ти си промашио свој живот, где год био, како се год звао, и коју хаљину носио. Ако научиш да живиш за друге, ТИ СИ ОСТВАРИО СВОЈ ЦИЉ У ЖИВОТУ. Па сад може овамо, може онамо. 
И то је овако некако за мене остало упечатљиво...“

ОТАЦ ВЛАДИМИР ВУКАШИНОВИЋ

Malo drugačije mene post obavezuje. Ne razipinjem se jogurtom,mlekom,čokoladaom,mesom. Ovaj tekst možda nije povezan sa postom ali ja sam našao strahovitu misao o smislu podviga i ne bi takvu ženu koja "posti" čitav svoj život opterećivao sa knjigama koje sadrže recepte posnih jela.

Dragi ljudi, dragi forumski prijatelji, pitao bi vas, zašto je važno postiti hranom i koju svrhu ima zabrana mrsnih jela, koje nam je Bog darovao.

Molim vas napišite  nam kako ne odbijanjem mesa,jogurta,mleka ne smanjuje podvig ove žene iz teksta?

Verojem da će te pročitati tekst i videti, da ništa nije sprečilo ženu u njenom podvigu ali se plašim da nam je komforniji način posta kuvanim krompirom,nego otvaranje za Drugog.

Nikad nisam doživeo, da sveštenici u svojim besedama posebno mesto posvete majkama podvižnicima i da  prikažu i taj vid esketizma.

Materijala za ovaj vid asketizma ima puno ali ko šljivi porodicu, kad je bitniji manastirski asketizam

Hristos je u pustinji postio ne zbog sebe, nego zbog nas svih i to nije tražio od drugih,apostoli su u to vreme lepo krkali.

Ako Hristos nije zahtevao od učenika da poste sa Njim, niti je apostol Pavle ugledajući se upravo na Hrista zabranjivao drugima da jedu, već im je to ostavio na savest, kao što je na savest Hristos ostavio tom istom Pavlu..

Hranite se kako hoćete a post pustite na savest koju jedino Hristos može da daruje.A to je otvorenost za Drugog.

Post je izgubio sav smisao, nije hrana kriva, naše je vaše srce zatvoreno za drugog a utehu pronalazimo u barenom krompiru a svetost tražimo jer smo mi više postili,te tako očekujemo da Hristove vrline možemo zateći u čarobnom kuvanom krompiru.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

У том смислу, савремени хришћани стоје пред великим изазовом смисленог практиковања поста у модерном свијету. Од некадашњег свијетлог оружја и духовног мача, пост је постао мазохистички камен око врата који свој циљ има у самом себи. Пост није више одрицање од скупе хране, да би се уштедио новац који

дајемо онима којима треба. Напротив, пост је данас куповање скупе хране, од које не само да не остаје вишак, него дугорочно чак и средњи слој претвара у сиротињу. Просјечна српска породица, са својим примањима би требало да подигне кредит само да би „канонски“ и по некаквом блискоисточном типику испоштовала потпуно превазиђене прописе о врсти дозвољене хране током вишенедељног Божићног поста, који се уопште не помиње у светим канонима. О некаквој уштеди новца који би помогао бар једној породици од хиљада избјеглих или пенизонера који су свуда око нас, нема ни говора. Модернизација и глобализација је у потпуности изокренула прехрамбене навике човјека. Данас је чак и у приморској Грчкој јефтиније месо, него риба, јефтинији је сир, него трешње. Нажалост, православни хришћани, иако много пута и на различите начине упозорени, нису се сачували од квасца фарисејског. Чини се да смо сви упали у колективну самообману и хистерију према којој је обични крављи сир српског сељака, нечист и недозољен, док је некакав тофу од соје смјешан од канцерогених прахова у некој фабрици на Тајланду, напросто благословен и побожан. У таквој атмосфери није ни чудо што се поједини понашају као да су „млијеко у праху и сурутка у траговима“ највећи непријатељи Српске православне цркве. Укратко, пост у облику какав је био вијековима мануелне домаће пољоприврeде једноставно више нема смисла. Напротив, истрајавање у таквом облику поста је не само нехришћанско, него јудеистичко и муслиманско. Заборавили смо да хришћани храну не дијеле на чисту и нечисту, или на харам и халал, као њихова браћа у Авраму, него на ону која помаже сиромашнима и ону која не помаже.

:skidamkapu::skidamkapu:Svaka čast!

Подели на овим сајтовима

On 2/25/2018 at 23:12, fsa рече

Poslušajte i ova predavanja o postu:

Sjajno predavanje! Na žalost danas je mnogo "duhovnika" koji sablazne narod, a i oni koji su ok neće javno da kažu šta je to ispravno,a šta pogrešno pa s mnogi boje svete pričesti, boje se da priđu svetoj čaši da nešto ne pogreše jer su nedostojni! kakva tragedija! moja tetka i mama došle drugi dan u hram o Vaskrsu da se pričeste jer su se i prethodno pričestile na Vaskrs...i bila 2 sveštenika...one pitaju mogu li se pričestiti i sveštenik blagoslovi, pred pričest, dođe drugi i pred svima javno na glas kaže: niste dostojne Svetog Pričešća jer niste 40 dana postile i sredu i petak i ne znam ja još što šta i tako teatralno ih odbije.. a to je pretpostavljam uradio jer on sam je strogo 40 dana postio, bio gladan i sad došle neke dve koje su postile po svojim mogućnostima pa bi se sad pričestile 2 dana za redom, e ne može, kad je on gladovao neka tako svi pa će biti dostojni...Svaka čast ovom predavaču!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...