Jump to content

Дејан Мачковић: ПРОБЛЕМ ПОСТА У САВРЕМЕНО ДОБА

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 часа, Благовесник рече

Pa jel Vaseljenski Peto-sesti Trulski sabor vodio Duh Sveti ili nije, posto osudjuje Jermene koj tokom posta u odredjene dane jedu malo i mleka i jaja?

Тешко је то теби објаснити... Политика Труле је била унификација пракси осталих Цркви у складу са империјалним претензијама Константинопољске патријаршије. Нема то никакве везе са Духом Светим. То је политика. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 185
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Наш Тигар је овим текстом објаснио.

Нема поста без ближњег!:dobro:

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

Текст савршено објашњава ситуацију у вези поста.Посебно је значајно што је истакнуто да је црква занемарила социјалну димензију поста.Можда зато што занемарује социјалну димензију никада није реаговала на разбојничку приватизацију и дивљи капитализам.

Подели на овим сајтовима

Po volji ti ko Šokcu post:D  

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Ана_Бг рече

Овако су као и аутор, који очигледно није православан, латини кренули сколастиком да тумаче пост и завршили су ту где јесу,  а то је да нико на западу ни не пости. Хвала Богу код нас на Истоку се и даље  пости, поготово Часни пост који је до танчина утврђен Типиком и тесно повезан са Богослужењем. Не знам чему служе овакви претенциозни текстови поготово у време Великог поста, осим да оправдају латине што они не посте :) . Али то је њихов проблем, а не наш нека га решава Папа римски:) . Пост је позив Господа на који одгварамо са да или не, нема ту некаквог рационалног објашњења јер није у томе смисао да објаснимо зашто постимо.

Одакле сте ово све изнаглабали?

Наравно да је православан, мени се исповеда годинама, бар бих то први знаo. И шта Ви знате о аутору текста? Срамота!

Где сте нашли то да је пост до танчина утврђен типиком? Где је утврђен? Мачковић је све јасно написао.

Дајте, озбиљни смо људи, не глупирајте се овуда - може неко да Вас схвати за озбиљно.:skidamkapu:

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ана_Бг рече

Како му се зове Владика који је одобрио овај текст. У Цркви ништа не може да се објави без благослова Владике поготово овакве ствари. Ја о аутору кажем да ово није православан текст.

Ви стварно не познајете г. Мачковића. Жао ми је због тога. А Вас молим да нам изложите зашто текст није православан?

Такође ме занима да ли питате владику да Вам пропише кад смете да идете на коју нужду? :))

Да пита владику да ли ће да се бави науком? Свашта! Taко смарате духовнике па није ни чудо што им лицне прегоре. 12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Ана_Бг рече

Како му се зове Владика који је одобрио овај текст. У Цркви ништа не може да се објави без благослова Владике поготово овакве ствари. Ја о аутору кажем да ово није православан текст.

Ххехехе, уљепшала си ми дан!!!! Свака част!!! Тргнула ми супа на нос, кад сам ово прочитао, још увијек плачем. Како ми се зове Владика? По том питању сам као Самарјанка са Јаковљевог извора: Пет си владика имала, а и овај што је сад с тобом, није ти владика!! 

Текст је ваљда изашао са благословом патријарха Иринеја, 2012.

Подели на овим сајтовима

У Цркви о свему одлучује Владика јер он је задужен да нема подела тј за јединство.
Пост се не може објаснити науком то је одговор на позив Господа, наука ту неће помоћи да објасни пост ако претходно немаш доживљај Цркве, а очигледно да је аутору тесно у правосављу има неки проблем са њим. Но то је опет његов проблем, проблем су овакви текстови којима се људи баве уместо да  прво посте иду у Цркву на службу а онда иде остало.
А одакле теби идеја да аутор текста не пости?

Poslato sa BLA-L29 uz pomoć Tapatoka

Подели на овим сајтовима

Ajde, ajde, ostavite nas Mackovica i sl. papocentricnih ucitelja, sto kaze Vladika Atanasije,   opravdava  se i suptilno namece  kao potencionalno buduca praksa cisto ono sto je danas  katolicka (rimo) praksa posta, a i drugi mu, kako kaze Preosveceni Vladika, clanci zapocinju u istom rimokatolickom duhu sa Lojolom itd... 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

,

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Дејан Мачковић рече

Пет си владика имала, а и овај што је сад с тобом, није ти владика!! 

Оплаках, благо речено!

12:smeha:12:smeha:12:smeha:

Подели на овим сајтовима

Наравно да Латини посте само што не питају Ану како се то пости.:))

Него, @Ана_Бг, молим Вас, дајте нам извор за својe тврдње. Ето, молим Вас!

:skidamkapu:

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ана_Бг рече

Па осећам ја нешто ту није у реду ауторо је папин ђак нема вез са православљем. Мора да се оправда што латини не посте :))

Наравно нисма аремитка не мрзим папу _))

Али мени смета что се овде у време поста обкављују текстови против поста, о чему се ради коме то одговара?

Ti malo trolovati?  :)  

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...