Jump to content

Дејан Мачковић: ПРОБЛЕМ ПОСТА У САВРЕМЕНО ДОБА

Оцени ову тему

Препоручена порука

Evo da pojednostavim: zašto misliš da bi baš popovi trebalo da imaju zamrzivače ili hladnjače tj. zašto bismo od popova očekivali nešto što se očekuje od svakog hrišćanina? Je l oni treba da daju neki primer, na šta si mislio? Zar nismo u tom pogledu svi jednako odgovorni? Mislim, ili će svi da kupe zamrzivače ili neće niko, zar ne? 

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 185
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 2 минута, w.a.mozart рече

Evo da pojednostavim: zašto misliš da bi baš popovi trebalo da imaju zamrzivače ili hladnjače tj. zašto bismo od popova očekivali nešto što se očekuje od svakog hrišćanina? Je l oni treba da daju neki primer, na šta si mislio? Zar nismo u tom pogledu svi jednako odgovorni? Mislim, ili će svi da kupe zamrzivače ili neće niko, zar ne? 

Зато што знам да би већина људи пробала да одвојену храну ували поповима уместо да код себе то организује и брине о томе иако би то било очекивано тј. нормално понашање. Када кажем већина људи ту мислим на 90% обичајних верника који у цркву оду 2-3-4 годишње и хоће формално да испосте пост и причесте се за здравље. Такви неће да се замајавају са том причом око хране и да је деле около него ће то покушати да одраде формално (као и сам пост) и да своје доброчинство проследе = увале поповима да они то даље распореде.

Када је реч о озбиљним верницима ти си у праву тј. већина њих би се вероватно понашала како си написао. Али постове држе и сви остали тј. формално итд. итд.

Подели на овим сајтовима

Htedoh da pitam "Zašto misliš da bi popovi prihvatili tu hranu?" a onda sam zamislio scenu.... Što bi reko Dimitrije Pantić - Puklo mi je ko na dlanu! :) 

Već vidim sajt za online kupovinu po sniženim cenama i posebnim diskauntom tokom prve i zadnje nedelje posta. Pravoslavni kupindo ili Kupizabližnjeg.rs 

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, w.a.mozart рече

Htedoh da pitam "Zašto misliš da bi popovi prihvatili tu hranu?" a onda sam zamislio scenu.... Što bi reko Dimitrije Pantić - Puklo mi je ko na dlanu! :) 

Već vidim sajt za online kupovinu po sniženim cenama i posebnim diskauntom tokom prve i zadnje nedelje posta. Pravoslavni kupindo ili Kupizabližnjeg.rs 

Па сад они буцкасти попови би то гледали на један начин а мршавији на други ;) 

Али ово са православним купиндом је бисер и ми ни на крај памети не би пало :dobro: Да немаш ти неку поповску црту у фамилији :) 

Подели на овим сајтовима

@Vladan3  сложили смо се, колико видим, да је социјални аспект/милостиња током поста врло битна, ако не и најбитнији аспект, и шта се догађа, као по старом људском обичају ако у све уђеш са ставом, овај би требало ово, а ко ће то сведа организује, а где је печат и фали вам још један папир и уплатница наравно :) од тога нема ништа, зашто не кренути од својих ближњих, својих комшија, својих колега, па нека то буде наш лични пост.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

@Снежана 

пре 16 часа, Zoran Đurović рече

Овдје вриједи напоменути да је Трулски сабор био просто локални сабор унутар Ромејског царства, који је у циљу унификације духовног живота унутар државе искоментарисао читав низ обичаја других Цркава Божјих, прије свега у Риму и Јерменији, које тада бијаху ван граница Царства. Један од тих обичаја јесте и начин поста у тамошњим Црквама.

Ја сам скроз за ову причу из чланка, то нема сумње, и сам сам на теми око пушења једном приликом дао мишљење потпуно идентично овоме што чланак излаже.

Горњи цитат из чланка показује да је начин поста био уређен у тим Црквама, дакле иако је било свакаквих разлика међу њима ипак је у локалним црквама то било некако уређено. Оно што ја пишем овде је: шта би било кад би СПЦ то покушала да уреди? Зашто? Јер би верни народ, и озбиљних и обичајних верника, то од ње очекивао.

А наравно да то не значи да мислим да ми сами од себе не требамо и не можемо да кренемо и да тиме "повучемо ногу" како би се и на вишим нивоима нешто променило. Јер ја, да се безумно хвалим, нешто слично ономе што ти кажеш већ радим.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Vladan3 рече

Оно што ја пишем овде је: шта би било кад би СПЦ то покушала да уреди? Зашто? Јер би верни народ, и озбиљних и обичајних верника, то од ње очекивао.

видиш то ти је исти ниво као кад људи кажу, "држава д`уради нешто", тако и овде "Црква д`уради нешто", па урадила је, дала је типик по којем се пости, па ако ти се свиђа, свиђа, ако ти се не свиђа, пољуби па остави :D

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Снежана рече

видиш то ти је исти ниво као кад људи кажу, "држава д`уради нешто", тако и овде "Црква д`уради нешто", па урадила је, дала је типик по којем се пости, па ако ти се свиђа, свиђа, ако ти се не свиђа, пољуби па остави :D

Не капирамо се овај пут изгледа :) 

Не кажем ја: "Црква д' уради нешто" па ћу онда и ја а дотле типкам по форуму и као нешто постим као не постим.

Него кажем: Шта би било када би Црква пробала да уради нешто? Са каквим практичним проблемима би се срело свештенство и верници?

Јер овде се дискутује да ли треба и, ако треба, како Црква да промени пост. А онда је нормално да се дискутује и шта би са собом таква промена донела јер се то нас верника најдиректније тиче. Зашто да пропустимо да учествујемо у дијалогу о промени поста ако се већ слажемо да ово што сада радимо промашује суштину.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vladan3 рече

Него кажем: Шта би било када би Црква пробала да уради нешто? Са каквим практичним проблемима би се срело свештенство и верници?

па си нашао да им убацујеш разноразне идеје, пре него што  и почну да мењају нешто, одустаће. :smeh1:

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Снежана рече

па си нашао да им убацујеш разноразне идеје, пре него што  и почну да мењају нешто, одустаће. :smeh1:

Не бре него будући да ме врбују за попа да знам одмах шта ме тачно чека и да бежим у калуђере.... Они ово неће да прихвате још 300 година :smeh1:

Подели на овим сајтовима

Suština koju izvlacim iz ovog dejanovog teskta da je post usko vezan za pomaganje siromasnima. Post dakle nema nikakve veze sa umrtvljivanjem tijela, da se duh oslobodi ploti. Ne priblizava poscenje Bogu, nego djelo koje bi smo ucinili time sto bi smo nekome ko ima malo pomogli na racun toga što jeli manje i jeftiniju granu, a višak nekome dali. U ono staro doba meso je bilo skupo, jaja također, sir itd... i nejedenje tih namirnica izvjesno vrijeme štedilo bi utrošak koji se onda mogao iskoristiti da se pomognu oni koji nemaju da jedu uopšte. Također sve ovo ne može i nije kanonski da se određuje kao obavezno nego svako po savjesti treba da to učini kada osjeća na srcu da mu valja tako činiti. 

S obzirom da smo u modernom dobu, nema više hrane koja je pretjerano skupa u odnosu na neku drugu. Meso je relativno jeftino i dostupno po cijeni mnogih zeleniša i povrća i voća. Postavlja se pitanje zašto bi post u moderno doba bio uopšte određen na vrstu hrane? Zar nije smisleno i logično da sam post bude smanjenje unosa bilo kakve hrane, čime bi se onda nastavila ta praksa iz drevnosti da u to vrijeme odvojimo višak primanja koje smo uštedjeli na manjem unosu hrane i podamo nekome kome treba? 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Najgore je kad napišeš tekst pa se svima sviđa. Čim nema kontraša tema se nekako umrtvi posle nekoliko strana. Mada ... umrtvljivanje udova... umrtvljivanje teme... ima tu nečeg... Što kaže moj sveštenik, nemoj bukvalno da shvatiš to umrtvljivanje udova da ne bi igrao pikado špagetama. Selektivno umrtvljivanje je najbolje.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Broken рече

Koristan tekst. Nisam nešto puno čitao o postu ali nisam još video toliki akcenat na toj socijalnoj dimenziji posta.....

Apostol Pavle u prvoj poslanici Konicanima daje jasniju sliku znacaja svesti o drugome i cak nedostojno pricescivanje explicitno definise ovim odnosom. Dakle ko na zajednickoj večeri "jede svoje" sam sebe iskljucuje iz tela Hristovog. Šteta što se ova diskusija nije zametnula na drugoj Djurovicevoj temi gde me je zanimao odnos Agapi i Liturgije, koliko su bile razdvojene odnosno koliko pomesane:

20. Kad se, dakle, sakupljate na jedno mjesto, ne jede se večera Gospodnja;

21. Jer svako svoju večeru prije drugih jede, te jedan gladuje a drugi se opija.

22. Zar nemate kuća da jedete i pijete? Ili prezirete Crkvu Božiju i sramotite one koji nemaju? Šta da vam kažem? Hoću li vas zato pohvaliti? Ne pohvaljujem.

23. Jer ja primih od Gospoda što vam i predadoh, da Gospod Isus one noći kad bješe predan, uze hljeb,

24. I zahvalivši prelomi i reče: Uzmite, jedite, ovo je tijelo moje, koje se za vas lomi; ovo činite u moj spomen.

25. Isto tako i čašu, po večeri, govoreći: Ova je čaša Novi Zavjet u mojoj krvi; ovo činite, kad god pijete, u moj spomen.

26. Jer kad god jedete ovaj hljeb i čašu ovu pijete, smrt Gospodnju objavljujete, dokle ne dođe.

27. Tako koji jede ovaj hljeb ili pije čašu Gospodnju nedostojno, biće kriv tijelu i krvi Gospodnjoj.

28. Ali čovjek neka ispituje sebe, i tako od hljeba neka jede i od čaše neka pije.

29. Jer koji nedostojno jede i pije, sud sebi jede i pije, ne razlikujući tijela Gospodnjega.

30. Zato su među vama mnogi slabi i bolesni, i dosta ih umire.

31. Jer da smo sami sebe ispitivali, ne bismo bili osuđeni.

32. A kad nam sudi Gospod, kara nas, da ne budemo osuđeni sa svijetom.

33. Stoga, braćo moja, kad se sastajete da jedete, iščekujte jedan drugoga.

34. Ako li je neko gladan, neka jede kod kuće, da se na osudu ne sastajete. A ostalo urediću kad dođem

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Zoran Đurović рече

СОКРАТ СХОЛАСТИК, Црквена историја 5, 22 „Неки се у потпуности уздржавају од свега што је живо,неки једу рибу, а неки поред рибе једу и кокошке,... неки не једу јаја, а неки се уздржавају и од свих врста поврћа, неки једу сув хљеб, а неки неједући ништа до 9. часа, послије тога узимају сваку храну, без разликовања. И међу другим народима постоје различити обичаји, узроковани бројним разлозима. Будући да нико не може да писмено докаже ову заповјест, јасно је да су апостоли оставили свакоме на његову слободну вољу ово питање, како би на крају свако могао да чини оно што је добро, али не по наредби и нужности.“

Pa jel Vaseljenski Peto-sesti Trulski sabor vodio Duh Sveti ili nije, posto osudjuje Jermene koj tokom posta u odredjene dane jedu malo i mleka i jaja?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...