Jump to content

Портал Balkan Insight о нашем сајту Crkva.net

Оцени ову тему


Paradoksologija

Препоручена порука

Портал Balkan Insight пише о нашем сајту Crkva.net, интервјуишући нашег администратора, Владимира Јовановића.

crkva.jpg

вести 13 феб 18

Српска Православна Црква преноси своју поруку и на интернет

Водећа верска заједница у Србији трага за новом публиком на интернету уз помоћ сајта у чијем опису стоји да представља знак да је Црква спремна да пригрли модерну технологију.

Маја Живановић, БИРН, Београд

Они који желе више да сазнају о Српској Православној Цркви, далеко највећој цркви у земљи, више се не морају запутити ка себи најближој парохији.

Сада могу да сазнају нешто о вери на сајту Crkva.net, првој Православној црквеној друштвеној мрежи, која већ броји 6.000 чланова и жели још да расте.

Један од администратора сајта, Владимир Јовановић, рекао је за БИРН да је сајт Crkva.net покренула у априлу 2016 група свештеника, вероучитеља и теолога при Мисионарском одељењу Српске Православне Цркве.

“Сајт је направљен због потребе да се све што ваља у Цркви сакупи на једно место на коме сами творци садржаја једноставно могу да га стварају и мењају на једноставан начин”, рекао је.

Crkva.net умногоме подсећа на Facebook, али има другачији изглед и хришћанску причу.

“Добар дан и помаже Бог” је порука коју сваки корисник добије када се улогује. Једно од питања која се добијају при креирању налога је “Која вам је слава?”

Међу постојећим корисницима су епархије, СПЦ на Малти, групе које деле савете о веронауци и хришћанском васпитању и породици, као и многи други.

Косово – које Србија сматра за део своје територије упркос проглашавању независности пре једне деценије – има засебну групу у којој људи деле српске патриотске новости. Пре шеснаест дана, Crkva.net је такође лансирала сопствену апликацију за Android. 

Јовановић је за БИРН објаснио да је Crkva.net сајт православне хришћанске заједнице на који се свако може пријавити, “без обзира да ли је православац, католик, припадник неке друге хришћанске заједнице, или атеиста.”

Они који се региструју, како Јовановић објашњава, сигурно ће упознати занимљиве људе из разних заједница.

“Могу сазнати више о православном хришћанству, могу видети која су збивања заказана у њиховој локалној цркви, или могу организовати ходочашће на Свету Гору или Јерусалим, на пример”, рекао је.

Као на свакој друштвеној мрежи, постоје нека правила коришћења.

Јовановић каже да корисници не смеју да вређају друге чланове или цркве, да шире мржњу било које врсте, нити да хуле на хришћанство. Уколико модератори виде нешто увредљиво, тај садржај ће бити уклоњен без упозорења.  

Упитан да ли неко од познатих користи ову друштвену мрежу, одговара – још увек не. 

“Могуће је, додуше, да ће у будућности познате личности попут народне певачице Секе Алексић направити профил на нашем сајту. Никад се не зна”, рекао је Јовановић, додајући да то не би било изненађујуће, с обзиром на то да је певачица велики донатор Цркве.

Подвлачећи да међу садашњим корисницима има епископа, званичних страница епархија, као и парохијских цркава, рекао је: “Надамо се да ће се број нових корисника повећати”.

Crkva.net, како каже, још један је доказ да се Српска Православна Црква отвара ка новим технологијама и изналажењу нових начина да се млади приближе вери.

“Позивамо све, ко год да су, да се региструју на наш сајт и сами виде како изгледа православно хришћанство. Сви су добродошли”, закључује Јовановић.  

Извор: http://www.balkaninsight.com/en/article/serbian-orthodox-church-goes-online-02-07-2018

Превод: Поуке

 

View full Странице

 

 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Link to comment
Подели на овим сајтовима

:sunce:

Само морам да направим малу исправку, има познатих личности које су се регистровале и биле веома активне у неким периодима, а једна од њих је и Сека Алексић, која је учествовала у самим почецима када се мрежа градила, постављајући веома лепе фотографије и поруке.

Сада, не знам колико би требало неке особе да буду познате да би биле "познате" али имамо заиста дивне и драге чланове, који су узимали или још увек узимају учешће у стрпљивом, темељном и квалитетном грађењу ове дивне мреже, за коју сам, морам да признам, веома везана и тамо сам као код куће. Користим прилику да захвалим свим члановима који су допринели да Црква.нет преброди све кроз шта је пролазила, а издвојила бих и веома значајну и сложну финансијску помоћ у оно време када је то било неопходно да би мрежа опстала, и свим члановима који су је стрпљиво и са пуно љубави градили порукама, фотографијама, речима, музиком. Тамо, на том лепом и јединственом интернет простору има заиста места за све који желе да се придруже и учине га још лепшим, бољим и квалитетнијим, а нарочито сада када је огромним радом и трудом админ-тима и технички много, много боља са разноврсним и интересантним могућностима.

Ето, дивно место Црква.нет постоји и расте, добро сте дошли :mahmah:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Slava Bogu

Послато са E6653 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...