Jump to content

Miljenko Jergovic: Cijepljenje ili koga spašavati: djecu ili dječju paralizu

Оцени ову тему

Препоручена порука

Necu nikada zaboraviti jedan razgovor vezan za vakcinu i deciju paralizu, pre 20-ak god sa jednim poznanikom, bio je slikar i hendikepiran jer je kao dete oboleo od iste. Tada mi je rekao "Taso, da su izmislili tu vakcinu samo godinu dana ranije ja bih danas bio drugaciji covek i imao drugaciji zivot.."  Tada sam na njegovom primeru shvatila vaznost vakcinacije. 

Tako da sve "antiprotivne"  price danas su neshvatljive. Jedino oko cega moze da se diskutuje je kvalitet istih. I ni o cemu vise, iz mog ugla, naravno.

Sve sto dise neka hvali Gospoda !

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Branka62 рече

@Лидија Миленковић :dobro:

A slično važi i za "epidemiju" autizma.

Аутизам није болест детињства и нема повратка на старо када одрастеш. Тако да би ваљда сви знали понеког комшију/рођака/познаника па макар имао и 80 лета за којег би данас знали да је оболео од аутизма. Поготово што болест није смртоносна, па не можеш рећи, ех ко зна ко је био оболео од аутизма пре 80,70,60 година, јер тај ко је тад оболео, он је и данас аутистичан и то би ваљда знали.

Тако да ми овај твој став није никако логичан нити се може правити таква паралела. 

Велика је епидемија аутизма, а опет о томе нико не прича. 

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, arizan рече

Прележаване су и стицао се трајни имунитет

Трајни имунитет су стекли само они који су прележали богиње, онима који су вакцинисани само једном дозом временом имунитет опада. Ове богиње су изузетно заразне, сви који нису прележали и који нису уредно вакцинисани могу да оболе, с тим што ће ови који су добили једну дозу (који су вакцинисани од 1970 до 1984. године), болест изнети много лакше уколико оболе, а ови који нису вакцинисани ће оболети начисто. Довољно је да на кратко будеш у контакту са оболелим, веома су заразни, када говоримо ми "добацимо" до метар а када кинемо и до пет метара капљице које даље шире заразу.

Ја сам вакцинисана, мој брат није. Имао је богиње и стварно је имао јако тешку клиничку слику, срећом моја мама је медицинска сестра и добио је најбоље што је било могуће да добије, а имао је и среће.

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, arizan рече

Постоји ли нека статистика везана за умирање од малих богиња пре него је уведена вакцина?

Мале богиње се представљају као нека средњевековна пошаст, као куга која гута милионе.

Међутим, у разговору са људима који сада имају преко 80 година и који нису примили вакцину (и лаици и лекари) добијем другачију слику: од малих богиња готово нико није умирао. Прележаване су и стицао се трајни имунитет. Било је компликација, спорадично, али се то превазилазило.  И углавном су компликације биле у сиромашним слојевима где су деца била неухрањена и живела у нехигијенским условима. Умирало се од туберкулозе, а не од малих богиња.

Не знам ја друже,  нисам лекар.  Оно што написах је оно што ме научио покојни Шћепа у седмом разреду основне. Истина и Ђука покојна ме учила да је Земља лопта,  док покојна учигељица Мира још у нижим разредима основне ме научи о неким див-јунацима који истраживаху васиону и слетеше на Месец. 

Тако да не знам ти ја те статистике.  Стручно разматрање и коментар ти на овој теми даде др Живковић,  имамо читав подфорум где на оваква питања одговара један наш у Христу брат фармаколог,  који ето месчини и у Торлаку радио беше.  Имаш још низ тема где срећом, а то је богатство овог Форума,  имамо и директну могућност да добијемо коментар људи из струке, односно имамо довољно паметног света да остави свој или линк ка разложном коментару. 

Ја к'о што рекох нестручан у овој области сем са наученим о колективном имунитету а што и онако како сам умео написах у одговору који си цитирао,  нисам ни имао појма да се медицина има учити из преведених ЈуТјуб клипова америчанских екстремних протестаната или пак драматуршкиња и естрадних уметница. Ил сам само постао део система испраног мозга,  па кад ме позвало са ВМА а ја само однео своју децу и посадио их на демонски олтар фармаковакцинерске мафије. И тако више пута... 

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, МилошБГ рече

Ја не тврдим да су ммр и аутизам повезани, да у то верујем, био би будала јер сам своје дете вакцинисао.

Међутим свестан сам да је епидемија невиђених размера аутизма и да тога није било тако учестало пре 20,30,40,50 година. Притом опет знам за случај породице која има аутистичног сина и која то приписиује вакцини, сад да ли је то сплет околности, да ли није... Али сам става да док се све не разјасни, па да се и направи неки можда округли јавни сто, да дођу доктори, да дође Несторовић да дођу поборници и да се ту види аргументовано, шта, како, ето један пример.

Problem je što je to već razjašnjeno i ispitano. Nema nikakve korelacije između autizma i vakcina, osim slučajne vremenske - simptomi autizma počnu da se primećuju obično u isto vreme kada se deca vakcinišu. (kao što sunce izlazi obično u vreme kada ljudi počnu da piju kafu)

Prosto, nije to baš teško ispitati, samo uzmeš vakcinisanu i nevakcinisanu decu i vidiš da li ova druga imaju manji procenat autizma. Ispitano i potvrđeno već sto puta da nemaju, nego imaju isti. (kao što sunce izađe i kad ne popiješ kafu)

Pri čemu ne postoji ni nekakva ideja zbog čega bi vakcine izazivale autizam (i kafa izlazak sunca).... što je uvek dobar pokazatelj da je korelacija slučajna... poput ovih:

http://www.tylervigen.com/spurious-correlations

Цитат

И велики сам противник обавезне вакцинације, јер ако држава или доктор не могу да ти гарантују и неће да потпишу ништа везано за своју одговорност у случају неке јаче последице те вакцине, онда заиста нема право ни да тражи од родитеља то исто и да их кажњава.

To bi značilo i da nisi uopšte dužan da lečiš svoje dete lekovima... jer niko ne može da ti garantuje ni za jedan lek da nećeš imati alergijske ili neželjene posledice.

Hoćemo li tako da pustimo roditeljima da odluče i da li da detetu daju penicilin kada je bolesno jer im niko ne garantuje da dete neće imati neželjene posledice? Jel zaista bitnija sloboda morona da slobodno donose idiotske odluke u vezi sa svojim detetom, od života i zdravlja tog deteta?

Znam da tu postoji fina linija koju ne smemo da pređemo i da državu pustimo da se previše meša u roditeljstvo tj. da je svakako bolje pouzdati se u to da će u 99% slučajeva roditelj bolje voditi računa o svom detetu nego što to čini zakon, neki birokrata, političar ili lekar... ali hajde bar kod očiglednih gluposti koje ugrožavaju i kolektivni imunitet da nemamo ovakve dileme...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

@Avocado @Branka62 @Лидија Миленковић @АлександраВ

Да не одговарам свима појединачно....

Најпре, мој пост није постављен као провокација. Нисам противник вакцине, али јесам присилне вакцинације.

Не лечи ме Слађана Велков, не пијем сребрну воду и варикину, не гледам у сунце и не верујем да ММР изазива аутизам.

Не негирам све што сте написали, ни тежину компликација ни умирање. Мене је занимало да ли неко зна статистику пре увођења вакцине.

По сведочењима која имам, огромна већина је прележавала мале богиње (не овчије) без проблема. Ја не тврдим да је ово тачно, зато питам да ли неко има статистику.

@Branka62 Шта је ружно у тврђењу да су неки у предратној Србији живели у нехигијенским условима? Па зар нису? Колико њих је имало купатило или канализацију? Одакле су набављали воду? О немању хране да не причам.

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, МилошБГ рече

Аутизам није болест детињства

Ovo ne razumem.

пре 37 минута, МилошБГ рече

Тако да би ваљда сви знали

Ne znam za sve ali u mojoj osnovnoj školi je bilo "specijalno"odeljenje - tako se to, tada zvalo. Poznajem ih podosta a u osnovnu sam davno išla.

пре 40 минута, МилошБГ рече

па макар имао и 80 лета

Mislim da je njihov životni vek kraći od prosečnog, tako da... teško.

пре 41 минута, МилошБГ рече

јер тај ко је тад оболео, он је и данас аутистичан и то би ваљда знали.

A možda i ne bi. Imaš pogrešnu predstavu o autizmu.

пре 41 минута, МилошБГ рече

Тако да ми овај твој став није никако логичан нити се може правити таква паралела

Može se praviti takva paralela - napisala sam "slično važi".

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Avocado рече

Znam da tu postoji fina linija koju ne smemo da pređemo i da državu pustimo da se previše meša u roditeljstvo tj. da je svakako bolje pouzdati se u to da će u 99% slučajeva roditelj bolje voditi računa o svom detetu nego što to čini zakon, neki birokrata, političar ili lekar... ali hajde bar kod očiglednih gluposti koje ugrožavaju i kolektivni imunitet da nemamo ovakve dileme...

Слажем се, наша обавеза јесте да будемо информисани, али зна се како се проверавају извори, нарочито на интернету, па количина прочитаног на свакојаким сајтовима и од стране било кога није информисаност, него затрпавање глупим садржајима, које ако већ и читамо/гледамо/слушамо, не можемо да усвајамо аутоматски као тачне.

Не морамо да прихватимо све што нам каже један лекар. И ја сам одбила лечење својих синова, када су им после првог озбиљног спазма, а након хоспитализације, уз радну дијагнозу астме, дали пумпице. Једноставно, нисам прихватила да у року од две недеље имам два сина од 18 месеци и три и по године који су астматичари на пумпици. Али! Потражила сам друго мишљење, информисала се, сагледала могућности и уз изузетну докторку педијатра пулмолога алерголога која је направила индивидуални план лечења за оба детета који је био базиран првенствено на заштити, превенцији од спастичних бронхитиса и појачавању имунитета деце, након три године успела да децу ослободим и те дијагнозе и реалних здравствених проблема, хвала Богу. Никада више нису имали ниједан једини напад. Е сад, да ми је предочено да пумпица заиста мора, шта да радим, ишли би на пумпицу.

Али то је једна прича, а ова прича око богиња и имунизације деце је друго. Као што рече Авокадо, код јасних и очигледних ствари нема дилеме.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, arizan рече

Шта је ружно у тврђењу да су неки у предратној Србији живели у нехигијенским условима? Па зар нису? Колико њих је имало купатило или канализацију? Одакле су набављали воду? О немању хране да не причам.

Ružno je zato što i danas umiru deca ali i odrasli a ti si ih sve "osudio" da ne znaju za osnove higijene.

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Avocado рече

To bi značilo i da nisi uopšte dužan da lečiš svoje dete lekovima... jer niko ne može da ti garantuje ni za jedan lek da nećeš imati alergijske ili neželjene posledice.

Hoćemo li tako da pustimo roditeljima da odluče i da li da detetu daju penicilin kada je bolesno jer im niko ne garantuje da dete neće imati neželjene posledice? Jel zaista bitnija sloboda morona da slobodno donose idiotske odluke u vezi sa svojim detetom, od života i zdravlja tog deteta?

Чек, уколико би ти одбио неки лек који би ти доктор преписао, једноставно из неког разлога кажеш нећу да га пијем, јел би ти дошла полиција на врата/ јел би био изопштен са посла/ јел би морао да платиш казну од неколико хиљада еура... Пошто је одговор НЕ онда није права паралела.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Таша рече

Jedino oko cega moze da se diskutuje je kvalitet istih.

Nažalost je kvalitet već godinama sve slabiji i slabiji. I nema nikakvih znakova da će u buduće biti bolje

Др Антун Лисец: Многе вакцине произведе на ћелијама абортиране дјеце

http://xn--80aaaahbp6awwhfaeihkk0i.xn--c1avg.xn--90a3ac/index.php/porodicno-zdravlje/1654-antun-lisec-vakcine-proizvedene-na-celijama-abortirane-dece

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 21 минута, arizan рече

Branka62 Шта је ружно у тврђењу да су неки у предратној Србији живели у нехигијенским условима? Па зар нису? Колико њих је имало купатило или канализацију? Одакле су набављали воду? О немању хране да не причам.

Тај народ је био много васпитанији и уреднији од данашњег народа, веома површно размишљаш! 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...