Jump to content

Јм. Макарије, нови старешина Привине Главе: Пушачи више неће моћи да се причешћују

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости
  On 14. 2. 2018. at 16:39, Рапсоди рече

Брате драги живи како хоћеш...мени је рођена тетка умрла од пушачког рака плућа у својим најбољим годинама. Није стигла да ужива у пензији, није стигла да ожени сина, није стигла да се радује 2 и 3 унучету, нити да је најстарије запамти.Није нажалост стигла до пуноће, дуван ју је превишие испунио. Живела је последњу годину живота  са  боцом кисеоника од које се није одвајала. Ја и дан данас осећам и замишљам шта би било и како би било  да је жива и да није умрла од чега је умрла. Ето толико....

Expand  

Показала си своје знање, а теологишеш и поучаваш, ТУЖНО. Коме писах :bu:

Подели на овим сајтовима

• Одговори 659
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 14. 2. 2018. at 5:33, ana čarnojević рече
Imam pravo da postavim pitanje zato sto smo svi udovi jedni drugima i zato sto neciji greh utice i na moj zivot.
Ako utice to sto neko negde jede samo suva leba i moli se bez prestanka isto tako utice i to sto neko pored mene zgresi. Isto tako i moj greh moze biti kap koja je prelila casu i moze uticati na njega. Ja tako kapiram ljubav, kao odgovornost.

У духу реченог...
Један Србин је ишамарао Черчила а сви награбусише. [emoji23] [emoji23] [emoji23]
Подели на овим сајтовима

On 14. 2. 2018. at 16:41, Гајић рече

Показала си своје знање, а теологишеш, ТУЖНО. Коме писах :bu:

Expand  

Нити имам намеру да показујем знање, а још мање  да теологишем. Имам право на своје мишљење, бит твог поста сам схватила, и не схватам шта те  је толико узрујало у мом посту.    

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

On 14. 2. 2018. at 16:39, Рапсоди рече

Брате драги живи како хоћеш...мени је рођена тетка умрла од пушачког рака плућа у својим најбољим годинама. Није стигла да ужива у пензији, није стигла да ожени сина, није стигла да се радује 2 и 3 унучету, нити да је најстарије запамти.Није нажалост стигла до пуноће, дуван ју је превишие испунио. Живела је последњу годину живота  са  боцом кисеоника од које се није одвајала. Ја и дан данас осећам и замишљам шта би било и како би било  да је жива и да није умрла од чега је умрла. Ето толико....

Expand  

Šta je to "pušački" rak pluća? Mnogi koji umru od raka pluća ne zapale nijednu cigaretu...

Moja mama je umrla od raka u najboljim godinama, isto ništa od ovog nije stigla, nije pušila ni jela masno ni pila alkohol, pa čak ni kafu. Živela je besprekorno zdravim životom. Misliš da je isto nečim zaslužila to?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Гости
  On 14. 2. 2018. at 16:46, Рапсоди рече

Нити имам намеру да показујем знање, а још мање  да теологишем. Имам право на своје мишљење, бит твог поста сам схватила, и не схватам шта те  је толико узрујало у мом посту.    

Expand  

Мој пост није био оправдавање, јер немам потребу за истим! Настројење и устремљење из којих настаје горе наведени одговор си схватила :aplauz:

Подели на овим сајтовима

On 14. 2. 2018. at 16:47, Paradoksologija рече

Šta je to "pušački" rak pluća? Mnogi koji umru od raka pluća ne zapale nijednu cigaretu...

Expand  

МОја тетка је умрла од пушачког рака. Значи да није пушила 90 посто не би оболела од пушачког  рака плућа . Оних 10 посто можемо да нагађамо. 

Moja mama je umrla od raka u najboljim godinama, isto ništa od ovog nije stigla, nije pušila ni jela masno ni pila alkohol, pa čak ni kafu

Expand  

Један од узрока је и пушење, наравно да није једини узрок.

Misliš da je isto nečim zaslužila to?

Expand  

Ко говори о заслугама ? ne_shvata  

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

On 14. 2. 2018. at 16:50, Гајић рече

Мој пост није био оправдавање, јер немам потребу за истим! Настројење и устремљење из којих настаје горе наведени одговор си схватила :aplauz:

Expand  

Наравно да  није био оправдање, али је била одбрана користећи теолошке потке...:coolio:

Подели на овим сајтовима

Размишљајући о оваквим питањима важно је да се подсетимо шта је грех. Да ли је то прекршај одређених законских моралних норми или све оно што нас отуђује од Бога. Грех је посрнуће правилног усмерења човекове воље, последица је помрачења ума и човекове егоцентричности у којој свет види као пројекцију сопствених страсти. У таквом стању човек живи у сталном страху и забринутости и грчевито тражи излаз кроз разне видове зависности и бега од стварности (алкохол, дрога, неморалан живот, видео игре). У оној мери у којој човек разним својим поступцима отуђује себе и од Бога и од своје аутентичне људске природе која нам је откривена преко Богочовека Христа, у тој мери живимо у стању греха, односно промашаја и заблуде. Уколико се не вратимо Богу, не преумимо, тј. покајемо грех постаје наша друга природа и у потпуности регулише наш однос према Богу и другима и човека води у стање дубоке духовне обмане која је ништа друго него духовна смрт. 

Рече  о. Саво Јањића, Игуман манастира Дечани. 

А дуван као дуван и зависност од њега , признали или не отуђује од Бога . Као и  слаткиши претерано :smeh1: ето да сте ви мени држали буквицу о зависности од истих  ја вам ни реч не бих рекла .Отело би ми се признање  да сам сва се претворила у слаткиш и да правилно не расуђујем као и да све видим кроз пројекцију  чоколадне свести....:smeh1: 

Подели на овим сајтовима

On 14. 2. 2018. at 17:21, Рапсоди рече

Рече  о. Саво Јањића, Игуман манастира Дечани. 

Expand  

To onaj isti, što je pre ovoga rekao da pušenje nije greh?

Što ga stavljaš sada u poziciju na temi o pušenju u kontekstu greha?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

On 15. 2. 2018. at 9:22, Volim_Sina_Bozjeg рече

To onaj isti, što je pre ovoga rekao da pušenje nije greh?

Što ga stavljaš sada u poziciju na temi o pušenju u kontekstu greha?

Expand  

:lupaglavu:

Подели на овим сајтовима

On 15. 2. 2018. at 9:25, Рапсоди рече

:lupaglavu:

Expand  

Šta je bilo?

O.Sava kaže da pušenje nije greh, što se sada ti njegovi rečima na ovoj temi opominješ greha?

Ili je tema evulirala do greha? Ili je o. Sava promenio mišljenje, pa sad pušenje svrstava u greh, pa su onda i njegove reči o grehu prikladne za ovu temu?

Šta si htela sa rečima o.Save o grehu na temu pušenja? 

Подели на овим сајтовима

On 14. 2. 2018. at 17:21, Рапсоди рече

А дуван као дуван и зависност од њега , признали или не отуђује од Бога

Expand  

O.Sava je rekao da je otuđenje od Boga greh, pri tom pušenje nije svrstao u greh i ti posle njegovih reči o grehu, natežeš čoveka, da je neki šarlatan koji sam sebe ne razume, pa je tako rekao da pušenje nije greh a u obrazloženju greha se jasno iz njegovih reči vidi da je pušenje greh.

Bolje navedi duhovnike koji misle da je pušenje greh i daj njihovu definiciju greha u tom kontekstu, to bi bilo pošteno i prema nama i prema o.Savi.

Подели на овим сајтовима

On 14. 2. 2018. at 10:55, АлександраВ рече

Морам да напишем, манте се тог поређења цигарете вс ракија, као ракија се служи у манастирима па је ок. Ракија није ок. Да је среће па да не постоји, исто као и цигарете. Али постоје. Нисам видела пушача да после једне цигарете удари на ближњег, а човека после једне ракије на моју велику жалост јесам. Каква бре црна ракија, па ми смо народ алкохоличара, ако ћемо већ да прозивамо страсти. Алкохолизам се не гледа само кроз количину када неко пије токсикомански, алкохолизам је и стално, свакодневно конзумирање алкохола у дужем временском периоду без обзира на количину.

Мука натера, молитва утврди, Бог допусти и опрости и човек се поправља. 

Колико смо слаби не види се само из онога што чинимо него и онога што говоримо. То се баш лепо види и на овој теми.

Expand  

Ево ја покушавам да се сетим једног, али само једног алкохоличара који је притом непушач и немогадох да се сетим ниједног, ти? Кога год да се сетим,а  да знам да је алкохоличар, не могу да се сетим без у једној руци алкохол а у другој цигарета.

Приде не знам ниједног наркомана да је непушач, а знам их поприличан број.

Дакле не постоји ракија вс цигарете.... па као онда боље и ово него оно, то углавном иде заједно.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

On 15. 2. 2018. at 9:33, Volim_Sina_Bozjeg рече

Šta je bilo?

O.Sava kaže da pušenje nije greh, što se sada ti njegovi rečima na ovoj temi opominješ greha?

Ili je tema evulirala do greha? Ili je o. Sava promenio mišljenje, pa sad pušenje svrstava u greh, pa su onda i njegove reči o grehu prikladne za ovu temu?

Šta si htela sa rečima o.Save o grehu na temu pušenja? 

Expand  

Мени је фасцинантно, ти опет цитираш?  Ја ти цитирах 10 светитеља и ти то пређе преко тога ко преко турског гробља, а сада одједном цитати и то оца Саве Јањића, коме свака част, али мени је нпр уз сво уважавање већи ауторитет по том питању један Патријарх Павле или Свети Јован Кронштатски.

И пази до чега смо дошли, ти си овде дизао халабуку речима ма знам да је грех пушење, али нећу нико да ме одбија од причешћа и говорио си ма маните цигарете причамо о ставу оца Макарија знам ја да су цигарете штетне, знам ја да је то грех, знам ја да је то лоше, сад одједном ти цитираш и браниш чак и тезу да је пушење грех, јер није, рекао отац Сава Јањић, а то шта су рекли оних десетак цитираних угодника Божијих, пуј пике..

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...