Jump to content

Rastкo Nemanjic "nije" bio prosvetitelj

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 8 минута, Hattori рече

Nadam se da nisam na ispitu! :D

Naravno da smatram da je bio prosvjetitelj, on je bio mnogo mnogo više od prosvjetitelja i njegov značaj je za srbe nemjerljiv te bi mi oduzelo previše vremena da to obrazložim ovdje.

Da sv. Save nije bilo, upitno je da li bi Srba kao nacije uopšte bilo! Ali nećemo o šta bi bilo kad bi bilo, ali ovo je moje mišljenje.

Ma kakv bre ispit.:)

Stvarno me ovo interesuje. Sve se ja slažem sa tobom. Samo sam teo da mi obrazložiš zašto misliš da je bio prosvetitelj.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Људи, ми причамо о нашем првом законодавцу, пре Милутина и пре уставотворца Душана. Неки би рекли и да је Крмчија први устав, мада има и неслагања, али дефинитивно је монументално дело било у то време направити рецепцију византијског законодавства и превести је на народни, свима разумљиви језик. У време кад је само шачица нација у Европи имала било каква правила. А то је само једна од ствари које је урадио.

Ево, има мало о томе овде: https://sr.wikipedia.org/sr-el/Законоправило

Не можеш да приступиш некој теми са својим идеолошким слепилом, како је то овде урађено на почетку, и да очекујеш да ћеш да добијеш било какве резултате сем оних који показују да си незналица, као што је овде био случај.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, VaSa110 рече

Možeš li da mi daš link ili mesto gde si video da je značenje reči "prosvetitelj" edukator, nastavnik. Ja nisam mogao da nađem.

Из истог корена ти је реч "просвета", тј. просветни радник.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, VaSa110 рече

Ma kakv bre ispit.:)

Stvarno me ovo interesuje. Sve se ja slažem sa tobom. Samo sam teo da mi obrazložiš zašto misliš da je bio prosvetitelj.

Ако могу само да додам...

Ми га у Цркви наравно славимо као светитеља. Али то не обавезује и тебе или друге атеисте да га гледате на исти начин.

Са друге стране, ако прихватиш да су у то време монаси, због једноставног стицаја милијарду околности, били најобразованији и најписменији људи, можеш да посматраш његово дело, лишено његових заслуга за Цркву. И онда дођеш до просветитеља, законодавца, утемељивача националне свести, миротворца, човека који је испословао добијање самосталне Цркве (што је у оно време значило доста и на државном и националном плану), дипломате, итд. Наравно да није све сам радио, имао је доста ученика и помагача, али је био на челу целог тог покрета који је он сам започео, а то је покрет који је давао резултате све до пада Смедерева.

Можда тренутни формат у ком се он тренутно слави по школама засењује све ове његове остале заслуге, о томе може да се прича. Али причати о њему као о личности која је било шта мање од горе побројаног је не само неправда према њему као великој историјској личности, него и неправда према сотпсвеној историји, која без њега питање каква би била.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ми дефинитивно живимо окружени зомбијима.

Генијални су ми ови атеисти што се куну у Доситеја, стављају га у своје уске оквире, а не знају ни да му је гроб у порти Саборне цркве, нити га се Црква одрекла и поставила га насупрот Светом Сави како они то замишљају.

Подели на овим сајтовима

Majko moja mila.

Postavio sam krajnje jednostavno pitanje. Ali dobro......

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Hattori рече

Može li mi neko od forumaša potvrditi da nije trol, da bih znao da li da se trudim uopšte objašnjavati ili ne?

Nije trol... ni blizu...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Hattori рече

Može li mi neko od forumaša potvrditi da nije trol, da bih znao da li da se trudim uopšte objašnjavati ili ne?

Зашто би био трол? Човек сасвим нормално одговара и поставља најнормалнија питања. Из своје перспективе, свакако, јер је атеиста, али најнормалније увек разговара.

Има поплаве неке тролова ових дана, ал Васа је стари Поукаш :) 

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, RYLAH рече

Са друге стране, ако прихватиш да су у то време монаси, због једноставног стицаја милијарду околности, били најобразованији и најписменији људи, можеш да посматраш његово дело, лишено његових заслуга за Цркву. И онда дођеш до просветитеља, законодавца, утемељивача националне свести, миротворца, човека који је испословао добијање самосталне Цркве (што је у оно време значило доста и на државном и националном плану), дипломате, итд. Наравно да није све сам радио, имао је доста ученика и помагача, али је био на челу целог тог покрета који је он сам започео, а то је покрет који је давао резултате све до пада Смедерева.

Можда тренутни формат у ком се он тренутно слави по школама засењује све ове његове остале заслуге, о томе може да се прича. Али причати о њему као о личности која је било шта мање од горе побројаног је не само неправда према њему као великој историјској личности, него и неправда према сотпсвеној историји, која без њега питање каква би била.

Evo pročitah pažljivo ovaj tvoj tekst pa se vratih ponovo na uvodni.

Ono što sigurno mogu da kažem: prvo treba da se usaglasi šta se podrazumeva pod "prosvetitelj", Oladiti glavu i konsultovati istoričare.

Sve mi se čini da se govori o različitim stvarima.

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, RYLAH рече

Ако могу само да додам...

Ми га у Цркви наравно славимо као светитеља. Али то не обавезује и тебе или друге атеисте да га гледате на исти начин.

Taj trenutni format zasenjuje sve ostale zasluge (slažem se da je velika istorijska ličnost)... a pored toga je i dobrim delom netačan... tj. pogrešno uči ljude...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, RYLAH рече

Зашто би био трол? Човек сасвим нормално одговара и поставља најнормалнија питања. Из своје перспективе, свакако, јер је атеиста, али најнормалније увек разговара.

Има поплаве неке тролова ових дана, ал Васа је стари Поукаш :) 

Relativno sam noviji na forumu, nisam upoznat najbolje te čisto iz tog razloga pitam.

Praštaj VaSa110 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Hattori рече

Relativno sam noviji na forumu, nisam upoznat najbolje te čisto iz tog razloga pitam.

Praštaj VaSa110 

Ma nikakav problem.:dobro:

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

Управо сада, VaSa110 рече

Ono što sigurno mogu da kažem: prvo treba da se usaglasi šta se podrazumeva pod "prosvetitelj", Oladiti glavu i konsultovati istoričare.

Ако посматраш просветитеља у значењу које је одувек имало у српском језику, као "онај који просвећује (даје светлост)", то се односило на образовање.

Ако посматраш у погледу покрета који се јавио у једном историјском периоду, радило се о организованом друштвеном покрету који се борио против утицаја цркве, за већа индивидуална права, доста је утицао и на касније друштвене покрете (да не ширимо тему).

Због тога, кад ми кажемо да је Свети Сава просветитељ, мислимо на образовање, на утемељивање образовања, али ствара се утисак да је у почетном тексту узето значење просветитељ у каснијем смислу речи, и гледало се на дело човека из дванаестог века према активностима покрета из осамнаестог века.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Avocado рече

Taj trenutni format zasenjuje sve ostale zasluge (slažem se da je velika istorijska ličnost)... a pored toga je i dobrim delom netačan... tj. pogrešno uči ljude...

И ја мислим да би требало да се смисли неки модус који је не само црквени, јер је његова личност за нашу историју далеко шира од тога. Проблем је опет у комунистичком наслеђу, јер су га они гурнули као некога ко има везе искључиво са Црквом, и као таквог га остаркизовали из свих институција педесет година. Верујем да су раније прославе, иако у вези са Црквом, сигурно више истицале то његово утемељивачко наслеђе.

Не знам на шта мислиш кад кажеш да је тај формат нетачан и да погрешно учи људе?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...