Jump to content

Пад арх. Никодима у отворени антисемитизам - од личног проблема до општецрквене бруке

Оцени ову тему

Препоручена порука

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Не може. То је оно што ви нећете да укапирате. Нико се нити ће икада спасити без Христовог имена. Сви су спашени само кроз христа. Узми параболу о мудрим и глипим ђевојкама. Када се врата затворе нема више уласка. Ви оперишете у неким магијским формулама. Не мислите теолошки. Оно што сам вас малтретирао са причешћем на Четвртак. Како је могао да да своје тело кад није било васкрсло? Да ли се причешћујемо крњим Христом? Ништа од тога није ушло у вашу главу.

Чусмо вечерас поново булажњења од Сотоне (ово име му се више свиђа) како ко не једе тело и не пије крв не може да се спаси. Како се не сети да Ис говори о Авраму, Исаку, Јакову и оцима који су били до њега и који су тада већ били у Царству Божијем за трпезома, а никад се у животу нису причестили, па ни крстили? То је лудило мозга. Јер Ис вели: Ко не поверује, неће се спасити. И то говори о онима који чују проповед. Јер што вели Павле: Како да поверујеш ако не чујеш? - И онда у јаду прибегавају магији и позивањем на моралисање. Могу други да се спасу ван Христа! Како да се спасеш ван Спаситеља? Ако се ти, идиоте, спасаваш у цркви кроз тајне, кроз молитве, покајање, исповест, доброчинства итд., а то чини црквени живот, како кажеш да се католик не спасава кроз то? Сјединио се у причешћу католика са сатаном, како ми рекоше скоро артемити, или једе обичан хлеб? - А како се једењем обичног хлеба човек може спасити, а уз то је исповедао да верује да је тај "обични хлеб" тело Христово? На којим сте ви дрогама? Да ли ви схватате да је разлика између вас и др. кретена Никодима само квантитативна, не квалитативна?  

Eto i onda čudno kad ja ništa ne razumijem..ajd tko je razumio od vas šta napisa otac Zoran!?ne_shvata

Подели на овим сајтовима

• Одговори 248
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 4 минута, александар живаљев рече

да преко архијереја задуженог за Мисијско одељење Синода,

А да ли код нас постоји јавно доступан увид у то која све Синодска и Саборска тела постоје, ко им је на челу, ко су чланови, и контакт детаљи? 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ведран* рече

А да ли код нас постоји јавно доступан увид у то која све Синодска и Саборска тела постоје, ко им је на челу, ко су чланови, и контакт детаљи? 

Подели на овим сајтовима

Можда би стварно требало нешто да се уради?Што се мене лично тиче, и да није у питању опасност за Цркву, ја бих пустио да пише шта хоће и докле хоће. И не желим му никакву казну, али можда да му се скрене пажња да то што чини није добро, па можда буде све добро.

Ја верујем да су и владике одлично упознате са свим овим. Ја знам поуздано да је чак и она моја анализа Никодимове критике хаванског сусрета дошла до неких од њих, између осталих и до Деда и до Ђеда :D Па ако је то тако онда вероватно знају и остало. 

Али мислим да се и њима не упушта у неке сукобе и расправе. Да се надају да ће проћи. Али не пролази. Можда би им од помоћи било нешто систематизовано па да размотре, а онда како им воља. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Милан Ракић рече

Леле Ракићу што су ти асоцијације слободне. Ни Фројд их не би похватао. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Isusovo magare рече

Eto i onda čudno kad ja ništa ne razumijem..ajd tko je razumio od vas šta napisa otac Zoran!?ne_shvata

Видиш драго Магаре сви мучимо муку. :))

Ја Ракића не могу да покопчам, а фадер Зорана сам разумео. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

"Не мислим да се данас може оправдано говорити о «поплави екуменизма». Одбрамбена реакција црквеног народа на све екуменистичке експерименте се појављује одмах и снажно се испољава. И чак кад се не дешавају канонски неприхватљиве активности у међуконфесионалним контактима, саму такву чињеницу део Цркве доживљава с великом напетошћу. Још већи део Цркве се, премда можемо иронисати поводом алармантног расположења зилота, према екуменистичкој делатности односи, благо речено, без икакве симпатије. И за оваква расположења постоје одређени разлози. Многи свештеници се сећају екуменистичких молебана из совјетског времена, за које су неки покушавали насилно да придобију клир. Осим тога, екуменизам се снажно асоцира с црквеним званичницима, са патријаршијским чиновништвом, због чега не бива симпатичнији: људи не воле чиновнике, независно од тога да ли носе расе или световна одела.

Богословље екуменизма је чамотно и измишљено, и у целини – испод сваке критике. Док је богословље антиекуменизма надахнуто и ослања се на светоотачку традицију. Не само то, многи данашњи православци су се право упознали са светим оцима баш преко антиекуменистичке полемике. Тако да се смело може тврдити да је богословље антиекуменизма – ако вам се то свиђа – «богословље маса».

Овде постоји и друга страна медаље: понеки ревнитељ можда не зна православне догме и смисао јеванђељских заповести, али га у сопственим очима само ватрено антиекуменистичко расположење чини истинским и беспрекорним православцем. Наравно, иако је то прилично раширено – ипак је крајност. Већина наше сабраће је једноставно врло добро свесна да идеја екуменизма у Цркви нема реалну будућност.

Али ако то знамо ми, верујте да још боље зна свештеноначалије наше Цркве."

Tihon Ševnukov, episkop i Putinov ispovednik.

poveznica: http://www.mitropolija.com/episkop-jegorjevski-tihon-sevkunov-pravoslavlje-u-savremenom-svijetu/

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Ведран* рече

Постоји. Објављује се у службеном календару "Црква", не знам да ли је изашло издање за 2018. Истина, имамо мање референата за битна питања, рецимо међуправославне, међухришћанске и међурелигијске сарадње, а више службеника, чистачица, радника у штампарији, али сви које имамо су пописани и редовно се објављују.

Подели на овим сајтовима

А наравно нема електронски?  Јер коме то треба.

Баш ме интересује тираж календара и где може да се купи? 

Претпостављам да треба лично да се дође у Патријаршију? :)) 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Ivan Marković рече

episkop i Putinov ispovednik.

Ел му му ово дође као титула? :D

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ведран* рече

Ел му му ово дође као титула? :D

Uživaj u čitanju...ima još...:DEto šta objavljuje sajt Đedove mitropolije...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ведран* рече

Баш ме интересује тираж календара и где може да се купи? 

Nije ni to tajna:

Broj parohija u jednoj eparhiji*broj eparhija/0,3

jasno end jednostavno

Da nije tih tzv. Velikih kalendara, nikada ni ne bih saznao ko je od mojih ispisnika, dakle momaka sa kojima sam studrirao npr. rukpoložen u parohiju na kojoj mi je vladika npr. rekao da nema mesta...

JBGA

Подели на овим сајтовима

"

In truth, Saint Nick has plenty more work to do. For several reasons, none of this week’s bonhomie points to a definitive breakthrough in relations between the Holy See and Moscow. Some are obvious: for example, the ongoing denominational standoff in Ukraine, which to some extent mirrors the country’s military and political fault-lines. The country’s religious spectrum ranges from eastern-rite Catholics who see their country as the victim of a Russian invasion to the extensively organised Ukrainian Orthodox church whose ultimate spiritual loyalty is to Patriarch Kirill.  

Both the Patriarch (who insists that the war in Ukraine is “internal”) and representatives of the Vatican have trodden quite carefully in their recent public comments on the Ukrainian crisis. But as Cardinal Parolin pointed out, the leadership of the Russian Orthodox church regards the very existence of the eastern-rite Catholics in Ukraine as an “obstacle”.   

A less obvious constraint is the existence of a powerful faction of theological purists within the ranks of Russian Orthodoxy for whom any warming of relations with the Vatican is a spiritual sellout. Soon after the Havana encounter, the influential Bishop Tikhon Shevkhunov, who is personally close to Mr Putin, seemed to place himself at the head of an “anti-ecumenist” faction when he spoke in a homily of the “serious confusion” that many people had felt on observing the Havana encounter. Although he stopped short of saying the Havana meeting shouldn’t have happened, Tikhon recalled the saying of a revered Russian bishop of the early 20th century that “Catholics are not even a church and as a result not even Christian.”  The very fact that both President Putin and Patriarch Kirill used the word “church” this week when referring to Roman Catholicism will doubtless upset some purists."

poveznica:https://www.economist.com/blogs/erasmus/2017/08/religious-diplomacy

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Ivan Marković рече

понеки ревнитељ можда не зна православне догме и смисао јеванђељских заповести, али га у сопственим очима само ватрено антиекуменистичко расположење чини истинским и беспрекорним православцем.

Ух, ух! Како је катастрофална ова мисао! Потпуно нејеванђељска. Она подстиче минимализам, а јеванђеље је сво максимализам. 

Испада да је доољно да си антиекумениста да будеш беспрекорно православан. Сачувај Боже. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Eto dečice, uživajte, a sad ode čiča da odmori dušu (to je ono što bleji po nebu kad čojk krepa). Možda da pogledam neki film sa Robom Šnajderom...(pre neki dan bijo životinjski insekt:ani_biggrin:, pardon, instinkt...)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...