Jump to content

Пријављена епидемија малих богиња у Београду: Двоје оболелих у озбиљном стању

Препоручена порука

Градски завод за јавно здравље пријавио је епидемију малих богиња у Београду, али то не значи да је проглашена епидемија што би подразумевало одређене мере попут забране посете болницама, јавног окупљања...

Заводи су у обавези да пријављују сваки случај заразе, а како су морбиле болест која је предвиђена за елиминацију и један случај заразе сматра се епидемијом.

У Београду није проглашена епидемија, што, иначе, може да учини само Министарство здравља и то на предлог Института за јавно здравље Батут.

Епидемија неке заразне болести проглашава се када постоји масовно обољевање људи са тешким обликом болести, а у појединим случајевима чак и смртним исходом, и када оболевање има утицаја на економске и друштвене токове.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” саопштио је да је пет особа у Београду оболело од малих богиња и да су све те особе биле у контакту са оболелима из српских енклава на Косову и Метохији.

Оболели нису били вакцинисани, односно „непознатог су вакциналног статуса”.

Међу оболилима има и деце и она су збринута у Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић”, док су одрасли смештени у Клиници за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије, наведено је на сајту Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”.

Код једне од оболелих особа дијагностикована је упала плућа, што је једна од тежих компликација малих богиња.

Од почетка октобра на територији Србије регистровано је 65 случајева малих богиња и то у српским енклавама на КиМ, Бујановцу, Краљеву, Београду.

Од четворо пацијената, који су због компликација изазваних малим богињама збринути у Инфективној клиници Клиничког центра Србије, двоје се опоравља, док је двоје у озбиљном, али стабилном стању.

„У овом тренутку на Клиници за инфективне и тропске болести лечи се четворо оболелих од малих богиња, од тога су два пацијента већ у фази почетног опоравка, а два последње примљена пацијента су у озбиљном, али стабилном стању”, рекао је Танјугу директор Клинике Горан Стевановић.

Сви пацијенти имају запаљење плућа, што је најчешћа компликација изазвана вирусом малих богиња.

„Осим упале плућа мале богиње могу да изазову бројне друге компликације, а једна од најтежих је упала мозга енцефалитис, који оставља трајне последице”, појашњава Стевановић.

У ризику да се заразе малим богињама су и деца и одрасли, односно сви који нису вакцинисани и немају заштитни имунитет.

„Деца су специфична популација, јер имају слабији имуни систем. Међутим, вирус малих богиња не прави разлику да ли се ради о одраслој особи, детету, некоме ко је активан спортиста или хронични болесник. Ко није вакцинисан, ко нема имунитет обавезно ће оболети”, појаснио је он.

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” у Србији је од почетка октобра до данас од малих богиња оболело 65 особа, а епидемија је пријављена у српским енклавама на КиМ, Бујановцу, Краљеву, Београду.

Епидемиолог Института Батут Горанка Лончаревић каже да број оболелих није нешто неуобичајено и да су то очекивали због смањеног броја вакцинисане деце ММР вакцином и нарушеног колективног имунитета.

Појашњава да су мале богиње болест која је предвиђена за искорењавање, те и када се јави један оболели то је епидемија.

Нема места паници због тога што је у Београду пријављена епидемија, наглашава она и додаје да су то редовни задаци надлежних здравствених институција у систему.

Заводи су у обавези да пријаве сваку епидемију, али то не значи да је проглашена епидемија малих богиња.

Лончаревић каже да епидемију проглашава Министарство здравља на предлог Института Батут.

Проглашење епидемије подразумева увођење ванредног епидемиолошког назора и ванредне вакцинације становништва, где се проширује горња старосна граница за имунизацију која је у овом тренутку до навршених 14 година живота.

„Мере могу да подразумевају и редукцију путовања, редукцију јавних окупљања и друге активности које закон налаже”, појаснила је Лончаревић.

Она је позвала родитеље да вакцинишу децу, јер је имунизација најефикаснија мера у заштити од малих богиња.

„Важно је да родитељи вакцинишу децу и да се тако заштити најосетљивији узраст на адекватан начин. Међу том најмлађом популацијом имамо и децу која не могу бити вакцинисана трајно и то начин на који ћемо и њих заштитити, јер вакцина спречава појаву епидемије у предшколским и школским установама”, појаснила је Лончаревић.

Она додаје да број оболелих претходних година био три до шест заражених пацијената на 100.000 становника или ако се говори у апсолутним бројкама то је од 300 до 450 оболелих.

Тако је, рецимо, 2015. години на територији Србије регистровано 393 оболелих од малих богиња, а пријављено је било 13 епидемија, од чега су две биле на територији Београда са 72 оболелих.

Током 2016. године била је нешто повољнија ситуација, те је било 11 пријављених случајева малих богиња и то један пацијент на територији Београда и 10 из епидемије у Општој болници у Крушевцу.

Највећа епидемија малих богиња у Србији била је 1997. године када је оболело око 4.000 људи и умрло седам особа.

Десет година касније Србија јавила се још једна епидемија која се у Војводини пресликала из маргинализованих група у општу популацију и када је заражено око 380 људи. 

XYSdqVM0.png

Подели на овим сајтовима

• Одговори 122
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

MORALA DA ABORTIRA ZBOG MALIH BOGINJA Ispovest doktorke koja je preležala morbile: "Ne pamtim kada mi je bilo tako teško"

"Ko nije preležao male boginje, ne može da shvati koliko je to strašno. Meni je bilo još strašnije, jer sam zbog njih morala da prekinem trudnoću."

IP3ktkqTURBXy82NzY2M2ViMGUyNmRkNDExMzUxZ

Tako za "Blic" priča dr Maja Berisavac, koja je morbile dobila tokom noćnog dežurstva u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. To se dogodilo pre dve i po godine kada je takođe vladala epidemija malih boginja. Njen slučaj najbolje opisuje opasnost od malih boginja i ukazuje na važnost i obavezne vakcinacije.

- Tog januara bila sam na specijalizaciji iz pedijatrije i to na noćnom dežurstvu. Sećam se da je u prijemnoj ambulanti bila velika gužva i da sam te večeri pregledala mnogo dece. Nakon nedelju dana počeli su prvi simptomi, kojima ja u početku nisam davala veliki značaj - priseća se dr Berisavac.

Nije ni slutila da se zarazila morbilma, jer je verovala da je od njih zaštićena vakcinom.

- Čas sam imala temperaturu, čas nisam. Mislila sam da je grip i da će proći. Lomilo me. Ne pamtim da mi je ikada pre toga bilo tako teško. Pošto sam bila trudna, neke simptome, poput povraćanja, povezivala sam sa drugim stanjem. Ipak, ni suvi kašalj ni glavobolja nisu prestajali, a nisam mogla ni da jedem ni da pijem - priča ona.

Prva četiri dana bila je na nogama, ali petog više nije mogla ni da ustane iz kreveta.

- Bilo mi je toliko loše da sam morala da zovem Hitnu pomoć. S obzirom na to da u usta danima ništa nisam stavljala, uplašila sam se za bebu pa mi je infuzija bila najbolje rešenje. Počele su i da mi izlaze ospe na glavi, ali ni tada nisam pomislila da je reč o malim boginjama, već da se radi o nekoj alergijskoj reakciji. Do tada u životu morbile nisam ni videla, osim u knjigama za infektologiju - navodi doktorka Berisavac.

Kada su ospe počele da joj se šire po telu, njen suprug ju je nagovorio da ipak treba da ode kod lekara.

- Odmah su mi rekli da je to školski primer morbila. Ostala sam zatečena jer sam mislila da sam zaštićena vakcinama od svih zaraznih bolesti. Lekari su me zbog suvog i nadražajnog kašlja uputili na Infektivnu kliniku, gde sam provela pet dana. Počela sam i da otičem. Tamo mi je i laboratorijski utvrđeno da imam male boginje - dodaje ona.

Ovoj doktorki zbog trudnoće nisu mogli da rade rendgen pluća, što bi u ovakvim slučajevima bilo uobičajeno.

- Zbog antibiotika koje sam primala tokom lečenja lekari su me ipak uputili u GAK u Višegradskoj. Kada su čuli da sam imala male boginje, odmah su me posavetovali da prekinem trudnoću - kaže dr Berisavac, čiji je oporavak od ove zarazne bolesti trajao mesec dana.

- Tek kada su ospe počele da se povlače, krenuo je i užasan svrab. Skoro šest meseci nakon oporavka bila mi je zabranjena bilo kakva fizička aktivnost, nisam smela da se naprežem, a jetri je trebalo vreme da se regeneriše - navodi doktorka.

Ona ima dve devojčice i obe su vakcinisane.

- Rođena sam na Kosovu, gde deca očigledno nisu primila sva obavezna cepiva. Posle svega, ubeđena sam da je jedini spas u vakcinama - poručila je u svojoj ispovesti za "Blic" dr Berisavac.

Prijavljena epidemija malih boginja

Gradski zavod za javno zdravlje prijavio je juče epidemiju malih boginja u Beogradu, ali to ne znači da je epidemija i proglašena, što bi podrazumevalo određene mere poput zabrane posete bolnicama, javnog okupljanja i sličnog. Epidemiju može da proglasi samo Ministarstvo zdravlja i to na predlog Instituta za javno zdravlje "Batut".

U međuvremenu, još jedna osoba iz Beograda obolela je od malih boginja, potvrđeno je juče analizama Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", što je u ukupnom zbiru petoro zaraženih u glavnom gradu, uključujući i jednogodišnju bebu. Beba koja je rođena prošle godine, obolela od morbila u Beogradu, još nije mogla da bude vakcinisana MMR vakcinom koja štiti od malih boginja, rubeola i zaušaka, jer nije uzrasta za imunizaciju. Što se ostalo četvoro zaraženih tiče, radi se o četvorogodišnjem detetu, mladićima od 28 godine i 21 godine, te devojčici od 16 godina, koja je dobila upalu pluća kao komplikaciju bolesti. Niko od zaraženih nije bio zaštićeni vakcinom. U Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije juče je primljena i glavna medicinska sestra (37) iz bolnice u Kosovskoj Mitrovici. Od početka oktobra u Srbiji registrovano je 65 slučajeva malih boginja.

MMR vakcina - Kada?

Daje se u drugoj godini. Važno je da dete bude potpuno zdravo kada se vakciniše. Vakcinisanje se odlaže ukoliko dete ima temperaturu preko 38 stepeni, stomačnu infekciju s povraćanjem, kada imunitet deteta može da oslabi i kada ono ima crvenilo po koži.

Zašto?

Osim malih boginja (morbili), MMR vakcina štiti i od druge dve virusne bolesti: crvenke (rubeole) i zaušaka (mumpsa). I rubeole spadaju u grupu osipnih groznica, gde se, pored povišene temperature, kašlja, javljaju i različite ospe na koži. Zauške su oticanje pljuvačnih žlezdi ispod uva i u donjem delu vilice, praćene povišenom temperaturom i otežanim gutanjem. Sve tri bolesti imaju svoj klinički tok, ali ono čega se svi plašimo jesu komplikacije.

Netačan članak o autizmu

Benefite cepiva zasenio je netačan članak iz 1998. kada je abdominalni hirurg Vejkfild u časopisu "Lanset" objavio članak o tome da MMR izaziva autizam. Mnogi autori nisu mogli da pronađu korelaciju između morbila i autizma. Pored toga, novinar "Sandej tajmsa" 2004. otkrio je da "Lanset" nije proverio sve navode u članku pre nego što je objavljen, kao i to da je Vejkfild imao finansijsku dobit od svojih tvrdnji koje nije mogao da obrazloži. Časopis "Lanset" se izvinio čitaocima, a Vejkfild je izbačen iz Lekarske komore Engleske.Od oktobra u Srbiji je registrovano 65 slučajeva malih boginja

Izvor

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Juanito рече

Čas sam imala temperaturu, čas nisam. Mislila sam da je grip i da će proći. Lomilo me. Ne pamtim da mi je ikada pre toga bilo tako teško. Pošto sam bila trudna, neke simptome, poput povraćanja, povezivala sam sa drugim stanjem. Ipak, ni suvi kašalj ni glavobolja nisu prestajali, a nisam mogla ni da jedem ni da pijem - priča ona.

Prva četiri dana bila je na nogama, ali petog više nije mogla ni da ustane iz kreveta.

- Bilo mi je toliko loše da sam morala da zovem Hitnu pomoć. S obzirom na to da u usta danima ništa nisam stavljala, uplašila sam se za bebu pa mi je infuzija bila najbolje rešenje. Počele su i da mi izlaze ospe na glavi, ali ni tada nisam pomislila da je reč o malim boginjama, već da se radi o nekoj alergijskoj reakciji. Do tada u životu morbile nisam ni videla, osim u knjigama za infektologiju - navodi doktorka Berisavac.

Kada su ospe počele da joj se šire po telu, njen suprug ju je nagovorio da ipak treba da ode kod lekara.

Е, мој бато... :( Шта да кажемо за обичан народ кад су доктори оволико неодговорни?!

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Једна епидемија по једном зараженом човеку. хДДД

Просто да пожелиш да се шприцаш сваки дан, пре сваког оброка, на празан стомак. :Д

Подели на овим сајтовима

Мале богиње је имало скоро свако дете.Питајте ваше мајке.Какаве су ово глупости.Кад одрасли имају мало је теже али то је сасвим нормална дечија болест.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, todor рече

Једна епидемија по једном зараженом човеку. хДДД

Nešto si se zabrojao ili ne umeš da brojiš/čitaš?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Avocado рече

Nešto si se zabrojao ili ne umeš da brojiš/čitaš?

пре 13 часа, Милан Ракић рече

а како су морбиле болест која је предвиђена за елиминацију и један случај заразе сматра се епидемијом.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Августин рече

Мале богиње је имало скоро свако дете.Питајте ваше мајке.Какаве су ово глупости.Кад одрасли имају мало је теже али то је сасвим нормална дечија болест.

Svaka bolest je "normalna"... od ove "normalne dečije bolesti" se u 0,2% slučajeva umire... dakle, tačno je da u najvećem broju slučajeva ova bolest nema teške posledice, ali može i da ima...

Takođe, vakcinacija služi ne samo da čoveka potpuno zaštiti od bolesti (to je i nemoguće), već da simptomi budu slabiji ili neznatni... nije vakcina neki magični "germ repellent"... samo pomaže organizmu da ranije i lakše prepozna i uništi virus...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, todor рече

Ali si propustio da pročitaš da trenutno ima 65 registrovanih slučajeva, a ne jedan?

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Avocado рече

Ali si propustio da pročitaš da trenutno ima 65 registrovanih slučajeva, a ne jedan?

Нисам пропустио, него се мој коментар односио на бесмислицу да је и са једним зараженим испуњен услов за проглашење епидемије.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, todor рече

Нисам пропустио, него се мој коментар односио на бесмислицу да је и са једним зараженим испуњен услов за проглашење епидемије.

Зашто бесмислица? Да имаш један пријављени случај заражене особе, неким непознатим вирусом који се лако преноси и не постоји још никакав лек за њега, а убија домаћина за нпр недељу дана, да ли би била бесмислица прогласити епидемију?

Подели на овим сајтовима

1. Све лепо пише у тексту ког је Милан поставио. Епидемија је пријављена, није проглашена. Пише и која је разлика између та два.

2. Епидемија је пријављена (и то пише у тексту) јер је у питању болест која је (пре антивакцинационих морона била) на путу да се искорени.

3. Ако мислите да сте ове богиње прележали као мали, скоро сигурно нисте. Оно што бабе зову малим богињама нису ове исте. Те што смо ми прележали јесу мање-више безопасне. Ове што су сада актуелне су много опасније. 

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, Августин рече

Није. Наше мајке (осим ако нису лекарке или биолози) не знају да су те што смо их прележале и ове сада две различите болести које изазивају два различита вируса, а само случајно им се поклапају народска имена.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...