Jump to content

Пријављена епидемија малих богиња у Београду: Двоје оболелих у озбиљном стању

Препоручена порука

пре 32 минута, Данче* рече

Види Лане, не чине ту само родитељи деце оболеле од аутизма, нажалост има још деце који после другу, пету или осму годину оболе од неку врсту ретког оболења, значи дете роди се здраво, право, буде све добро и онда после неког временског периода дође до тога да дете оболи од неку болест. Значи ја нисам против вакцине, моје дете је вакцинисано, али ме једна једина ствар излуђује, зашто поједини лекари кад год су слушали о Дуњиној дијагнози, прво што ме питају је да ли је дете вакцинисано и да ли мислим да је све то настало после вакцине ( до 2,5 године било све океј са мојим дететом, рођено здраво, право)? Ето то ми није јасно, и то није случај само самном, то су били многи родитељи упитани, што самим тим буди неку сумњу.. 

Разумем ја тебе Жеки и већ смо причали о томе. И ту и јесте врхунска монструозност ових "изгорелих по глави" који манипулишу болом родитеља деце која су оболела од аутизма и које већ болести наводно настају из вакциа. А сем тих хохштаплера ни један лекар није рекао да је вакцина изазвала болест. Него Велков, онај лудак Петровић и Јелена Карлеуша.

Ово за што су питали вас лекари да ли мислите и то, заиста не знам, нити сам лекар нити на концу могу и са појмим ваш родитељски бол.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 122
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

пре 2 минута, Милан Ракић рече

Ово за што су питали вас лекари да ли мислите и то, заиста не знам, нити сам лекар нити на концу могу и са појмим ваш родитељски бол.

Е то ме највише излуђује, дај нека се они договоре међу собом, да не замлаћују овај народ, јер веруј ми, да има и међу лекарима (а који не говоре јавно) који додатно отежавају родитељима самим тим што су против "данашње" вакцине. 

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Natasa. рече

Da li se promenio sastav/kvalitet vakcine otkad smo mi bili deca?

Jeste. Na primer, nakon što su krenule ove priče o autizmu, pošto se tvrdilo da tiomersal (jedinjenje koje ima u sebi živu) uzrokuje autizam, u mnogim zemljama je sklonjen iz većine vakciona (pošto je i onako samo služio kao "konzervans" kod većih pakovanja)... i ne vidi se nikakav uticaj sklanjanja, osim što su vakcine zbog toga malo poskupele...

Takođe, koristile su se, a i danas se koriste različite "sorte" (ne znam kako da prevedem "strain") patogena za pojedine vakcine... recimo za zauške, različiti proizvođači koriste različite "sorte" zauški: Jeryl-Lynn, Urabe i Rubini

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

"Bili smo na putu da tu bolest eliminišemo..."

Umesto da male boginje već budu eliminisane i iskorenjene, Srbija ali i druge evropske zemlje se još bore s tom bolešću.

Getty images

Getty images

Od oktobra do danas u našoj zemlji registrovana su 98 slučaja malih boginja, a četiri pacijenta zbog komplikacija - upale pluća zbrinuta su u Klinici za infektivne bolesti KCS.

Epidemiolog Zoran Radovanović pojašnjava da male boginje ne spadaju u grupu najtežih zaraza, ali da ipak mogu da dovedu do komplikacija kao što su zapaljenje pluća, zapaljenje mozga pa i do smrtnog ishoda. 

"Bili smo na putu da tu bolest eliminišemo, pa posle i iskorenimo, jer u Evropi je trebalo male boginje budu iskorenjene do 2015. godine. Šteta je što su se javili ljudi koji su preokrenuli stav javnog mnjenja protiv te vakcine i mi smo sada u situaciji da se još borimo sa bolešću koja je rebalo da nestane", rekao je Radovanović za Tanjug. 

On je naglasio da u demokratskom društvu svako ima prava da priča šta hoće, ali da ljudi koji govore protiv vakcinacije iznose argumente "koji su besmisleni i svode se na to da su se država i ceo svet zaverili da unište sopstvenu decu", MMR vakcinu dovode u vezu sa autizmom, iako je naučno dokazano da ne postoji nikakva veza. 

"U tome je suština. To je besmislena tvrdnja da niko ozbiljan ne može u to da poveruje. Međutim, stvorila se atmosfera da su roditelji dovedeni u nedoumicu da ne znaju šta da rade", kaže Radovanović. 

Zbunjivanju roditelja u velikoj meri doprinele su društvene mreže i internet gde se mogu naći brojni tekstovi o štetnom uticaju vakcina, a Radovanović kaže da je posebno opasno kada se čovek koji malo zna osloni na internet. 

Apsurd je, kaže on, da roditelji kada dovedu dete zbog angine kod pedijatra onda slušaju njegov savet i primenjuju terapiju koju im predloži, ali kada pedijatar kaže da dete treba da se vakciniše ođednom postaje sumnjiv, hoće da naškodi detetu, potplaćen je od farmaceutske industrije. 

"Suština je da bi za farmaceutsku industriju bilo mnogo više novca da se ljudi ne vakcinišu, jer bi ogroman novac išao na lekove, bolnički tretman", pojasnio je Radovanović. 

Da bi se sačuvao kolektivni imunitet potrebno je da 95 odsto dece bude vakcinisano. Među decom školskog uzrasta obuhvat je oko 90 odsto i tu ne treba očekivati veću epidemiju. 

Problem je predškolski uzrast, gde je samo u Beogradu jedna trećina dece nevakcinisana, te tom uzrastu preti opasnost od zaraze, kažu epidemiolozi. 

Od 98 zaraženih malim boginjama u Srbiji, četvoro ima teže komplikacije - upalu pluća i smešteni su u Klinici za infektivne i tropske bolesti i u stabilnom su stanju. 

U Institutu za majku i dete bilo je zbrinuto petoro pacijenata, među njima i devojčica (16) koja je imala teži oblik upale pluća, svi su dobrog opšteg stanja i pušteni su kući. 

"Trenutno nemamo dece na lečenju, ali se pripremamo da eventualno prihvatimo neke bolesnike sa malim boginjama koji imaju komplikacije", rekao je za Tanjug zamenik direktora Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović. 

On je dodao da je Institut spreman da pruži zdravstvenu zaštitu za decu obolelu od malih boginja sa najtežim komplikacijama, ali da će umereno teške komplikacije biti zbrinute da dečjim odeljenjima bolnica. 

Najveća epidemija malih boginja u Srbiji bila je 1997. godine kada je obolelo oko 4.000 ljudi i umrlo sedam osoba. 

Deset godina kasnije Srbija javila se još jedna epidemija koja se u Vojvodini prelikla iz marginalizovanih grupa u opštu populaciju i kada je zaraženo oko 380 ljudi.

Б92

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Avocado рече

Jeste. Na primer, nakon što su krenule ove priče o autizmu, pošto se tvrdilo da tiomersal (jedinjenje koje ima u sebi živu) uzrokuje autizam, u mnogim zemljama je sklonjen iz većine vakciona (pošto je i onako samo služio kao "konzervans" kod većih pakovanja)... i ne vidi se nikakav uticaj sklanjanja, osim što su vakcine zbog toga malo poskupele...

Takođe, koristile su se, a i danas se koriste različite "sorte" (ne znam kako da prevedem "strain") patogena za pojedine vakcine... recimo za zauške, različiti proizvođači koriste različite "sorte" zauški: Jeryl-Lynn, Urabe i Rubini

Cool.

Šta kažu na Torlaku, je l se oglašavaju uopšte?

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Natasa. рече

Šta je sada Sašice Vojvodice, ko ti drma kavez :ani_biggrin:?

Opet si baba, samo coktanje, ništa komentar. CCC CCC CCC CCC CCC 

Маца му је појела језик, али оставила палчеве ? .  :D

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Lady Godiva рече

Маца му је појела језик, али оставила палчеве ? .  :D

Znači, nema apsolutno nijedan argument, ja volim dobru debatu, uopšte nije problem što se ne slaže. Ništa ne priča, a samo cokće, ljuti se i ostavlja emotikone :smeh1:. Kao da igraš šah sa golubom.

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Natasa. рече

Šta kažu na Torlaku, je l se oglašavaju uopšte?

Farmaceutska kuća TORLAK koja je proizvodila najbolje vakcine na svetu. A onda se neko pametan dosetio i prodao deo ili ceo Torlak. I od tada mi uvozimo vakcine koje proizvodi neko drugi za našu decu. Ne treba postavljati pitanje da li treba da se prima vakcina ili ne. Vakcina je dostignuće medicine i čovečanstva. Pravo pitanje je šta je ono čime bodu našu decu. Ja kao medicinski radnik i naučnik nemam prava da tvrdim nešto bez dokaza ali imam prava da sumnjam u kvalitet vakcine. Ono za šta treba naše društvo da se bori jeste TORLAK. Da država i da naši ljudi proizvode vakcine za našu decu. Ljudi koji će proizvoditi vakcine za svoju decu će proizvoditi dobre vakcine i za našu decu. Pitanje vakcine i Torlaka ja pitanje od nacionalnog značaja po zdravlje i bezbednost naroda. Dozvoliti da vam neka druga država prodaje vakcine znači staviti zdravlje svog naroda u ruke stranih država a samim tim znači biti ucenjen. Da ne ulazimo u ekonomsku računicu Torlaka koji je mogao da proizvodi vakcine i da izvozi za Indiju ili bilo koju drugu mnogoljudnu državu. I to da proizvodi ako ne najbolje onda među najboljim vakcinama na svetu.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Данче* рече

Farmaceutska kuća TORLAK koja je proizvodila najbolje vakcine na svetu. A onda se neko pametan dosetio i prodao deo ili ceo Torlak.

To sa Torlakom se žestoko usmrdelo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Natasa. рече

To sa Torlakom se žestoko usmrdelo.

To, plus evo jedni kažu vako, drugi nako i ti sad budi pametan šta ćeš sa svojim detetom da radiš, a vidiš i čuješ svega i svačega, ne znam šta da kažem, nisam pametna više... Dunja je sa godinu dana primila MMR, još nije revakcinaciju primila, ne daju mi da prima, pošto je sad u pubertetu, pa sad ti vidi bajo moj...

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Милан Ракић рече

Јел` опе` поч`о да дели оне палчеве надоле 12:smeha:12:smeha:12:smeha:12:smeha:

Супер ствар, прије си само могао да подржиш некога без ''приче'' (палац горе), а ако се не слажеш са написаним...морао си да одговориш или да трпиш у себи..., сад лијепо удариш минус или ставиш љутка(под мач)..

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Данче* рече

Farmaceutska kuća TORLAK koja je proizvodila najbolje vakcine na svetu. A onda se neko pametan dosetio i prodao deo ili ceo Torlak. I od tada mi uvozimo vakcine koje proizvodi neko drugi za našu decu. Ne treba postavljati pitanje da li treba da se prima vakcina ili ne. Vakcina je dostignuće medicine i čovečanstva. Pravo pitanje je šta je ono čime bodu našu decu. Ja kao medicinski radnik i naučnik nemam prava da tvrdim nešto bez dokaza ali imam prava da sumnjam u kvalitet vakcine. Ono za šta treba naše društvo da se bori jeste TORLAK. Da država i da naši ljudi proizvode vakcine za našu decu. Ljudi koji će proizvoditi vakcine za svoju decu će proizvoditi dobre vakcine i za našu decu. Pitanje vakcine i Torlaka ja pitanje od nacionalnog značaja po zdravlje i bezbednost naroda. Dozvoliti da vam neka druga država prodaje vakcine znači staviti zdravlje svog naroda u ruke stranih država a samim tim znači biti ucenjen. Da ne ulazimo u ekonomsku računicu Torlaka koji je mogao da proizvodi vakcine i da izvozi za Indiju ili bilo koju drugu mnogoljudnu državu. I to da proizvodi ako ne najbolje onda među najboljim vakcinama na svetu.

Ова ми је гора од Карлеуше и Слађане Велков заједно. Полуинтелектуалац. И то не само ово о вакцинама и “другим државама које трују нашу децу”, жена је постала професионални млатилац празне сламе за разне области! Не знам каква је као лекар, говорим о њеним медијским иступима на теме о свему и свачему, економији, одласку младих људи из земље итд. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...