obi-wan Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 22 минута, Ведран* рече Па онда имамо прилику свашта да читамо, као што прочитасмо, јер неки у несвести износе ставове за које мисле да су учење Цркве, а који везе с везом немају. Otprilike tako nekako... Volim_Sina_Bozjeg and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Pa nije slično, Hristos se ovaplotio ne samo radi dela spasenja čoveka, nego radi dela Oboženja vascele tvari, dakle ovaplotio bi se i bez pada, ne vidim da je ijedan otac tome protivrečio, tako da tu ne možemo naići na špekulacije, nego na Hristovo delo i uvođenje sve tvari u Oboženo stanje preko čoveka u Carstvo Nebesko. Pa, dobro, mislio sam, hipoteticka situacija ( koja nece da se dogodi, kao sto pricamo i za razmnozavanje ). Inace, koliko sam ispratio, neki oci su imali pozitivan, neki negativan odgovor, na pitanje ovaplocenja ( bez pada prvih ljudi ). Licno, nekako vise mi pasuje, da bi se Ovaplotio. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 8 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Nevazno za moje pitanje (posto nema veze sa zakljuckom), zanima me ta druga, ne-nad ljudska logika. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 12, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 22 минута, obi-wan рече Daj ovde taj Grigorijev tekst koji navodis, da se vidi lepo i pregledno, pa da moze da se prica. Ovako sve ide na rekla-kazala. Inace, ako samo malo promislis pazljivo, Bozanska priroda je - jasno - neuporediva sa bilo cime stvorenim, nema niceg sto bi moglo da posluzi kao etalon ili slika sa kojom bi se ona (= Bozanska priroda) uporedila. Изгледа да нема потребе да те упућујем на то. Али чисто ради те најмрскије дискусије која сахрањује разговоре, ево ти: Прво имаш најаву Григорија како налази решење за истинско сагледавање појма трансцендентности Божанске природе: Страна 25: Онда имаш лепо црно на бело ако желиш разумети, ако будеш паљив и доследан заједно са Ведраном. Григорије је толико пажљив управо да не би некога раздражило његово излагање: Страна 14: Затим имаш лепо тумачење Јевтића. Текст се налази као додатак у првој наведеној књизи: Уопште не желим више да дискутујем, веруј ми. Оно о чему причам познајем као живот свој, и ако не желите да верујете мом искуству нека вам је просто. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 7 минута, Milan Nikolic рече Онда имаш лепо црно на бело ако желиш разумети, ако будеш паљив и доследан заједно са Ведраном. Ведран би учествовао у разговору када би успео да докучи висине богословља на које сте се успели. Ма чак и кад би само разумео шта ви причате, учествовао би. Али ја, вероватно нисам довољно просвећен, и уз то сам можда и глуп, па вас уопште не разумем. Али некако верујем да нисам сам у својој непросвећености па се тешим. Не разумем чему ова тема ни о чему је ова тема. Али ето, занимљиво ми је да погледам како овде богословствујете. Једино што савршено схватам јесте да ти ово што пишеш и живиш. И шта да ти кажем? Ја ти верујем! И верујем ти да ти то савршено схваташ. Исто као што сам убеђен да нико други осим тебе то не схвата. Али зар је то важно? Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 16 минута, Milan Nikolic рече Уопште не желим више да дискутујем, веруј ми. Kako god. Ja lepo pitam, nikog ne bodem u oci. пре 17 минута, Milan Nikolic рече Страна 25: Ovaj deo si isekao bez potrebe. Bas tu treba da se vidi sta si uopste hteo sa ovom temom, ovako otkinuto iz strane ne znaci puno. Volim_Sina_Bozjeg, Ведран* and Жика је реаговао/ла на ово 2 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 Opet mogu da pogrešim, jer po sećanju pišem. Milan se nosi verom, da je Bog stvorio svet kroz Njegovu suštinu. Pa sad ako sam uspeo da shvatim a više naginjem Vedranu koji ništa ne shvata, kao i ja, šta je Milan pokušao, dakle Milan izgleda hoće da kaže kako je dar blagodati Božje ustvari Božja suština. Jer svaki dar blagodati je kroz Božju suštinu sišao na nas i u nas i sjedinio nas sa Svetom Trojicom, što bi značilo da mi prebivamo po blagodati u Božjoj suštini, samo što nam je ona neshvatljiva. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 19 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Opet mogu da pogrešim, jer po sećanju pišem. Milan se nosi verom, da je Bog stvorio svet kroz Njegovu suštinu. Pa sad ako sam uspeo da shvatim a više naginjem Vedranu koji ništa ne shvata, kao i ja, šta je Milan pokušao, dakle Milan izgleda hoće da kaže kako je dar blagodati Božje ustvari Božja suština. Jer svaki dar blagodati je kroz Božju suštinu sišao na nas i u nas i sjedinio nas sa Svetom Trojicom, što bi značilo da mi prebivamo po blagodati u Božjoj suštini, samo što nam je ona neshvatljiva. Свака теби част. Ти си интелигентан човек па си схватио, како ми се чини. "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 3 минута, Ведран* рече Свака теби част. Ти си интелигентан човек па си схватио, како ми се чини. Nema druge sve mi na to liči. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bambika Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 54 минута, Ведран* рече Али ја, вероватно нисам довољно просвећен, и уз то сам можда и глуп, па вас уопште не разумем. Али некако верујем да нисам сам у својој непросвећености па се тешим. ..... Исто као што сам убеђен да нико други осим тебе то не схвата. Али зар је то важно? Kako možeš da budeš ubeđen da niko drugi sem njega samog to ne shvata, a pre te izjave pišeš kako ''verovatno nisi dovoljno prosvećen i uz to si možda i glup pa ga ne razumeš'', Čovek ima mišljenje o temi na koju niko na svetu ne može da ima tapiju na validnost, i ima slobodu da ga iznosi. Tvoje je da izneseš sopstveno mišljenje ili da ne učestvuješ na temi. I to jeste važno ako si se neprozvan uključio u razgovor povodom teme. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 22 минута, bambika рече Kako možeš da budeš ubeđen da niko drugi sem njega samog to ne shvata А да ли ја имам право на своја убеђења? пре 22 минута, bambika рече Čovek ima mišljenje o temi na koju niko na svetu ne može da ima tapiju na validnost, i ima slobodu da ga iznosi. Ето видиш да имаш двоструке стандарде. Човек има право, ја немам право на своје убеђење? Он има слободу, а ја немам слободу? Он може да мисли, ја не могу да мислим? Или ја нисам човек? Али да ти кажем нешто, у богословским темама постоје накаква неписана правила. У њима се ствари не измишљају него се темеље на нечему. Па чак и на тој омраженој логици може понешто да се темељи. А ни ње овде нема, или има врло мало. Убеђења о стварима нису богословље, на шта ова тема претендује да буде. А нарочито кад се не износи као мишљење него као готова чињеница, што се овде чини. Нико није рекао "ја мислим" или "ја верујем" или "ја сам убеђен". На пример - "Ја верујем да смо ми део суштине Божије" (банализујем). На то би одговор био "веруј шта хоћеш, али то није православно учење" и крај приче. А ако би човек био озбиљан онда би могло и да се аргументовано покаже зашто то није православно учење, наравно, након што тај ко смисли такву конструкцију покуша да аргументује свој став. У противном би свака будала могла свашта да напише и онда да се до бесвести води расправа ни о чему. Ми овде не причамо о сопственој перцепцији боје цвећа или осећањима која у нама буде разне временске погоде и непогоде, или преференцијама за одређену музику, јела, уметност итд., па да нико на свету не може да има тапију на валидност наших осећања и перцепција и мишљења. У овим стварима постоји огрномна разлика. Ако је не примећујеш, шта да ти радим. Матусал and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 34 минута, bambika рече I to jeste važno ako si se neprozvan uključio u razgovor povodom teme. А само да још и на овом примеру демонстрирам твоју хипокризију. А ко је тебе прозвао да коментаришеш моје коментаре? Да ли је било потребно да те неко прозове? Или тебе не треба да зову, а мене треба? Али ако баш хоћеш искрено да знаш, мене јесу поменули у теми. Дакле прозвали. А тебе нико није помињао, ни прозивао, ни позивао. Према томе, смири се, прочитај шта се пише, па ако имаш да кажеш нешто занимљиво, било сувисло, било забавно, па и иронично, онда реци. Жика је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bambika Написано Децембар 13, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2017 пре 35 минута, bambika рече Kako možeš da budeš ubeđen da niko drugi sem njega samog to ne shvata А да ли ја имам право на своја убеђења? пре 35 минута, bambika рече Čovek ima mišljenje o temi na koju niko na svetu ne može da ima tapiju na validnost, i ima slobodu da ga iznosi. Ето видиш да имаш двоструке стандарде. Човек има право, ја немам право на своје убеђење? Он има слободу, а ја немам слободу? Он може да мисли, ја не могу да мислим? Или ја нисам човек? Sa logikom baš nisi u dobrim odnosima. Naravno da imaš pravo na lična ubeđenja, svi ih imamo, ali ti je ubeđenje pogrešno i to sam htela da istaknem, jer eto, ja ga shvatam a ja nisam ''niko''. Nemam dvostruke standarde jer sam rekla da ''čovek ima mišljenje o temi... i slobodu da ga iznosi'' a ne pravo na mišljenje, koje nisam dovodila ni kod tebe ni kod njega u pitanje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bambika Написано Децембар 13, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2017 Izvinjavam se, ne ide mi od ruke citiranje poruka. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 13, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2017 пре 13 минута, bambika рече Naravno da imaš pravo na lična ubeđenja, svi ih imamo, ali ti je ubeđenje pogrešno i to sam htela da istaknem, jer eto, ja ga shvatam a ja nisam ''niko''. Видиш чуда! А могла си да ми кажеш "грешиш јер ја схватам Милана". Софистицирани аргументи ти не иду од руке. А онда их ја не разумем, као ни Миланове. Ево ја ћу сад кориговати свој став. Сад сам "убеђен да ово нико други не схвата осим Милана и Бамбике". Има ли још оних који се пријављују да схватају Миланов став? Хоћу да вас скупим па да вас питам да га објасните да и ми други можемо да схватимо. Јер јавно изнесени став не вреди много ако га већина (читај, за сад сви осим Милана и Бамбике) не схвата. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука