Jump to content

У чему је појам неиспитивости суштине Божије?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 15 минута, Кратос рече

Dobro ali gde si to pročitao kod Nikolaja?Neverovatno mi zvuči da jedan tako obrazovan teolog i sveštenik kakav je Nikolaj izjavi tako nešto....

Немам литературу при себи, кад пронађем цитат, ставит ћу ти књигу и страницу, ако сам ја погрешно упамтио, исправит ћу у тексту. Невезано за то, ево ти овај пост сетих се да сам видео тему. 

Подели на овим сајтовима

On Wednesday, November 08, 2017 at 22:09, Milan Nikolic рече

Да ли се може повести разматрање оваквог појма неиспитивости суштине Божије?

Ne moze. Ono sto je neispitivo, ne podleze ispitivanju/razmatranju.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Како ограничена творевина, да испита и разматра  неограничено... 

Може наравно, али ће и испитивања и разматрања свакако бити ограничена  и фалична....

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Mиљан Л. рече

Како другачије? Дали је душа човека полно одређена?

Писало је само (ако се добро сећам) да се неће удавати и женити као на земљи, притом то је одговор био јеврејима који нису били крштени и који су имали обичај да наслеђују супруге удовице од блиске родбине као своје. Ја сам става да ће се моћи разговарати на ту тему са Богом:D, јер није човек подељен на два пола, након пада, већ пре пада. Ја сам нашао неке интересантне примере светоотачке литературе, како су они сведочили природу раја и тог новог уређења природе. Али нисам још задовољан са податцима, верујем да више може да се пронађе. Али са обзиром да је Рај наставак живота (притом вечног) и стварања верујем да ће полност да добије неки део природе човека јер иста није последица пада. 

Зашто вам је уопште битна полна одређеност душе горе, када ћемо свакако бити бестрасни...:D 

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Рапсоди рече

Зашто вам је уопште битна полна одређеност душе горе, када ћемо свакако бити бестрасни...:D 

Misliš tela?

• Волим 1

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, obi-wan рече

По Писму човек је створен по лику Божијем и онда подељен на два пола (Адама и Еву) од стране Бога лично. То је било пре изгнанства човека док је био под благословом и у складу са Божијом вољом. 

Ако имаш времена интересује ме питање, нећу да улазим у дефиницију Раја, природе човека или формулисања Божије суштине. Ако је Бог створио полност, дали то значи да је она произашла из Божије суштине?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Mиљан Л. рече

По Писму човек је створен по лику Божијем и онда подељен на два пола (Адама и Еву) од стране Бога лично. То је било пре изгнанства човека док је био под благословом и у складу са Божијом вољом. 

Ако имаш времена интересује ме питање, нећу да улазим у дефиницију Раја, природе човека или формулисања Божије суштине. Ако је Бог створио полност, дали то значи да је она произашла из Божије суштине?

Mislim, da je ovde problem.

Prvi ljudi su bili bestrasni, bez uvida u svoju polnost. To je ono, kada se kaze, ...da su oboje bili goli i da ih nije bila sramota. Znaci, nisu imali nikakvu predstavu, kako razumnu, tako i osecajnu o polnosti. 

Zbog toga Bog nije stvorio polnost, u smislu strasti i prepoznavanja drugog pola ( po toj strasti ).

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Bokisd рече

Prvi ljudi su bili bestrasni, bez uvida u svoju polnost. To je ono, kada se kaze, ...da su oboje bili goli i da ih nije bila sramota. Znaci, nisu imali nikakvu predstavu, kako razumnu, tako i osecajnu o polnosti.

A šta ćemo sa zapovešću rađajte se množite i napunite zemlju?Kako su mogli da je ispunjavaju ako nisu bili svesni svoga pola?Zar je svest o polu nešto loše i posledica pada?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Рапсоди рече

Da li bi mogla da zamisliš večnost u kojoj ne možeš da poljubiš svoga voljenoga supruga Predraga?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Misliš tela?

Није полност само у телу....

И тела и душе....

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Рапсоди рече

Није полност само у телу....

И тела и душе....

Ajde nadji mi polnost kako je ti zamišljaš u blagoslovenom braku gde su dvoje supružnika JEDNO TELO pred Gospodom.

Bračna postelja je izgleda sastavljena kao jedno telo pred Gospodom a ne kao bludno strastveno polno razvratno, nego više kao devstveno čisto sa uzvišenim ciljem ljubavi i mogućnošću davanja novog života drugome (detetu).

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Кратос рече

Da li bi mogla da zamisliš večnost u kojoj ne možeš da poljubiš svoga voljenoga supruga Predraga?

Pa ako ode na duži maraton od planiranog... :))

Подели на овим сајтовима

Ako se u eshatološkoj realnosti ukida pol kako mi onda možemo da budemo iste ličnosti,ne ulazimo li onda kao sakati,kao ,,ne -mi ,, onda u tom slučaju u večnost?I aj već kad postoji ova tema da li je sexualnost posledica pada ili je pak nje ipak bilo jer kako bi bez nje  Bog mogao uopšte da da zapovest o razmnožavanju,o jednom telu sa ženom etc....

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa ako ode na duži maraton od planiranog... :))

12:smeha::)):)):smeh1:

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, obi-wan рече
On 11/8/2017 at 22:09, Milan Nikolic рече

Да ли се може повести разматрање оваквог појма неиспитивости суштине Божије?

Као што сам напоменуо у уводу теме, реч је о ПОЈМУ неиспитивости суштине Божије. У том смислу нас упућује свети Григорије Ниски који каже: ,,Искреном вером, сагледајмо Божанску природу и истински појам те Божанске и трансцендентне природе''.

Као што можемо разматрати суштину Божију у односу на личности Свете Тројице, тако можемо сагледати и у чему је појам неиспитивости сушине Божије. Главни подстрек оваквом питању је појава многих злоупотреба неиспистивости суштине Бижије.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...