obi-wan Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 49 минута, Milan Nikolic рече Као што сам напоменуо у уводу теме, реч је о ПОЈМУ неиспитивости суштине Божије. У том смислу нас упућује свети Григорије Ниски који каже: ,,Искреном вером, сагледајмо Божанску природу и истински појам те Божанске и трансцендентне природе''. Као што можемо разматрати суштину Божију у односу на личности Свете Тројице, тако можемо сагледати и у чему је појам неиспитивости сушине Божије. Главни подстрек оваквом питању је појава многих злоупотреба неиспистивости суштине Бижије. Smisleno, pojam je nuzno vezan za ono sto izrazava ili zeli da izrazi. Kako moze da se razmatra/ispituje pojam o Nepojamnom? Ocigledan logicki apsurd. A sto se tice Grigorija iz Nise, bice da ga ti ipak nisi sasvim dobro skapirao. Ведран* and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 2 минута, Bokisd рече To je takozvana, 'prognosticka' zapovest, tj. Bog , kako smo vec pricali, poseduje predznanje o svim stvarima koja treba da se tek dogode i ta' zapovest u Raju o razmnozavanju ljudi , jeste, upucena ljudima posle pada, kada se dogadja ona situacija,...' Тада им се отворише очи, и видеше да су голи; '....gde deluju strasti.....za razliku, od duhovnog stanja bestrasca, kada,...'А беху обоје голи. Адам и жена му, и не беше их срамота.'..... Vidis razliku u stanjima. I, onda se kaze,...'А Бог рече: Ко ти каза да си го? Да ниси јео с оног дрвета што сам ти забранио да не једеш с њега?... i, onda stize preciziranje stanja......'А жени рече: Теби ћу многе муке задати кад затрудниш, с мукама ћеш децу рађати,'...i, onda se i ispunjava ona prognosticka zapovest o razmnozavanju i naseljavanju zemlje. Logican sled i smisao stvari, zar ne ? A nije ti logično da su se kao goli voleli i da nisu opšte bili svesni svoje golotinje kao sramote, te je nisu ni poznavali kao golotinju u kontekstu koji navodi priča, te su se pokrili listovima, jer su očigledno penis i vaginu osramotili a to opšte nije nužno da je osramoćena seksualnim činom. Pa tako sledi logičan kontekst i sled stvari kako ti voliš da kažeš, gde ih Gospod podučava i kaže da to nije greška no množite se i napunite zemlju, nešto drugo je posredi neki drugi greh a ne seksualnost. Goli su bili razumeš i pri tom lepi, oš ti objasnim stanje kad si go sa nekom lepom ženom? Ведран* and ikrasil је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 12, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 Smisleno, pojam je nuzno vezan za ono sto izrazava ili zeli da izrazi. Kako moze da se razmatra/ispituje pojam o Nepojamnom? Ocigledan logicki apsurd. A sto se tice Grigorija iz Nise, bice da ga ti ipak nisi sasvim dobro skapirao. Па твој, и мој, владика Атанасије Јевтић објашњава о овом мишљењу светог Григорија Ниског. Не бих се ја осмелио да започнем тему о томе а да нисам сигуран да има потврде о томе. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 12, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 5 минута, obi-wan рече Kako moze da se razmatra/ispituje pojam o Nepojamnom? Не испитује се појам о Непојамном, него појам те непојамности. Битно је зато што имамо многе заблуде о суштини Божијој, чак и од оних који се тобоже држе те непојамности. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 12, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 17 минута, Bokisd рече To je takozvana, 'prognosticka' zapovest, tj. Bog , kako smo vec pricali, poseduje predznanje o svim stvarima koja treba da se tek dogode i ta' zapovest u Raju o razmnozavanju ljudi , jeste, upucena ljudima posle pada, kada se dogadja ona situacija,...' Тада им се отворише очи, и видеше да су голи; '....gde deluju strasti.....za razliku, od duhovnog stanja bestrasca, kada,...'А беху обоје голи. Адам и жена му, и не беше их срамота.'..... Vidis razliku u stanjima. I, onda se kaze,...'А Бог рече: Ко ти каза да си го? Да ниси јео с оног дрвета што сам ти забранио да не једеш с њега?... i, onda stize preciziranje stanja......'А жени рече: Теби ћу многе муке задати кад затрудниш, с мукама ћеш децу рађати,'...i, onda se i ispunjava ona prognosticka zapovest o razmnozavanju i naseljavanju zemlje. Logican sled i smisao stvari, zar ne ? Нема везе са животом, без обзира од кога си то прочитао. Вероватно само од них који су саблажњени сексом. Чини ми се да и о.Сава Јањић има такво гледиште и да га то озбиљно ограничава. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 19 минута, Milan Nikolic рече Па твој, и мој, владика Атанасије Јевтић објашњава о овом мишљењу светог Григорија Ниског. Не бих се ја осмелио да започнем тему о томе а да нисам сигуран да има потврде о томе. Dobro, i sta on kaze? Daj neki izvor da moze da se vidi. пре 9 минута, Milan Nikolic рече Не испитује се појам о Непојамном, него појам те непојамности. Sta to uopste znaci? Ovde si ponovio isto, samo na malo drukciji nacin, tako da se ne razume sta uopste jeste predmet ove price. пре 9 минута, Milan Nikolic рече Битно је зато што имамо многе заблуде о суштини Божијој, чак и од оних који се тобоже држе те непојамности. Da bi uopste imao zablude o necemu, potrebno je da se prethodno uopste bavis tim pitanjem. Ne vidim da se prakticno iko time bavi nesto posebno (na ovom forumu ili sire), cak i medju najboljim teolozima, a ako se i bavi to svakako ne izlazi iz vec ustaljenih apofatickih okvira. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 11 минута, Milan Nikolic рече Битно је зато што имамо многе заблуде о суштини Божијој Kakve veze imaju naše zablude sa Božijom nedostupnom suštinom? I imam jedno pitanje koje mislim da je u nekom filosofskom pa i teološkom smislu izuzetno važno vezano za ovu tematiku,kako možeš da spoznaš suštinu bilo čega,bilo kog objekta proučavanja ako ne postaneš sam taj objekat? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 17 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече A nije ti logično da su se kao goli voleli i da nisu opšte bili svesni svoje golotinje kao sramote, te je nisu ni poznavali kao golotinju u kontekstu koji navodi priča, te su se pokrili listovima, jer su očigledno penis i vaginu osramotili a to opšte nije nužno da je osramoćena seksualnim činom. Pa tako sledi logičan kontekst i sled stvari kako ti voliš da kažeš, gde ih Gospod podučava i kaže da to nije greška no množite se i napunite zemlju, nešto drugo je posredi neki drugi greh a ne seksualnost. Goli su bili razumeš i pri tom lepi, oš ti objasnim stanje kad si go sa nekom lepom ženom? Pa, kaze se, nije ih bilo sramota. Gledali su se medjusobno i nisu imali problema, ( kao sada sto mi imamo , ...sve prsti od strasti ). Kasnije, kada su pekratili svoje blagodatno stanje koje su imali u Raju, onda su i progledali i videse da su goli i navukose nam strast i sledstveno rasmnozavanje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 5 минута, Bokisd рече Pa, kaze se, nije ih bilo sramota. Gledali su se medjusobno i nisu imali problema I gledanjem se razmnožavaše i ispunjavaše Božiju zapovest...?To bre nešto slično ko u demolišn menu samo do duše bez gledanja Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 8 минута, Bokisd рече Pa, kaze se, nije ih bilo sramota. Gledali su se medjusobno i nisu imali problema, Pa gde kaže da su se samo gledali? ikrasil је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 15 минута, Milan Nikolic рече Нема везе са животом, без обзира од кога си то прочитао. Вероватно само од них који су саблажњени сексом. Чини ми се да и о.Сава Јањић има такво гледиште и да га то озбиљно ограничава. Nije Milane, ovi nisu imali probleme sa te' stvari ( ). Salu na stranu, licno, nisam pronasao tumacenje od nekog svetog oca koji kaze, da Adam i Eva nisu bili bestrasni u raju i da se zapovest o razmnozavanju odnosi na duhovno stanje coveka van raja. itd. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече Pa gde kaže da su se samo gledali? Mislim, na ovaj stih, ..'А беху обоје голи. Адам и жена му, и не беше их срамота.'.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 12, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 @obi-wan Узми http://www.spc.rs/sr/sveti_grigorije_niski_o_svetoj_trojici_0 , страна 144. Григорије је тај истински појам трансцендентности Божанске природе упоредио са девственошћу. О томе желим причати и развити причу о бесполности Божијој. Ако се не уклапаш у то, извини молим те, али ја морам тиме да се бавим. Цела моја теологија, као духовни живот се базира на таквим питањима. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 12, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 1 минут, Bokisd рече Mislim, na ovaj stih, ..'А беху обоје голи. Адам и жена му, и не беше их срамота.'.... Možda ih ne beše sramota sexa ali ako hoćeš u isključivom kontekstu stiha ne beše ih sramota golotinje....mada ja to kapiram u nekom skroz 6. smislu....svi smo mi goli pred Bogom..al nas je sramota zbog pale prirode i greha koji smo uneli i kojim smo unakazili i izvotoperili Božiju ikonu u nama....a ne golotinja našeg tela sama po sebi da je sramota.. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 12, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 12, 2017 пре 18 минута, Кратос рече Kakve veze imaju naše zablude sa Božijom nedostupnom suštinom? I imam jedno pitanje koje mislim da je u nekom filosofskom pa i teološkom smislu izuzetno važno vezano za ovu tematiku, kako možeš da spoznaš suštinu bilo čega, bilo kog objekta proučavanja ako ne postaneš sam taj objekat? Узми брате појам девствености. Ми знамо да је Богородица - Дјева; знамо да је девствена. Можеш ли то испитати? Не можеш и о томе не желим више да дискутујем. Тако исто не можеш испитати суштину Божију али можеш објаснити у чему је појам те неиспитивости, као што можеш објаснити неиспитивост девствености. Дакле, Бог има суштину коју не можемо испитати зато што је слична појму девствености. Кажемо да је Бог бесполан, а ту тврдњу не можемо испитати него само тако прихватити за вјек и вјеков. Зашто је Бог бесполан? О томе можемо говорити. Како је Бог бесполан? О томе можемо говорити. Као што можемо говорити о девствености. Ако је суштина Божија заиста јединствена и истоветна за сва Три Лица Свете Тројице, онда морамо одржати становиште да је Бог заиста бесполан. Света Тројица никада није била подељена Својом суштином што би био услов за категорију полности. Зато је јако важно да бесполност Божија буде јасно објашњена и утврђена у теологији. Никакви наговештаји о Божијој полности не смеју бити толерисани. Када бих ти објаснио како све ово има везе са римохришћанским проблемима у теологији, дигла би ти се коса на глави. Уверен сам да је ова тема коју овде покрећем кључна и да ће у будућности бити критична за дијалог о јединству Цркве. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука