Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 12 минута, Кратос рече

Objasni zašto bi se ovaploćavao i vazneo kad je On i pre postanja sveta već u telu,već vaznet i pre nego svet postade s desne strane?Šta je imao Bog onda da spašava svet kad je on nadvremeno već bi spašen i pre nego što nastade?

Pa radi nas ljudotina jer je naš mozak puno slabiji od Božjeg..vidis koliko se trudio da nam objasni al ope' tesko..:1405_love:

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

пре 10 часа, Матусал рече

Ја сам то написао онако из главе нисам био прецизан јер ми се чини да не мења значење. Која би била разлика у тумачењу?

Па мислим да има разлике али немам појма прецизно а и мозак ми је за викенд на резерви тј. спавам будан :(

Ево пар цитата где се види да није свеједно да ли је "од" или "пре":

"Сада знамо да све знаш, и не треба да те ко пита. По томе вјерујемо да ти од Бога изиђе."

"Да се испуни што је речено преко пророка који говори: Отворићу у причама уста своја, исказаћу сакривено од постања свијета."

Овај задњи је занимљив и јер пророк говори само о стварима од постања света а не ниочему пре постања света.

Иначе изгледа да постоје само три места где се говори о "пре постања света" све остало се односи на "од постања света":

- из Прича где Мудрост о себи говори
- оно што је дао Трифке из Петра
- и Ефесцима слично Петру "Као што нас изабра кроз њега прије постања свијета, да будемо свети и праведни пред њим у љубави,"

У сваком случају то треба да каже неко ко има боље развијену хипотезу о преегзистенцији.

Иначе ја нити сам за нити против ове теорије него сам једноставно тзв. теолог који заинтересовано прати како се ова идеја развија.

Поготово нисам против или за форумаше који су против или за идеју тј. нисам ни на којој страни и понашам се као да смо сви на истој страни у покушајима да ово што боље разумемо. Нисам ни читао све ово и немам појма ко се с ким натезао. Дакле баш ме брига ко је на којој страни него гледам шта се пише и покушавам да будем конструктиван.

Зато сам и написао @Zoran Đurović да поради на тексту јер би то свима било корисно али се он због тога изгледа надурио јер је вероватно и он у тој за и против причи и примедбу или сугестију дочека на нож, што и није за чудо након стотина страна препуцавања...

И то што некога разумем шта хоће да каже наравно не значи да се са њим слажем ко год био, јер ваљда прво треба да разумем шта је хтео да каже па тек онда да видим у којој мери мислим да је то коректно.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Ведран* рече

Матусал ће имати једно екстра митарство због овога. Призивање духова је ипак озбиљан преступ. 

A zamisli, taman sam poceo da citam lepu knjigu, slusam tango koji je Sneska postavia na mojoj temi i jos samo korak do blazenstva aonda bum! Crvenkapa!  :0222_shocked:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Trifke рече

A zamisli, taman sam poceo da citam lepu knjigu, slusam tango koji je Sneska postavia na mojoj temi i jos samo korak do blazenstva aonda bum! Crvenkapa!  :0222_shocked:

Upala iz nadvremene eshatološke dimenzije :smeh1:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Матусал рече

Не може се говорити пре и после, Бог је вечно исти, време подразумева промену, када би престало кретање и промена не би могао да дефинишеш време нити да уочиш да уопште постоји. Он није имао тело ,, пре,, оваплоћења него је ванвремено био вечно исти јер како ти је цитиран Максим за Бога је све што се има догодити већ актуализовано. Тако је и узрок његовог учовечења у времену од Марије дјеве и Духа Светога али би га ми у вечности и пре стварања видели као да је време већ ,,било,,  ,,протекло,, и ,, укинуто,,   другим доласком.

Ako nastavis ovako, mozda ti i oprostim sto si prizvao duhove i Crvenkapu na temu!  0405_feel

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Ведран* рече

Матусал ће имати једно екстра митарство због овога. Призивање духова је ипак озбиљан преступ. 

Данас сам призивао духове праотаца, мораш се чувати мене, домаћина су назвали велзевулом а што неће мене кукавног.....И Данило столпник кога данас празнујемо би назван жрецом и врачом....

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Матусал рече

ванвремено био вечно исти

a u vremenu je bio beba,dečak,tinejđer,zreo čovek?El su svi ti događaji aktuelni u Njemu?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Vladan3 рече

Па мислим да има разлике али немам појма прецизно а и мозак ми је за викенд на резерви тј. спавам будан :(

Ево пар цитата где се види да није свеједно да ли је "од" или "пре":

"Сада знамо да све знаш, и не треба да те ко пита. По томе вјерујемо да ти од Бога изиђе."

"Да се испуни што је речено преко пророка који говори: Отворићу у причама уста своја, исказаћу сакривено од постања свијета."

Овај задњи је занимљив и јер пророк говори само о стварима од постања света а не ниочему пре постања света.

Иначе изгледа да постоје само три места где се говори о "пре постања света" све остало се односи на "од постања света":

- из Прича где Мудрост о себи говори
- оно што је дао Трифке из Петра
- и Ефесцима слично Петру "Као што нас изабра кроз њега прије постања свијета, да будемо свети и праведни пред њим у љубави,"

У сваком случају то треба да каже неко ко има боље развијену хипотезу о преегзистенцији.

Иначе ја нити сам за нити против ове теорије него сам једноставно тзв. теолог који заинтересовано прати како се ова идеја развија.

Поготово нисам против или за форумаше који су против или за идеју тј. нисам ни на којој страни и понашам се као да смо сви на истој страни у покушајима да ово што боље разумемо. Нисам ни читао све ово и немам појма ко се с ким натезао. Дакле баш ме брига ко је на којој страни него гледам шта се пише и покушавам да будем конструктиван.

Зато сам и написао @Zoran Đurović да поради на тексту јер би то свима било корисно али се он због тога изгледа надурио јер је вероватно и он у тој за и против причи и примедбу или сугестију дочека на нож, што и није за чудо након стотина страна препуцавања...

И то што некога разумем шта хоће да каже наравно не значи да се са њим слажем ко год био, јер ваљда прво треба да разумем шта је хтео да каже па тек онда да видим у којој мери мислим да је то коректно.

Imas mnogo vise mesta kada govori o knjizi zivota i o knjigama u kojima su upisani spaseni. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Ето опет питања:
Од кога је Христос добио човечанску природу?

Чуо сам одговор да има једна вечност и друга вечност, попут рађања Сина Божијег и Рођеног Сина Божијег.

Међутим, да ли можемо тако приспојити оваплоћењу? Да имамо као да рођени Син од Оца одмах јесте оваплоћен?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Кратос рече

Upala iz nadvremene eshatološke dimenzije :smeh1:

Nisi ti Crvenkapa, sto se hvalis?  :))) :0212_rolleyes:

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Кратос рече

a u vremenu je bio beba,dečak,tinejđer,zreo čovek?El su svi ti događaji aktuelni u Njemu?

То су стања која су била у трајању тј. промени која се завршавају смрћу и преображајем у васкрсењу тј. потуним обожењем људске природе у Христу свим енергијама божанства. Значи говоримо о Христу као првом и последњем.

36_1.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Матусал рече

То су стања која су била у трајању тј. промени која се завршавају смрћу и преображајем у васкрсењу тј. потуним обожењем људске природе у Христу свим енергијама божанства. Значи говоримо о Христу као првом и последњем.

36_1.jpg

Kakva je sad ova neka ovaplocena freska ili ikona?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Матусал рече

36_1.jpg

Prosto pitanje za tebe.Kada Bog kaže u Postanju:Da načinimo čoveka etc....el tada,Logos već u ljudskom telu?Otac Sava Janjić kaže da nije šta ti kažeš?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Кратос рече

Prosto pitanje za tebe.Kada Bog kaže u Postanju:Da načinimo čoveka etc....el tada,Logos već u ljudskom telu?Otac Sava Janjić kaže da nije šta ti kažeš?

не знам :)

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Кратос рече

Prosto pitanje za tebe.Kada Bog kaže u Postanju:Da načinimo čoveka etc....el tada,Logos već u ljudskom telu?

Просто питање за тебе. Да ли је Бог постао истинити човек?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...