Bokisd Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 пре 2 минута, Ведран* рече Па да нису заворена страха ради јудејског (разлог зашто су затворена, зато се спомињу), неко би рекао да је ушао кроз врата. И баш зато да би сви знали да он не уђе кроз врата, лепо ти стоји написано, него стаде посред. Ali, kaze se, dodje i stade na sredu. Odakle dodje i kako dodje ? Kako se dolazi ? I, jos stade, ....stao je na sred sobe. Stao sam u mestu. Podrazumeva se da sam prvo, hodao , trcao, i na kraju sam i stao. Tako valdja i ovde. Kako drugacije ? Kako je onda usao Vedrane ? Mislim, ako mislis da nije kroz vrata ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 пре 3 минута, Bokisd рече Stao sam u mestu. Podrazumeva se da sam prvo, hodao , trcao, i na kraju sam i stao. Tako valdja i ovde. Kako drugacije ? Одакле је дошао до самих врата, колико км је претходно пешачио? Trifke, Ведран*, Vladan :::. and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 пре 2 минута, Матусал рече Одакле је дошао до самих врата, колико км је претходно пешачио? Како одакле? Па из Емауса, око 12км, јеси ли ти читао ту главу Trifke, Ведран*, Paradoksologija and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 Pokusavam da pronadjem sto vise, tumacenja ovih stihova, radi jasnijeg razumevanja price. Recimo ava Justin , takodje tumaci da je Isus prosao kroz vrata i zbog cega se tako dogodilo : "Васкрсли Господ улази и кроз затворена врата. Њeгово тело је нема сумње, стварно, опипљиво, видљиво, јер ученицима „показа руке и ребра своја“. Али је при свој тој својој видљивости и опипљивости, оно ипак на неки нови начин духовно, небеско, свуда – проходљиво. Налазимо се пред новом тајном: шта је то васкрсло тело; од какве је грађе? Несумњиво од оне, од које је и било пре васкрсења, за време Спаоовог живота на земљи, страдања, смрти и погреба. Јер учеиици виде свог истог Учитеља и Господа Христа. Континуитет и кондивуалитет Његове Личности су сачувани. Материја телесног тела Христовог добила је васкрсењем нека нова својства, не изгубивши стара. Ново својство је: проходљивост. За њега материја више није непробојна, непроходљива. Друго својство је: невидљивост. Јер васкрсли Спас није увек видљив, већ само када то захтевају разлози богочовечамоког домостроја спасења. " https://svetosavlje.org/tumacenja-svetog-evandjelja-po-jovanu/22/ Trifke and Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 пре 4 минута, Матусал рече Одакле је дошао до самих врата, колико км је претходно пешачио? Lagana vecernja setnja .... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 пре 5 минута, Vladan3 рече Како одакле? Па из Емауса, око 12км, јеси ли ти читао ту главу Па тамо пише да постаде невидљив за њих када су га препознали при ломљењу хлеба, није отпешачио..... Trifke, Ведран*, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 пре 5 минута, Bokisd рече Lagana vecernja setnja .... Па да, не жури се никуд, има читаву вечност испред себе..... Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 пре 2 минута, Матусал рече Па тамо пише да постаде невидљив за њих када су га препознали при ломљењу хлеба, није отпешачио..... Ali, pise i da je hodio sa njima .... , Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 пре 13 минута, Svetlana Pecin-Saraguda рече Или значе да ми тако само можемо и познајемо Друго Лице Свете Тројице? Јер, у Символу вере исповедамо Три Лица онако како можемо да их познамо и разумемо. Ван приче о преегзистеницији да пробам да помогнем. Подразумева се да само кроз ГИХ можемо да познамо Сина јер без оваплоћења ништа од свега овога не бисмо ни знали тј. ван ГИХ и онога што нам је рекао и што је урадио за нас и сам и кроз апостоле ми о Сину не знамо ништа (осим месијанских места и најава у СЗ али које не залазе у христологију какву сада имамо). Дакле Сина знамо само кроз и као ГИХ. Како да кажем ван оваплоћеног ГИХ ми са Сином нисмо имали никакав додир у смислу нашег сазнавања о њему, иако нам је најављиван, као што и сам тумачи СЗ. Духа познајемо кроз његова дејства опет кроз Сина, а и Оца само кроз Сина јер каже да "нико не може к Оцу осим кроз њега". Тако на крају испада да само кроз ГИХ исповедамо целу Тројицу, што ти кажеш "како можемо да их познамо и разумемо". Ово ти није нешто супер догматски прецизно него описно да ти приближим колико умем оно што ти Ведран објашњава. Trifke, Svetlana Pecin-Saraguda and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 пре 11 минута, Матусал рече Па тамо пише да постаде невидљив за њих када су га препознали при ломљењу хлеба, није отпешачио..... Ма знам, шалим се... Не мислим да је у невидљивом стању пешачио са њима назад до Јерусалима, ушао са њима у собу, и када су ови рекли апостолима шта је било да је тада опет постао видљив... Ведран*, Trifke and Матусал је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 пре 16 минута, Bokisd рече Lagana vecernja setnja .... Ima nešto zanimljivo u tim događajima gdje se Isus "pojavljuje" , ima tih događaja više a to je da kod prisutnih nema straha , šoka ili čuđenja . Nego kao da je za njih to sasvim normalno ...zato to i nije magija ili čudo već za prisutne normalna pojava tj prava stvarnost , zato nema govora o prolasku kroz vrata to bi onda na nivou predstave. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 пре 2 минута, kopitar рече Ima nešto zanimljivo u tim događajima gdje se Isus "pojavljuje" , ima tih događaja više a to je da kod prisutnih nema straha , šoka ili čuđenja . Nego kao da je za njih to sasvim normalno ...zato to i nije magija ili čudo već za prisutne normalna pojava tj prava stvarnost , zato nema govora o prolasku kroz vrata to bi onda na nivou predstave. Па не бих рекао, Исус им говори када стаде пред њих ,, зашто сте устрашени и зашто такве мисли улазе у срца ваша,, било је страха..... Ведран*, Vladan :::. and Trifke је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 пре 4 минута, Svetlana Pecin-Saraguda рече Проблем је у томе да Ведран поистовећује човека или Богочовека и том постојању са преегзистенцијом, препостојањем Логоса. Значи, по таквом схватању, човек је препостојао створеном свету. Знам ја све то, али оно сам ти описао као што рекох ван приче о преегзистенцији. Једно по једно Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 пре 5 минута, Матусал рече Па не бих рекао, Исус им говори када стаде пред њих ,, зашто сте устрашени и зашто такве мисли улазе у срца ваша,, Можда је одавно читао па заборавио све детаље приче... А мени је одаавно Давид рекао да ако свакодневно не читам НЗ да сам изгубљен... али ја никако да сваког дана напојим своју жедну душу... Ведран* and Матусал је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 пре 3 минута, Svetlana Pecin-Saraguda рече Проблем је у томе да Ведран поистовећује човека или Богочовека преегзистенцијом, препостојањем, Логоса. Значи, по таквом схватању, човек је препостојао створеном свету. Човек није претпостојао створеном свету, него се ради о релацији време-безвременост. Писмо каже да је Христос ,,јагње заклано пре постања света,,. И сада да ли ми можемо да схватимо превечног (преегзистенцијалног) Богочовека који је постао човек оваплоћењем у времену. Zoran Đurović, Trifke, Paradoksologija and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука