Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 11/7/2017 at 20:21, Milan Nikolic рече

Slobodan si da veruješ šta hoćeš. Ja se bavim čitanjem fizičara Grina da razumem kvantnu fiziku, a ti da razumeš ,,protagonistu'' đuromanijaka. :)

Проблем је у томе што ти то неће поћи за руком. Не теби као теби, него исто и мени или било коме ко би се ослањао само на такве књиге.

Ради се о томе да популарна наука није исто што и наука. Ово прво је жестоко упрошћено, сажето и по потреби разводњено тумачење неких ствари како би се оне учиниле што разумљивијим и питкијим широким масама које то занима. При чему се у таквом превођењу јако често изгуби и основни смисао, па онда "превод" испадне тотално накарадан и нема чак ни благе везе са суштином. Што опет зависи од "преводиоца" и колико је он вичан и жељан да се тиме бакће.

Оно, ево ти пример: да ли би ово о чему причате овде на теми могао да објасниш неком у петом основне на часу веронауке? Вероватно би, али би све морао толико да измениш да то више 99% не би било оно о чему стварно причате. Е, тако исто је и са поп-науком. Наравно да помаже да људи схвате неке основне ставри и да их привуче том читавом свету, али је много опасно и зезнуто ослањати се на њу када се ради о било каквим озбиљнијим темама.

Нормално, ово све причам као лаик за науку. Исто као и ти и претпостављам остали на теми.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

пре 31 минута, GeniusAtWork рече

Е, тако исто је и са поп-науком.

Постоји и поп-православље. :)

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Vedran рече

Постоји и поп-православље. :)

Samo paz` da ti ovu rečenicu Milan  ne protumači naopako zbog ovoga "поп", kao i sve ostalo ovde, kao "đuroslavlje" il` nešto u tome stilu. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Iulianus рече

Samo paz` da ti ovu rečenicu Milan von Kvant ne protumači naopako zbog ovoga "поп", kao i sve ostalo ovde, kao "đuroslavlje" il` nešto u tome stilu. :smeh1:

Видиш то ми се није јавило! ne_shvata Мора да ми је прашина пала на куглу. Чим је мало не користиш одмах се запраши. 

Мислиш нешто као поп-ђуро-православље (или ђурославље скраћено)?

Ја сам мислио на то да има различитих нивоа поп-православља, на пример, оно "ој бадњаче, бадњаче" православље, па онда "изреке светих отаца за широке народне масе" православље, итд. (и све између и с обе стране тога). Нешто као у фазону поп-Бритни версус поп-Сам Смит версус... (не знам кога би). Ето :smeh1: чисто да не буде забуне. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Bokisd рече

Ja ne mogu da idem protiv sebe i onoga sto znam, sto sam procitao, sto sam cuo u crkvi, sto svi pricaju. Znam i verujem,  da je vaskrsenje svih nas na kraju , verujem u Drugi Hristov Dolazak i poslednji Sud.

Како си успео да не прочиташ код мене да ја говорим о Другом доласку на крају времена? Видиш да не читаш са разумевањем... И онда се љутиш кад нећу да причам са тобом. Једно потпишеш, а онда после 5 минута негираш. Мисли су ти постојане као суво лишће које носи ветар... 

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Milan Nikolic рече

и логоси твари су почивали у безвременом Богу

Те мисли су стално постојале у Богу? 

Где су сада? Нестале?

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Iulianus рече

Milan 

Срећом да сам обавио јутарње потребе!...12:smeha::))12:smeha: Добро је да и кафу, што ми жена донесе, још не почех да пијем. Морао бих да купим крему против опекотина!:))

Подели на овим сајтовима

Добро јутро џезери...

Поздрав од Паламе из топлог али кишовитог Рима... обитавам тамо где је престо сатанин...:sunce:

Подели на овим сајтовима

Проблем је у томе што ти то неће поћи за руком. Не теби као теби, него исто и мени или било коме ко би се ослањао само на такве књиге.
Ради се о томе да популарна наука није исто што и наука. Ово прво је жестоко упрошћено, сажето и по потреби разводњено тумачење неких ствари како би се оне учиниле што разумљивијим и питкијим широким масама које то занима. При чему се у таквом превођењу јако често изгуби и основни смисао, па онда "превод" испадне тотално накарадан и нема чак ни благе везе са суштином. Што опет зависи од "преводиоца" и колико је он вичан и жељан да се тиме бакће.
Оно, ево ти пример: да ли би ово о чему причате овде на теми могао да објасниш неком у петом основне на часу веронауке? Вероватно би, али би све морао толико да измениш да то више 99% не би било оно о чему стварно причате. Е, тако исто је и са поп-науком. Наравно да помаже да људи схвате неке основне ставри и да их привуче том читавом свету, али је много опасно и зезнуто ослањати се на њу када се ради о било каквим озбиљнијим темама.
Нормално, ово све причам као лаик за науку. Исто као и ти и претпостављам остали на теми.

Vala u pravu si, ali nisam ni mislio drugačije. Čak su i prevodi negde sasvim pogrešni, na primer fali negacija u rečenici pa bude shvaćeno obrnuto. O takvim stvarima sam pričao sa onom urednicom iz Haliksa, ali male su šanse da će biti novih ispravljenih izdanja.
Meni je dovoljno, kada sam rekao da sam razumeo kvantnu fiziku, to u smislu da je Grin objasnio slikovito princip neodređenosti, tako da ga može razumeti neko ako se potrudi dovoljno kao za neki automehaničarski problem, kao što kaže Grin.
On je uspeo da uprosti matematičku sliku koja verno opisuje suštinu principa neodređenosti. Objasnio je suštinu rezultata Aspektovog eksperimenta.
To je dovoljno za nas laike. Ali opet malo ko ima ovde interesovanja, predlagao sam nove teme samo o tim pitanjima, izgleda da ću morati sam i da ih pokrenem.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Те мисли су стално постојале у Богу? 

Где су сада? Нестале?

Nisu nestale misli Božije o tvorevini, nakon nastanka tvorevine, nego one čine tvorevinu da postoji i da se održava, i dalje ustrojavaju tvorevinu.

Postoji određeni način kako misli Božije postaju delo. To nam se može otkriti u onoj meri koliko je dovoljno da ne učinimo istovetnim nestvoreno i stvoreno.

O tome govore Maksim i ostali. Smatram da treba paziti više na njihovo učenje, da ih ne izobličimo, nego što se bavimo nekim fizičkim teoretisanjem poput vaših spekulacija.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Milan Nikolic рече

Vala u pravu si, ali nisam ni mislio drugačije. Čak su i prevodi negde sasvim pogrešni, na primer fali negacija u rečenici pa bude shvaćeno obrnuto. O takvim stvarima sam pričao sa onom urednicom iz Haliksa, ali male su šanse da će biti novih ispravljenih izdanja

Ипак си скочио са дрвета?! Мора да ти није добро чим аминујеш неком другом...:))

пре 4 минута, Milan Nikolic рече

Nisu nestale misli Božije o tvorevini, nakon nastanka tvorevine, nego one čine tvorevinu da postoji i da se održava, i dalje ustrojavaju tvorevinu.

Ово је други доказ да си се бацио са дрвета...12:smeha: Видиш да промисли Божији су део твари и да их само логички можемо разликовати? То је у складу са Августиновом тезом о атемпоралном стварању, где он вели да је све створено одједанпут (и оно што ће бити), али је присиљен да говори о семенима ствари а истовремено и комплетним бићима. Делује апсурдан тај језик али је он у тој напетости. Зато вели, ако не грешим, да време почиње да тече тек од четвртог дана. Наравно да он негира твоју делиричну идеју да преко суштине Божије бића долазе у постојање. Она су везана стриктно за волунтас деи, и стога по природи немају ништа од божанског у себи. То експлицитно негира када говори о настанку душе, а против манихејског лудила да смо по природи део Бога. 

Даље, овде нам показује Аг и други битан моменат да је време протезање духа, а онда можемо видети да је накалемљено на атемпоралну раван, јер је све створено без времена, али се развија у времену. Зато је исправно кад Дамаскин говори да је Човек Исус беспочетан.

Слично имаш у Нисенца када тврди да душа сада партиципира у атемпоралној равни. То бих пронашао, да не будем као ти са Максимом...:))   

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pokušao sam jedno vreme da hodam bos po gradu koliko sam ga zavoleo.

Vidjeh takvog jednog prosle godine ja pomislila da je covjek lud.Reko sigurno neki turist pa se covjek opustio.:D

Подели на овим сајтовима

@Zoran Đurović

Već smo izneli naša stanovišta po određenim pitanjima.

Ako mogu samo da vas zamolim da mi odgovorite:

Da li mislite da ako Logos nije imao večno čovečansku prirodu, da onda nije bio večno sa Ocem?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Isusovo magare рече

Vidjeh takvog jednog prosle godine ja pomislila da je covjek lud.Reko sigurno neki turist pa se covjek opustio.:D

Jovan. Sangajski

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...