Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 30 минута, Кратос рече

Odlično,svaki čovek je stvoreno biće što će značiti da u jednom momentu ulazi u postojanje prizivom Božijim.Da li je Hristos u tome kao čovek sa nama sličan jer kako kažu sv.Oci jedina razlika od nas je u grehu?

Да Христос је потпуни човек али има божанску ипостас. Нико не негира да се оваплоћење збило у одређеном времену. Кажеш да је људска природа створена али то подразмева да има Творца. Творац је оваплоћењем обукао ову природу (творевину) и обоготворио је учинивши је тиме беспочетном и вечном. Бог је постао човек да би човек постао Бог. За наше спасење и света у коме живимо ствари се дешавају хронолошки као и целокупан домострој, и ми стога и разумевамо Логоса који се у одређенои време оваплотио, а да ли можемо тако ствари посматрати у вечности? Зашто Марију називамо Богородицом? Како је она то родила Бога, када се он рађа у вечности од Оца? 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

пре 18 минута, Zoran Đurović рече

Да ли си ти, душо, што би рекао вл Игњатије, читао текстове које сам привео? - Пошто се исповеди да не читаш редовно... Јер Дамаскин вели за Ис човека да је ненастао, беспочетан. 

Ти само понављаш што читамо у Јн 3, 4. Рече му Никодим: Како се може човјек родити кад је стар? Еда ли може по други пут ући у утробу матере своје и родити се? Како је могуће да тај Ис о коме говоримо постоји пре себе? Тако би нас данас питао, заједно са тобом, Никодим. Примећујеш ли да ми износимо ненормалну науку као и Ис? Како износимо његово учење, тако се фарисеји и данас саблажњавају. То је једноставно духовни закон: Ако су мене омрзли, и вас ће прогонити. Ново вино увек иде у нове мехове.    

Пошто, дакле, у премудрости Божијој свијет мудрошћу не позна Бога, изволи се Богу да лудошћу проповиједи спасе оне који вјерују. 1.Кор 1.21

Јер је лудост Божија мудрија од људи, и слабост је Божија јача од људи. 1. Кор 1.25

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Матусал рече

Кажеш да је људска природа створена али то подразмева да има Творца

I da je stvorena  vremenu da ne predpostoji svetu kao što postoji Tvorac i to jedini u odnosu na sav svet uključujući i čoveka.

Творац је оваплоћењем обукао ову природу (творевину) и обоготворио је учинивши је тиме беспочетном и вечном. Бог је постао човек да би човек постао Бог. За наше спасење и света у коме живимо ствари се дешавају хронолошки као и целокупан домострој, и ми стога и разумевамо Логоса који се у одређенои време оваплотио, а да ли можемо тако ствари посматрати у вечности?

O tome sam već pisao da treba razlikovati Božiju perpektivu sveta od naše.Za Njega su svi događaji u tvorevini aktuelni i pre njihove realizacije.

Зашто Марију називамо Богородицом? Како је она то родила Бога, када се он рађа у вечности од Оца? 

Pa rodila ga je kao Bogočoveka,ovaploćenog Boga zato je Bogorodica jer preko nje Bog prima ljudsku prirodu.Rađanje od Oca je apsolutno neuporedivo sa rađanjem od Bogorodice...

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Матусал рече

Зашто Марију називамо Богородицом? Како је она то родила Бога, када се он рађа у вечности од Оца? 

Мислиш да ће ти одговорити? Писах то пре неки дан па ништа. Како темпорална Марија бива Богородица, и то у времену? 

Једино Боксит, ако се загреје, ће затрпати цитатима Отаца о Богородици, који везе везом немају са питањем. И рећи ће то је то силом Божијом. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече
пре 3 часа, Vedran рече

Оче Зоране! Само да проверм да нисте, не дај Боже, прсте исекли? :2s6vbdd:

Нисам, само замукли протестанти...:))

Нека, нека. Био сам се забринуо да вас није докрајчила КУВАНТНА физика. :ok:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Zoran Đurović рече

Јер Дамаскин вели за Ис човека да је ненастао, беспочетан. 

Gde  veli to?

• Свиђа ми се 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Vedran рече

Јер је лудост Божија мудрија од људи, и слабост је Божија јача од људи. 1. Кор 1.25

Хладно и рационално размишљајући, ја бих се забринуо да ме ови нападају за класично богословље. А то када проповедаш, нико те не дира. Непогрешиви је знак обележености да те опањкавају и нападају. Сада, има и јеретика које су нападали, али се ја не видим у тој групи, јер нисам негирао ниједну једину праксу и веру цркве. Све стоји: Васкрсење, Други Долазак, Евхаристија, Свеци, Мошти, Писмо... Проблем је само моје наоко екстравагандне интерпретације ових ствари. Међутим ту је проблем ових који нису стекли завидну употребу разума и не могу да разумеју шта говорим. Индикативно је пак да сам успео да их истерам из рупа па да се покаже њихова неутемељеност у вери. Нпр. неверовање да свети сачињавају Тело Хр. Да реално општимо са Господом, али да нисмо божански по природи... итд.     

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Кратос рече

Gde  veli to?

Кретену (опрости на изразу), читај написане ствари. Или се не јављај за реч.

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Матусал рече

Творац је оваплоћењем обукао ову природу (творевину) и обоготворио је учинивши је тиме беспочетном и вечном. Бог је постао човек да би човек постао Бог.

Jeste, ali, posto je to Njegovo telo. Ali, mi jesmo vecni ( prema buducnosti ), ali, nikada i nikako ne mozemo biti bespocetni, jer, smo bogovi po blagodati.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

Индикативно је пак да сам успео да их истерам из рупа па да се покаже њихова неутемељеност у вери. Нпр. неверовање да свети сачињавају Тело Хр. Да реално општимо са Господом, али да нисмо божански по природи... итд.     

А показују се и озбиљна застрањивања у Христологији и уопште њиховом схватању односа између Бога и твари. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Jeste, ali, posto je to Njegovo telo. Ali, mi jesmo vecni ( prema buducnosti ), ali, nikada i nikako ne mozemo biti bespocetni, jer, smo bogovi po blagodati.

Дамаскин вели да је Ис човек беспочетан. Ти си већи од Дамаскина? 

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Кратос рече

O tome sam već pisao da treba razlikovati Božiju perpektivu sveta od naše.Za Njega su svi događaji u tvorevini aktuelni i pre njihove realizacije

Па да ли је оваплоћење за њега актуелно у вечности? Ја га видим у времену како постаје човек у увек ћу исповедати трећи члан символа вере, али овде причамо о преегзистенцији и покушавамо умом да сагледамо вечну перспективу, а будући да је предмет посматрања сам оваплоћени Бог онда нас то условљава да покушамо на неки начин схватити како то види онај који се оваплотио тј. какво је виђење из Божије перспективе и када би ти Бог на неки начин дао духовно око да га видиш пре него што свет настаде да ли би га (друго лице тројице) видео као Исуса Христа?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

Кретену (опрости на изразу), читај написане ствари. Или се не јављај за реч.

Gde je priveden taj tekst od Damaskina?Gledam par strana unatrag nema ga...Dajte ga pa da vidimo to gde Damaskin kaže da je ljudska priroda u Hristu nestvorena...

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Ja sam rekao, ...da je to Njegovo telo koje je primio, i onda je  bespocetan.

Drugo smo mi, mi nismo bespocetni, jer bi onda bili kao Bog koji je jedini bespocetan.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

I veli da nisu svi već vaskrsnuti.Ti si veći od Damaskina?:smeh1: Sad ćete da se pozivate na njega kad vam odgovara i ako odgovara jer ga ne videsmo,bar ja,možda i jeste al kad sam vam postavio jasan i nedvosmilen tekst u kome veli da nisu svi već vaskrnuti bilo je to je kao šatro gistro literalni stil onoga doba....tad nije bio tako velik izgleda...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...