Ведран* Написано Новембар 9, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2017 пре 2 минута, Матусал рече пре 19 минута, Кратос рече O tome sam već pisao da treba razlikovati Božiju perpektivu sveta od naše.Za Njega su svi događaji u tvorevini aktuelni i pre njihove realizacije Па да ли је оваплоћење за њега актуелно у вечности? Ја га видим у времену како постаје човек у увек ћу исповедати четврти члан символа вере, али овде причамо о преегзистенцији и покушавамо умом да сагледамо вечну перспективу, а будући да је предмет посматрања сам оваплоћени Бог онда нас то условљава да покушамо на неки начин схватити како то види онај који се оваплотио тј. какво је виђење из Божије перспективе и када би ти Бог на неки начин дао духовно око да га видиш пре него што свет настаде да ли би га (друго лице тројице) видео као Исуса Христа? Амин. Матусал је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 9, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2017 пре 2 минута, Кратос рече I veli da nisu svi već vaskrsnuti.Ti si veći od Damaskina? https://pouke.org/forum/topic/48539-зоран-ђуровић-преегзистенција-исуса-христа/?page=121&tab=comments#comment-1686537 "Верујемо, пак, и у васкрсење мртвих. Јер биће, заиста ће бити васкрсења мртвих. А говорећи о васкрсењу, имамо на уму васкрсење телеса. Наиме, васкрсење је васпостављање онога што је пало; јер како ће васкрснути душе које су бесмртне? А ако смрт описују као раздвајање душе од тела, онда је васкрсење, свакако, поновно спајање душе и тела, односно друго васпостављање разложенога и палога живога бића...itd " Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Новембар 9, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2017 пре 11 минута, Bokisd рече Jeste, ali, posto je to Njegovo telo. Ali, mi jesmo vecni ( prema buducnosti ), ali, nikada i nikako ne mozemo biti bespocetni, jer, smo bogovi po blagodati. Наравно да не можемо ми имамо људску ипостас и природу која је створена, али опет по неким теолошким компилацијама ми по благодати можемо постати богови а с тиме задобити и епитете такве природе(беспочетност..) кроз обожење нествореним енергијама, но тренутно немам наводе за таква мишљења пишем по неком сећању не знам ни код кога сам читао, тако да ме о томе не питај. Zoran Đurović and Bokisd је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 9, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2017 пре 10 минута, Матусал рече Па да ли је оваплоћење за њега актуелно у вечности? Ја га видим у времену како постаје човек у увек ћу исповедати трећи члан символа вере, али овде причамо о преегзистенцији и покушавамо умом да сагледамо вечну перспективу, а будући да је предмет посматрања сам оваплоћени Бог онда нас то условљава да покушамо на неки начин схватити како то види онај који се оваплотио тј. какво је виђење из Божије перспективе и када би ти Бог на неки начин дао духовно око да га видиш пре него што свет настаде да ли би га (друго лице тројице) видео као Исуса Христа? Zasto se onda stalno pominje samo Logos i Sin Boziji pre stvaranja sveta ? I, to , vec smo pricali, kao 'prostu' Ipostas Boga Logosa ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Новембар 9, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2017 пре 7 минута, Vedran рече Амин. промашио сам члан али сам брзо преправио но ти си већ одговорио Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 9, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2017 пре 4 минута, Матусал рече Па да ли је оваплоћење за њега актуелно у вечности? Ја га видим у времену како постаје човек у увек ћу исповедати трећи члан символа вере, али овде причамо о преегзистенцији и покушавамо умом да сагледамо вечну перспективу, а будући да је предмет посматрања сам оваплоћени Бог онда нас то условљава да покушамо на неки начин схватити како то види онај који се оваплотио тј. какво је виђење из Божије перспективе и када би ти Бог на неки начин дао духовно око да га видиш пре него што свет настаде да ли би га (друго лице тројице) видео као Исуса Христа? Aktuelno je kao što je aktuelno u ovo naše forumsko debatovanje,kao što je aktuelan i Adamov pad,kao što je aktuelno i Pavlovo obraćenje recimo.Sve je aktuelno.Iz te perspektive i sam hristos govori pa kaže neće da ostane kamen na kamenu,Juda će ga uzdati,biće ubiven,da poznaje Jeremiju i pre nego što je začet,da će pogledati na onoga koga probodoše(u SZ)....etc....sve vidi sada bez pre i posle,bez ikakve hronologije sažeto kao celokupna tvorevina. Video bi ga i vidi ga ali svet postaje Isus Hrist(Crkva) tek onda kad se On istinski i realno umešao u tvorevinu ovaploćenjem.Sva proročanstva SZ su proročanstva Božije volje,dakle Božija volja je da se svet oboži u Sinu i ta volja predspostoji svetu ali ostvarivanje te volje se realizuje ne kod Boga u večnosti nego u svetu jer je to volja o svetu i njegovom spasenju a ne o Bogu jer Bog ni na koji način ne potrebuje za tako nečim. Milan Nikolic and Bokisd је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 9, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2017 пре 8 минута, Матусал рече Наравно да не можемо ми имамо људску ипостас и природу која је створена, али опет по неким теолошким компилацијама ми по благодати можемо постати богови а с тиме задобити и епитете такве природе(беспочетност..) кроз обожење нествореним енергијама, но тренутно немам наводе за таква мишљења пишем по неком сећању не знам ни код кога сам читао, тако да ме о томе не питај. Brate, mi smo kroz nestvorene energije, kroz blagodat, , i,ne mozemo zadobiti takve epitet prirode ( bespocetnost ),... onda, mesas nas i sustinu Boziju, koji je jedini bespocetna i koja je ( sustina ) nepristupna za nas. Da se nasalim, nemoj da te cuje otac... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 9, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2017 пре 1 минут, Матусал рече промашио сам члан али сам брзо преправио но ти си већ одговорио Не мари. Ја сам ти се свеједно задивио на "схоластичкој" методици да памтиш чланове по бројевима. Zoran Đurović and Матусал је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 9, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2017 пре 5 минута, Bokisd рече Zasto se onda stalno pominje samo Logos i Sin Boziji pre stvaranja sveta ? I, to , vec smo pricali, kao 'prostu' Ipostas Boga Logosa ? А ко је тај? Zoran Đurović and Матусал је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 9, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2017 Управо сада, Vedran рече А ко је тај? I, to prica Damaskin. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Новембар 9, 2017 Гости Пријави Подели Написано Новембар 9, 2017 Све је у коришћењу правде, а у страдању је правда! Своје не искај, јер ништа наше није! Гости смо овде, и у телу, мисли, речи, све је Божије! Не играј се, у Божјем си поседу и реверс имаш, а Бог Нам је у свему слуга! Гледај и учи се! И пази шта ћеш отелотворити Собом! Послато са PRA-LX1 користећи Pouke.org мобилну апликацију Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 9, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2017 пре 3 минута, Bokisd рече пре 4 минута, Vedran рече А ко је тај? I, to prica Damaskin. Рекао бих ти наведи, али се плашим твоје интерпретације када је заједно са цитатом. Мање ће ме у срце погађати ако само ти кажеш своје. Зато, реци ми ко је тај? Ко ти га откри? И шта знаш о њему? Zoran Đurović and Матусал је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Новембар 9, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2017 пре 2 минута, Bokisd рече Zasto se onda stalno pominje samo Logos i Sin Boziji pre stvaranja sveta ? I, to , vec smo pricali, kao 'prostu' Ipostas Boga Logosa ? Па зато што је целокупно писмо и откровење намењено нама људима, где се ми кроз историју почевши од сенке(праобраза), па преко иконе уводимо у есхатон. Нама се Бог у времену показује својствено нашем поимању. Време се саставља у Христу као узроку и циљу стварања и писмо нас води ка Њему. Но сада већ ушавши у цркву и познавши Христа ми назиремо есхатон у предукусу и то већ видимо у апостолским посланицама да они пишући истовремено у једном тексту прожимају и време и вечност не постављајући тачну границу ових стварности. Пошто је врхунац откривења и пуноћа цркве у евхаристији тј. оваплоћеном Логосу који и јесте црква ( тело његово), познајући ову тајну једући га и пијући у литургији ми тако и философирамо о њему да не кажем богословствујемо јер сам недостојан тог израза. Тако да мислим да ова тема и не може бити намењена широким масама него је разумљива онима који су унутар жртвеника те стога и не може узети размере неког свеопштег исповедања али то не значи да је нетачна. Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 9, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2017 пре 6 минута, Vedran рече Рекао бих ти наведи, али се плашим твоје интерпретације када је заједно са цитатом. Мање ће ме у срце погађати ако само ти кажеш своје. Зато, реци ми ко је тај? Ко ти га откри? И шта знаш о њему? Eno, dao sam ti samo tekst o vaskrsenju bez komentara. Ja tako verujem kao i Damaskin. "Дакле, по пристанку Свете Дјеве, Дух Свети дође на њу, према речи Господњој коју је анђео изрекао, чистећи је и пружајући јој силу прихватања Логоса божанства, а истовремено и силу рађања. И тада ју је, као некакво божанско семе, осенила свевишњега Бога ипостасна премудрост и сила, односно, Син Божији који је једносуштан са Оцем;" Evo, ovako isto verujem. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Новембар 9, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2017 пре 12 минута, Bokisd рече Da se nasalim, nemoj da te cuje otac... па нећеш бити усамљен у критиковању, треба и ја да се вежбам у смирењу, но зато сам се унапред оградио. Zoran Đurović and Bokisd је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука