Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

Боксит, како је могуће, да ја као др патрологије, и то са најпрестижнијег института на свету, па онда ови други теолози говоримо да лупаш, а да ти не посумњаш у твоје свезнање? Ти си феномен... заиста. Имаш неки рецепт?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

пре 27 минута, Матусал рече

Који је то ,,моменат (стварања),, у вечности? Нема ничега и одједном Бог одлучи да своје логосе приведе у постојање? Шта га је подстакло ,,да баш тада створи свет,,? 

Матрица времена почива у безвременом Богу; и логоси твари су почивали у безвременом Богу. Чин стварања јесте пролазак логоса Божијих (тј. логоса твари) кроз матрицу времена, али они не постају сами време, него они формирају природу твари, обликују другачију природу од Божије.

Да бисмо разликовали беспочетност Божију од свега другог што је уведено у постојање стварањем, укључујући човечанску природу коју је Логос узео на Себе, то подразумевамо сагледавањем оног ,,горе'', као превечност Свете Тојице, и оног ,,доле'' као створеност.

Оно што је створено није могло да преегзистира у ономе што је ,,горе'', осим у виду ,,нацрта'', тј. у виду идеја Божијих, или мисли Божијих о творевини (тј. логоса Божијих). Максим Исповедник јасно указује да разликовање између нествореног и створеног на поменути начин.

Оно што је било као нацрт творевине у беспочетности Божијој, никако не поистовећујемо са самом творевином. То су стриктно идеје и мисли Божије -  тј. неостварене воље Божије о творевини -, као што наглашава Максим Исповедник.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Zoran Đurović рече

Боксит, како је могуће, да ја као др патрологије, и то са најпрестижнијег института на свету, па онда ови други теолози говоримо да лупаш, а да ти не посумњаш у твоје свезнање? Ти си феномен... заиста. Имаш неки рецепт?

Zaista ti zavidim ( u pozitivi ) na tome , imas velike mogucnosti za usavrsavanja i napredak. Nadam se , da ces pronaci svoje mesto u Crkvi koje planiras i zelis.

Ali, moram da kazem. Ja ne mogu da idem protiv sebe i onoga sto znam, sto sam procitao, sto sam cuo u crkvi, sto svi pricaju. Znam i verujem,  da je vaskrsenje svih nas na kraju , verujem u Drugi Hristov Dolazak i poslednji Sud. Verujem u nagrade i kazne i buduce carstvo i nadam se , da cemo Bozijom miloscu svi mi biti u tom carstvu.

O toj prici govorim, i ne mogu da pricam drugacije.

Inace, poslusacu savet i probracu da se preispitam u smislu, da li bas predstavljam neki dobar primer ( predstavljanja) hriscanske vere u nekoj pozitivi  ( na forumu ).

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Vedran рече

Јопет ми се јавило. Али не стигох да напишем шта виђех у јављању, јер сам морао да идем да оперем зубе, и све што пре тога иде и што се обавља, да не детаљишем баш. 

Јавило ми се да ћеш узети само тај делић из моје претходне поруке, заборављајући и контекст и тему, и наћи ми цитате који немају везе с везом тврдећи како Оци веле што и ти. 

Но да ти објавим тајну од тебе сакривену. Кавасила не прича што и ти, ни св. Јован Ш и СФ не прича што и ти. Нити ти показујеш да мислиш што и они мисле. 

Ali, ako ja  ne vodim racuna o kontekstu,  ...ko ce ? :)))

Vodjena je diskusija o tome , o praobrazu i predodrednjenju ovaplocenja. I ja direktno i neposredno ( :laugh1: ) ucestvovao u toj prici, koju pricaju upravo ovi sveti.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Ali, ako ja  ne vodim racuna o kontekstu,  ...ko ce ? :)))

Vodjena je diskusija o tome , o praobrazu i predodrednjenju ovaplocenja. I ja direktno i neposredno ( :laugh1: ) ucestvovao u toj prici, koju pricaju upravo ovi sveti.

Њет, њет. 

Али одговорићу ти овако. Раније сам ово слао. Али ево сад са речима. Замисли да ти ја певам ову песму, читај речи (написану су преко песме). То ти је мој одоговор, на ово што си изрекао у задњих неколико страна. Треба целу да је одслушаш и прочиташ. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Ne znam šta mi bi ali iz neke ljubavi prema Sinu Božjem  ovaploćenju Logosa postavio bi nešto:

Када се молиш за било шта Господу, или Пресветој Богородици, или
Анђелима и Светима – молећи њихово заступништво за себе или за
друге пред Богом, тада речи, које изражавају твоју молбу, твоје

потребе, сматрај за саме предмете, за саму стварност коју ти молиш
од Господа. И веруј, да ти већ имаш верни залог за добијање предмета
твојих молби у самим речима, којима се означава тај предмет. На
пример, ти се молиш за своје здравље или за здравље неког другог:
реч - здравље - узми за саму стварност. Веруј, да га ти већ имаш по
милости и свемогућству Божијем, јер сама реч, назив, у трену код

Господа може да постане дело. И обавезно ћеш добити тражено ради
своје непоколебиве вере.
СВЕТИ ЈОВАН КРОНШТАТСКИ

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Када се молиш за било шта Господу, или Пресветој Богородици, или
Анђелима и Светима – молећи њихово заступништво за себе или за
друге пред Богом, тада речи, које изражавају твоју молбу, твоје

потребе, сматрај за саме предмете, за саму стварност коју ти молиш
од Господа. И веруј, да ти већ имаш верни залог за добијање предмета
твојих молби у самим речима, којима се означава тај предмет. На
пример, ти се молиш за своје здравље или за здравље неког другог:
реч - здравље - узми за саму стварност. Веруј, да га ти већ имаш по
милости и свемогућству Божијем, јер сама реч, назив, у трену код

Господа може да постане дело. И обавезно ћеш добити тражено ради
своје непоколебиве вере.
СВЕТИ ЈОВАН КРОНШТАТСКИ

Речи о молитви од учитеља молитве! :naklon:

Иначе инструктивно је видети како се свети Јован молио. Нема код њег преднацрта, будућности и прошлости, него једна стварност Христа који је увек пред њим. Таква непосредност у односу са Богом је једино и могла да роди такву веру какву је имао Св Јован, а једино таква вера је могла да роди такву молитву, а једино таква молитва је могла да роди дивна и преславна дела Господња која је Он показао преко овога свога угодника. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Речи о молитви од учитеља молитве! :naklon:

Иначе инструктивно је видети како се свети Јован молио. Нема код њег преднацрта, будућности и прошлости, него једна стварност Христа који је увек пред њим. Таква непосредност у односу са Богом је једино и могла да роди такву веру какву је имао Св Јован, а једино таква вера је могла да роди такву молитву, а једино таква молитва је могла да роди дивна и преславна дела Господња која је Он показао преко овога свога угодника. 

Pokušao sam jedno vreme da hodam bos po gradu koliko sam ga zavoleo.

Подели на овим сајтовима

Сећам се кад сам једном слушао мога владику како прича рекао је нешто као "ни једна молитва Господу не бива неуслишена". Мени је то било чудно у том тренутку. Како је баш свака услишена? Али сам схватио да јесте тако. А томе потврду налазимо и у Писму. Ствар је у томе да ми због неверства свога не познајемо да нам је молитва услишена. А због духовне слепости своје често и не знамо шта смо молили. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Сећам се кад сам једном слушао мога владику како прича рекао је нешто као "ни једна молитва Господу не бива неуслишена". Мени је то било чудно у том тренутку. Како је баш свака услишена? Али сам схватио да јесте тако. А томе потврду налазимо и у Писму. Ствар је у томе да ми због неверства свога не познајемо да нам је молитва услишена. А због духовне слепости своје често и не знамо шта смо молили. 

Zato što mislimo da to već nemamo u sebi i da tek treba da zadobijemo.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Не очекујемо изнутра него споља. Као онај поучни пример када утопљеник неће на чамце који му прилазе да га спасу јер очекује да ће му "Бог помоћи". Не видећи слепац да му помаже. Тражимо да Бог пред нама "савије небеса" да бисмо поверовали да нам је молитва услишана као они неверници из Писма што су тражили знаке, и не даде им се. А своје вратове не савијамо. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Има једна ствар за коју сам се скоро 20 година молио сваки дан. И Бог је услишио, али тако што је ствар решена земаљским решењем којег 20 година није било. Неверник ће рећи да ту нема ничега чудног. А за мене је чудо Божије. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Gde se nalazi Carstvo Božje?

Подели на овим сајтовима

Naprimer uzmeš točak i na njemu napraviš 3 boje. Plava,crvena i narandđasta. I zavrtiš točak jako, toliko jako da u svojoj brzini ne vidiš boje. To je Otac i unutrašnji odnos Svete Trojice. Kad točak uspori i počneš da vidiš boje, to su Ipostasi. I u jednom i u drugom primeru neprestano deluju.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...