Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, Vedran рече

Не наступа ТЕК у творевини. "Тек" је прилог у функцији временске одреднице са значењем "након што" чиме се у суштини говори да је било нешто пре па се десило нешто ТЕК после. У овом случају се у суштини говори да је Божија атемпоралност ПРЕ његовог оваплоћења, што је логичка грешка јер атемпоралност не може бити пре нечега. Атемпоралност нема временских одредница.

Ето, не морамо ни да улазимо у богословске дебате зашто је са богословске стране погрешно да се овако говори, јер је већ са аспекта елементарне логике сасвим јасно да је погрешно. 

Ali, Vedrane, ovo TEK si izvukao iz konteksta price.

Koristi se ova rec ( TEK ), da se naglasi , da nije postojao Logos u telu, pre vremena. Nego , TEK, kada se ovaplotio i uzeo telo. Pravimo samo prostu distinkciju. Nista vise.

U tom smislu, je ova rec. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Лепо ти говори Николај да се родио Свечовек (Павле га зове Исус Христос), који је потом све створио. О томе ти и ја говорим, а ти се праћаш... 

Valjda je prvo, sve stvorio, pa, se ovaplotio ?

Nije , valjda i atemporalno stvarao ? :)))

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Ali, Vedrane, ovo TEK si izvukao iz konteksta price.

Koristi se ova rec ( TEK ), da se naglasi , da nije postojao Logos u telu, pre vremena. Nego , TEK, kada se ovaplotio i uzeo telo. Pravimo samo prostu distinkciju. Nista vise.

Јао Боки! Ја извукао из контекста? Ок. 

Да те питам онда. Има ли Исус Христос тело? Ако има да ли је он сада у овој димензији времена и простора? Где је? Ако је „о деснују страну Оца" да ли се и тамо десило нешто пре, док Њега тамо није било, а „ТЕК" после нешто друго кад је Он "тамо" сео? И како се десило то "пре" и то "после" атемпорално? Хајде ми то објасни. Јер као што рече поп, то превазилази моје капацитете. :)

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Vedran рече

Јао Боки! Ја извукао из контекста? Ок. 

Да те питам онда. Има ли Исус Христос тело? Ако има да ли је он сада у овој димензији времена и простора? Где је? Ако је „о деснују страну Оца" да ли се и тамо десило нешто пре, док Њега тамо није било, а „ТЕК" после нешто друго кад је Он "тамо" сео? И како се десило то "пре" и то "после" атемпорално? Хајде ми то објасни. Јер као што рече поп, то превазилази моје капацитете. :)

Uf, pa nisam i ja bas sa nekim kapacitetima . :sossos:

Koiliko znam, posle Vaskrsenja, Svojim telom je prolazio kroz vrata. Tako i sad, kao Bog, sedi sa desne strane Oca, sa Svojim Vaskrslim telom.. Ono sto je jeo i pio sa ljudima, ( kako oci tumace ), pokazivao je ucenicima, da je istinski Vaskrsao telom.

Dok je bio sa nama na zemlji, Svojim bozanstvom se nije odvajao od Oca. Posle vaskrsenja, uzneo je nasu prirodu u Svojoj Licnosti , tamo , gde oduvek prebiva.

Jednostavan sled dogadjaja. I, imamo i atemporalno i temporalno. Dok sada imamo, samo atemporalno , jer je, kako se kaze u Simvolu...., posle ovaplocenja i vaskrsenja, ...'vazneo na nebesa i sedi sa desne strane oca'...

Подели на овим сајтовима

• Гости
  1. Јер Бог створи човјека за нетрулежност и сазда га сликом сопствене вјечности;
  2. Но завишћу ђавола смрт уђе у свијет, па је пробају они који су на његовој страни.
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

Koiliko znam, posle Vaskrsenja, Svojim telom je prolazio kroz vrata.

Ти вопште не читаш попа кад ово велиш. :)) 

Ил ће ипак бити да му не верујеш? А и јесте сумљив, чим је римски. 12:smeha:

А ја морам пазити да не предозирам па сам ти поруку само довде прочитао. Сад ћу даље, а ко зна кад ћу завршити. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Ипак сам брзо прочитао! Нисам се баш удубљивао, не ваља се.

Али видим да ми ниси одговорио на питање него си ми нудио катихетику. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Гости

И напослетку:
Исаија закликта: 

ад се угорча сусревши Те доле! 

Угорча се, јер опусти; 

угорча се, јер би исмејан; 

угорча се, јер се умртви; 

угорча се, јер би срушен; 

угорча се, јер би окован; 

прими тело Христово, а наиђе на Бога; 

прими земљу, а срете небо; 

прими оно што виде,

а паде у оно што не виде. 

Смрти, где ти је жалац? 

Аде, где ти је победа?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vedran рече

Ипак сам брзо прочитао! Нисам се баш удубљивао, не ваља се.

Али видим да ми ниси одговорио на питање него си ми нудио катихетику. 

Mislim , da jesam, u smislu, pitanja, ....kako je sedeo desno od Oca, i pre vremena, i u vremenu Ovaplocenja, i posle Vaznesenja,..

Jeste, katihetski, kao neko citiranje, meni licno, tako je najsigurnije. Nema sta , sad, da nesto razbijam glavu. :0426_feel: ( i mozda pogresim u necemu )

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Bokisd рече

Mislim , da jesam, u smislu, pitanja, ....kako je sedeo desno od Oca, i pre vremena, i u vremenu Ovaplocenja, i posle Vaznesenja,..

Добро. Ако мислиш да јеси. У реду. Нека буде. Ја ипак мислим да ниси јер је питање било сасвим нешто друго. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Milan Nikolic рече

Možda, ako malo, bolje razmislite, jeste vreme za spavanje. :)

Није! Време је да се прошета на сунцу. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Пре стварања постојала је само Света Тројица. У ,,одређеном моменту,, Бог ствара свет ни из чега,са одређеним циљем и промислом. Бог има одређен однос према творевини а посебно према човеку. Да ли онда стварањем човека и односом са њим Бог доживљава ново и досад њему непознато искуство? Нпр. разговара са Адамом, Аврамом , Мојсијем или има одређен лични однос са појединим народима и државама, својим пророцима итд. Да ли је  могуће да за  Бога постоје нови њему непознати догађаји? Свакако ћемо закључити да је то немогуће што значи да је њему све познато а тиме и да је за Њега све завршено. Будући  век  и град који ми очекујемо је Његова вечна есхатолошка стварност у супротном он не би могао бити свезнајући а ако кажемо да јесте онда у њему не може бити промене. Ако ми нпр. чекамо да наступи страшни суд онда Бог још увек не зна како је то судити свету него ће тај епитет страшног судије тек да спозна. Ако га пак  већ сада називамо судијом значи да је за Њега све завршено.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Матусал рече

Пре стварања постојала је само Света Тројица.

Suštinsko pitanje,da li je ,,pre,, stvaranja postojao Sin Božiji kao ovaploćeni Logos Boga Oca tj Isus Hristos?Stavio sam pre pod navodnike jer pre je vremenska odrednica a vremena nema pre samog čina stvaranja nego nastaje prvim aktom.

• Свиђа ми се 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...