Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 14 минута, Bokisd рече

Ne znam da li je ovo bas tacno definisano ? 

Mozda si se samo pogresno izrazio ?

Ви сте сви много поспани. А ти Боки посебно. Малопре ми кажеш Златоусти тумачи улазак кроз врата. А он тумачи нешто друго. 

А сад ми кажеш да сам се погрешно изразио. Не ја чоче, но Кратос! Ја се то присећам његових тврдњи. Да ли ти читаш поруке уопште? Иди спавај, озбиљно, па сутра прочитај. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Bokisd рече

Nema izmene na nivou bozanske perspektive. Ipostas je bozanska pre vremena, ali, je ta ista Ipostas bozanska i posle ovaplocenja.

Na tom nivou nema izmene, sto je sustina onoga, da je Bog postao covek.

Значи ипостас и природа су једно исто? Ха?:0426_feel:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vedran рече

Ви сте сви много поспани. А ти Боки посебно. Малопре ми кажеш Златоусти тумачи улазак кроз врата. А он тумачи нешто друго. 

А сад ми кажеш да сам се погрешно изразио. Не ја чоче, но Кратос! Ја се то присећам његових тврдњи. Да ли ти читаш поруке уопште? Иди спавај, озбиљно, па сутра прочитај. 

Kako spajas moje citiranje na tvoj post, sa ovom drugom pricom ? 

Ti pricas sta je ljudska priroda u Hristi, ja pricam o projavama tih priroda u Hristu ? Razlicito je.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Kako spajas moje citiranje na tvoj post, sa ovom drugom pricom ? 

Ti pricas sta je ljudska priroda u Hristi, ja pricam o projavama tih priroda u Hristu ? Razlicito je.

Е сад те тек ич не разумем. 

Одох ја да радим нешто. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Кратос рече

Kojih promena kad Božanska priroda ostaje ista a ljudska koju prima postaje nova tvar?Ali tvar i dalje,Bog po blagodati,suštinski nikad Bog.

Ali Bog jeste postao istiniti covek, a po vama on toga nije svestan. A ako je postao covek onda je postao nesto sto do tada nije bio?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Гајић рече

У целој причи једна страна изгуби личност Исуса?
Зар  Богочовек нема личност људску?
Није само тело људско?

Nema licnost ljudsku. Zasto ?

Zato sto bi bile dve licnosti , Bozanska i covecanska u jednom i jednoj Licnosti Isusa Hrista. I, onda bi imali , kao dva Hrista, jednog Bozanskog i jednog obicnog coveka ( Hrista ).

To je Nestorijanizam, ako te vise interesuje pogledaj u vezi ove jeresi.

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 4 минута, Bokisd рече

Nema licnost ljudsku. Zasto ?

Zato sto bi bile dve licnosti , Bozanska i covecanska u jednom i jednoj Licnosti Isusa Hrista. I, onda bi imali , kao dva Hrista, jednog Bozanskog i jednog obicnog coveka ( Hrista ).

To je Nestorijanizam, ako te vise interesuje pogledaj u vezi ove jeresi.

Ја и не рекох две личности Боки! 

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Матусал рече

Али ипостас је била носилац божанске природе оваплоћењем је постала носилац и људске и како је неко цитирао Дамаскина тиме је постала нешто сложенија. А да ли је могућа оваква измена у Богу или ја нештонисам добро разумео.

Објашњење тога јесте сложеније али заправо веома једноставно када се разуме. Може се изрећи у неколико реченица, само да ли ћемо тако моћи разумети.

Постоји поредак у унутрашњем животу Свете Тројице. Сва Три лица поседују једну суштину подједнако, али на граничној равни суштине и ипостаси постоји одређени поредак по коме је Отац први, Син други и Свети Дух трећи.

До данас теолози нису дефинисали такво објашњење, али свети оци су наговестили да ће ако Бог усхте то једном објавити. Зато данас треба обратити пажњу на ову тему јер су се повеле расправе које захтевају таква објашњења.

Имамо поредак по коме, да би Син Божији на граничној равни божанске суштине и ипистаси ступио у Оваплоћење, узимањем творевине на Себе, треба ступити у ново дејствовање воље, у створеној природи, тако што Син ипостасно улази кроз Светога Духа у заједничку суштину како би у Светоме Духу постао Тело и пребивао у творевини. Тако добијамо нови поредак икономијске тројице.

Ипостас је заиста нешто конкретно, док божанска суштина за нас остаје вечно неопипљива и несазнајна. Ми смо настали кроз божанску суштину, ни из чега, а циљ нам је ступити у личносни однос који је у заједници Трију божанских ипостаси.

Успоставило се, након векова филозофирања, да је љубав коју показујемо нашим односима познање самога Бога као личности. Треба бежати од блуда како напомињу апостоли и тражити чисти однос мајчинства, да бисмо постигли то познање. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Milan Nikolic рече

Објашњење тога јесте сложеније али заправо веома једноставно када се разуме. Може се изрећи у неколико реченица, само да ли ћемо тако моћи разумети.

Постоји поредак у унутрашњем животу Свете Тројице. Сва Три лица поседују једну суштину подједнако, али на граничној равни суштине и ипостаси постоји одређени поредак по коме је Отац први, Син други и Свети Дух трећи.

До данас теолози нису дефинисали такво објашњење, али свети оци су наговестили да ће ако Бог усхте то једном објавити. Зато данас треба обратити пажњу на ову тему јер су се повеле расправе које захтевају таква објашњења.

Имамо поредак по коме, да би Син Божији на граничној равни божанске суштине и ипистаси ступио у Оваплоћење, узимањем творевине на Себе, треба ступити у ново дејствовање воље, у створеној природи, тако што Син ипостасно улази кроз Светога Духа у заједничку суштину како би у Светоме Духу постао Тело и пребивао у творевини. Тако добијамо нови поредак икономијске тројице.

Ипостас је заиста нешто конкретно, док божанска суштина за нас остаје вечно неопипљива и несазнајна. Ми смо настали кроз божанску суштину, ни из чега, а циљ нам је ступити у личносни однос који је у заједници Трију божанских ипостаси.

Успоставило се, након векова филозофирања, да је љубав коју показујемо нашим односима познање самога Бога као личности. Треба бежати од блуда како напомињу апостоли и тражити чисти однос мајчинства, да бисмо постигли то познање. :)

Izvini ali nista ja tebe nisam razumeo osim da treba da bezim od bluda.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

a, posle ovaplocenja, Njegova Ipostas je bila slozenija , jer je primila u sebe i licnost covekovu

Мораш да пазиш на лапсус. :) И не само лапсус јер није личност примила личност, него је конкретније да је личност примила на себе природу човечанску. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Матусал рече

Izvini ali nista ja tebe nisam razumeo.

Па ово је тема која изискује тријадолошки дијалог. Ако не можемо да се позабавимо категоријама унутрашњег живота Свете Тројице, онда немојмо причати о начинима стварања и постојања творевине.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Milan Nikolic рече

Мораш да пазиш на лапсус. :) И не само лапсус јер није личност примила личност, него је конкретније да је личност примила на себе природу човечанску. :)

Da, u pravu si.

Samo sam hteo da naglasim da  ne postoji licnost covecija ( u Hristu ). Sustina je jasna.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Milan Nikolic рече

Па ово је тема која изискује тријадолошки дијалог. Ако не можемо да се позабавимо категоријама унутрашњег живота Свете Тројице, онда немојмо причати о начинима стварања и постојања творевине.

Ne znam kojim metodom bih saznao sta se desava u unutrasnjosti Svete Trojice. Sto bi rekao vladika Nikolaj nema coveka na svetu koji bi znao pobrojati sopstvene misli od jutra do mraka a kamoli da zna sta se desava u Bogu. 

Srecna i Bogom blagoslovena krsna slava, da nas sve prepodobna mati Petka privede istinskom mudrovanju i premudrosti Bozijoj.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...