Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Кратос, како може да се Син роди? Сви знамо да се деца рађају у времену. Дакле, ако је Јединородни Син, онда је и било времена кад га није било. 

Jedinorodni kao pojam sve govori o tome.Kako,je tajna,svakako ne u konvencionalnom smislu rađanja,već sam rekao da je rađanje unutartrojični odnos a pre svega odnos između Oca i Sina a to isključuje bilo kakvo vreme i bilo koji pojam vezan za stvoreni svet.Ali i dalje nevešto bežiš od mog pitanja od predpostojanju ljudske prirode  u odnosu na stvoreni svet...0703_read

• Свиђа ми се 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Vedran рече

Боки, видиш ли да са оваквом реченицом уводиш време у Божију атемпоралност? Кажеш тек је времену узео тело. Није ТЕК у времену него је узео тело од Дјеве како и исповедамо. Нема ту ТЕК.

Znači i deva mu dođe atemporalna?

• Свиђа ми се 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Suštinsko pitanje,da li je ,,pre,, stvaranja postojao Sin Božiji kao ovaploćeni Logos Boga Oca tj Isus Hristos?Stavio sam pre pod navodnike jer pre je vremenska odrednica a vremena nema pre samog čina stvaranja nego nastaje prvim aktom.

За почетак покушај да решиш горњи проблем.

Што се тиче твог питања одговорио бих питањем: да ли је оваплоћење Бога Логоса утицало на промену његове ипостаси?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Матусал рече

За почетак покушај да решиш горњи проблем.

Што се тиче твог питања одговорио бих питањем: да ли је оваплоћење Бога Логоса утицало на промену његове ипостаси?

Nije jer se prirode ne slivaju.

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Матусал рече

Пре стварања постојала је само Света Тројица. У ,,одређеном моменту,, Бог ствара свет ни из чега,са одређеним циљем и промислом. Бог има одређен однос према творевини а посебно према човеку. Да ли онда стварањем човека и односом са њим Бог доживљава ново и досад њему непознато искуство? Нпр. разговара са Адамом, Аврамом , Мојсијем или има одређен лични однос са појединим народима и државама, својим пророцима итд. Да ли је  могуће да за  Бога постоје нови њему непознати догађаји? Свакако ћемо закључити да је то немогуће што значи да је њему све познато а тиме и да је за Њега све завршено. Будући  век  и град који ми очекујемо је Његова вечна есхатолошка стварност у супротном он не би могао бити свезнајући а ако кажемо да јесте онда у њему не може бити промене. Ако ми нпр. чекамо да наступи страшни суд онда Бог још увек не зна како је то судити свету него ће тај епитет страшног судије тек да спозна. Ако га пак  већ сада називамо судијом значи да је за Њега све завршено.

Nećemo razumeti te stvari dok ne razmotrimo kako postoji vreme kao sama tvorevina. Svaki događaj jeste neposredno ostvarenje Božije volje.

Možda je sva istorija za Boga kao treptaj oka, sve kao jedan momenat, ali ipak nije sve to već ostvareno ili u večnosti ostvareno.

Mora postojati hronologija događaja, a da li će to trajati kao momenat ili milijarde godina koje mi možemo da računamo, to je već druga priča. Bogu je jedan dan kao hiljadu godina i obratno. (Možda je Bogu naša istorija od Velikog praska zapravo 13.8 puta milijardu milijardi godina.)

Volja Božija (o tvorevini) koja se ostvaruje označava samu tvorevinu, dok ta volja o tvorevini koja još nije ostvarena označava ideje (Božije) o tvorevini koja još nije nastala, ali nije ni postojeća kao tvorevina dok je samo volja a neostvarena. To je toliko bilo važno da je sveti Ispovednik položio sve svoje zdravlje i život da bi istrajao u takvom stanovištu.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Bokisd рече

Ali, oce, On i jeste taj, ...po Bozanskoj prirodi...uvek isti.

Samo je, kako kaze sv.Damaskin, ...njegova Ipostas, koja je bila prosta, pre vremena, ....postala slozena,... jer, je u vremenu, ta ista Njegova Ipostas, ..postala, Ipostas Bogocoveka. Pricali smo vec na nekoj temi o tome.

Ipostas, Licnost,  prosta pre vremena,....slozena u vremenu. Znaci, telo, u svakoj mogucoj zamisljenoj situaciji,...., samo u vremenu.

A kako Bog stvara Oboženo Carstvo nebesko preko Čoveka ako nije Kroz Bogočoveka stvorena Obožena tvorevina Božansko bezvremena?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Кратос рече

Nije jer se prirode ne slivaju.

Али ипостас је била носилац божанске природе оваплоћењем је постала носилац и људске и како је неко цитирао Дамаскина тиме је постала нешто сложенија. А да ли је могућа оваква измена у Богу или ја нештонисам добро разумео.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Матусал рече

Али ипостас је била носилац божанске природе оваплоћењем је постала носилац и људске

Ipostas je ista,ljudska priroda se menja jer se sada temelji na božanskoj Ličnosti Sina Božijeg.Sin Božiji postaje i Sin Čovečiji,samo to je novo,nova tvar a On ka prevečni Logos je uvek isti.Čemu učenje o neslivenosti priroda ako dolazi do promena u božanskoj?

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Матусал рече

Али ипостас је била носилац божанске природе оваплоћењем је постала носилац и људске и како је неко цитирао Дамаскина тиме је постала нешто сложенија. А да ли је могућа оваква измена у Богу или ја нештонисам добро разумео.

Da, to stoji kod Damaskina i deluje logicno, da je pre vremena, Njegova Ipostas bila prosta, a, posle ovaplocenja, Njegova Ipostas je bila slozenija , jer je primila u sebe i licnost covekovu. Licnost je sad jedan isti Hristos i kao Bog i kao covek.

Verovatno je u tom smislu 'nesto' slozenija. Inace, ne postoji nikakva promena, ista Licnost Boga Sina pre vremena, je sada ista Licnost  Boga Isusa Hrista. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Ipostas je ista,ljudska priroda se menja jer se sada temelji na božanskoj Ličnosti Sina Božijeg.Sin Božiji postaje i Sin Čovečiji,samo to je novo,nova tvar a On ka prevečni Logos je uvek isti.Čemu učenje o neslivenosti priroda ako dolazi do promena u božanskoj?

To što ti nazivaš nova tvar je tvar kroz koju sve postade, a sve postade za večnu zajednicu za bezvremenu Božansku zajednicu a ne vremensku zajednicu starih judejaca.

Подели на овим сајтовима

Vedrane, nasao sam tumacenje od sv.Jovana Zlatoustog u vezi 'prolaska' kroz zatvorena vrata :

http://bible.optina.ru/new:in:20:24#svt_ioann_zlatoust

"При этом случае справедливо можно прийти в недоумение, каким образом тело нетленное имело на себе язвы гвоздинные и как возможно было касаться его смертною рукою? Но не смущайся: это было делом снисхождения. Тело, столь тонкое и легкое, что вошло сквозь затворенные двери, очевидно, чуждо было всякой дебелости; но (Христос) показывает его таким для того, чтобы уверить в воскресении и научить, что именно Он был распят и не другой воскрес вместо Него. "

Nebitno, ali, bio sam siguran da postoji ovakvo tumacenje.  :citac:

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

To i mi pricamo.

Samo je Hristos,.... Logos postade telo...

Ovaploćeni Sin Božji Isus Hristos je ona isti Logos Kroz koga sve postade.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

To što ti nazivaš nova tvar je tvar kroz koju sve postade, a sve postade za večnu zajednicu za bezvremenu Božansku zajednicu a ne vremensku zajednicu starih judejaca.

To je Reč,Logos koji postade telo.Kada Logos uzme telo i nastani se među ljudima tada ljudi postaju nova tvar sjedinjeni s Njim a On je isti.Čitavo učenje o Bogočoveku i neslivenosti priroda se zasniva upravo na tome,da je Bog ostao Bog a čovek POSTAO Bog po blagodati u Hristu kao Bogočoveku.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...