Jump to content

Српкиње се и даље масовно одричу наследства у корист браће и то им је савршено нормално

Оцени ову тему

Снежана

Препоручена порука

pobise nas svabe i ostali , normalno danas je trebalo biti u maloj srbiji milijardu stanovnika  i 150 vlasniak jednog kvadratnog metra terena... mi treba da slavimo svabe sto imamo sta da nasljedjujemo, ili smo trebali puskom da nasljedjujemo i usljedjujemo van nasih granica, sta ces, bitno da se radi neki bizMis

Подели на овим сајтовима

On 24. 10. 2017. at 22:45, kordun рече

koji narod, do prije 150 godina vecina naroda su roblje bili, kako covijek moze da stekne komad planete, kojim pravom? nema takvog prava, to je samo kolektivni dogovoor, sve to potice iz kolektiva, privatna imovina ima izvoriste u kolektivu. sve je to ok, ali ja bez zezanja bi rado da se ukine pravo nasljedjivanja , mislim da to nije fer, uostalom na taj nacin imovina ima nerealne vrednosti, bila bi mnogo pristupacnija narodu da nema tog nasljedjivanja

Expand  

важи, ти твојој деци немој да оставиш ништа, ја ћу мојој да оставим све што могу, а успут врати ако ти је шта остало од родитеља

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

On 24. 10. 2017. at 22:31, kordun рече

pa stekni u zivotu da imas sposobne ljude od svoje djece i ne sikiraj se, cilj zivota ionako nije da stices za potomke, nikako da od potomaka pravis parazite, okretao bi se u grobu.

Expand  

U Novom Zavetu stoji da roditelji sticu za decu.

"Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊

Подели на овим сајтовима

On 24. 10. 2017. at 22:54, Снежана рече

важи, ти твојој деци немој да оставиш ништа, ја ћу мојој да оставим све што могу, а успут врати ако ти је шта остало од родитеља

Expand  

nisam ja rekao da necu ostaviti, rekao sam da bi volio da tog nema, bio bi bolji svijet, tako ja mislim.

Подели на овим сајтовима

On 24. 10. 2017. at 22:58, ninaana рече

U Novom Zavetu stoji da roditelji sticu za decu.

Expand  

Нисам сигуран да је то баш тако. У смислу "да га обезбедим" дефинитивно није.

Нит раскућивање нит обезбеђивање.

Подели на овим сајтовима

On 24. 10. 2017. at 23:03, ninaana рече

Ne znam tacno u kom je delu, gde sad da trazim. :D Uglavnom, stoji, roditelji teku deci, ne deca roditeljima.

Expand  

dobro, normalno je da roditelj brine za djecu i da je odgovoran za njih dok ne postanu samostalni ljudi, normalno je i da nastavi to dok god je ziv, samo mnogi pretjeraju u tome pa naprave od potomstva degenerike.

isto je normalno da djeca pomazu svoje roditelje u danima starosti i nemoci.

Подели на овим сајтовима

On 24. 10. 2017. at 23:09, ninaana рече

Da li je onda i preterivanje sve ostaviti muskom detetu, Kordune? :)))

Expand  

nije, zena treba da se uda i zasniva porodicu sa necijim sinom kome je isto ostavljeno  od njegovih roditelja, on je taj koji cuva porodicno ime i sta zena ima da tu raznosi, zenama treba isto zabraniti da pametuju, nije to za zene, tako ja smatram i nista mi ne mozes 

Подели на овим сајтовима

On 23. 10. 2017. at 22:29, Tavita рече

Твоја пријатељица је имала среће што је преживјела оставинску. "Нормална пракса" у Босни, поред те коју си навео је и да се женски наслиједници, уколико на чисто формално питање судије прихватају ли се наслијеђа, не одговоре на вријеме да све уступају мушким сродницима (а зна се колико секунди је потребно да се удахне и изговори "одричем се свега"..!) черече коњима. На тргу. Окупе се људи, тете доведу дјецу из вртића. Наставе тај дан нема, већ се иде на излет на трг. Продаје се шећерна вуна. Буде омањи вашар. Сви навијамо. Једног коња тјера брат/браћа несретнице, а другог судија. Која не издржи метар да је истегну - обрука породицу! Нема бато, то је правосуђе! Познато је да је Европском Конвенцијом о заштити људских права која је случајно ушла у Устав БиХ, Анексом 13 Б.И.Х. одређено основно право женских странака пред судом да буду "масиране и пеглане". :))

Е, па Зајро, брт... оцрни нас потпуно бесплатно, трошећи своје слободно вријеме... и то на основу закључка из рекла казала извора. Мсм, уклапа се у концепт "земље дивљака на брдовитом Балкану", али је апсолутно нетачно. Знам доста људи (што из ближе породице, што из даље, што другара) који су на неки начин повезани са људима из правосуђа. Рецимо да ни један судија у својој вишедеценијској пракси нити је кад наишао нити чуо за такав случај. 

Ево како је моја мама прошла на двије оставинске:

1. Прву оставинску је имала у рату. Послије дједа сва је имовина подијељена на три дијела: половина је ишла баки, а двије четвртине (половина коју наслијеђују дјеца, а која се дијели на број потомака) њој и ујаку. Судија је била женско. Нико никакав притисак ни на кога није стављао. Мама и ујак су се добровољно одрекли свако свог дијела да све припадне баки.

2. Друга оставинска је била неколико година касније. Мама и ујак су дијелили на пола заоставштину од баке. Након што је ујак у свом стилу био у фазону да је све његово, судија (овај пут мушки) га је прилично строго опоменуо да се сва имовина дијели на два равноправна дијела. Касније свако располаже својим дијелом и, логично, може да ради са тим шта хоће. И тако се моја мати није одрекла ни имовине у селу ни оне у БЛ.

Не желим да кажем да ти или твоја колегица измишљате, или да се конкретан случај није догодио. Само указујем на паушално изведен генерализован и потпуно погрешан закључак да је у Босни била "нормална пракса" како си рекао "масирања и пеглања" женских странака пред судом у циљу уступања свог дијела наслијеђа мушким сродницима. То никада није био случај.

Мене што се тиче - нити намјеравам да било шта уступам, нити то неко од мене очекује. Наравно, уколико би мени било сасвим ок без мог дијела наслиједства, а брату тај дио, из којег год разлога, био нужно потребан, не би ми био никакав проблем да се одрекнем. 

Expand  

U urbanim sredinama i kad su cerke profesorice i doktorice a sinovi inžinjeri i pravnici naravno da nikom nije padalo na pamet u sudu pri njihovoj ostavinskoj raspravi izvodit s njima takvo pozorište. Tog pozorišta bile su akteri višečlane seoske porodice sa često po 5-6 i više sinova/kcerki tj. brace/sestara i glavno te sa zemljom. Za katoličke i muslimanske sam sasvim siguran a iz mnogo dobrih razloga mogu pretpostavljati da se slično dešavalo i sa tim porodicama pravoslavnim tj. srpskim ostavinskim raspravama. Kako rekoh znam za taj slučaj svoje kolegice Srpkinje na koju je takodjer bio vršen sličan takav pritisak, u njenom slučaju se više radilo o pritisku okoline i njene rodbine nego suda. Dobila je poziv na sud radi ostavinske rasprave a bliža okolina joj je potom davala "dobronamjerno mišljene savjete" u tom smislu da se svog dijela zemlje (radilo se zaista o zemlji, gradjevinskim parcelama za kuce i vikendice) odrekne u korist svoje brace što je ona odbila s tim da hoce svoj dio koji dobije ostaviti potom svojoj djeci da mogu gdje napraviti vikendicu. U drugim slučajevima za koje znam su to radili i pojedini sudije. Osim toga radio sam u banci gdje je dosta mojih kolegica bilo u rodbinskim i prijateljskim vezama sa osobljem opštinskog suda koji je slučajno bio tačno naprotiv te banke i svaki dan sam bio u mogucnosti slušati i pratiti šta se tamo dešava. Kako sam vec rekao radilo se to najviše u slučajevima gdje je prijetila velika fragmentacija imanja, zemlje, tu se to najčešce praktikovalo. Za "trice i kučine, lonce i bakrače" je bilo sudovima više-manje svejedno kako ce se nasljednici dogovoriti. U Bosni se inače sudski sistem dosta angažovao oko takvih ostavinskih rasprava sa zemljom isto kao i u presudjivanju medja. Bila je to valjda kao neka vrsta prevencije još gorih stvari do kojih je u BiH dosta često dolazilo upravo zbog toga, sporovi oko nasljedstva i medja često i sa tragičnim, smrtnim rezultatom i ubistvima. Na selima u BiH to nije nikakva rijetkost čak ni dan danas, dovoljno je otvoriti bilo kakve novine: brat ubio brata, sin oca i sl.vecinom su to rodbinski i susjedski mordi zbog medja i nasljedstva i tuče i svadje u opilosti. Inače sama dokazuješ upravo to što i ja tvrdim, postojanje starog običajnog prava u BiH prema kojem je tvoj ujak to tako mislio: "Након што је ујак у свом стилу био у фазону да је све његово, судија (овај пут мушки) га је прилично строго опоменуо да се сва имовина дијели на два равноправна дијела." A zašto sudija nikakav pritisak nije činio tome može biti XX razloga. Najvjerovatnije zato što su bila samo dva nasljednika a ne 5,6,7 i više kako to na selima često biva. A ukoliko se u vašem slučaju nije radilo o zemlji vec o drugim stvarima, kucama, stanovima onda to takodjer može biti dalji razlog "nečinjenju pritiska"

• Збуњен 1
Подели на овим сајтовима

Ja se ne bih odricala, a i mužu sam rekla da se slučajno o sestru ne ogreši (nije mu to ni palo na pamet). Samo osećam da je greh ogrešiti se o žensko dete, sestru...da ostane bez ičega. To mi je toliko užasno da žena nema imovinu da mi izaziva drhtanje u kostima. 

I zamislite situaciju sestra se odrekne u korist brata, uda se za čoveka koji ima sestru i zaova zahteva svoju polovinu, što je potpuno legitimno. Gluposti! Odricati se bilo čega na osnovu polnog organa, to je besmisleno.

Подели на овим сајтовима

Зависи од родитеља до родитеља, затим и од средине где се живи. До недавно се све остављало мушкој деци, сад су се времена променила и Богу хвала полако почели су да размишљају и о женској деци. Мој покојни деда је оставио све мом оцу под условом да ми бринемо о њему, што је тако и било али за живота је доста помагао и своју осталу децу, такође и отац је имао тај неки терет савести па и он је и стрицу и теткама помагао, имање у селу коју су продали тата није узео део, то су поделили стриц и тетке. Е сад кад смо мој брат и ја у питању, нас нису ништа питали, тата је све поделио на три дела. 

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

On 25. 10. 2017. at 8:26, Сања Т. рече

Ја немам са ким да делим :(

...јединица...немам чак ни стрица...све саме тетке :)

Expand  

али зато имаш две ћерке и сина, надам се да не грешим, па ето да свима поделиш по мало :)

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...