Jump to content

Српкиње се и даље масовно одричу наследства у корист браће и то им је савршено нормално

Оцени ову тему

Снежана

Препоручена порука

Управо сада, Снежана рече

ма наравно да има, али бих јој препоручила да то не ради, и да поновим и да је син у питању исто бих поступила.

Preporuka je pak nešto drugo od zabrane.

e kad sam ja počo se borim za ženska prava definitivno poslednja vremena dođoše....12:smeha::))

Znam da bi isto postupila i kod sina,u tvojem pisanju se vidi više nego jasna principijelnost i stav,zato sam i reko da si muško bila bi mi ko najbolji drug.:)

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ayla рече

Kako bi ti riješio to pitanje...hipotetički, imaš dvoje djece, sina i ćerku, i dijeliš...kako?

50-50,sam zakon tako nalaže bez da ja stavljam poslednju oporuku.Da je sin derpe ne bi dobio ništa il ćerka lezbača.A da su oboje sve dao bi u dobrotvorne svrhe.Ako imaš još neko pitanje rad sam dati odgovor....:D

Samo nemoj da mi pričaš da ako bi se to stvarno desilo da ne bi,jer bi i ne bi trepno.:skidamkapu:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Кратос рече

zato sam i reko da si muško bila bi mi ko najbolji drug.:)

12:smeha:

да је мушко била била би ми ко најбољи друг....

да је мушко била би ми ко рођени брат 

https://www.youtube.com/watch?v=PvvpJcDnx2Q

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

50-50,sam zakon tako nalaže bez da ja stavljam poslednju oporuku.Da je sin derpe ne bi dobio nošta il ćerka lezbača.A da su oboje sve dao u dobrotvorne svrhe.Ako imaš još neko pitanje rad sam dati odgovor....:D

Samo nemoj da mi pričaš da ako bi se to stvarno desilo da ne bi,jer bi i ne bi trepno.:skidamkapu:

Boldovano ne razumijem.

Pa kad bi jednako dijelio, zašto si navalio na Snežanu kao grip?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ayla рече

Boldovano ne razumijem.

Pa kad bi jednako dijelio, zašto si navalio na Snežanu kao grip?

Mislio sam na to da su oboje pederi da bi dobili q.Nadam se da je malko jasnije.

Zbog zabranjivanja.Ćerka ima pravo da se odrekne u korist brata i obratno,slobodno,po svojoj volji.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Zayron рече

Al u Bosni je to bila normalna praksa, čak same sudije i sutkinje na ostavinskim raspravama činile natlak, pritisak i "masirale i peglale" uvijek ženski dio porodice sda se odrekne svog dijela u korist brace, to mi je rekla jedna moja prijateljica. Nju i njene sestre su isto tako masirali, tomu se kaže "nepisani zakoni, običajno, zvykove pravo" Svejedno da li su sudili Srbe, Hrvate ili Muslimane, prema svim ženskima su se isto tako ponašali i nagovarali ih na to. Ima to rezona, svakoj državi je u interesu da se imanja koja su ionako mala ne rasparčavaju još na manja, trpi tim zemljoradnja i ekonomija od te fragmentacije.

Твоја пријатељица је имала среће што је преживјела оставинску. "Нормална пракса" у Босни, поред те коју си навео је и да се женски наслиједници, уколико на чисто формално питање судије прихватају ли се наслијеђа, не одговоре на вријеме да све уступају мушким сродницима (а зна се колико секунди је потребно да се удахне и изговори "одричем се свега"..!) черече коњима. На тргу. Окупе се људи, тете доведу дјецу из вртића. Наставе тај дан нема, већ се иде на излет на трг. Продаје се шећерна вуна. Буде омањи вашар. Сви навијамо. Једног коња тјера брат/браћа несретнице, а другог судија. Која не издржи метар да је истегну - обрука породицу! Нема бато, то је правосуђе! Познато је да је Европском Конвенцијом о заштити људских права која је случајно ушла у Устав БиХ, Анексом 13 Б.И.Х. одређено основно право женских странака пред судом да буду "масиране и пеглане". :))

Е, па Зајро, брт... оцрни нас потпуно бесплатно, трошећи своје слободно вријеме... и то на основу закључка из рекла казала извора. Мсм, уклапа се у концепт "земље дивљака на брдовитом Балкану", али је апсолутно нетачно. Знам доста људи (што из ближе породице, што из даље, што другара) који су на неки начин повезани са људима из правосуђа. Рецимо да ни један судија у својој вишедеценијској пракси нити је кад наишао нити чуо за такав случај. 

Ево како је моја мама прошла на двије оставинске:

1. Прву оставинску је имала у рату. Послије дједа сва је имовина подијељена на три дијела: половина је ишла баки, а двије четвртине (половина коју наслијеђују дјеца, а која се дијели на број потомака) њој и ујаку. Судија је била женско. Нико никакав притисак ни на кога није стављао. Мама и ујак су се добровољно одрекли свако свог дијела да све припадне баки.

2. Друга оставинска је била неколико година касније. Мама и ујак су дијелили на пола заоставштину од баке. Након што је ујак у свом стилу био у фазону да је све његово, судија (овај пут мушки) га је прилично строго опоменуо да се сва имовина дијели на два равноправна дијела. Касније свако располаже својим дијелом и, логично, може да ради са тим шта хоће. И тако се моја мати није одрекла ни имовине у селу ни оне у БЛ.

Не желим да кажем да ти или твоја колегица измишљате, или да се конкретан случај није догодио. Само указујем на паушално изведен генерализован и потпуно погрешан закључак да је у Босни била "нормална пракса" како си рекао "масирања и пеглања" женских странака пред судом у циљу уступања свог дијела наслијеђа мушким сродницима. То никада није био случај.

Мене што се тиче - нити намјеравам да било шта уступам, нити то неко од мене очекује. Наравно, уколико би мени било сасвим ок без мог дијела наслиједства, а брату тај дио, из којег год разлога, био нужно потребан, не би ми био никакав проблем да се одрекнем. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Снежана рече

о каквом ми то хришћанству причамо и љубави ако ћемо делити децу по полу?

Па Бог их је већ тако поделио, шта ми има да се бунимо. =Д

А и што се наследства тиче различита су права и обавезе - ћерке се удају, синови деле наследство.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, todor рече

Па Бог их је већ тако поделио, шта ми има да се бунимо. =Д

А и што се наследства тиче различита су права и обавезе - ћерке се удају, синови деле наследство.

па ако ћеш и тако то је људска глупост и измишљотина, ћерка - туђа срећа, син - наставак лозе... за ћерку знам да ће моје унуке родити, за сина не знам чију децу ће гајити :smeh1:

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Снежана рече

па ако ћеш и тако то је људска глупост и измишљотина, ћерка - туђа срећа, син - наставак лозе... за ћерку знам да ће моје унуке родити, за сина не знам чију децу ће гајити :smeh1:

Хаха, па баш због тога треба оставити синовима сво наследство, да и они буду сигурни да је бар нешто 100% њихово. :laugh1:

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Tavita рече

Твоја пријатељица је имала среће што је преживјела оставинску. "Нормална пракса" у Босни, поред те коју си навео је и да се женски наслиједници, уколико на чисто формално питање судије прихватају ли се наслијеђа, не одговоре на вријеме да све уступају мушким сродницима (а зна се колико секунди је потребно да се удахне и изговори "одричем се свега"..!) черече коњима. На тргу. Окупе се људи, тете доведу дјецу из вртића. Наставе тај дан нема, већ се иде на излет на трг. Продаје се шећерна вуна. Буде омањи вашар. Сви навијамо. Једног коња тјера брат/браћа несретнице, а другог судија. Која не издржи метар да је истегну - обрука породицу! Нема бато, то је правосуђе!

Можда си заинтересована да нам се придружиш у Душановом царству, видим имаш финих идеја :D

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Војвода7 рече

Можда си заинтересована да нам се придружиш у Душановом царству, видим имаш финих идеја :D

Шта је Душаново царство и могу ли да пишем чланове Закона о казненим мјерама под називом "Не дам помиловање"?

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Tavita рече

Шта је Душаново царство и могу ли да пишем чланове Закона о казненим мјерама под називом "Не дам помиловање"?

Душаново царство, скупимо  се ми(бритке сабље) који радимо приватни бизнис и заводимо ред, по потреби черечимо, каменујемо... бам бам бам...Не само да можеш да пишеш чланове закона, ако Тавитићи буду дежурни  кад се буде черечила несрећница...можеш и да јашеш коња. 

Подели на овим сајтовима

On 23.10.2017. at 20:45, Paradoksologija рече

Meni su sa svekrove strane čestitali kad mi se "konačno" posle dve kćerke rodio ni manje ni više nego - naslednik.

Seljačine, al' šta ćeš. Bjež' od muževljeve familije, ko je još od njih dobro video :smeh1:.

Подели на овим сајтовима

On 23.10.2017. at 20:38, Muramasa рече

Smatrali su da je njena dužnost da ga se odrekne u korist brata OD STRICA.

Evo odmah :0426_feel:.

Nikad se ne bih odrekla u korist brata, bar ne nekretnine. Otkud znam šta nosi sutra da nemam gde da odem, ta pomisao me užasava. Kakvo bre odricanje, ko je bilo ko da se ja odričem svoje imovine, samo u ime polnog organa, pa nek' sam veštica 1000 puta. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...