Jump to content

Свет који ће настати након овога што зовемо "Хришћанство" или "Нови завет"

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ово је мени мало тежа тема, па вероватно многи као и ја нису компетентни да о томе озбиљније дискутују...

Стари Завет је водио до Новог завета. Нови Завет у књизи откровење описује долазак Царства Небеског којем су тежили Старо Заветници, сада тежи Црква. Није ми јасно чиме се баве јевреји који и даље поштују само Тору и Кабалу, али на страну то, да их не мешамо у Хришћанство.

Скоро сам гледао неку краћу емисију на Дојче Веле, издвојићу битно за ову тему где теолог један каже да оно што Јован у откровењу описује, је више доказ Даниловог пророчанства које говори о јеврејском васкрсењу, кад узмемо у обзир 7 свећа, анђела... јер је то седам јеврејских племена и анђели њихових синагога ако се не варам. А да су други народи, они који су били део њихове заједнице. Хтео је да објасни, да то нема везе са нејеврејским народима. већ са поновним настанком државе Израел као земље коју је Бог обећао Авраму за његово потомство тј. Народ Божији...

Шта знамо о томе? Шта Цркве Саборне заправо уче и Свето Писмо или житије светих откривају? 

Ја сам у разговору са људима чуо мишљења да се ради о некој новој планети или природи на овој планети коју ће Бог да стоври; да ће да влада бесмртност; да ће пре тога да васкрсну сви мртви; да је то рајски врт у који се враћамо или он опет постаје видљив; да је то поредак неки сличан социјализму...

Подели на овим сајтовима

Занимљива прича.

Прво, оно што су хришћани писали односи се на хришћане а не на Јевреје.

Друго, размишљаш о будућности у категоријама садашњости а то су просторне тродимензиналне категорије и онда закључујеш да је можда у питању друга планета. Сваки историјски циклус доноси нову димензију, мислим димензију коју људи увиђају. Следећи историјски циклус је по неким философима историје време Словена духа Достојевског и време источног хришћанства.

Подели на овим сајтовима

Ma ceo kosmos će proći kao kroz veš mašinu kroz ,,oganj" Božiji, suštinu i strašan, da ne kažem užasan, sud Njegov. Tu će se sve ocediti i isprati, što za odvod što za štrik.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Mиљан Л. рече

Није ми јасно чиме се баве јевреји који и даље поштују само Тору и Кабалу, али на страну то, да их не мешамо у Хришћанство.

Oni misle da Isus iz Nazareta nije bio Mesija, nego ga čekaju i dalje.

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Аурор рече

Oni misle da Isus iz Nazareta nije bio Mesija, nego ga čekaju i dalje.

Да, Исус је за њих само пророк, не и Месија.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Снежана рече

Да, Исус је за њих само пророк, не и Месија.

Sledbenicima judaizma je varalica i prevarant.

Zapravo je za muslimane "jedan od poslanika" (ne kažu prorok ni za Muhameda), ali ni slučajno jedinorodni Božiji Sin, to verovati je u islamu najveći mogući greh, zove se širk (prvi na listi: https://islamqa.info/en/200632).

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Аурор рече

Zapravo je za muslimane je "jedan od poslanika" (ne kažu "prorok" ni za Muhameda), ali ni slučajno jedinorodni Božiji Sin, to verovati je u islamu najveći mogući grehzove se širk (prvi na listi: https://islamqa.info/en/200632) a sledbenicima judaizma je varalica i prevarant.

Jevreji imaju različita mišljenja o Isusu. Neki ga smatraju velikim moralnim učiteljem, za druge je lažni prorok ili hrišćanski idol, a neke frakcije u judaizmu čak zabranjuju spominjanje njegovog imena jer je zabranjeno izgovarati ime idola.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

On 10/14/2017 at 0:08, Жељко рече

Занимљива прича.

Прво, оно што су хришћани писали односи се на хришћане а не на Јевреје.

Друго, размишљаш о будућности у категоријама садашњости а то су просторне тродимензиналне категорије и онда закључујеш да је можда у питању друга планета. Сваки историјски циклус доноси нову димензију, мислим димензију коју људи увиђају. Следећи историјски циклус је по неким философима историје време Словена духа Достојевског и време источног хришћанства.

Ово прво ми је упитно, јер "хришћани" је био назив који су користили Римски пагани за Христове следбенике. Јован Богослов који је писао о Новом Свету који ће наступити је био јевреј пре свега, апостоли су се свађали дали да крсте необрезане мушкарце, што значи да су се питали дали човек који није већ у завету са Богом може тек тако да прими Нови Завет преко Христа. Обрезивање је део завета са Богом који траје од времена пророчанства о Христу које је Аврам добио од Бога, оног завета који је Христос дошао да надопуни не да поништи. Као пример сам навео..., наравно да се Хришћани и Јевреји разликују данас, али тада за време Јована Богослова су заправо хришћани били део јевреја као верске групе. 

Ово друго са циклусима је суштински еволутиван период (не у смислу мајмуна), ми запажамо очигледне наизглед спонтане циклусне промене у историји човека. То си вероватно 100% у праву, тај процес је тешко опитан из ове перспективе. 

Знаш зашто сам помислио да је друга планета, зато што кад би сви људи који су икада живели, васкрсли у моменту како пише. Било би јако тешко изводљиво да физички стану на ову планету, чак ни као сардине.

Више пута сам неуспешно покушао са теолозима да дефинишем простор раја као колевке или као вид загробног живота. Дали је присутан на земљи у виду Божијег благослова који се повукао или је рај буквално на небеса негде јер је и сам Христос из јерусалима успет за време Спасовдана. Захтева ово питање вишедимензијско разматрање које мора да се преклапа са садашњим временом јер другачије не можемо да га сагледамо, једино ако се не крију на мрачној страни месеца или некој од планета.

Види ово, првобитни људи су по Старом Завету живели чак и 900 година, то се објашњава буквално, на начин да је неко имао проблем са рачунањем времена или евентуално да је месец био ближи па су и циклуси дана, месеца и године били учесталији током човековог просечног живота. Али у Сибиру у скорије отопљеном делу леденог покривача из леденог доба је откривен мамут у фази распадања. У анализи животиње, анализиран је желудац, органи... све по правилу аутопсије. У мозгу животиње је пронађена бактерија која је цело време живела. Поред тога случаја пронађена је у једном језеру у Сибиру које је испод леда било дуго времена, такође још једна врста сличне бактерије која је такође бесмртна, не клонира се, не рађа се из себе саме... Већ просто је бесмртна, бактерија се зове Basilicus F. Не појављује се нигде у свету другде, јер се сматра да је то изумрло одавно у свету, такође да је било део животиња које су због тога могле да живе дуже. Водећи се експериментима које су руски универзитети спроводили на мишевима, закључује се када би била искориштена на човеку, да би човек живео од 800 до 1200 година без проблема. То је можда научна фантастика, али ако ради на мишевима, питање је дали ће заправо једног дана испратити теоретску могућност и бити ефективна на човеку. Потребно је да разумемо како функционише и блокира везу између периода развоја и одумирања. На томе се ради.

Ево чланак где тврде да имају напредак, да бактерија живи 3.5 милиона година. Ради се о озбиљним државним институцијама у Русији где раде и два Србина која су докторирали у Русији: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3243056/Is-key-elixir-life-3-5-million-year-old-eternal-bacteria-boosts-longevity-immune-scientists-claim.html

Да не спамујем тему, али Нови Завет и долазак Христов је описан у Старом Завету толико детаљно да је Христос пар година испуњавао сваку ставку пророчанства говоривши "ваља направити како је и записано". Ја нисам успео да схватим ништа о Свету-Рају који ће веран народ настанити. Месту где знамо да је дрво бесмртности са обе стране реке... Позвао бих ја себе на буквализовање целог питања и посветио се неким другим питањима у свом животу да не постоји део где Христос улази на магарца у Јерусалим, где хода по води и на крају Васкрсава и одлази негде на небеса или у свемир чак, шта знам... Ту тему суштински заобилазимо спонтано, јер се више бавимо мењањем своје природе и навика. А мислим да је интересантна0703_read

Подели на овим сајтовима

On 10/14/2017 at 1:51, Bokisd рече

Problem je i sto oni jos uvek cekaju Mesiju. I, sto ce taj mesija biti nesto drugacije od onoga sto oni zamisljalju.

Po nasem shvatanju bice, protiv Hrista.

Да, многи теолози сматрају да ће се прогласити за Бога на земљи у сред Јерусалима и покушат да обједини муслимане, хришћане и јевреје. 

Скоро сам читао о проблематици лоцирања једног дела књиге Откровења, града на седам гора (на страну то што постоји могућност симболике у виду Христове Цркве као невидљивог града), јер је много градова изграђено на седам гора: Рим, Атина, Москва, Лисабон, Јерусалим, Дамаск, Техеран...

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 1 сат, Mиљан Л. рече

Види ово, првобитни људи су по Старом Завету живели чак и 900 година,

Овде је реч о Патријарсима, не о целим нараштајима!
Вероватно си због свега у овом посту и покренуо тему?!

Толико се тумачења има, како НЗ, тако и СЗ! 

8 Дан је преображај целе материје! Бог се кроз ову реалност не поима! Замисли ту комедију да те компјутер проба тумачити? Највећа мука и завист Деницина је човек!
Још само Езотерију, Еонизам, Гностицизам итд да почнемо овде глабати "халапљивим псетом"...
Све је објашњено код светих!

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Mиљан Л. рече

Ово прво ми је упитно, јер "хришћани" је био назив који су користили Римски пагани за Христове следбенике.

Netacno. "Hriscani" je ime koje su sami verni preuzeli da nose, i to najpre u Antiohiji. Pogledaj u Lukina "Dela apostolska".

Јован Богослов који је писао о Новом Свету који ће наступити је био јевреј пре свега

Kad je pisao o "novom nebu i novoj zemlji" (ne o novom svetu) Jovan je odavno vec bio samo Hriscanin.

апостоли су се свађали дали да крсте необрезане мушкарце, што значи да су се питали дали човек који није већ у завету са Богом може тек тако да прими Нови Завет преко Христа

Ta pocetna psevdodilema, potekla od male manjine, razresena je na prvom Apostolskom saboru u Jerusalimu, nakon sto su Varnava i Pavle dosli sa tim nekim neznavenim, da postave to pitanje. I za ovo pogledaj "Dela apostolska".

али тада за време Јована Богослова су заправо хришћани били део јевреја као верске групе

Apsolutno netacno. Hriscani su od samog starta "nova tvar", sasvim odvojena mikrovasiona za sebe, nicem i nikom slicna. Takodje, narocito je besmisleno ovo receneo kad znamo da je medju hriscanima od samog pocetka bio podjednak ako ne i veci broj ljudi prispelih u Crkvu iz mnobostva, ne iz Judaizma.

...

Glede ovog ostalog sto si pitao, tebe muci koliko vidim ona stara hilijasticka dilema o tom "hiljadugodisnjem carstvu". Odma` da ti kazem da je to sasvim naopako protumacen deo "Otkrivenja", i da nema veze ni sa kakvim zemaljskim carstvom, nego samo i iskljucivo sa Nebeskim.

:)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ја нисам успео да схватим ништа о Свету-Рају који ће веран народ настанити

Naravno da nisi, to se nikad i nikako ne shvata tek tako racionalisticki, da bi razumeo bilo sta iz velike tajne poboznosti, potrebno je i neophodno da prethodno zazivis zivotom hriscanina, tj. zivotom asketsko-liturgickim, svetotajinskim. Tajne vere i zivota u veri razumeju se srazmerno nasem upodobljavanju Bogocoveku, tj. srazmerno ispunjavanu Njegovog vecnog zakona Ljubavi.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...