Jump to content

Професор Здравко Пено: Против дарвинизма аргументима Светог Максима Исповедника (Апел на апел - наставак)

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Milan Nikolic рече

Не знам шта то данас вуче у другу страну да Адама и Еву, као конкретне личности и узрочнике свих људи, одбацимо као непостојеће. Зар је научна еволуција толико јак разлог за то?

Далеко пре Дарвина Григорије из Нисе је говорио да је овде реч о ствараљу људског рода у глобалу, а не конкретне личности (види ком. од Мајендорфа). 

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Milan Nikolic рече

1. Баш супротно, Адаму и Еви морамо приступити као конкретним личностима. Они су првостворени и наши прародитељи.

2. Не знам шта то данас вуче у другу страну да Адама и Еву, као конкретне личности и узрочнике свих људи, одбацимо као непостојеће. Зар је научна еволуција толико јак разлог за то?

3. Да нема еволуционизма

4. Не морамо тврдити да су Адам и Ева метафора за еволутивна племена

Na fonu sam, pa me mrzi da kvotujem vise puta

1. Po tvojoj teoriji, oni su (mi) mnogo manje praoditelji nego neki majmuni ( :D ) - em stvoreni kao par (nista hromozomi da ili naprave musko celjade , il' da ostane zensko), em nisu stvoreni u ovom i ovakvom svetu, em su blejali negde dok nije (naknadno) stvoren ovaj svet i sve to kao neki vanzemaljci.

2. Ne, sâm biblijski tekst jeste.

3. Neemoj, ponavljam. Znaci, nemoj mi kao neki kurirov paceni 'novinar' namerno da ubacujes te izme i filije samo zato sto je to tvoj dozivljaj.

4. Niko to i ne tvrdi, cak mi se cini da pokusavas da pobijes argumente i ideologije koje si nekima pripisao, onako, na svoju ruku, pa citaocima deluje da - za razliku od tih 'njih' - ti nimalo nisi zalutao.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Džumkice nije valjda da si polupana evolucionistkinja?:smeh1:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Zoran Đurović рече

Далеко пре Дарвина Григорије из Нисе је говорио да је овде реч о ствараљу људског рода у глобалу, а не конкретне личности (види ком. од Мајендорфа). 

I komentar od Majendorfa i tekst Grigorija Niskog O stvaranju coveka. Samo sto sada ne uspevam da iskopam link sa verujem.org, ali moze sa se preuzme i sa drugih sajtova. Konkretno, str. 36, tacka 6 pa nadalje. :)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Џуманџи рече

Ne, samo sam polupana. Block again. :)

Jao a ti si me bila odblokirala....:sunce:

Dobro polako,nemo da si odma na kraj tvojega surovog srceta,budi milostiva Hrista radi meni grešnome Kratosu.:D

Znači ne veruješ u TE?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Треба пажљиво све протумачити.

Говорио је и о апокатастази, па то нико не узима за озбиљно.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Џуманџи рече

Na fonu sam, pa me mrzi da kvotujem vise puta

1. Po tvojoj teoriji, oni su (mi) mnogo manje praoditelji nego neki majmuni ( :D ) - em stvoreni kao par (nista hromozomi da ili naprave musko celjade , il' da ostane zensko), em nisu stvoreni u ovom i ovakvom svetu, em su blejali negde dok nije (naknadno) stvoren ovaj svet i sve to kao neki vanzemaljci.

Па не знам шта да ти кажем. Чињеница је и у то потпуно верујем, да си ти потомак антропоморфних мајмуна колико и ја, да смо еволуирали како наука објашњава.

Оно што претпостављам, то је да су Адам и Ева узроковали класични Велики прасак као последица пада. Ту спада цела еволуција космоса и живота на Земљи, дакле, Адам може бити узрочник свих еволутивних људи.

После пада, рођени од Адама и Еве су се измешали са еволутивним племенима, зато смо данас сви потомци како еволутивних људи тако и рођених од Еве. Адам и Ева су могли бити тренутно ,,изгнани'' у пало стање, док је творевина прешла у пало стање кроз дужи временски период, 13,8 милијарди година док нису Адам и Ева ,,збачени'' негде на Блиском истоку, одакле је потекла пољопривреда и припитомљавање животиња пре отприлике 10.000 година.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Елементарна поставка Постања не сме бити Велики прасак, што би било исто као и поставка да се Сунце врти око Земље. Не знам само докле ће се више говорити о научној еволуцији као и библијском стварању.
Првобитно, библијско стварање, није оно које можемо да сагледавамо биолошком и космолошком еволуцијом, него се налази преко граница егзактних наука. Првобитни космос је постојао пре класичног Великог праска.

А Луча Микрокозма је заиста теолошки трактат...
[emoji41]
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Баш супротно, Адаму и Еви морамо приступити као конкретним личностима. Они су првостворени и наши прародитељи.
Не знам шта то данас вуче у другу страну да Адама и Еву, као конкретне личности и узрочнике свих људи, одбацимо као непостојеће. Зар је научна еволуција толико јак разлог за то?
Да нема еволуционизма, постојање конкретних личности Адама и Еве не би се доводило у питање, било би као што предање казује. Можда је све ово данас изазов са разлогом, да бисмо боље сагледали битност веровања у конкретне личности Адама и Еве, као првостворене, прародитеље и узрочнике свих људи.
Изгледа све ово као страшно велики изазов. Показује се да теорија о библијском почетку кроз научни Велики прасак узима данак, као својевремено геоцентризам.
Међутим, треба се извући из тога. Не морамо тврдити да су Адам и Ева метафора за еволутивна племена, не морамо тврдити да је Сунце настало пре биљака у библијском стварању. Требамо бити доследни (библијском веровању) и довољно паметани да бисмо избегли модерне заблуде.
Зато је најбоље да учесници у овим темама узму у руке књиге из пупуларне науке, које говоре о квантној космологији. Није толико страшно као што није било ни Коперниково становиште својевремено.

Значи, капија на рајским вратима је била црна рупа или звездана капија ка овом садашњем космосу? Оно да је Бог њих створио 6.дан не важи? Него су се транскосмоизирали украј 6.дана паралелног универзума?
Ја имам бујну машту и могу чак и то да замислим, само се надам да немаш нож при руци и нећеш га оригенизирати... Мис'им, ако си кренуо његовим путем, немој до краја. Скрени лево код Албукеркија...

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Јанко рече

Да не буде да је само Јанково мишљење.

Ја и о. Сава се овде потпуно слажемо, с тим да је он ауторитет а ја "лево сметало".

Праштајте на чекању, ево сад стигох до рачунаљке, па реко` да одржим обећање...

Ne mogu da vidim sta si postavio, odakle si preneo link? Temu o. Save mogu da citam inace bez problema, ali evo sta mi ovde izlazi kao poruka... :scratch_head:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Milan Nikolic рече

Па не знам шта да ти кажем. 

A, ni ja ne znam vise. :D Makar smo se slozili da nema potrebe za dramaticnim titulama. :) Postujem tvoje pretpostavke, ali mi se cini da one i nisu toliko povezane sa ovom konkretnom temom. 

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, obi-wan рече
Ne mogu da vidim sta si postavio, odakle si preneo link? Temu o. Save mogu da citam inace bez problema, ali evo sta mi ovde izlazi kao poruka... :scratch_head:

28 мај, лако ћеш наћи. Почиње реченицу отприлике "ствари су много компликованије". Ено, одмах је Ава одговорио на крају теме о Саве, па похватај... ;)

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Milan Nikolic рече

Па не знам шта да ти кажем. Чињеница је и у то потпуно верујем, да си ти потомак антропоморфних мајмуна колико и ја, да смо еволуирали како наука објашњава.

Оно што претпостављам, то је да су Адам и Ева узроковали класични Велики прасак као последица пада. Ту спада цела еволуција космоса и живота на Земљи, дакле, Адам може бити узрочник свих еволутивних људи.

После пада, рођени од Адама и Еве су се измешали са еволутивним племенима, зато смо данас сви потомци како еволутивних људи тако и рођених од Еве. Адам и Ева су могли бити тренутно ,,изгнани'' у пало стање, док је творевина прешла у пало стање кроз дужи временски период, 13,8 милијарди година док нису Адам и Ева ,,збачени'' негде на Блиском истоку, одакле је потекла пољопривреда и припитомљавање животиња пре отприлике 10.000 година.

Neće da može,pošto u Postanju je više nego jasno da se govori o planeti Zemlji,Suncu,Mesecu,zvezdama etc....jedino ako misliš da je to neki paralelni rajski univerzum koji je istovetan ovom našem sem što što su svi vegani.:D

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...