Jump to content

НИЈЕ ЗА ВЕРНИЧКЕ УШИ!

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 20. 7. 2017. at 8:56, Toma рече

S obzirom da se izraz "novotarska crkva" ne može pronaći do pre ~20 godina,
a sa osvrtom na to da Sveto Pismo i Sveto Predanje ne pominje ovaj termin,
mislim da je čisto novotarstvo koristiti izraz "novotarska crkva".
:)

Expand  

Pa dobro, ranije se za to koristio izraz "jeretici"... ovaj je malo ublažen... sve u skladu sa modernim tendencijama... ono promena sekretarice u office manager, domara u maintenance engineer i slično... ;)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 20. 7. 2017. at 8:55, Justin Waters рече

To je slicno stajaliste na kome ti stojis glede kreacionizma, i odibjas da prihvatis naucne iskaze koji su suprotni gledistima Otaca i drzis se Otaca samo zato jer su oni tako rekli.

Expand  

Ма, пусти сад креационизам... Ја еволуцију не прихватам зато што сматрам да удара у темеље Хришћанства и што повлачи за собом многе друге последице; то се види и по томе што када се, на пример, потегне нека тема о хомосексуалноси, углавном еволуционисти сматрају да је то сасвим ок и да нема разлога говорити да хомосескуалци неће наследици Царства Божијега (а што је експлицитно речено у Библији). И, заиста, нема никаквог разлога да неко ко прихвата еволуцију сматра хомосексуалне односе за грех.

Али, одлутали смо од теме. Што се овога тиче, сматрам да није добро "крити" од људи ову надасве корисну молитву. ;)

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

On 20. 7. 2017. at 9:11, Avocado рече

Pa dobro, ranije se za to koristio izraz "jeretici"... ovaj je malo ublažen... sve u skladu sa modernim tendencijama... ono promena sekretarice u office manager, domara u maintenance engineer i slično... ;)

Expand  

Ne mislim da je jeretik onaj koji tiho ili glasno ispoveda Hrista i Njegovih zapovesti i svega što je uradio za mene:
"Sećajući se dakle ove spasonosne zapovesti, i svega što se nas radi zbilo: krsta, groba, tridnevnoga vaskrsenja, uzlaska na nebesa, sedenja s desne strane, i drugog i slavnog dolaska" ?

Osim toga, ne uzimam sebe i svoje emocije kao etalon uporedjivanja, nisam (više) dete,
mada ... vidjen sam kako vučem heftalicu po stolu i mrljam: "Brm, brm, brm..."!
:)

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

A koja je to spasonosna zapovest?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 20. 7. 2017. at 9:11, Desiderius Erasmus рече

Али, одлутали смо од теме. Што се овога тиче, сматрам да није добро "крити" од људи ову надасве корисну молитву. ;)

Expand  

Pa sve liturgijske molitve su korisne, nema razloga kriti nista od toga. Na kraju se svi pricescuju Hristovim tijelom i krvlju, molitve koje dovode do silska Duha na darove se kao citaju tiho, a krajnji "proizvod" daje javno, totalna besmislica. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

On 20. 7. 2017. at 9:11, Desiderius Erasmus рече

Expand  

Pa objasni ti posle ljudima da im na Svetom Pričešću onda nije Hristos već drugi put došao.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

On 20. 7. 2017. at 9:23, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa objasni ti posle ljudima da im na Svetom Pričešću onda nije Hristos već drugi put došao.

Expand  

Да, нису џабе рани хришћани недељу назвали Дан Господњи, што је израз који се у Библији користи за Судњи дан (Други Христов долазак). Јер, тада су на Евхаристији доживљавали предукушај Другог доласка.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

Ustvari ja sad kad bolje razmislim, pitam se (kobojagi), zašto je ustvari Hristos opšte i dolazio?

Da nije možda... Da nam da Telo i da sudi živima i mrtvima?

Подели на овим сајтовима

On 20. 7. 2017. at 9:18, Кратос рече

A koja je to spasonosna zapovest?

Expand  

Onih 5 Novozavetnih:
(Hrista radi) 1. nahrani i napoj, 2. obuci (i obuj), 3. ugosti, poseti 4. pacijenta i 5. robijaša.
Prosto. "U malom budi veran".

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!

Подели на овим сајтовима

On 20. 7. 2017. at 9:30, Toma рече

Onih 5 Novozavetnih:
(Hrista radi) 1. nahrani i napoj, 2. obuci (i obuj), 3. ugosti, poseti 4. pacijenta i 5. robijaša.

Expand  

A ako si u Telu sudi ti se po tim delima sada ili moraš da čekaš svedoke?

Подели на овим сајтовима

On 20. 7. 2017. at 9:30, Toma рече

Onih 5 Novozavetnih:

Expand  

Mislim da je Desiderius pre u pravu da je to zapovest o Pričešćivanju.

Sveštenik čita molitvu:

Sa ovim blaženim Silama, čovekoljubivi Vladiko, i mi kličemo i govorimo: Svet jesi i presvet, Ti i Jedinorodni tvoj Sin i Duh tvoj Sveti; Svet jesi i presvet, i veličanstvena je slava tvoja. Ti si tako zavoleo svet tvoj da si i Sina svoga Jedinorodnoga dao, da svaki koji veruje u Njega ne pogine, nego ima život večni. On, došavši i ispunivši sav domostroj spasenja za nas, u noći u kojoj beše predan, upravo Samoga Sebe predade za život sveta, uzevši hleb u svoje svete i prečiste i neporočne ruke, zablagodari i blagoslovi, osveti, prelomi i dade svojim svetim Učenicima i Apostolima, rekavši:

Sveštenik: Primite, jedite, ovo je Telo moje, koje se za vas lomi na otpuštenje grehova.

Narod: Amin.

Sveštenik govori: A tako isto i čašu po večeri, govoreći:

Pijte iz nje svi: ovo je Krv moja Novoga Zaveta, koja se za vas i za mnoge izliva na otpuštenje grehova.

Narod: Amin.

Sveštenik čita molitvu:

Sećajući se dakle ove spasonosne zapovesti, i svega što se nas radi zbilo:    krsta, groba, tridnevnoga vaskrsenja, uzlaska na nebesa, sedenja s desne strane, i drugog i slavnog dolaska, —

Pritom sveštenik ukršta ruke svoje desnom rukom uzimajući diskos, a levom putir, govori glasno: Tvoje od tvojih Tebi prinoseći zbog svega i za sve,

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 20. 7. 2017. at 9:33, Кратос рече

Mislim da je Desiderius pre u pravu da je to zapovest o Pričešćivanju.

Expand  

I ja mislim da je Desiderius u pravu. Tako i živim!

Ono što sam napisao jeste šta radi onaj ko se pričestio Hristom.

Jer ako nema ovih posledica kod onoga ko se sjedinio sa Hristom,
šta da kažemo o njegovom pričešćivanju?

Подели на овим сајтовима

On 20. 7. 2017. at 9:33, Кратос рече

Sa ovim blaženim Silama, čovekoljubivi Vladiko, i mi kličemo i govorimo: Svet jesi i presvet, Ti i Jedinorodni tvoj Sin i Duh tvoj Sveti; Svet jesi i presvet, i veličanstvena je slava tvoja. Ti si tako zavoleo svet tvoj da si i Sina svoga Jedinorodnoga dao, da svaki koji veruje u Njega ne pogine, nego ima život večni. On, došavši i ispunivši sav domostroj spasenja za nas, u noći u kojoj beše predan, upravo Samoga Sebe predade za život sveta, uzevši hleb u svoje svete i prečiste i neporočne ruke, zablagodari i blagoslovi, osveti, prelomi i dade svojim svetim Učenicima i Apostolima, rekavši:

Sveštenik: Primite, jedite, ovo je Telo moje, koje se za vas lomi na otpuštenje grehova.

Expand  

Ne zaboravite da su se iz te Čaše pričestili svi i oni koji su Ga ubili i oni koji su sa Njim večno u radosti.

Подели на овим сајтовима

On 20. 7. 2017. at 9:36, Toma рече

I ja mislim da je Desiderius u pravu. Tako i živim!

Ono što sam napisao jeste šta radi onaj ko se pričestio Hristom.

Jer ako nema ovih posledica kod onoga ko se sjedinio sa Hristom,
šta da kažemo o njegovom pričešćivanju?

Expand  

Pa zato je Hristos i pokazao svetu Judu.

Zašto se pitaš to?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...