Jump to content

Зоран Ђуровић: Степинац као Flying Dutchman

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 минута, Милан Ракић рече

И која је онда сврха? Мсм у твом координатном суставу? Како објашњаваш ову своју тезу? Која логика? Мсм, не капирам

Pa valjda svi znamo logiku unutrašnjih ubica.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisd рече

Slazem se, da je podloga cele price, ekumenizam.

Odmah da kazem, da nisam za ekumenizam, narocito onaj 'Zenevski', o kojem je pisao ava Justin i ep. Atanasije J.

Samo, sto mislim, da nije fora, da se prizna Stepinac za svetitelja, da bi se prekinuli pregovori u ekumenskom pokretu, nego, suprotno, da se nekako progura svetiteljstvo njegovo, kako bi ga , tako 'nekako'   Just_Cuz_19.....prihvatili i pravoslavni, i da bi se moglo,  nesmetano nastaviti sa ekumenizmom.

Jer, Stepinac ce pre ili kasnije biti 'konacno' priznat za sveca od strane pape i Rimske crkve, ( uostalom, kult svetiteljstva vec postoj u Hrvatskoj ). Ekumenizam je i politicki projekat ( osim crkveni ) i ne sme propasti. I, svaka stvar koja ga ugrozava, mora da se prilagodi smernicama ekumenizma. Tako i pitanje Stepinca mora nekako da se resi.

Da, budu sve ovce na broju. I, za Hrvatsku crkvu i za SPC. Ne znam  samo, kako ce to izvesti.  :scratch_head:....

"Najjača karta" Stepinca je to da je bio totalni antikomunista. Zato je Evropi potreban, više nego Hrvatskoj!

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

Takođe mislim da bi se trebalo udaljavati ljude od Crkve koji izražavaju ovakve logičke stavove.

Stvar je jasna logika je logika, samo Božja logika nije shvatljiva.

Logički koordinatni sistem takvih stavova je napad na Crkvu i pravoslavnu veru samim tim.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bernard рече

"Najjača karta" Stepinca je to da je bio totalni antikomunista. Zato je Evropi potreban, više nego Hrvatskoj!

Jedno pitanje se tu postavlja.

Da li bi se stepinc bunio ako bi kojim slučajem na kraju drugog svetskog rata hrvati dobili i napravili samostalnu socijalističku republiku Hrvatsku i protiv koga bi se bunio?

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Милан Ракић рече

И која је онда сврха? Мсм у твом координатном суставу? Како објашњаваш ову своју тезу? Која логика? Мсм, не капирам

Pa, mislio sam , da sam bio jasan.

Da li treba ocekivati, da jednog dana, Stepinac bude proglasen za svetog u Rimskoj crkvi ? Verovatnoca je velika. Da li treba ocekivati i da se pravoslavni i SPC bune protiv takve odluke ? Naravno.

Sad, je problem na Rimskoj strani. Kako predstaviti svetost Stepinca, tako da odgovara drugoj strani. Licno verujem, da na nasoj strani, postoje dve struje. Jedna koja je strogo protiv bilo kakvog priznavanja i odobravanja i druga, koja je za neki kompromis i odobravanje.

I, deluje ( bar meni ), da se vode razne 'borbe', izmedju Rima i nase strane, i u samoj nasoj strani ( izmedju ove dve struje ). Sta ce i kako ce sve ispasti na kraju, videcemo. :gleda:

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

Sad, je problem na Rimskoj strani. Kako predstaviti svetost Stepinca, tako da odgovara drugoj strani. Licno verujem, da na nasoj strani, postoje dve struje. Jedna koja je strogo protiv bilo kakvog priznavanja i odobravanja i druga, koja je za neki kompromis i odobravanje.

Ovo je opasna laž.

Ne postoji u SPC nikakvih struja, imaš saopštenje SPC u kojem ti sve piše.

Ne postoji u SPC kompromis i odobravanje i za ovaj podatak bi morao da budeš opomenut u najmanju ruku.

Forum je forum ali to ne znači da mi možemo govoriti šta nam padne na pamet i pri tom ne snositi posledice.

Da li bi bio ljubazan, da nam navedeš člana SPC koji je za kompromis i odobravanje?

Molim te ime i prezime nekoga ko pripada SPC ko se zalaže za kompromis i odobravanje!!!

Izvini moraš biti svestan svojih reči ma koliko si nam drag ili nedrag.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ovo je opasna laž.

Ne postoji u SPC nikakvih struja, imaš saopštenje SPC u kojem ti sve piše.

Ne postoji u SPC kompromis i odobravanje i za ovaj podatak bi morao da budeš opomenut u najmanju ruku.

Forum je forum ali to ne znači da mi možemo govoriti šta nam padne na pamet i pri tom ne snositi posledice.

Da li bi bio ljubazan, da nam navedeš člana SPC koji je za kompromis i odobravanje?

Molim te ime i prezime nekoga ko pripada SPC ko se zalaže za kompromis i odobravanje!!!

Izvini moraš biti svestan svojih reči ma koliko si nam drag ili nedrag.

Pa, rekao sam , da je to moje licno misljenje.

Govorim o pretpostavci. Mozda si i u pravu, mozda je i preostro. Povlacim svoje misljenje.

Ali, opet, kazem, videcemo kako ce ispasti sve ovo na kraju. Licno, po prirodi sam 'osrednji' pesimista, i uvek sam maksimalno oprezan kada treba nesto zakljucivati i raditi.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

Pa, rekao sam , da je to moje licno misljenje.

Govorim o pretpostavci. Mozda si i u pravu, mozda je i preostro. Povlacim svoje misljenje.

Ali, opet, kazem, videcemo kako ce ispasti sve ovo na kraju. Licno, po prirodi sam 'osrednji' pesimista, i uvek sam maksimalno oprezan kada treba nesto zakljucivati i raditi.

Računam da si povukao svoje mišljenje i opraštam ti.

Sad razmisli kakvo je to suludo mišljenje ako nemaš nikoga imenom i prezimenom da citiraš iz SPC koji je dao takvu izjavu.

Takođe manje upućenima direktno impliciraš da nešto znaš što oni ne znaju....

Takođe razmisli ako nikoga imenom i prezimenom nisi čuo, otkud ti takav šum od misli u glavi?

Sad razmisli ponovo koliko sam dobronameran dok ti sve ovo pišem i pogledaj u vedro nebo i udahni duboko.

Mi smo svetlost svetu i mi ne treba da imamo tajne. Ako ti misliš da čuješ misli u tuđoj glavi onda se dobro zamisli, nije Bog baš toliko svemoguć da ti to ostane bez posledica.

Dakle ako nemaš nikoga imenom i prezimenom sa tim stavom u SPC i nisi nigde tajno čuo da ti je neko rekao takav stav svoj ili nečiji drugi opet imenom i prezimenom toga koji je to rekao,  onda imaš ozbiljan problem i praviš ih drugima koji su manje upućeni.

A ovo je ipak sajt misionarskog odelenja SPC.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Sad razmisli kakvo je to suludo mišljenje ako nemaš nikoga imenom i prezimenom da citiraš iz SPC koji je dao takvu izjavu.

Takođe razmisli ako nikoga imenom i prezimenom nisi čuo, otkud ti takav šum od misli u glavi?

Sad razmisli ponovo koliko sam dobronameran dok ti sve ovo pišem i pogledaj u vedro nebo i udahni duboko.

Mi smo svetlost svetu i mi ne treba da imamo tajne. Ako ti misliš da čuješ misli u tuđoj glavi onda se dobro zamisli, nije Bog baš toliko svemoguć da ti to ostane bez posledica.

Dakle ako nemaš nikoga imenom i prezimenom sa tim stavom u SPC i nisi nigde tajno čuo da ti je neko rekao takav stav svoj ili nečiji drugi opet imenom i prezimenom toga koji je to rekao,  onda imaš ozbiljan problem i praviš ih drugima koji su manje upućeni.

Razlika je velika u mišljenju , to vidiš i na forumu . Jedni da je zločinac , do onih da nije zločinac ali nije ni svet , jer je pitanje dali je mogao učiniti više. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Рилски рече

Religiozno ludilo ..

Stvarno mi nije jasno zbog čega! Napišeš svoje mišljenje......

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Jedno pitanje se tu postavlja.

Da li bi se stepinc bunio ako bi kojim slučajem na kraju drugog svetskog rata hrvati dobili i napravili samostalnu socijalističku republiku Hrvatsku i protiv koga bi se bunio?

Ne znam! Nisam "baba Vanga"!

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Takođe mislim da bi se trebalo udaljavati ljude od Crkve koji izražavaju ovakve logičke stavove.

Stvar je jasna logika je logika, samo Božja logika nije shvatljiva.

Logički koordinatni sistem takvih stavova je napad na Crkvu i pravoslavnu veru samim tim.

Preteruješ, VSB. Čovek je rekao da veruje da po ovom pitanju postoje dve struje u SPC, kao što, uostalom, po mnogim drugim pitanjima imamo struje. Eno, pokrenuo sam temu o jednom od takvih pitanja: jedna struja smatra da određenu evharistijsku molitvu treba govoriti glasno, a druga struja smatra da je teška jeres govoriti je naglas. Ne znam da li po pitanju Stepinca ima različitih struja, ali me ne bi začudilo i da ima. U svakom slučaju, od dijaloga - po svim pitanjima - ne treba odustajati.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Dobro, ne preteruj, rekao sam da povlacim misljenje, jer, ipak treba imati, koliko toliko neke pouzdane informacije.

Moram malo da se nasalim,....eto, i o.Zoran je u svom tekstu rekao, da misli, da postoje neki u nasoj crkvi, koji imaju neke interese i razloge, da se Stepinac prizna za svetog. Sada VSB., ....i od oca da trazis da 'povuce' izjavu ( :))) ).........( naravno, da nema potrebe, malo se salim....ja razumem njegove razloge za takvo rasudjivanje ).....:945729:

Подели на овим сајтовима

Ništa ja ne preterujem, o.Zoran je za svoje razloge naveo opstrukciju dokumenta i pri tom nije govorio o nikakvoj podeljenj struji što bi ukazivalo o nekom polaritetu ili o tome da je SPC podeljena.

Dakle jasan zoranov tekst vam ne može biti argument za špekulaciju tipa "Meni se čini", "Moje je mišljenje" itd.....

Pogotovo što zoran govori iz kog grma taj zec dolazi i taj zec nema baš neke veze sa SPC osim da je demontira.

Sa druge strane imamo vas koji pravdate fantamozgarije sa neverovatnom rečenicom koja se uvukla u naš narod iz ne znam kog razloga a ona glasi " imam pravo na svoje mišljenje".

Dobro druže imaš pravo na mišljenje ali mi navedi ime i prezime nekoga od koga si čuo da takvo mišljenje deli, odnosno da radi u tom pravcu, pogotovo ako govoriš da ti se čini da su dve struje u samoj SPC što bi se reklo da nam je komisija koja je bila na razgovorima o stepincu podeljena na dve struje i da je jednoj struji u tim pregovorima bilo svejedno i da nisu dali svoj maksimum u tim pregovorima.

Možda Boksid ne ume to da sroči ali će posle Boksida ako takvo monstruozno mišljenje ostane neprimećeno (ako čutiš prećutno si potvrdio tu mogućnost), postati stvarnost i mi ćemo štancovati ekstreme protiv samih sebe.

Dakle kažem ime ili prezime nekoga ili nečije delo koje nedvosmisleno navodi na to sa imenom i prezimenom tog čoveka i onda možemo da razgovaramo.

Kažem, nije dobro ako je to samo šum u glavi i nema veze sa realnošću.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...