Jump to content

Бесплатни правни савети за чланове ЖРУ (пре писања на теми обавезно прочитати први пост)

RYLAH

Препоручена порука

пре 2 минута, Branka62 рече

Bila sam u SUP-u, da pitam,ali dalje od tete za šalterom ne mogu a ona zna koliko i ja.

Da li državljanin Srbije koji živi i radi u inostranstvu i ima inostranu vozačku dozvolu, može sa tom dozvolom da vozi, u Srbiji, automobil srpske registracije koji nije njegov?

Ако имаш српска документа, може онда само са српским документима да се одради овлашћење, и онда нема проблема. Ако немаш српска документа, онда да се овери за твој број пасоша из земље која га је издала.

Није чест случај баш у пракси, обично је обрнута ситуација, али одете код нотара и оверите овлашћење, и не би требало да буде проблема. Може да се створи ситуација само да неки нотар то неће да уради (има доста нотара који не познају нешто што није шаблонски, па неће то да раде), али верујем да ће да се нађе неко коме то неће да буде проблем.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, RYLAH рече

Ако имаш српска документа, може онда само са српским документима да се одради овлашћење, и онда нема проблема. Ако немаш српска документа, онда да се овери за твој број пасоша из земље која га је издала.

Није чест случај баш у пракси, обично је обрнута ситуација, али одете код нотара и оверите овлашћење, и не би требало да буде проблема. Може да се створи ситуација само да неки нотар то неће да уради (има доста нотара који не познају нешто што није шаблонски, па неће то да раде), али верујем да ће да се нађе неко коме то неће да буде проблем.

Ma problem je u tome što joj traže da im ostavi srpsku dozvolu da bi dobila austrijsku. 

Pod "srpska dokumenta" podrazumevaš dozvolu?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Branka62 рече

Ma problem je u tome što joj traže da im ostavi srpsku dozvolu da bi dobila austrijsku. 

Pod "srpska dokumenta" podrazumevaš dozvolu?

"Српска документа" су дозвола, лична карта, возачка, пасош... 

Ево онда најсигурније, да не компликујемо: нека извади међународну возачку дозволу (зелени картон) на аустријску дозволу коју поседује, онда кад дође овде да се направи пуномоћје у које ће да се унесу и њен зелени картон са позивом на њену аустријску возачку дозволу и њен пасош. Ето, ту не може да омане.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Управо сада, RYLAH рече

"Српска документа" су дозвола, лична карта, возачка, пасош... 

Ево онда најсигурније, да не компликујемо: нека извади међународну возачку дозволу (зелени картон) на аустријску дозволу коју поседује, онда кад дође овде да се направи пуномоћје у које ће да се унесу и њен зелени картон са позивом на њену аустријску возачку дозволу и њен пасош. Ето, ту не може да омане.

Srce si. Hvala ti puno.:naklon:

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Драги адвокати, 

Старија жена, рођена овде, која живи у иностранству, жели да, када умре, њену урну ставе поред њених родитеља овде у Бг.

Питали су неког нотара да ли је потребно нешто од папира да се потпише, нешто да се овери.. Он рече да само испише на папиру самостално завештање (или тако нешто, нисам била присутна).

Да ли треба ишта да пише или је довољно да напише у тестаменту, тамо код куће? Или не треба ништа, треба нешто треће..?

@Avocado

Помагај бре, мани се еволуције. :)

Подели на овим сајтовима

Rekao je "svojeručno zaveštanje". To je testament napisan svojom rukom i potpisan. Ne sme da bude otkucan pa da ga samo potpiše. Osim toga nema neke posebne formalnosti osim što mora da bude bar približno jasno da je u pitanju "poslednja volja" ostavioca, odnosno, raspolaganje za slučaj smrti. Kao primer za ekstremno kratak svojeručni testament mislim da se u knjigama pominje samo parče papira na kojem je ostavilac napisao "Sve ženi" ali predlažem da ipak napiše malo jasnije... ;)

Može i druge vrste testamenta, tj. zaveštanja, ovo je samo najjednostavnija vrsta zaveštanja i najmanje formalna (a ne želiš da ti neko poništi testament zbog formalnosti).

Ali mislim da ama baš ništa od toga nema veze sa time da li urna može da se donese u Srbiju i smesti u rozarijum pored njenih roditelja, niti notar zna bilo šta o tome. Ti možeš u testamentu da napišeš kako želiš da te sahrane, ali porodica može da te sahrani kako hoće... jedino ako nećeš da im način sahrane postaviš kao uslov za nasleđivanje, ali cenim da ne pitaš to.

Najbolje je pitati neko pogrebno preduzeće, groblje i slično, eventualno i carinu. Oni znaju šta je sve potrebno. Koliko "znam" (onako sa strane, ne profesionalno) za prenos leša ili urne preko granice su potrebni neki papiri... mislim da je pre svega potreban papir koji pokazuje da ima zakupljeno mesto tj. da imaš gde da smestiš leš/urnu.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

@Avocado Као управник зграде дал имам право да поднесем захтев за коришћење инфраструктуре (постављање каблова за кабловску у ходицима и на крову) у овом случају СББ-у и како би тај захтев требао да изгледа уколико је правно остварив. 

Хвала 

Човек планира Бог одлучује

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Mali Marko рече

@Avocado Као управник зграде дал имам право да поднесем захтев за коришћење инфраструктуре (постављање каблова за кабловску у ходицима и на крову) у овом случају СББ-у и како би тај захтев требао да изгледа уколико је правно остварив. 

Хвала 

Ne znam. Možda druge kolege odgovore.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Mali Marko рече

Хвала 

Ако сам те добро разумео, каблови се постављају бесплатно? Сазови седницу скупштине и тамо донесите одлуку, па после тога, позиваући се на ту изгласану, завдену и печатирану одлуку скупштине зграде, поднеси захтев СББ-у. Они би дошли и без тога, али може да ти се нађе неко у згради ко ће из каприца да те малтретира, а закон није најјаснији у тим ситуацијама када се ради нешто што би могло да се подведе под инфраструктурно одржавање, али је џабе (мада би ово могло да се подведе и под побољшање услова становања у згради можда).

Ако се то постављање каблова плаћа, свакако сазови седницу скупштине.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, RYLAH рече

Ако сам те добро разумео, каблови се постављају бесплатно? Сазови седницу скупштине и тамо донесите одлуку, па после тога, позиваући се на ту изгласану, завдену и печатирану одлуку скупштине зграде, поднеси захтев СББ-у. Они би дошли и без тога, али може да ти се нађе неко у згради ко ће из каприца да те малтретира, а закон није најјаснији у тим ситуацијама када се ради нешто што би могло да се подведе под инфраструктурно одржавање, али је џабе (мада би ово могло да се подведе и под побољшање услова становања у згради можда).

Ако се то постављање каблова плаћа, свакако сазови седницу скупштине.

Прво,хвала на одоговору. 

СББ је поставио инсталацију у згради за кабловску телевизију (уредно их спаковао,поставио каналице и разводне кутије) све беспалтно. Од нас 14 у згради 7 користи услуге СББ.Зграда до нас добија месечно ренту зато што на њеном крову стоје антене за неки сигнал, па сам ја мислио да је то исто коришћење инфраструктуре (зидови и кров су саставни део зграде). Дал сам у оквиру закона ако поднесем захтев за месечну надокнаду за инфраструктурно одржавање или побољшање услова становања како што си ми написао. 

Хвала

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Mali Marko рече

Дал сам у оквиру закона ако поднесем захтев за месечну надокнаду за инфраструктурно одржавање или побољшање услова становања како што си ми написао. 

Aјде овако... 

Да ли треба да ти плаћа СББ или станари? Ако станари, да ли само они који користе кабловску или сви? Ако СББ, у које сврхе?

Извини, али мало ми је конфузно то написано, нисам сконтао шта хоћеш да наплатиш и коме.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, RYLAH рече

Aјде овако... 

Да ли треба да ти плаћа СББ или станари? Ако станари, да ли само они који користе кабловску или сви? Ако СББ, у које сврхе?

Извини, али мало ми је конфузно то написано, нисам сконтао шта хоћеш да наплатиш и коме.

СББ би наплатио коришћење инфраструктуре, као што суседна зграда наплаћује коришћење крова.

Ми станари плаћамо 1200 динара СББ месечно за кабловску.

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Mali Marko рече

СББ би наплатио коришћење инфраструктуре, као што суседна зграда наплаћује коришћење крова.

Ми станари плаћамо 1200 динара СББ месечно за кабловску.

Ako dobro razumem ti bi da SBB-u naplatiš to što je postavio kablove u zgradi, kao što susedna zgrada nekom naplaćuje za to što je na njoj postavio repetitor.

Nemaš nikakav zakonski osnov za to, jer SBB tu ne koristi zajedničke prostorije zgrade u svoju korist i po (samo) svojoj želji već po želji vlasnika stanova da imaju kablovsku zbog čega je do njihovih stanova sproveden kabl, pri čemu je SBB za postavljanje verovatno imao saglasnost zgrade ili većine stanara.

Teorijski vi možete da ugovorite naknadu ali sam razmisli koje su šanse da SBB pristane na nešto što bi omogućilo svakoj zgradi da ucenjuje SBB?

Susedna zgrada naplaćuje repetitor (neke naplaćuju postavljanje reklame) zato što je to neko postavljao isključivo u svoju korist i napravio takav dogovor sa zgradom.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...