Jump to content

Препоручена порука

Meni nisu jasne neke stvari. Taksativno:

-ovi ljudi su potpisali apel kao akademski gradjani, kao profesori beogradskog univerziteta, naucni radnici i nije tacno da su oni zagovornici teorije evolucije, ljudi zar ste toliko funkcionalno nepismeni?!??! Oni su samo rekli da je nauka domen naucnika i da ona prva peticija potpisana od strane svestenika prosto nenaucna, da niti su raspravljali o nauci niti su davali naucne argumente nego pisali peticiju eto tek tako. I samo su zamolili da se nastava biologije i udzbenika iz biologije ostavi naucnicima, a da oni licno imenom i prezimenom smatraju da se ta naucna teorija u svom domenu nauke ne kosi sa verom u Boga. Jos su pridodali da to sa verom u to da nas je Bog sve stvorio nema veze i da ako je neko naucnik i smatra da teorija evolucije objasnjava razvoj nekih bioloskih stvari ona ne zalazi u domen stvaranja coveka niti govori bukvalno majmun je jeo banane i onda odjednom posto covek i da neki sasvim legitimno mize verovati u Bozije stvaranje coveka paralelno sa naucnim konceptom te teorije. Samo su naglasili da vera i nauka nisu suprotstavljene i da svaka peticija koja pretenduje da uvodi neke teorije u udzbenike biologije kao nauke mora makar neki kredibilan naucni argument da pruzi. Sto se ljudima prividja da oni tvrde da je covek nastao kad su majmune smorile banane to meni ni malo nije jasno. Izgleda da smo bas funkcionalno nepismeni.

-kaznjeni su kao svestenici iako oni nisu dali izjavu kao svestenici i parosi. Mislim hajde definitivno uprosceno, vi svi imate pislove i radna mesta i sad dođe vas gazda i kaze eto tebi otkaz zbog toga sto si pisao na poukama. Oni nisu pivredili ustav ni statut fakulteta, naucnim radnicima mora biti dozvoljeno da iskazuju svoja misljenja, oni su zaposleni pri univerzitetu u Beogradu i ako BU nije nasao za shodno da smatra da su prekrsili zakon koji regulise ponasanje profesora i asistenata tog univerziteta odakle bilo kome pravo da ih kaznjava po drugom osnovu, jer su oni paralelno i svestenici i parosi. Docicemo do toga da zaista na pravoslavnom fakultetu ukoliko zelis da budes siguran da smes da imas misljenje bolje da nisi svestenik i nemas direktne veze sa episkopima jer ces biti biven. A onda kukamo eto imamo profesore sa pbfa koji nisu liturgicari i ne poznaju parohijski zivot zato ne predaju dobro.

Ovo saopstenje je prividno normalno, jer da svaki episkop uredjuje duhovni zivot Bogom poverenje eparhije, ali fakultet je clan univerziteta a ne privatno vlasnistvo spc. Fakultet da bi bio u sklopu univerziteta morao je da pokaze nezavisnost i jos gomilu kriterijuma koji svaki faks mora da dostigne da bi bio akreditovana visokoskolska ustanova i ovo je suludo da episkop uredjuje sta ce nastavni kadar da misli i saopstava. Zbog ovoga pbf moze da izgubi akreditaciju univerziteta i da se time osakate generacije ljudi koje su ga zavrsile.

Zamislite situaciju da fakultet nije akreditovan, ni jedan veroucitelj ne bi mogao da radi ukoliko njegova diploma nije validna, ovo odgovara samo takvim likovima koji zele ionako tezak polozaj veronauke dodatno da oslabe. Pravoslavni bogoslovski faks nije vlasnistvo spc i ovo moze da napravi veci lom nego sto pojedini misle. Zasto su se vladike osetile prozvanim to samo oni znaju i to je steta, jer apel ovih naucnih radnika je bio pun pogodak u javnosti a nikako obrnuto, samo sto su oni to citali potpuno ostrascenim naocarima, a to ce sad njihova visocanstva tesko priznati.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Tužno...

Inače, nisam ni znao da patrijarh ili episkop mogu nekom da zabrane javno nastupanje pod pretnjom "crkvenodisciplinskog postupka"...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Klasika za spc, istjerujemo truni, a brvna nikako da zasmetaju...

- Nije problem to što jedan Gavrilo iz Privine Glave godinama babama radi "natalne karte", "skida crnu magiju", sjedi sa Kertesom i kriminalcima, diluje cigarete, šeta po javnim kućama;
- nije problem onaj drugi idiot iz Sremske (zaboravih mu ime, možete proguglati) kojeg je tri puta policija privodila zbog pedofilije
- nije problem opšti homoseksualizam među monaštvom koji više nije ni tabu tema, nego nešto što već pjevaju i ptice na grani
- nije problem što jedan Miroljub Petrović ima svoju emisiju na "Svetigori" sa kojom stekne autoritet, pa posle klincima priča da treba da se obrezuju, da Hristos nije Bog, da Bogorodica nije Prisnodjeva, da ne postoji sv.Trojica,...ne to češnjejšim i visokopreosveščenjejšim nije problem...
- nije problem što "doktor" Nikodim napiše knjigu da je zemlja ravna ploča, pretpostavljam da će sledeća knjiga biti o opravdanosti inkvizicije ili nešto u tom tonu...
- nije problem što ja sad mogu završiti preko reda bogosloviju, i ako mi teča iz Nemačke pošalje 50 hiljada evra uredno kupim bilo koju parohiju po želji na kojoj bi da budem sveštenik...to naravno, nije problem...
itd itd itd

i da ne nabrajam sad sve moguće gadosti kojima smo svjedoci već skoro dvije decenije...ništa nije problem, sve je to super, sve to stane pod tepih, ALI je problem ako neko naglas izgovori svešteničku molitvu, onda gori nebo i zemlja, i prije svega su problem oni normalni, zdravi, obrazovani

Problem su oni koji se ne kurvaju, koji nisu homoseksualci, koji ne jure samo novac, ne izigravaju sponzoruše kriminalcima da im kupe zvona i crkvene ograde...
Problem su oni koji su obrazovani i zdravi s glavom, oni koji izlaze među narod i čuvaju obraz Crkve (odnosno tu zeru obraza koju valjda još SPC ima)

Sramotno do neba i nazad...

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Је л' постоји било какво званично саопштење СПЦ да је

пре 3 часа, МилошБГ рече

патријарх Иринеј је сменио све свештенике професоре који су, са владиком Максимом, подржали сатанистичку теорију еволуције. Свима њима који су у чину ђаконском и свештеничком су одузете све црквене службе-одузете су им парохије, храмови где служе, истерани су са радија "Словољубве", из новина "Православље" итд.

Пошто ми, онако на први поглед, Борба за веру не делује баш као поуздан извор...:stadaradim:

Подели на овим сајтовима

Zao mi je te ljude, sigurno im nije sad lako. Ali jesu neku vrstu sankcionisanja zasluzili, pa mozda i ovu. I sto im je trebalo da se tu mijesaju? I jos da ne ispovihedaju nasu vjeru nego prave kompromise s naukom. Kao ne smeta covjeku teorija da vjeruje u Boga a ipak uci drugacije nego bibl8ja kako je covjek nastao, i to drugacije ucenje da se ne osudi. Ja vjerujem da mnogi ljudi zbog ove teorije ne vjeruju u Boga. I to svi koje znam u to cvrsto vjeruju kao cinjenicu a zaboravljaju da se to zove "teorija". I sloboda misljenja u religiji ne postoji, postoji samo jedno ispravno misljenje, ako mislis drugacije onda si jeretik. Pa i patrijarh Pavle je imao neko svoje pitanje i misljenje koje ga je mucilo dok je bio student, ne sjecam se koje, i nije ga nikom rekao jer bi mislili da je jeretik. Posle mu je Bog poslao odgovor. A ovi ljudi nikad ne mogu istupiti kao obicni naucni radnici, akademski gradjani, oni su crkvena lica koja treba da sire i djelaju u ime prave vjere, a ne tamo da sire demokratiju. Svaka odluka sinoda se treba postovati, a svakako mi ih je zao. 

Подели на овим сајтовима

Znači "vaša vjera" je protestantsko čitanje Svetog Pisma? Nisam znao.
Džaba sila tumačenja (čemu onda tumačenja ako svaka baba može čitati bukvalno i to je to?), kome su sveti Oci pisali tumačenja? Sebi? Za referentne bodove po Bolonji da dobiju reizbore na fakultetima? Ili bili dokoni? Čemu čitava nauka erminevtika? Čemu onda uopšte i pravoslavni bogoslovski fakulteti kad je sve tako doslovno? Divovi, zmajevi, ludilo...Kao iz najboljih holivudskih filmova?
To nije vjera, to je druže psihoza.

Očigledno nismo iste vjere, budući da je Hristos LIČNO POSVJEDOČIO da govori u metaforama.
Pametnom dosta.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Један епископ је вечерас са групом свештеника обио патријаршијску касу, при чему су бежећи повредили портира и оштетили више аутомобила у близини зграде патријаршије.

Овакав ранг вести ви овде читате.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Podsjetio si me sad na onu scenu iz "La Haine" kad čovjek pada sa zgrade slobodnim padom i pored svakog sprata sebi govori:
"Zasad je sve u redu"...

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Pa sad mozda jesi u pravu, ja ne znam, nisam teoloski obrazovana. Vise citam Novi Zavjet i imam svoje misljenje, ne citam tumacenje. Cinjenica je da je ova teorija poljuljala vjeru u Boga kod ljudi, to jeste cinjenica. Onda se postavlja pitanje da li je teorija ispravna... Cula sam od tetke da se na sahrani kaze zemlja zemlji, s druge strane sto je za nas evolucija za Boga je mozda revolucija... i sve tako u nedogled. Svakako teorija jeste pogubna za vjeru u Boga kod mnogih ljudi.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Evgenik рече

Podsjetio si me sad na onu scenu iz "La Haine" kad čovjek pada sa zgrade slobodnim padom i pored svakog sprata sebi govori:
"Zasad je sve u redu"...

Nisam znao da su snimili film o mom spremanju ispita, mogli su mi reći. :)

Подели на овим сајтовима

Грешком сам едитовао своју претходну поруку. Ево још једном шта заправо мислим:

Један епископ је вечерас са групом свештеника обио патријаршијску касу, при чему су бежећи повредили портира и оштетили више аутомобила у близини зграде патријаршије.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, snebivljivi maslacak рече

Pa sad mozda jesi u pravu, ja ne znam, nisam teoloski obrazovana. Vise citam Novi Zavjet i imam svoje misljenje, ne citam tumacenje. Cinjenica je da je ova teorija poljuljala vjeru u Boga kod ljudi, to jeste cinjenica. Onda se postavlja pitanje da li je teorija ispravna... Cula sam od tetke da se na sahrani kaze zemlja zemlji, s druge strane sto je za nas evolucija za Boga je mozda revolucija... i sve tako u nedogled. Svakako teorija jeste pogubna za vjeru u Boga kod mnogih ljudi.

Teorija evolucije je "pogubna za vjeru" onih koji uopšte nisu u vjeri. Pogubna je površnim vjernicima, sujevjernim, psihološki religioznim i sličnima.

Obrazovanom narodu nije. A ko je obrazovan?
Onaj ko provede dnevno POLA vremena koje prosječan Srbin i Srpkinja provedu blejeći u rijaliti emisije i u tračevima i kafama.
Dakle, nije uopšte teško, niti je karta biblioteke skupa.

Darvin u "Porijeklu vrsta" NITI JEDNOM ne govori o Uzroku Života, niti jednom ne govori o spontanom nastanku, već NAPROTIV, u poslednjem poglavlju pominje Tvorca (da, da - sa velikim "T").

To što Srbi (a očigledno i srpske crkvene glave) svoje znanje crpe iz udžbenika marksizma, to je sad sasma posebna tema, ali koja samo potvrđuje da nas ubi neznanje, tačnije da smo lijenštine, i da nam vjera ne ide dalje od članaka u kuriru koji svetac je taj dan nadrndan pa gleda koga da ubije munjom ako ne izvrši gomilu magijskih radnji.

To je Srbija danas, a sve na obraz onima koji su trebali da uče, podučavaju, misionare i "Propovijedaju sa krovova" (kad već kažete da čitate Jevanđelje, onda vam je poznato i ovo)

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Milan Nikolic рече

Грешком сам едитовао своју претходну поруку. Ево још једном шта заправо мислим:

Niko ovde ne čita idiotarije sektaških portala, međutim u opticaju je skeniran dokument, odnosno ukaz gospon Irineja o epitimiji svim profesorima PBF-a.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, snebivljivi maslacak рече

citam Novi Zavjet i imam svoje misljenje, ne citam tumacenje. 

To je protestantizam , "personal Dzizus" (uzgred to je daleko blize Islamu nego pravoslavlju). Crkva je ove stvari prevazisla jos pre vise od milenijuma.

Pravoslavlje ne postoji bez otackog predanja, a Sveto Pismo se cita iskljucivo u kontekstu otackog tumacenja. 

Подели на овим сајтовима

Ova odluka o javnim nastupuma je potpuno u redu i mnogo ispravna, bas zbog ovoga sto ste sad pisali. Jedino mi je zao ako je istina da im je slizba uzeta, ali sta ces, oni bolje znaju od nas. Tu pricu treba ostaviti za vas fakultet, i za razgovor s ljudima, a ne javno jos u ova zla vremena.Opste je poznato da vecina ljudi ne cita niti sama ide da se dodatno obrazuje po bibliotekama. A zna se da nas u skoli ne uce da Darvin pominje tvorca. Vecina vjernika nije obrazovana i Hrist je narodu govorio u pricama, a ucenicima nije. I ti sujevjerni i ti ispred televizije su ljudi na koje mora da se misli i kojima treba da se propovijeda, i koji ne citaju svete oce, pogotovo ne ovakve stvari. Mislim da je u skladu s tim sabor dobru odluku donio. A ovo je bas svuda odjeknulo, nema ko nije procitao sta su rekli profedori bovoslovije. Al bas svestenicku sluzbu da im uzmu zao mi je, nego mozda je privremeno nadam se.

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Креирај ново...