Jump to content

Свети архијерејски сабор 2017. радни део

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 10 часа, александар живаљев рече

Ипак, два формална питања: из вијести о отварању Сабора помислио сам да су и остали архијереји били присутни, али не служашчи. Сада се ипак види да добар дио владика неоправдано није дошао на литургијско отварање Свештеног Сабора и призив Светог Духа. Поставља се питање шта су радили у литургијском дану, Недјељи о Самарјанки?

Па ако су одлуку о сазивању Сабора донели пре пар дана добро је да је ико и дошао. Стварно ми није јасно. Како они замишљају да Архијереји стигну на Сабор ако сазову Сабор у пет до дванаест? То под условом да је онако како су и објавили, да је Сабор сазван пре пар дана. Не живе сви у Бг и нису сви докони да само седе и чекају да се Сабор сазове.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 323
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 3 минута, Vedran рече

Па ако су одлуку о сазивању Сабора донели пре пар дана добро је да је ико и дошао. Стварно ми није јасно. Како они замишљају да Архијереји стигну на Сабор ако сазову Сабор у пет до дванаест? То под условом да је онако како су и објавили, да је Сабор сазван пре пар дана. Не живе сви у Бг и нису сви докони да само седе и чекају да се Сабор сазове.

Бар из историјских докумената од 50-60-70их година се види да Синод сазива Сабор још у марту. Можда је то сад измјењено, али било је и ове године раније најава да ће 19.05. бити одржан помен ктиторима Спомен Храма Светог Саве. Претпостављам да је само литургијско отварање у Пећкој Патријаршији било под знаком питања: нестабилност и избори на Косову, Харадинајеве пријетње...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, александар живаљев рече

Бар из историјских докумената од 50-60-70их година се види да Синод сазива Сабор још у марту. Можда је то сад измјењено, али било је и ове године раније најава да ће 19.05. бити одржан помен ктиторима Спомен Храма Светог Саве. Претпостављам да је само литургијско отварање у Пећкој Патријаршији било под знаком питања: нестабилност и избори на Косову, Харадинајеве пријетње...

Наравно да је сасвим нормално да се месецима пре сазива Сабор. Мени исто звучи прилично невероватно да је сазван пре пар дана. Али ако је тако, ако је сазван раније, онда зашто се објављују онакве вести? Јер испада или да измишљају вести или да нису сазвали Сабор на време. Ни једно ни друго не ваља и шаље јако лошу слику о нивоу организације у нашој Цркви. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, александар живаљев рече

Још једна тема за Сабор:

И ово може да буде тема за Сабор у вези (верског) образовања, а и Новак има орден Светог Саве...

Подели на овим сајтовима

И "Ало" има шта да јави. Ако има зрнца истине, у овоме, Сабор би требало да се заврши до Вазнесења:

Borba vladika za tri eparhije!

Autor: Jelena Đondović | 16.05.2017. 09:00

Pravo iz Pećke patrijaršije vladike SPC stigle su juče u Patrijaršijski dvor u Beogradu, gde je započeto redovno prolećno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora.

Sabor SPCSabor SPC, Foto: Predrag Dedijer

Kako saznajemo, juče su utvrđivane teme o kojima će se raspravljati tokom narednih sedam do deset dana, koliko će Sabor trajati, a u momentu kada je patrijarh rekao da bi tokom Sabora trebalo da se donese odluka o imenovanju novih vladika za eparhije čiji je tron upražnjen, a to su Mileševska, Niška i Dabro-bosanska mitropolija, neki episkopi su otvoreno pokazali da su zainteresovani za njih.

- Naročito za Milševsku, koja je velika i važna, a koju uskoro čeka obeležavanje jubileja - 800 godina Manastira Mileševa, a kojom trenutno administrira vladika Joanikije. Niko nije pominjao mogućnost o kojoj se spekuliše - da se na njen tron vrati smenjeni vladika Filaret. I Niška eparhija je važna, jer nju nakon povlačenja vladike Jovana vodi sam patrijarh, koji nema toliko vremena da joj se posveti. Jednostavno rečeno, pojedine vladike bi menjale svoju eparhiju za jednu od te dve - kaže naš izvor.

Sabor SPCSabor SPC, Foto: Predrag Dedijer

Episkopi su tokom boravka na Kosovu razgovarali o sve težem položaju srpskog naroda u toj pokrajni usled novonastalih okolnosti i otvornih pretnji, a kako kaže naš izvor, i narednih dana će biti reči o tome.

- Osim o Kosovu, raspravljaće se i o situaciji u Makedoniji, ali i u Hrvatskoj. U dnevni red juče je uvrštena i rasprava o finasijskim izveštajima eparhija, odnosno da će se češljati eparhijske kase, takođe da će kontrolisati izveštaji o radu Sinoda, patrijaršijskog upravng odbora i bogoslovskog.

- Sa tim se počelo već juče. Naravno, nezaobilazna tema biće problemi sa kojim se suočava naš deo mešovite komisije o Alojziju Stepincu, budući da druga strana komisije, kako je i sam patrijarh rekao, sakriva dokaze. Velika je verovatnoća da će već koliko sutra pokrenuti priču o episkopu Grigoriju i njegovom političkom angažovanju, odnosno javnim istupima, gde će se on pozvati na odgovornost.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, александар живаљев рече

Сабор би требало да се заврши до Вазнесења

Сумњам у то, јер иде и празник Светог Јована Богослова, са једним лијепим обиљежавањем у Бару (и по традицији на Богословском факултету), па "летњи Свети Никола, слава многих манастира и значајних цркава, па Свети Кирило и Методије, на Вазнесење слава Београда, Бањалуке, Жиче...

Црква у Бару по узору на ловћенску

Аутор: Душан Давидовић, Котор уторак, 16.05.2017. у 08:00
lovcen-kapela.jpg
Цркву на Ловћену порушили су Аустријанци 1916. године (Фото In4S)

Рушењем цркве Светог Петра Цетињског на Ловћену, где је затим подигнут маузолеј, рад Ивана Мештровића, промењен је изглед Језерског врха, где су почивали земни остаци Петра Другог Петровића Његоша. Али, сећање на стару цркву коју су Аустријанци 1916. порушили, а унук краља Николе краљ Александар Карађорђевић обновио 1925. траје до наших дана. Одмах по рушењу 1972. парох которски отац Момчило Кривокапић покренуо је акцију да се црква истог облика, као она порушена на Ловћену, изгради на Прчању и тај храм је годинама у функцији, посвећен Светом Петру Цетињском. У међувремену су никле цркве по узору на ону срушену на Ловћену у више епархија Српске православне цркве.

За 21. мај у Бару је заказано освећење десете цркве подигнуте по узору на ону на Ловћену, чиме се на конкретан начин у Митрополији црногорско-приморској одужујемо на одређен начин Његошу, односно поштујући његову потоњу жељу. Црква је подигнута у непосредној близини храма Светог Јована Владимира, који је освећен пре две године. Поштоваоци Његошевог дела и династије Петровић окупиће се у Бару на освећењу цркве, уз жељу да у догледно време на Ловћену, од сачуваног камења које је похрањено на Ивановим коритима, буде обновљена некадашња црква Светог Петра Цетињског.

Подели на овим сајтовима

По Куриру имамо и "брђанског" епископа:):

REDOVNO ZASEDANJE SABORA SPC: Vladike o sukobu s Rumunima

Društvo 09:49, 16.05.2017.

Sabor se završava kada se iscrpe sve teme, bez obzira na to koliko traje, a dnevni red se utvrđuje na dan početka skupa

Redovno prolećno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) počelo je juče u popodnevnim satima u Beogradu.

Vasilije Sremski Vasilije Sremski
Sabor je najviše zakonodavno telo Crkve i okuplja arhijereje iz celog sveta, a predsedava mu prvi među jednakima, patrijarh Irinej.
Teodosije raško-prizrenski Teodosije raško-prizrenski
Na dnevnom redu naći će se sva aktuelna pitanja u Crkvi, a vladike će morati patrijarhu Irineju da polože i finansijske račune o trošenju novca.
Vladika Pahomije i Jovan slavonski Vladika Pahomije i Jovan slavonski
Osim izveštaja o stanju u eparhijama i izbora tri nova arhijereja, biće reči i o radu mešovite komisije srpske i hrvatske crkve o ulozi nadbiskupa Alojzija Stepinca tokom i nakon Drugog svetskog rata.
- Posebno je interesantno kako će SPC postupiti prema pitanju Rumunske pravoslavne crkve, s obzirom na to da je na prethodnom saboru najavljena mogućnost prestanka opštenja dve crkve zbog njihovih nekanonskih delatnosti u Timočkoj Krajini - kaže viši naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije Aleksandar Raković.
Joanikije brđansko-nikšićki Joanikije brđansko-nikšićki
Vladike će razgovarati i o stanju na Kosovu, ali i situaciji u celom regionu. Sabor se inače završava kad se iscrpe sve teme, bez obzira na to koliko traje, a dnevni red Sabora utvrđuje se na dan početka skupa.

Mitropolit Zagrebačko-ljubljanski Porfirije Mitropolit Zagrebačko-ljubljanski Porfirije
Na prošlogodišnjem prolećnom zasedanju arhijereji su se dogovorili da se što pre započne sa pripremama za proslavu 800-godišnjice samostalnosti Srpske pravoslavne crkve (1219-2019) u saradnji sa organima Srbije i Republike Srpske i sa svim relevantnim naučnim i kulturnim institucijama srpskog naroda.

M. Branković - D. Krša
Подели на овим сајтовима

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, александар живаљев рече

Sabor se završava kada se iscrpe sve teme,

Мени је ова реченица интересантна. Кад би заседали док не исцрпе теме заседали би до маја 2018. Међутим, из новинских текстова звучи да су теме само финансије, тронови, и политичка питања. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

A el se sabor bavi onim sektaškim programom koji Đoković finansira i koji će deca da uče po školama?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Какав је то сад Ђоковићев програм? Тамо изгледа да од тих пустих програма у школима децу непрестано програмирају. Кад стижу да уче? 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vedran рече

Какав је то сад Ђоковићев програм? Тамо изгледа да од тих пустих програма у школима децу непрестано програмирају. Кад стижу да уче? 

Izguglaj.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Кратос рече

A el se sabor bavi onim sektaškim programom koji Đoković finansira i koji će deca da uče po školama?

http://ss.svetosavlje.org/listarhiva/Home.aspx/Message?msgId=70589

http://www.pravoslavniroditelj.org/upozorenje-ponovo-jos-jedan-obrazovni-paket-koji-se-vec-primenjuje-u-srpskim-skolama-budisticko-sektaske-tehnike-za-decu/

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Vedran рече

Paki, paki :)

http://ss.svetosavlje.org/listarhiva/Home.aspx/Message?msgId=70589

http://www.pravoslavniroditelj.org/upozorenje-ponovo-jos-jedan-obrazovni-paket-koji-se-vec-primenjuje-u-srpskim-skolama-budisticko-sektaske-tehnike-za-decu/

Подели на овим сајтовима

Да ли је заиста тачно ово што новине пишу да се дневни ред одређује на почетку Сабора?

Ако је тако, мени није јасно како они могу да се припреме за било какву квалитетну расправу, ако тек на Сабору одреде дневни ред и теме? 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...