Golub Написано Април 20, 2017 Пријави Подели Написано Април 20, 2017 пре 9 часа, Aleksandar Cvetkovic рече Da stvarno zele, oni bi nam otkrili kako patrijarh pali blagodatni oganj, a posto ne zele, sve ostaje skriveno i velika tajna. Патријарх не пали Благодатни Огањ, јер да га он пали не би се тако звао! Само име каже, БлагоДАТО у виду Огња, то је, иначе, Светлост којом је Христос обасјао тамно царство сатанино и када је походио све заробљенике смрти и таме од Адама до Јована Претече, доносећи им Светлост и дар вечног ослобођења... Због тога, (што свесно, што несвесно) се и пројављује онолика радост код православних хришћана, нарочито темпераметних Арапа, јер тај Огањ разгони таму овог палог света, Њим упаљене свеће, као мачевима пламеним разгоне таму ноћи, одсијавајући Божанском светлошћу ову ''долину плача'', баш као што је Христос, у ону давну суботу, блистао у ''подземном'' царству мртвих... А сви смо ми мртви, (ако смо у тами), само што нам то још нико није јавно и јасно саопштио... или, тачније, нећемо да признамо и упознамо нашу таму... коју једино Христос може да озари и уништи... Rašo, елТорнеро and "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 3 "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Април 20, 2017 Пријави Подели Написано Април 20, 2017 пре 2 часа, Рапсоди рече Како смо почели, за пар година, ако не и пре, многи самопрокламовани здраво мислећи људи, ће наћи здраво мислеће, логичке разумне доказе да је и сам Господ једна фикција и метафора Новога Завета , и уопште им неће сметати да и даље себе, исто логички и здравомислећи називају православним хришћанима. Оставите се тога да ако Бладодатни Огањ није чудо одједном нема Бога и све је метафора. Шта ће бити са вашом вером ако се покаже да је у питању обична хемијска реакција, неће се ваљда све срушити као кула од карата? Тако нешто не смете дозволити. Пазите... Треба у вери раздвојити битно од небитног. Пре неколико генерација неки су веровали да муње и громове Бог директно ствара својом вољом као награду или казну за понашање верника. Њима рећи да је у питању обично електрично пражњење било би као рећи им да нема Бога. Paradoksologija, Volim_Sina_Bozjeg, Grizzly Adams and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 20, 2017 Пријави Подели Написано Април 20, 2017 пре 7 минута, Дидим рече Оставите се тога да ако Бладодатни Огањ није чудо одједном нема Бога и све је метафора. Шта ће бити са вашом вером ако се покаже да је у питању обична хемијска реакција, неће се ваљда све срушити као кула од карата? Тако нешто не смете дозволити. Ово је веома битно. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Април 20, 2017 Пријави Подели Написано Април 20, 2017 пре 2 часа, Дијана. рече Da, 'duh opustosenja' posljednjih vremena ne mora biti prikazan u necemu materijalnom (raskoli, prazne crkve), iako moze i to. Vise je to duh mlakosti onih kojima je receno 'budes li mlak, izbljuvacu te iz usta svojih'', posvjetovnjacenja i ugadjanja svijetu onih kojima je receno 'vi niste od ovog svijeta, pa ce vas svijet goniti'. Pocelo je razumski, logicki (tj. na nivou dometa misljenja u okviru pozitivisticke paradigme) da se tumace istine vjere. Zaboravlja se da je to jedna, posljednja dominantna paradigma novog vijeka, nikako ne jedina niti najbolja. Kao i da ono sto spada u domen ontologije i metafizike ne moze da se svodi na puku logiku i kvazinaucna objasnjenja i opravdanja pojedinih aspekata vjere. Nista sto pise u NZ nije razumno ni logicno, pa na toj 'bajci' lezi tolika sila, koju pokazuju sveti starci poput Porfirija, ta sila logiku razbija na atome, jer cemu logika? igra neurona u mozgu... Sa raznim teorijama, tumacenjima, hermeneutikama,'pedagoskim umecima' doci cemo do rastakanja temelja, nazalost, ima soli u tome sto kazes. Duh raspada iznutra je i opasniji, jer Crkva je dosad odolijevala vanjskim gonjenjima uprkos njima... Jer rekao je davno apostol, razumni to nece razumjeti, jer to treba duhovno da se razumije. Znaci ili ontologija (leee-leeee) ili ozarenje uma... A i pri tome uvijek vrebaju gordost uma i prelest, jer onaj ne spava... Дијана, будимо критични мало и према себи. Разумом и логиком смо створили интернет и електрокомуникације помоћу којих ширимо знање и комуницирамо са другим расама и нацијама, створили смо лекове и медицину, средства транспорта, законе и државу. Све је то још далеко од савршенства, али шта је боље? Кад смо имали само веру, у време кад су светитељи ходали земљом и кад су се дешавала чуда, чупали смо језике онима које смо прогласили за јеретике, за људе који се одселе више не знамо ни да ли су живи, у целој држави имали целих 200 књига и исто толико писмених људи, а децу болесну од менингитиса или дечје парализе лечили молитвама и бајањем? Разум и логика су православној вери само допринели, правом вернику је то светлост а не тама. Нисмо ваљда гори верници због тога што знамо да постоји космос, а да Божји престо није изнад облака (неких 80 километара у вис) или да је наша планета стара 5 милијарди година, а не 5 хиљада? Paradoksologija, Милан Ракић and Јелена011 је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Април 20, 2017 Пријави Подели Написано Април 20, 2017 пре 1 сат, Дидим рече Оставите се тога да ако Бладодатни Огањ није чудо одједном нема Бога и све је метафора. Шта ће бити са вашом вером ако се покаже да је у питању обична хемијска реакција, неће се ваљда све срушити као кула од карата? Тако нешто не смете дозволити. Пазите... Треба у вери раздвојити битно од небитног. Пре неколико генерација неки су веровали да муње и громове Бог директно ствара својом вољом као награду или казну за понашање верника. Шта ако јесте чудо ? Није у питању само огањ. Испада да генерације архиепископа називамо лажовима и преварантима на правди Бога. И пази, то није занемарљиво. Ниједан од толико њих да се нађе поштен. Сви су били брзи на лаж и на превару, сви лакоми на моћ и новац. Ни један да се нађе да одбије да у томе учествује. Сви од њих лажно посветили живот Богу, јер ево показали се неверници. Радије би да лажу и обмањују народ мађионичарским триковима( а зна се које отац лажи) него да сведоче Истину. Искрено, ја се не бих усудио да изнесем тако тешку оптужбу без дебелих доказа. Лапис Лазули and Golub је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Април 20, 2017 Пријави Подели Написано Април 20, 2017 пре 18 минута, -Владимир- рече Шта ако јесте чудо ? Није у питању само огањ. Испада да генерације архиепископа називамо лажовима и преварантима на правди Бога. И пази, то није занемарљиво. Ниједан од толико њих да се нађе поштен. Сви су били брзи на лаж и на превару, сви лакоми на моћ и новац. Ни један да се нађе да одбије да у томе учествује. Сви од њих лажно посветили живот Богу, јер ево показали се неверници. Радије би да лажу и обмањују народ мађионичарским триковима( а зна се које отац лажи) него да сведоче Истину. Искрено, ја се не бих усудио да изнесем тако тешку оптужбу без дебелих доказа. Написао сам у претходних пар порука... жао ми је што нисте прочитали, не бисте ово написали, али можда је превише текста. Ево укратко: 1. Архиепископ из 15. века који верује да Бог лично својом вољом шаље муње и громове, а не да је у питању природан процес електричног пражњења није лажов и преварант. Али није ни у праву. Дигни металну шипку усред олује и удариће те гром, био грешник или праведник... и то те није убио Бог, него гром. 2. Ја не износим оптужбе (мислим да трећи или четврти пут понављам) него кажем да не верујем. И то кажем као верујући хришћанин а рекао сам јер су ме питали. Сва даља дискусија је везана за то колико је паметно да вера у чудо Благодатног Огња буде проглашена за стуб православља и изједначена са вером у Христово васкрсење, а ја сматрам да то није паметно. Тачније не знам да ли је паметно, али ја одбијам да у томе учествујем. За све опширније у вези са 1. и 2. сам већ написао, па да се не понављам. Ово пишем само укратко, јер сте мене цитирали. Свако добро. Јелена011 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Април 20, 2017 Пријави Подели Написано Април 20, 2017 пре 8 минута, Дидим рече Написао сам у претходних пар порука... жао ми је што нисте прочитали, не бисте ово написали, али можда је превише текста. Ево укратко: 1. Архиепископ из 15. века који верује да Бог лично својом вољом шаље муње и громове, а не да је у питању природан процес електричног пражњења није лажов и преварант. Али није ни у праву. Дигни металну шипку усред олује и удариће те гром, био грешник или праведник... и то те није убио Бог, него гром. 2. Ја не износим оптужбе (мислим да трећи или четврти пут понављам) него кажем да не верујем. И то кажем као верујући хришћанин а рекао сам јер су ме питали. Сва даља дискусија је везана за то колико је паметно да вера у чудо Благодатног Огња буде проглашена за стуб православља и изједначена са вером у Христово васкрсење, а ја сматрам да то није паметно. Тачније не знам да ли је паметно, али ја одбијам да у томе учествујем. За све опширније у вези са 1. и 2. сам већ написао, па да се не понављам. Ово пишем само укратко, јер сте мене цитирали. Свако добро. Прочитао сам. Архиепископ из 15. века није видео Бога као полуголог стара који се гађа муњама ако си на то мислио. Чак и да верује у то, добро зна да мађионичарски трик, који је сам извео, није чудо. И ја кажем, као верујући хришћанин, да никад не бих посегнуо за обманом да бих неком ојачао веру. И мислим да ни један верујући хришћанин то не би урадио. Свестан сам да има таквих људи, али да су у већини то не смем да тврдим. Није у питању само вера у благодатни огањ, опет понављам. То није ни толико битно. Већ тврдња да врх Цркве, они који треба да управљају тим бродом, намерно лажу и обмањују своје вернике. И то ни мање ни више него на Христовом гробу. На Васкрс. Перверзија над перверзијама. У коју су још уз то укључени сви предводници помесних цркава. Вера у Благодатни огањ није стуб православља али пастири цркве јесу. ПС: Није хришћански персирати. Golub је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Април 20, 2017 Пријави Подели Написано Април 20, 2017 Благодатни Огањ није стуб православља! То је само једно од чуда која се дешавају свакодневно, а рецимо, много веће, и то много веће чудо, је претварање хлеба и вина и Тело и Крв Господњу! Благовесник је реаговао/ла на ово 1 "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Април 21, 2017 Пријави Подели Написано Април 21, 2017 Pronadjite temu o Blagodatnom ognju... Tu smo vrlo detaljno razgovarali o tome... Ucestvovali su i drugi stari forumasi. Uglavnom, bio je jedan argument sa kojim se pokusalo osporiti cudo, ali je oboren tj. pokazalo se da nije bilo po sredi ispravno shvatanje te molitve, kazu - ne silazi oganj jer patrijarh cita molitvu za osvecenje ognja, te kako je svet ako cita molitvu za osvecenje... Nadjite temu... ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Април 21, 2017 Пријави Подели Написано Април 21, 2017 пре 9 часа, -Владимир- рече Прочитао сам. Архиепископ из 15. века није видео Бога као полуголог стара који се гађа муњама ако си на то мислио. Чак и да верује у то, добро зна да мађионичарски трик, који је сам извео, није чудо. И ја кажем, као верујући хришћанин, да никад не бих посегнуо за обманом да бих неком ојачао веру. И мислим да ни један верујући хришћанин то не би урадио. Свестан сам да има таквих људи, али да су у већини то не смем да тврдим. Није у питању само вера у благодатни огањ, опет понављам. То није ни толико битно. Већ тврдња да врх Цркве, они који треба да управљају тим бродом, намерно лажу и обмањују своје вернике. И то ни мање ни више него на Христовом гробу. На Васкрс. Перверзија над перверзијама. У коју су још уз то укључени сви предводници помесних цркава. Вера у Благодатни огањ није стуб православља али пастири цркве јесу. ПС: Није хришћански персирати. Извињавам се на персирању, некако ми је само од себе кренуло... Нешто не умем да делим ове цитате на целине, па ћу опет под бројевима: 1. Ако си прочитао, онда знаш да избацујем пакост и неке ситне интересе као мотиве, чак и свест да се уопште ради о нечему што није чудо. 2. Архиепископ из 15. века није видео Бога као Зевса, али у старија времена јесу веровали буквално у неке ствари у које ми данас не верујемо на исти начин. На пример, да је Христос буквално на небу изнад облака. Небитно, то сам навео као пример да је могуће да нека неистина не буде лаж, већ плод искрености. 3. Не бих ни ја посегнуо са обманом да бих неком ојачао веру, али ни ми нисмо на таквом положају да од нас то зависи. Али и црквену хијерархију не смемо изједначавати са Црквом, јер је то само део Цркве, само "член". А само на примеру СПЦ видимо да хијерархија воли да битне ствари које треба да су јавне, ради иза затворених врата и под велом тајне. И видимо понекад и неку неправду, као оне теме о добрим свештеницима који су били неправедно кажњавани од својих епископа, али ипак послушно трпели. Не верујем ни ја да у Синоду СПЦ има блудника, али оно око Качавенде је крајње сумњиво, да штампа пише о његовом наводном блудничењу, а остали архијереји га пензионишу, али одбијају и да кажу да је невин и да кажу да није. Значи, политика. О расколима и свађама да не говорим, од тога Православље није изузето. Елем, зашто ово помињем? Помињем као пример да није све или-или, да није све црно-бело. Ја због несавршености дела јерархије не мислим да су сви лоши, не мислим да је чак ни сам тај лош, увек налазим неко објашњење, оправдање. И са те стране је могуће да су оне свеће које се саме запале третиране хемикалијама, а да то не буде лаж, превара, мађионичарски трик. Не кажем да јесте тако, али кажем да је могуће. Могуће је да је и свесна лаж, али ипак више прихватам добру помисао. И лично сам убеђен да је тако, а непотребна тајновитост и љутњом набијени одговори на најбезазленија питања, само ме у томе даље утврђују. Али нећу никога у то да убеђујем, нека верује ко у шта хоће. Не верујем ни да ако радиш на Св. Илију (а да није недеља) да ће ти се рад обити о главу, па не објашњавам људима који поштују тај обичај да греше... Откуд знам, можда и не греше, ја само сматрам другачије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
goranger Написано Април 21, 2017 Пријави Подели Написано Април 21, 2017 пре 1 сат, Дидим рече Али нећу никога у то да убеђујем, нека верује ко у шта хоће. Не верујем ни да ако радиш на Св. Илију (а да није недеља) да ће ти се рад обити о главу, па не објашњавам људима који поштују тај обичај да греше... Откуд знам ubeđuješ brate naveliko i ti i tvoji istomišljenici ateisti. Od radosnog pozdrava Hristos voskrese osta samo 17 strana prepucavanja i debelog ubeđivanja ne samo sad već i ranije. lani je recimo 100 strana napisano o tome i ne znam kakvog efekta to uopšte ima. Благовесник and елТорнеро је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Април 21, 2017 Пријави Подели Написано Април 21, 2017 пре 18 часа, Благовесник рече Blagodat Duha Svetog se na isti nacin javila pri konstituisanju Crkve na Pedesetnici- kada je blagodatni oganj sisao razdeljen na glave tadasnjih predstojatelja Sabranja tj. na Sv. Apostole. Tako da je ovakva projava i slika pravoslavnog duha i tradicije. A o tome se belezi od prvih vekova slobodnog delovanja Crkve u Jerusalimu. Taj blagodatni oganj jeste svet, bilo da je takav sam po sebi ili nam dolazi kao osvecen Duhom Svetim, on sobom prenosi slikovitu propoved - da je Hristos Vaskrsao poljupcem Duha Ocevog tj. prikazuje nacin na koji je Bog Otac izrazio ljubav prema svom ovaplocenom Logosu i da tom ljubalju ljubi i nas... Zato, zbog toga sta predstavlja, znaci i propoveda, ne bi smeli da nipodastavate i, da izvinete na izrazu, pljujete, na taj duhovni dogadjaj... Ne samo to nego ima primera i u Starom zavetu. Prorok Ilija i mislim da je i kod Solomona. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 21, 2017 Пријави Подели Написано Април 21, 2017 Да ли је Благодатни огањ чудо? По мени је пре феномен, који се може проучавати. Чудо је по мени непредвидиво. Пошто се Огањ појављује у одређено време, под одређеним условима, због тога га је не бих назвао чудом. Као што нпр, поларне ноћи нису чудо. Тренутно наука нити проучава, нити има одговор на појаву Благодатног огња. Постоје разне претпоставке које нису доказане, колико је мени познато. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Април 21, 2017 Пријави Подели Написано Април 21, 2017 пре 2 часа, Дидим рече Ја због несавршености дела јерархије не мислим да су сви лоши, не мислим да је чак ни сам тај лош, увек налазим неко објашњење, оправдање. И са те стране је могуће да су оне свеће које се саме запале третиране хемикалијама, а да то не буде лаж, превара, мађионичарски трик. Мислиш, неко вековима тајно премазује свеће без знања патријарха ? пре 2 часа, Дидим рече Могуће је да је и свесна лаж, али ипак више прихватам добру помисао. И лично сам убеђен да је тако, а непотребна тајновитост и љутњом набијени одговори на најбезазленија питања, само ме у томе даље утврђују. Добра помисао ? Мислиш да је добро некоме приближити веру у распетог Христа лажним чудима ? Када би се твоја тврдња показала као истина не би ми срушило веру али би ме јако ражалостило и саблазнило да једна помесна црква може да падне тако ниско. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Април 21, 2017 Пријави Подели Написано Април 21, 2017 Dobro, a sto ste toliko zapeli? Jel zabranjeno neverovati? Jel to dogma? Pustite coveka na miru. Jel vas on vukao za rukav? Ne moze covek nista da kaze... Дидим је реаговао/ла на ово 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука