Благовесник Написано Април 23, 2017 Пријави Подели Написано Април 23, 2017 Medjutim, na ovom forumu je na jednoj istoimenoj temi ranije argumentovano objasnjeno da ta molitva ne znaci da Blagodatni oganj potrebuje dodatnog osvecenja ili da ne silazi kao nematerijalna svetlost s Neba iz nebeske Skinije... ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 23, 2017 Пријави Подели Написано Април 23, 2017 пре 4 минута, Васијан рече Сад ми је јасније. Таква позиција је и те како блажа. Али, опет, далека је од Истине, јер Огањ пали Нематеријална Светлост, а не рука Предстојатеља. Тако да је ипак у питању одбацивање Истине и сматрање Нетварне Светлости за Тварну. Што јесте хула. Као када верујемо у Духа Светога, али Га сматрамо за створење. Иначе, ово горе цитирано се односи на свако паљење огња које у Цркви приносимо. Посебно оно које Свештеник приноси у Пасхалном Јутрењу у коме учествујемо у црквама широм света. Овакав опис јасно приказује светотајинство сваке молитвене радње у Цркви Божијој. Што, нажалост, сестри Јелени није јасно. Ovo tvoje je ipak daleko dalje od Istine. Niko od vernika ne negira vidljivost netvarnih energija. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Април 23, 2017 Пријави Подели Написано Април 23, 2017 On 4/20/2017 at 22:11, Дидим рече Дијана, будимо критични мало и према себи. Разумом и логиком смо створили интернет и електрокомуникације помоћу којих ширимо знање и комуницирамо са другим расама и нацијама, створили смо лекове и медицину, средства транспорта, законе и државу. Све је то још далеко од савршенства, али шта је боље? Кад смо имали само веру, у време кад су светитељи ходали земљом и кад су се дешавала чуда, чупали смо језике онима које смо прогласили за јеретике, за људе који се одселе више не знамо ни да ли су живи, у целој држави имали целих 200 књига и исто толико писмених људи, а децу болесну од менингитиса или дечје парализе лечили молитвама и бајањем? Разум и логика су православној вери само допринели, правом вернику је то светлост а не тама. Нисмо ваљда гори верници због тога што знамо да постоји космос, а да Божји престо није изнад облака (неких 80 километара у вис) или да је наша планета стара 5 милијарди година, а не 5 хиљада? Gdje sam ja napisala da sam protiv razuma, civilizacijskog progresa, nauke i tehnologije, narocito humane? Ja ti licim, ne znamo se od juce, na takav intelektualni i moralni tip? Govorila sam o poztivistickim tumacenjima vjerskih istina. Plus oracionalistickim pokusajima da objasne nelogicnosti u pismu, preko 'pedagoskih umetaka' i sl. O onome sto Rapsodi rece, da ce se sva vjera na taj nacin moci opovrci, a hriscanstvo ostati jedan pogled na svijet, najhumaniji kog je ljudski rod iznjedrio... Isusu svi, ateisti, agnostici, jeretici, priznaju da je divan, tj. da je divna ideja koju je porodio. Da vas cujem pozitivisti-empiristi-racionalisti, kako to moze zena zaceti bez muskog sjemena? I kako moze ozivjeti covjekovo tijelo nakon odumiranja mozga? Znam kao i vi da ne moze. No vjerujem... quidque absurdum est, sto je rekao filozof prije 15 vijekova, kad ni traga nije bilo ovakvom razvitku nauke, pa su ljudi ipak umjeli da misle. Dakle, Bog moze da zacne zivot bez Y hromozoma...I da vaskrsava mrtvaca nakon mozdane smrti (sto znamo da je nemoguce po svim zakonima fizike, biologije, hemije i sl. a nakon srcane, u odr. roku samo). A ne moze da upali neki plamencic bez bijelog fosfora... ------ vam logiiku. Ili mozda ne moze, i tu se vracamo na pocetak, tj. ono sto je Rapsa rekla, a ja dopunila. I razmislite u ime koje gordosti se pridruzujete horu onih koji bi malo da pljucnu na Hristovu crkvu. Васијан, -Владимир- and Рапсоди је реаговао/ла на ово 3 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Април 23, 2017 Пријави Подели Написано Април 23, 2017 Oganj na svecama pali Sveti Duh pa je svako negiranje vernih direktna hula na njega. I najobicnije koketiranje sa savremenim svetom. Васијан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 23, 2017 Пријави Подели Написано Април 23, 2017 пре 45 минута, Дијана. рече Gdje sam ja napisala da sam protiv razuma, civilizacijskog progresa, nauke i tehnologije, narocito humane? Ja ti licim, ne znamo se od juce, na takav intelektualni i moralni tip? Govorila sam o poztivistickim tumacenjima vjerskih istina. Plus oracionalistickim pokusajima da objasne nelogicnosti u pismu, preko 'pedagoskih umetaka' i sl. O onome sto Rapsodi rece, da ce se sva vjera na taj nacin moci opovrci, a hriscanstvo ostati jedan pogled na svijet, najhumaniji kog je ljudski rod iznjedrio... Isusu svi, ateisti, agnostici, jeretici, priznaju da je divan, tj. da je divna ideja koju je porodio. Da vas cujem pozitivisti-empiristi-racionalisti, kako to moze zena zaceti bez muskog sjemena? I kako moze ozivjeti covjekovo tijelo nakon odumiranja mozga? Znam kao i vi da ne moze. No vjerujem... quidque absurdum est, sto je rekao filozof prije 15 vijekova, kad ni traga nije bilo ovakvom razvitku nauke, pa su ljudi ipak umjeli da misle. Dakle, Bog moze da zacne zivot bez Y hromozoma...I da vaskrsava mrtvaca nakon mozdane smrti (sto znamo da je nemoguce po svim zakonima fizike, biologije, hemije i sl. a nakon srcane, u odr. roku samo). A ne moze da upali neki plamencic bez bijelog fosfora... ------ vam logiiku. Ili mozda ne moze, i tu se vracamo na pocetak, tj. ono sto je Rapsa rekla, a ja dopunila. I razmislite u ime koje gordosti se pridruzujete horu onih koji bi malo da pljucnu na Hristovu crkvu. Masis poJentu. Uopste nije pitanje dal bog moze il ne moze da uradi nesto, nego je pitanje "zasto?" 1.A ja tebe sad pitam da li Bog npr. moze da izleci svu bolesnu decu na svetu? Znam sta ces da kazes- "naravno da moze." Ok a sto to ne uradi? 2. Da li bog moze da upali svecu? Naravno da moze. Ok a zasto to radi? Na kraju, zasto pali neke svece po kuvuklijama a ne leci decu? Videli smo da moze.... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 23, 2017 Пријави Подели Написано Април 23, 2017 1 hour ago, Дијана. рече Dakle, Bog moze da zacne zivot bez Y hromozoma...I da vaskrsava mrtvaca nakon mozdane smrti (sto znamo da je nemoguce po svim zakonima fizike, biologije, hemije i sl. a nakon srcane, u odr. roku samo). A ne moze da upali neki plamencic bez bijelog fosfora... ------ vam logiiku. Pa tekođe i mi vama ----vam logiku kad posle svega što je uradio treba da upali i plamenčić bez bijelog fosfora.... Натан је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Април 23, 2017 Пријави Подели Написано Април 23, 2017 пре 2 часа, cloudking рече Masis poJentu. Uopste nije pitanje dal bog moze il ne moze da uradi nesto, nego je pitanje "zasto?" 1.A ja tebe sad pitam da li Bog npr. moze da izleci svu bolesnu decu na svetu? Znam sta ces da kazes- "naravno da moze." Ok a sto to ne uradi? 2. Da li bog moze da upali svecu? Naravno da moze. Ok a zasto to radi? Na kraju, zasto pali neke svece po kuvuklijama a ne leci decu? Videli smo da moze.... Na to pitanje si dobio odgovor: On 3/21/2015 at 10:32, cloudking рече zasto bog HOCE da pali blagodatni oganj, a NECE da izvadi rak iz dece? "Tvoje pitanje moze da se preformulise i ovako: zasto je Bog HTEO da sidje na Apostole na Pedesetnicu u vidu blagodatnog ognja, a NECE trenutno, odmah i sada da izleci svu bolesnu decu? Zasto HOCE da se javlja u prilici evharistijskog lomljenja Hleba, a NE u pretvaranju kamenja u hlebove da nahrani gladne Etiopljane? Moj odgovor na tvoje pitanje, cloudking, jeste: Gospod Bog je već vaskrsao sve ljude, izlecio svu decu i otro suzu sa lica svakog onog koji se pokajao. Kada je Bozanstveni Logos Bozji zemljom hodio, ostavivsi rajsku slavu, ikonicno i realno i na svaki drugi nacin, pokazao je kako ce biti u vecnom veku Carstva Bozjeg. Nije ni tada On iscelio sve bolesne, niti vaskrsao sve mrtve, vec samo jedan broj iscelio i cak samo nekolicinu vaskrsao i to ne onim vaskrsenjem za netruleznost, a radi toga jedino da bi ikonicno oslikao buducu realnost onog Vecnog dana. Crkvena svest je to razumela na pravi nacin te na Lazarevu subotu pevajuci blagovesti da je vaskrsenje Lazara samo dokaz sveopsteg vaskrsenja koje dolazi kroz Hrista i slika ili prikaz kako ce biti u Raju. Iz istog razloga je cudesno nahranio hiljade, napojio zedne, utesio tuzne, prolazeci donosio radost, blazenstvo i duhovno-telesno ozdravljenje. Mala devojcica (Talita), decak, Lazar... umrli su nakon izvesnog vremena, od bolesti povezane sa njihovim mucenickim stradanjem Hrista radi. Dakle, Njegov cilj nije bio da iskoreni bolesti bolesnih svojim delanjem na zemlji, niti u vreme ono, niti danas, vec da nas prinese Sobom Bogu Ocu, i da Svojim izrazom ljubavi prema Bogu Ocu prizove na sve poljubac Boga Oca ("Duha Svetog na svako tijelo"). To se ostvarilo nakon Krsta i Velikog petka (izraz ljubavi ovaplocenog-utelovljenog Bozanstvenog Bozjeg Logosa prema Bogu Ocu) na dan Vaskrsenja Hristovog (izraz ljubavi Boga Oca prema ovaplocenom-utelovljenom Bozanstvenom Logosu Bozjem)! Zato je to sustinska propoved Svetih Apostola. Ako nema vaskrsenja za zivot vecni, onda nema smisla ni to da Bog iz bukavlno svakog bolesnika (ne samo deteta) izvadi njegov rak. Cemu to ako ce radost zbog ozdravljenja sutra biti bacena u grobnu jamu? A ako nas ceka Vaskrs u Hristu (koji se vec dogodio, jer smo u Njemu i zivimo u eshatonu, jer je nase zivljenje na Nebesima), ima smisla da samo pojedini budu isceljeni od Gospoda, posrednim nacinom (lekovima, biljem i sl. jer je posredno i to od Gospoda Boga) i neposredno (cudom, licnom Bozjom intervencijom), jer to imao smisao utehe za sve ostale, dokaza da nasa nada nije uzaludna, vec da ce ostvariti Gospod dato obecanje u eshatonu koje je dao kroz Blazenstva, kada prodjemo svoj krsni put i tako licno posvedocimo veru da smo istinski vernici. Zato On kaze da molimo presvega za pravdu i Carstvo Bozje. Svi smo raspeti u ovom zivotu i svi smo manje-vise mucenici, ali je uzalud nas raspeti zivot na zemlji ako se upodobimo nepokajanom razbojniku na krstu. Tada nam, po reci Spasitelja, vecni zivot nece doneti nikakve koristi. Cuda Hristova u Crkvi, ona pre, u toku i nakon Njegovog otvaranja rajskih dveri, imaju smisao jedino utvrdjenja u veri i nadi da ce ostvariti svoje obecanje - ostvarenje Carstva Bozjeg u eshatonu..." Васијан and Жика је реаговао/ла на ово 2 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Април 23, 2017 Пријави Подели Написано Април 23, 2017 Moj je kum išao, pričao nam, palile su se sveće i ljudima u crkvi, on je imao ceo svežanj sveća i zaronio je celim licem u plamen, taj plamen nije destruktivan u početku, ne povređuje. Dao mi je jednu sveću, još je čuvam. A vi filozofirajte šta 'oćete -Владимир-, Васијан, Дидим and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Април 23, 2017 Пријави Подели Написано Април 23, 2017 пре 4 часа, Васијан рече Сад ми је јасније. Таква позиција је и те како блажа. Али, опет, далека је од Истине, јер Огањ пали Нематеријална Светлост, а не рука Предстојатеља. Тако да је ипак у питању одбацивање Истине и сматрање Нетварне Светлости за Тварну. Што јесте хула. Као када верујемо у Духа Светога, али Га сматрамо за створење. Иначе, ово горе цитирано се односи на свако паљење огња које у Цркви приносимо. Посебно оно које Свештеник приноси у Пасхалном Јутрењу у коме учествујемо у црквама широм света. Овакав опис јасно приказује светотајинство сваке молитвене радње у Цркви Божијој. Што, нажалост, сестри Јелени није јасно. Ne znam da li vi pravoslavni imate pravilo koje odprilike kaže : da sva čuda i viđenja pa čak i ona koja je crkva priznala NISU obavezna, niti ko može sagrešiti ako u njih ne vjeruje , osim glavnih kršćanskih istina koja se ispovjedaju u vjerovanju . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Април 23, 2017 Пријави Подели Написано Април 23, 2017 пре 5 часа, Васијан рече Брате, нема потребе да се узрујавате ако Вам је савест чиста. Верујте у шта хоћете и како хоћете. Нико Вашу веру не дира, па ни сам Бог. Не узрујавам се, Васијане, због најтежих оптужби јер је моја вера чврста и постојана као стена. Само кажем да није лепо износити их и на шта би личило када би сви тако радили. Није се Исус узрујавао кад су га свештеници оног времена чак на смрт осудили због хуле, како да се неко ко га следи узрујава због далеко мањих ствари? Али свеједно није лепо, нарушава саборност, а Цркву оно што Црква јесте, ипак не одређује једнообразност личног мишљења и убеђења по питању као што је ово. Верујте да су и они хришћани који не верују у чудо Благодатног Огња исто тако убеђени у свој став као и они који верују, иако га не износе толико оштро и гласно. А знате зашто? Не због слабости, него због снаге и хришћанске одговорности. И они ће, по мом мишљењу, и спасти Цркву од атеистичких и иноверних оптужби по овом питању, кад неке скривене и тајанственошћу замрачене ствари до краја буду осветљене и расветљене. И вама свако добро! Volim_Sina_Bozjeg and Јелена011 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Април 23, 2017 Пријави Подели Написано Април 23, 2017 пре 3 часа, Дијана. рече Gdje sam ja napisala da sam protiv razuma, civilizacijskog progresa, nauke i tehnologije, narocito humane? Ja ti licim, ne znamo se od juce, na takav intelektualni i moralni tip? Дијана, ниси то написала, али се у твом тону препознавао подсмех према логици и разуму, као и у овој последњој поруци, где нас који другачије мислимо малтене издвајаш из табора хришћана и пребацујеш у табор оних који пљују на Цркву Христову. Ако сам те погрешно разумео, извини (али ипак мислим да те и у случају мог неразумевања нисам напао или показао љутњу), али стварно тако делује. Оставимо за тренутак по страни ко је у праву, а ко није, јер овде не можемо утврдити истину по овом питању него излажемо своје мишљење, па прихвати за тренутак да је и онај који не мисли као ти једнако убеђен у свој став као ти у свој. И на шта би личило да због тога ти некога убеђујеш да је отпадник од Цркве, а тај неко тебе да си ти отпадник? Пусти то како у ком историјском тренутку црквена јерархија има већински став, показивало се и показује се да истина не зависи од тога. Истина је истина, па макар је један човек сведочио. Или нико. Опасно је, јако опасно разум и логику одбацивати из Цркве, јер хришћанин треба да је разуман и логичан ако за то има капацитет, а ако нема, да онда о тим стварима ћути. Јако је опасно "стварање живота без Y хромозома" изједначавати са Благодатним Огњем. Да ли сте свесни да је Благодатни Огањ, било да је истина, било да је лаж, тотално ван ранга било ког од Исусових или апостолских чуда и да је нешто што може да изведе свако? Благодатни Огањ и да је истина, није света тајна, није раван Маријином зачећу, није раван Христовом васкрсењу или Лазаревом исцељењу. Није раван претварању воде у вино, није раван исцељивању слепих. И, да, свако од Исусових чуда може да се расветли логиком и разумом и то је разлог због чега и дан данас хришћана има и међу интелектуалцима и академицима. Нису интелектуалци и академици бољи и вреднији хришћани од осталих, али нису ни гори. Једнаки су. Свако има свој дар, свој таленат, а ако је њихов дар разум и логика, по том дару се не сме пљувати. Њиховим даром данас новинари по телевизијама уживо у програму изазивају спонтано паљење свећа пред камерама, док још нико не може да полагањем руку исцељује болести или ствара живот. Не стварајмо неспоразуме где их нема. Жика, Јелена011, PredragVId and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Април 23, 2017 Пријави Подели Написано Април 23, 2017 пре 3 часа, Дијана. рече Znam kao i vi da ne moze. No vjerujem... quidque absurdum est, sto je rekao filozof prije 15 vijekova, kad ni traga nije bilo ovakvom razvitku nauke, pa su ljudi ipak umjeli da misle. Dakle, Bog moze da zacne zivot bez Y hromozoma...I da vaskrsava mrtvaca nakon mozdane smrti (sto znamo da je nemoguce po svim zakonima fizike, biologije, hemije i sl. a nakon srcane, u odr. roku samo). A ne moze da upali neki plamencic bez bijelog fosfora... ------ vam logiiku. Ako shvatam logiku, zna se da je to obicna vatra, ali se veruje da je to plamen upaljen bez belog fosfora (ili cega vec)? Samo je takva igra recima da se izostavi deo u kojem se kaze "verujemo da je to nadnaravna vatrica", pa se odmah predje na "to je nadnaravna vatrica"? Vladimir mi je vise puta nabacivao zicer za "pljuckanje na Hristovu crkvu" ali sam se fokusirao na nesto drugo. Iz svemogucnosti sledi sve, pa i mogucnost paljenja fitilja ispod tacke paljenja fitilja, ali moje pitanje nije da li mozemo da oganj objasnimo Bozjom svemogucnoscu (ako je to objasnjenje), nego da li se tamo odvija fenomen koji ne mozemo da objasnimo niti jednom teorijom fizike ili hemije, a da nismo ni pokusali da to uradimo kako treba? Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Април 23, 2017 Пријави Подели Написано Април 23, 2017 пре 2 часа, grigorije22 рече Oganj na svecama pali Sveti Duh pa je svako negiranje vernih direktna hula na njega. I najobicnije koketiranje sa savremenim svetom. Светом Духу је све могуће. Може да упали огањ свеће, може да упали огањ вере, може да упали светлост памети. Али хемији није све могуће, она може да упали само огањ свеће и ништа више од тога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Април 23, 2017 Пријави Подели Написано Април 23, 2017 1 hour ago, kopitar рече Ne znam da li vi pravoslavni imate pravilo koje odprilike kaže : da sva čuda i viđenja pa čak i ona koja je crkva priznala NISU obavezna, niti ko može sagrešiti ako u njih ne vjeruje , osim glavnih kršćanskih istina koja se ispovjedaju u vjerovanju . Da li to znaci da cak i katolik svestenik ili biskup moze bez sankcija negirati javljanja Blazene Djevice Marije i pisati da je Njeno javljanje u Lourdesu i Fatimi ustvari (navodno) ,,prijevara od strane svecenika" i slicno? kopitar је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Април 23, 2017 Пријави Подели Написано Април 23, 2017 пре 2 минута, Благовесник рече Da li to znaci da cak i katolik svestenik ili biskup moze bez sankcija negirati javljanja Blazene Djevice Marije i pisati da je Njeno javljanje u Lourdesu ili Fatimi ustvari, ,,prijevara od strane svecenika" i slicno? Niko nije dužan vjerovati u bilo kakva čuda osim poklada vjere. JASNO!!! Paradoksologija and Благовесник је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука