Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 19, 2017 Пријави Подели Написано Април 19, 2017 пре 6 минута, Justin Waters рече Jedino se blagodatni oganj, kako nastaje krije, Pa ako je u pitanju tavorska svetlost ne može ni biti drugačije no u osami. Ali bi patrijarh trebao da kaže da posreduje fizički pri paljenju sveće jasno. Da budem jasniji, ostavljati priče tipa silazi plamen na sveću kako si predstavlja većina koja veruje u to čudo nije dobro, to je nekada moglo da ostane nedorečeno ali u ovo vreme brzog protoka informacija mislim da je štetno. A još ako nisam u pravu i da se ne izmoli tavorska svetlost onda je ovo veliki i čist promašaj patrijarha. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Април 19, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Април 19, 2017 Suma sumarum patrijarh je igrom zle sudbine neostvareni ministar turizma sa izrazenim osecajem za magiju /cirkus. A od suviska vremena usavrsio se da izigrava cudo jer svi dobro znamo da cuda u pravoslavlju ne postoje i sve je to jedan veliki biznis! Nego hvala vam sto ste se okupili u ovolikom broju tim povodom Ne obracajte paznju na ovaj post i samo tako nastavite Рапсоди, goranger, Жичанин and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Април 19, 2017 Пријави Подели Написано Април 19, 2017 пре 6 часа, Ненад. рече Па што онда оставити 14 'иљада постова исмевајући се томе? Ако ти је Православље последња рупа на свирали ваљда имаш много сврсисходнијих начина да искористиш своје време? pa, mora nesto i da se pise na forumu. ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 19, 2017 Пријави Подели Написано Април 19, 2017 пре 56 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Pa ako je u pitanju tavorska svetlost ne može ni biti drugačije no u osami. Gdje ode na tavorsku svjetlost. Tavorska svjetlost prolazi kroz jednu vrstu prozora i manifestuje se ljudima....pogadjaj dva puta koju. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Април 19, 2017 Пријави Подели Написано Април 19, 2017 Men' se svidja Didimovo vidjenje iako se ne slazem. Cela prica - hajde da iskopamo jedni drugima oci ko veruje ko ne, mislim da prosto vise govori o nama samima nego o Ognju, Svetom ili svetom svejedno. Iskreno ja bih se vratila par koraka u nazad. Bog je Rec, Logos, i On kad je cinio cuda, cinio je licno cuda. Dakle Hristos je iscelio peru perica miku mikica i ziku zikica. Nije demonstrirao silu. Svako od tih cuda rekla bih nosi odredjenu pouku svima, kad ih pogledate zbirno - da neko ne mora biti licno tu, da je dovoljno da se nekoliko njih skupi, da ne morate ni hodati ni gledati a mozete se i kao "lopov" usunjati...ono sto je bitno je motiv iz koga to radite i da Gospod gleda nasa srca. A konkretne manifestacije su samo to konkretne manifestacije koje zavise od coveka, podneblja, kulture, vremena, i svega redno. Dakle, za sve ima mesta. Razni su stanovi... Zasto je nekom Oganj obicna vatra, nekom nije, opet je uslovljeno raznim stvarima i ja tu nista ne bih dirala. U vreme kada je krenuo da se spusta Oganj, ici na hadziluk u Jerusalim bio je podvig, mnogo mesecni, podvig truda, odricanja, spremanja, nije bilo kliknes na rezervaciju, uskocis u avion i tu si. U tom smislu onima koji su imali toliko poverenja u Boga kao i u svedocanstva drugih toliko poverenja da se godinama spremaju za taj hadziluk, godinama odricu i sve redom mislim da je Bog itekako davao cudo, ali da je ono bilo mnogo vise od spoljasnje manifestacije u vidu Ognja. Plodovi Duha Svetoga su razni, a po plodovima poznacete sta je od koga. E sad nastaje problem, nama je danas sve dostupno, relativno lakse je otici tamo, i sad covek hoce dokaze, zasto da se cima, daj to prvo ja da ispitam i ispipam. Mislim, da u tome i lezi problem gledanja na ovo. Kome je stalo toliko da ispita, neka se skrpi i ode na licino mesto sto bi rekli, ko zeli, moze verovati onima koji su bili i doziveli nesto, ko ne zeli opet ne mora verovati nikome i sve tako redom. Ostaje Bog. Koji strpljivo ceka na nas pokret. U celoj prici za nas nije bitno da li je to Sveti Oganj ili obicna vatrica, bitno je sta cemo u bilo kom slucaju uraditi sa tom nasom mislju. Da li cemo u zelji da i drugi veruju demonstrirati silu, demonstrirati zelju da nekog mi promenimo nasilno, zelju da se dokazujemo, sporimo, glozimo ili ne. A ja se stvarno ne secam da su svetitelji nekog vukli za rukav da veruje, pretili paklom, vecnim mukama i ostalim tricama i kucinama. Da, znali su ljudi da se pobiju zbog zapete, no problemo ali su se tukli ljudi koji su vec bili vernici. Za mene to jeste Sveti Oganj, ali iz opet nekih mojih licnih razloga jer sam prosto ja takva. Za mene, ponovicu, za mene, to je podsetnik. Ako je Gospod morao u pricama da objasnjava apostolima koji su bili tu, koji su bili svedoci cuda, ako su oni posle svega ipak bili neverni, prevrtljivi, nepouzdani, sve do fakticki Pedesetnice, onda je silazak Svetog Ognja nesto kao podsetnik - Ja sam i dalje tu, Svedocim mirno svima, ko hoce nek podje za mnom, ko nece ne mora. Svedocanstvo prisutnosti i ljubavi Bozije. Zasto bas ovakvo svedocanstvo a ne kao sto klaud pita sa pravom - zasto ne isceli sve redom, svu decu sve ljude, zasto toliko patnje i bola... Moj odgovor zato sto to nije Njegov posao nego nas. Upravo tu ja vidim nasu ulogu kao i poJentu silaska Ognja - da nas nauci da smo mi ti koji ovde treba da budemo upravo kreativni, spontani, stvaraoci, da smo mi ti koji treba da zasucemo rukave a ne da pasivno cekamo da nam padne s neba, da smo mi ti koji hrane gladne, oblace gole i posecuju bolesne. Prica je isla vako od pamtiveka - zemlja, planeta, ovakva divna i strasna kakva je sada, je mesto na kome Bog ne vlada. Mi kazemo u molitvi - da bude Oce volja tvoja na zemlji kao i na Nebu, ali zaboravljamo da smo mi ti koji treba da se potrude za to, ne da On nesto uradi. Mi smo u nasem sklopu vere jelte, ovde dosli jer smo bili neposlusni, nezreli, halapljivi, gordi i svasta nesto i prosto zlo, patnja, bolest, umiranje su realnost ovog sveta. Odgovornost da tako ne bude nije na Bogu nego na nama. On nam je davao kroz istoriju putokaze - zakone, saveze, upozorenja proroka, pa nam je poslao i Svog Sina da nas poduci - ok, ljudi ste volim vas al ajde da ja to vama u pricicama objasnim ne ide vam kapiranje. I sve ono sto je On radio nije radio da demonstrira silu nego kao pokaznu vezbu sta je nas posao. Da negujemo, bodrimo, pomazemo, da imamo pre svega poverenja. Ceo Novi zavet je ogromna lekcija poverenja - od rodoslova do cuda, da se postepeno ucimo poverenju. Kroz to poverenje smo i primili veru, kroz to poverenje se krstavamo, zahvaljujuci tom poverenju verujemo... Zato je to vera - imamo poverenja, u nase pretke, nase bliznje, nase prijatelje, nase.... Nije naucni rad, nije dokaz, nije teorija i na slobodu je. Ko moze i hoce poveruje, ko ne moze ili nece, ne poveruje. A sve dalje je opet stvar poverenja, jer ne postoje uzrocno posledicne relacije ako mi ovo onda Bog ono. Da zavrsim ako neko veruje u Sveti Oganj - sjajno, neka mu ta vera pomogne da plodovi njegove vere budu sto bolji, ako neko ne veruje opet sjajno - ne znaci da ce zbog toga doneti manji plod vere. Plodovi vere sigurno nisu suptilno ubadanje neistomisljenika, podbadanje, prebacivanje (ne)vernicima, drugacijima... Paradoksologija, Жика, "Tamo daleko" and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Април 20, 2017 Пријави Подели Написано Април 20, 2017 пре 2 часа, Дидим рече Не боде ми очи што постоје хришћани који су сујеверни, то је наша свакодневица. Што се тиче оног верници-атеисти, то је моје искуство, не знам зашто ми не верујеш? Ја нисам рођен у време комунизма, па не знам како бих се у таквом атеистичком друштву провео као верник, али знам да сам као верник имао више проблема са другим верницима (тј. декларисаним верницима) него са атеистима. А што вероватно и није неко чудо јер се 90% људи у држави декларишу као верници, а сви добро знамо какви су људи око нас. ПС Чини ми се да смо на погрешну ногу повели разговор, осећам непријатељство са твоје стране. Ако је из пакости, ОК, али ако је неки неспоразум или ако сам те нечим увредио, кажи да поправим или појасним... или се извиним. Ја не верујем у Благодатни Огањ, мислим да је у питању обмана и гарантујем да ће у наредним годинама или деценијама да се читава прича претвори у причу о симболичном силаску Огња или Духа Светога у наша срца и да ће се веровање да се то дешавало буквално прогласити за безазлено незнање прошлог доба. Ја не убеђујем друге да је то тако, ја само кажем шта мислим, а нека верује ко у шта хоће. Не ругам се другима, не називам патријарха мађионичарем, али одбијам да патријарха јерусалимског посматрам као безгрешног рим-папу и не дозвољавам да неко моју веру доводи у питање јер не верујем у чуда за која мислим да су лажна. Можда нису лажна, али ја мислим да јесу, не осуђујем никога, а мени нека суде Бог или аругменти. Да ли је то ОК? Значи ти оне који верују и Благодатни Огањ, ипак, сматраш сујевернима? све је ОК, широко ти поље... Искрено, ја не разумем вернике који у парохијској заједници имају толике проблеме са браћом и сестрама... а мање проблема са атеистима у кафани или на послу, или тачније не разумем такву парохијску заједницу, нешто онда ту није у реду. Не кажем да нема и таквих парохија, али онда, дефинитивно ту нешто дебело шкрипи, све од епископа, попа, па до лаика... илити обрнуто... Никаквог непријатељста нема са моје стране брате мој драги, чини ми се да си ти малкице (пре)осетљива особа... ничим ме ниси увредио, никаква пакост није у питању, само сам покушао мало у сликама да појасним појаве Огња и Светлости ( а за неке само ''ватре''), још од давнина, па до данашњег дана... Ствар је више него једноставна, ти у то не верујеш, имаш разлоге за то, то је твоја слобода. Бујрум - штоноби рекли муслимани али, упозоравам те, да онда не слушаш ни шта ти црква вели на ту тему: http://www.spc.rs/sr/blagodatni_oganj Чак и гарантујеш да ће у наредним годинама или деценијама све ово око ''огња'' бити проглашено у безазлено незнање прошлог доба... Е, види, немој да се љутиш, али ја мислим да ту дебело ниси у праву, тачније да по овом питању грешиш дибидус! Јер, у православљу је или да, или не, (нема трудна сам мало), или Благодатни Огањ пали кандило, или га неким (намерним) триком пали патријарх јерусалимски? Видиш је верујем да се то Бог јавља малобројним и моловерним, али искреним! ''Верујем, помози Господе моме неверју''! "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Април 20, 2017 Пријави Подели Написано Април 20, 2017 пре 2 часа, Дидим рече @Голуб, а пропо онога верници-атеисти: Погледај само на претходних неколико страница понашање једног атеисте и понашање неколико верника, па сам реци да ли сам претерао кад сам дао ону квалификацију. Брате драги, изгледа да си ти баш преосетљив, али ова нека пискарања по форуму немају никакве везе са животом! Чини ми се да ти врло лако доносиш закључке на основу површних ''аргумената'' и површног дружења са атеистима и ткз. верницима... Живот је много озбиљнија појава, и питам се има ли иједан озбиљан православни верник који за себе може рећи да је верник? Иначе да би упознао неког човека, треба да са њим поједеш у нормалном животи 300 кг соли... Илити да заједно са њим одеш пешке до Јерусалима и потржите јерусалимског патријарха и искерно му изразиш своју сумњу у Огањ Благодатни, и искрено га питаш како то он пали кандило? Дијана. је реаговао/ла на ово 1 "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Април 20, 2017 Пријави Подели Написано Април 20, 2017 @Волим Сина Божјег: Шта значи "таворски" (може и линк ако је питање глупо)? Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
елТорнеро Написано Април 20, 2017 Пријави Подели Написано Април 20, 2017 пре 7 часа, Лапис Лазули рече Suma sumarum patrijarh je igrom zle sudbine neostvareni ministar turizma sa izrazenim osecajem za magiju /cirkus. A od suviska vremena usavrsio se da izigrava cudo jer svi dobro znamo da cuda u pravoslavlju ne postoje i sve je to jedan veliki biznis! Nego hvala vam sto ste se okupili u ovolikom broju tim povodom Ne obracajte paznju na ovaj post i samo tako nastavite Још јуче, у име овога што си рекла, сам хтео да те замолим да ми опростиш што сам учествовао у блаћењу овако лепе теме. Опрости ми сестро Христа ради, мир ти желим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Април 20, 2017 Пријави Подели Написано Април 20, 2017 @Јелена011, Управо тако. За мене је свет и благодатан сваки пламен свеће у Цркви упаљен у молитви, преко пламена неке друге свеће коју је неко други упалио у својој молитви. Свет ми је пламен вере који носимо у себи. Свето ми је туђе лично схватање вере и Бога... Управо зато и пишем Благодатни Огањ великим словима, не стављам га под знаке навода, не говорим "такозвани" и слично. Мојој баки је било важније да не узме иглу на "црвени дан" него да се причести и није говорила причест него "пречест", а била је бољи хришћанин и више испуњена љубављу и благошћу него што ћу ја икада бити. Имала је своје неке ситне сујеверне ритуале и предрасуде којима је доказивала своју љубав према Богу и није у томе била напорна и малтретирала друге, него их је држала за себе. Саветовала је оне који су хтели да чују, а ако неко није, није се љутила. Ко сам сад ту ја да јој попујем како је оно што она ради "погрешно"? Али да се појави неко са стране и пита ме да ли је у томе суштина хришћанства и да ли тако треба, нормално да ћу му рећи да мислим да тако не треба. Иста ствар и са Благодатним Огњем. Јесте, упоредио сам преглед просторије од стране израелских власти са прегледом мађионичаревих реквизита јер је у питању церемонијалан преглед. Не лажимо се, не долазе тамо са инструментима и псима трагачима да ураде темељан претрес, нити темељно претресају патријарха, то би било непримерено. И рекао сам да за мене јерусалимски патријарх није оно што је за католике папа - неко коме се треба покоравати и ко је безгрешан кад говори о црквеним питањима. Али то не значи да поредим патријарха јерусалимског са мађионичарима, нити да га не поштујем. Ја штавише мислим да је човек у великој невољи и дилеми око свега овога, јер шта ће бити са блискоисточним православцима ако се ово покаже као "превара"? Можда то свих ових векова није била свесна обмана, можда су људи изводили ритуалну радњу кроз молитву, а крајње несвесни да изводе хемијску реакцију? На крају крајева, апсолутно смо несвесни у ком правцу ће ићи научна открића, ено већ има документарних филмова о томе који показују да вода поприма уређенију молекуларну структуру ако су око ње окружени смирени људи са смиреним мислима. Ако се покаже и да је освећење воде природан процес повезан са физиком, да ли то аутоматски значи да је превара? Зато ја ни по питању Благодатног Огња не бих био оштар. На крају крајева, тамошњим хришћанима је верски живот пун много већих искушења него нама под нпр. Турцима и ако им је вера у ово чудо помогла да остану хришћани, у чему је онда зло? Ено, на овом форуму се воде теолошке теме о томе да ли се васкрсење догађа у једном "вечном сада" у димензији већој од нашег простора и времена или ће се догодити у овом свету у будућности... Па постоји ли душа или не? Многи људи су опстајали као хришћани верујући да након смрти душом одлазимо у рај или пакао. Ако се то испостави као нетачно, да ли су живели у лажи или у крајње небитној заблуди коју ће свакако будуће генерације кориговати? Живимо у флуидном свету, шире се знања и ту нам је највећи хришћански испит да препознамо шта су у хришћанству константе, а шта ослонци... као оне "штице" које користе рибари, дугачки штапови које забадају у речно дно како би на њих привезали чамац или запамтили где су оставили мрежу, а које по потреби премештају са лошијег места на боље. "Tamo daleko", Јелена011 and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Април 20, 2017 Пријави Подели Написано Април 20, 2017 @Голуб, Нисам осетљив, него су ови "виртуелни" разговори специфични, иако све напишемо црно на бело, много више има неспоразума него кад двоје људи виде једно другом очи и чују глас и тон којим се нешто говори. Неко седне за компјутер одморан на годишњем одмору, неко нервозан због неког разлога, некоме нечији одговор неком другом буде окидач да изазове негативну реакцију... Зато питам да ли сам написао нешто увредљиво и видим и сам да иако пазим шта пишем, опет употребим неку реч или поређење које није прикладно и некога може увредити. На пример баш то са сујеверјем, јер сам назвао Благодатни Огањ сујеверјем (тачније, написао сам да ја мислим да је сујеверје) и тиме га нехотице ставио у исти кош са глупостима да ће, не знам, састругана боја са очију светаца на фрескама исцелити болесног. Али ја кад сам оно писао, мислио сам на безазлена (али ипак нетачна) сујеверја, попут оних од моје баке која споменух горе. Такође нисам хтео да увредим добре вернике (у које и себе нескромно сврставам) тиме што сам написао да сам се више сретао са лошим људима који су верници, него који су атеисти. Можда те људе ти не би ни назвао верницима јер, на пример, у себи не носе ниједан узор ни квалитет хришћанске вере, све верују погрешно, а у Цркву и не иду а Божић и славу прослављају као пијанку, али ја их назовем верницима јер се на попису изјасне као православни хришћани, јер ипак славе Божић и славу и јер у својој глави ипак верују да Бог постоји и то јавно говоре. Ја познајем врло мало декларисаних атеиста, на доста од њих сам наишао на интернету, дакле нисам их упознао него читам шта пишу. Кажем, можда је у време СФРЈ декларисаних атеиста било много више, па је слика била другачија... А и оно је била моја реакција на упадицу "атеизам = сатанизам" човеку који се културно понаша, логички резонује и никога не вређа... чак има и изузетно поштовање према хришћанству и одлично га познаје. По чему је Клаудкинг... Cloudking, не знам како ћирилицом да откуцам, сатаниста, а није сатаниста онај ко га оптужује за сатанизам? Или ако знамо да је гордост отац свих грехова и да је у питању грех који је од Арханђела Светлости и "Печата Савршенства" направио Сатану, како себи као верници смемо дозволити гордост у комуникацији са иноверницима или неверујућима? Можда је таква моја генерација, можда су такви људи на које наилазим, али нисам толико често наилазио на људе који у име атеизма пропагирају насиље, протеривање, убијање, али свакодневно наилазим на православне Србе који говоре кога треба забранити, кога треба "по кратком поступку", кога треба истерати и сл. Чак и заклати. Шта све говоре по друштвеним мрежама људи који се верски и национално изјашњавају као ти и ја, оно је да се човек запита ко су ти људи и у каквом окружењу су упознали такво српство и такво православље. И ту не лажем, због таквих сам научио да искључим једно уво и затворим једно око. За атеисте такве филтере нисам морао да примењујем, једноставно - не дирам те, не дираш ме. Golub, Paradoksologija and "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rašo Написано Април 20, 2017 Пријави Подели Написано Април 20, 2017 Z Записано је да се 1549. године десио један од многобројних покушаја да се православним оспори право да молитвом призову благодатни огањ. Турски султан Мурат потплаћен је од стране јерменских монофизита да православном патријарху не дозволи приступ светом гробу, односно да те године јерменски патријарх призове благодатни огањ. Јерменски патријарх је узалудно молио унутар цркве и светог гроба Господњег док је Софроније, партијарх Јерусалимски стајао пред вратима цркве и молио се поред једног од стубова на улазу. Стуб се одједном расцјепио и из њега је изишао огањ који је припалио свијећу коју је патријарх Софроније држао у рукама. Овај стуб је и данас на истом мјесту као и 1549. и цркву се не може ући а да се не примјети и помене овај догађај. Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 20, 2017 Пријави Подели Написано Април 20, 2017 пре 2 часа, Дидим рече @Волим Сина Божјег: Шта значи "таворски" (може и линк ако је питање глупо)? pa ja retko cuvam tekstove, kod mene je samo ono što u glavi ponesem čekajući Gospoda. Kažu da su neki u tihovanju i molitvi u stanju da vide nestvorenu energiju što bi po Sv. Palami trebalo u prevodu da znači da vide samoga Boga. Amfilohije Radović govoreći o Sv.Palami i njegovom osvrtu na nestvorene energije kaže da su te energije sami Bog. Tavorska svetlost kada se Hristos probrazio pred učenicima je takva svetlost, tj. dejstvo nestvorenih energija. Ja ne mislim da ta svetlost pali sveću iako naravno može kao što je zapalila kupinu koju imamo svedočanstvo u starom zavetu ali mislim da patrijarh pali sveću tek posle kad izmoli i kad se pojavi ta svetlost. Ona je plave boje posle prelazi u mnoštvo boja koje se prožimaju, to nijedan slikar ne može nacrtati, otud Bogonadahnuto Palamino viđenje PROŽIMANJA LIČNOSTI SVETE TROJICE. To je duboko prihvaćen bogoslovski koncept jer Boga kao suštinu niko ne može videti i on je nama nedostupan kao takav a kao delo njegove volje energije on je nama vidljiv jer je ta volja energija delo stvorilo svet. Postoje stvorene i nestvorene energije koje su vidljive za nestvorene energije kažemo da su sami Bog a čudo pri blagodatnom ognju bi trebalo da bude u tome što nikada nije izostala svetlost ko god da je bio patrijarh uspeo je da izmoli za tu svetlost (vidljivu nestvorenu energiju). Što je zaista pravo i istinsko čudo jer izmoliti za tavosrku svetlost nije isto što i otići u grad i nadati se da ćeš u nekoj od 10 000 prodavnica naći parče hleba da kupiš. eto ukratko.... Жика, Rašo, елТорнеро and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aleksandar Cvetkovic Написано Април 20, 2017 Пријави Подели Написано Април 20, 2017 Da stvarno zele, oni bi nam otkrili kako patrijarh pali blagodatni oganj, a posto ne zele, sve ostaje skriveno i velika tajna. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 20, 2017 Пријави Подели Написано Април 20, 2017 пре 55 минута, Rašo рече Z Записано је да се 1549. године десио један од многобројних покушаја да се православним оспори право да молитвом призову благодатни огањ. Турски султан Мурат потплаћен је од стране јерменских монофизита да православном патријарху не дозволи приступ светом гробу, односно да те године јерменски патријарх призове благодатни огањ. Јерменски патријарх је узалудно молио унутар цркве и светог гроба Господњег док је Софроније, партијарх Јерусалимски стајао пред вратима цркве и молио се поред једног од стубова на улазу. Стуб се одједном расцјепио и из њега је изишао огањ који је припалио свијећу коју је патријарх Софроније држао у рукама. Овај стуб је и данас на истом мјесту као и 1549. и цркву се не може ући а да се не примјети и помене овај догађај. Hehe, potplatili turakog sultana? Cime? Sta ti mozes da das turskom sultanu a da on to vec nema? I zbog cega? Da ne dozvoli pravoslavnom patrijarhu ulaz na sveti grob? Boli ga uvo, bas ce sultan da se bavi time. Sultan stvarno nema preca posla nego da se bavi takvim stvarima. Secam se kad je Mark Cukerberg fotkao svoje dete kako prima vakcinu a antivakceri odma rekli kako je potplacen da to radi Eeej, Cukerberga neko potplatio...:) Isto ko turskog sultana... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука