Aleksandar Cvetkovic Написано Април 17, 2017 Пријави Подели Написано Април 17, 2017 пре 2 часа, Дидим рече А пропо онога што је ЕлТорнеро написао, мислим да сам ти и ја дао одговор на питање које си поставио. И ако треба, поновићу: да, као верник препознајем ту ствар као превару. Али због тога што мислим да је превара, нећу да улазим у рат са људима који у то верују и мислим да је то погрешно. И такође ми се чини исто што и ЕлТорнеру, да ти је више стало до препирке него до одговора и то ми се не допада. Ja ne mislim da je blagodatni oganj prevara! Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Икар Губелкијан Написано Април 18, 2017 Пријави Подели Написано Април 18, 2017 И? елТорнеро је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Април 18, 2017 Пријави Подели Написано Април 18, 2017 пре 11 часа, Aleksandar Cvetkovic рече Ja ne mislim da je blagodatni oganj prevara! Е па ја сам верујући православни хришћанин и мислим. Али ме не оптерећује много јер не видим да изазива ишта лоше у људима. Поготово овде у Србији, где буди наду да негде тамо далеко, на другом крају света, постоји нека света земља где се дешавају чуда и да је то наговештај будућег живота. И мој одговор теби у вези са свим тим скривањем и мистиком целог феномена у доба када смо са сваким кутком света повезани са једним кликом рачунара и кад добијамо фотографије са Марса и Месеца јесте да је у питању скривање нечега што је чудо у истом оном смислу у ком је и куцање нашег срца чудо, дакле нечега што би свако могао да уради кад би видео како. И мислим да ће се то ускоро полако и открити, само да се смисли одговарајућа прича и објашњење и мислим да је и то разлог зашто је наша црква прилично уздржана према овоме. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Април 18, 2017 Пријави Подели Написано Април 18, 2017 пре 14 часа, Дидим рече да, као верник препознајем ту ствар као превару. Али због тога што мислим да је превара, нећу да улазим у рат са људима који у то верују и мислим да је то погрешно. У ком смислу мислиш да је превара, натприродна - демонска или природна - људска? - , да као патријарх јерусалимски зна којим процесом се пале свеће, али неће да квари вековну традицију коју ватрица има? Немам став, али мени се никад није свиђала ова церемонија и сва та ватрена еуфорија, не знам да објасним зашто, а опет сам Православац. Немам жељу да будем тамо, пре бих на Голготу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 18, 2017 Пријави Подели Написано Април 18, 2017 "Tamo daleko" and Lady Godiva је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Април 18, 2017 Пријави Подели Написано Април 18, 2017 пре 2 минута, todor рече У ком смислу мислиш да је превара, натприродна - демонска или природна - људска? - , да као патријарх јерусалимски зна којим процесом се пале свеће, али неће да квари вековну традицију коју ватрица има? Немам став, али мени се никад није свиђала ова церемонија и сва та ватрена еуфорија, не знам да објасним зашто, а опет сам Православац. Немам жељу да будем тамо, пре бих на Голготу. Природна, тј. људска и да у њој нема ничег злонамерног, него баш то, да се не квари вековна традиција. Знаш оно, као кад детету за Ускрс сакриваш поклоне по дворишту и башти, да мисли да му их је "Зека" донео и све је то супер док је дете мало. Али кад има више деце, па старија почну да сумњају и постављају питања, а млађа се и даље радују, шта радити? Да ли свесно обмањивати старије или уништити радост млађима? Или намигнути старијима и у строгом поверењу им открити тајну. Е то "намигивање" се око благодатног огња догађа већ 200 година, од оног руског свештеника који је отишао у Јерусалим да види чудо, па се вратио разочаран и одбио да пише детаље јер би за опстанак тамошњих православаца у муслиманском мору било погубно да падне и зрнце сумње на тај догађај који им даје снагу да се одупиру иноверним искушењима из године у годину. Па она прича за оног калифа који је изјавио да ће да уђе у олтар, па ако се спусти огањ да ће лично прећи на православље, а ако види да је обмана, да ће сва европска штампа за то сазнати, па је одустао од те намере кад је добио "донацију" од Јерусалимске патријаршије и оставио традицију да се обавља као и дотад, без мешања муслиманских власти. Да ли сам патријарх зна, ја не знам, али ако је имао хемију у школи вероватно зна. Док патријарх пре 150 година можда није знао, јер је тад као чудо могло да прође и бацање грумена натријума у воду и експлозија која тад настане. Мислим да се и зато у СПЦ не придаје толико велики значај Благодатном Огњу као на истоку, јер сам лично имао прилику да чујем како школована свештена лица о овоме кажу да ту нису чиста посла и да треба у своје двориште да гледамо, а блиски исток да оставимо блиском истоку. Било је од стране неких кругова покушаја да се и код нас пренесе култ благодатног огња тако што се авионом преносио из Јерусалима, али се са тиме мало прикочило. На пример, Благодатни Огањ не пече и како сад објаснити људима у Београду који га узму на своју свећу да он ипак пече и изазива опекотине? Што је и логично, јер не гори ватра сама од себе у ваздуху, него фитиљ свеће коју си донео, а постоји јасан закон физике и хемије која је температура потребна да би се тај фитиљ запалио и да након тога гори температуром од 1000 степени којом не да можеш да се опечеш, него и да се запалиш ако имаш браду или дужу косу. Постоји пламен који не пече, али то је када се запале посебни материјали, попут оних "куглица" за кућне трикове које могу да се поруче преко интернета. Жика, Натан and Justin Waters је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
елТорнеро Написано Април 18, 2017 Пријави Подели Написано Април 18, 2017 пре 13 минута, Дидим рече Природна, тј. људска и да у њој нема ничег злонамерног, него баш то, да се не квари вековна традиција. Знаш оно, као кад детету за Ускрс сакриваш поклоне по дворишту и башти, да мисли да му их је "Зека" донео и све је то супер док је дете мало. Али кад има више деце, па старија почну да сумњају и постављају питања, а млађа се и даље радују, шта радити? Да ли свесно обмањивати старије или уништити радост млађима? Или намигнути старијима и у строгом поверењу им открити тајну. Е то "намигивање" се око благодатног огња догађа већ 200 година Како си разрешио то да у овоме што велиш, превари, учествују Јевреји и иноверни других конфесија, јер ако православни варају зашто би их подржали у томе? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Април 18, 2017 Пријави Подели Написано Април 18, 2017 пре 46 минута, Дидим рече Е то "намигивање" се око благодатног огња догађа већ 200 година, од оног руског свештеника који је отишао у Јерусалим да види чудо, па се вратио разочаран и одбио да пише детаље јер би за опстанак тамошњих православаца у муслиманском мору било погубно да падне и зрнце сумње на тај догађај који им даје снагу да се одупиру иноверним искушењима из године у годину. Али зато теби није тешко да пишеш детаље иако ниси ни био, ни видео. елТорнеро, Aleksandar Cvetkovic and Дијана. је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aleksandar Cvetkovic Написано Април 18, 2017 Пријави Подели Написано Април 18, 2017 Da li sa patrijarhom ulazi zajedno da se pomoli i nepravoslavni, patrijarh, monofizit, kopt? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Април 18, 2017 Пријави Подели Написано Април 18, 2017 Jedna od teorija kaze da Izraelci ne pretresaju Patrijarha jer im ne odgovara da se dokaze kako je oganj prevara. Razlog 3 milijarde evra koje Izrael zaradi od turista u tom periodu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Април 18, 2017 Пријави Подели Написано Април 18, 2017 пре 17 часа, Дидим рече И ако треба, поновићу: да, као верник препознајем ту ствар као превару. Ako je prevara što je katolici ne izvedu? Рапсоди, елТорнеро and Лапис Лазули је реаговао/ла на ово 3 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
елТорнеро Написано Април 18, 2017 Пријави Подели Написано Април 18, 2017 пре 16 минута, grigorije22 рече Jedna od teorija kaze da Izraelci ne pretresaju Patrijarha jer im ne odgovara da se dokaze kako je oganj prevara. Razlog 3 milijarde evra koje Izrael zaradi od turista u tom periodu. Мислиш да зато нису уништили сваки траг Господњи, у Јерусалиму и околини, због бизниса? Зар то не би био рецепт за заједницу свих конфесија, само да се преслика, заједница на корупцији и превари? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 18, 2017 Пријави Подели Написано Април 18, 2017 Vera koja se oslanja na cuda, je vrlo, vrlo slaba vera... Огњен and елТорнеро је реаговао/ла на ово 2 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 18, 2017 Пријави Подели Написано Април 18, 2017 пре 3 минута, cloudking рече Vera koja se oslanja na cuda, je vrlo, vrlo slaba vera... Па у неком смислу се слажем, али да си ово видео вероватно би оставило утисак: ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
елТорнеро Написано Април 18, 2017 Пријави Подели Написано Април 18, 2017 пре 26 минута, cloudking рече Vera koja se oslanja na cuda, je vrlo, vrlo slaba vera... Тачно, она су ту да је изазову, оправдају, и појачају. Мени не требају спектакли, довољна су ми малецка чуда, то Бог прича са нама, и срећан сам када ме дотакне и Његов најслабашнији шапат. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука