Jump to content

Препоручена порука

пре 2 минута, елТорнеро рече

Молим вас, не пренебрегавајте "ситнице", човек је позван да постане бог по благодати, а не Бог. Јако је важно то једно мало или велико слово.

Dobro, to je to, kako kazes, Bog po blagodati, sto je i sustina ucenja sv.Palame i predanja. Oko ovoga se nadam, svi slazemo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Управо сада, Bokisd рече

Dobro, to je to, kako kazes, Bog po blagodati, sto je i sustina ucenja sv.Palame i predanja. Oko ovoga se nadam, svi slazemo.

Ти баш не чујеш, један је Бог са великим "Б", сви други богови су са малим "б", па и они који то постају по Божијој благодати.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, елТорнеро рече

Ти баш не чујеш, један је Бог са великим "Б", сви други богови су са малим "б", па и они који то постају по Божијој благодати.

Dobro. Vise obracam paznju da nesto dogmastki definisem sto pravilnije, ( msilim da je vazno u raspravi ), pa ne obarcam paznju na takve 'sitnice'.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Августин рече

А постоји ли Бог.Мислим где је Бог да ли је он суштина или енергије или збир суштине и енергија.

Bog je i jedno i drugo.Nema zbira.Kroz energije se reflektuje suština ali energija ne otkriva stvarni lik da tako kažem.Kao što recimo knjiga reflektuje piščev um al ne možeš kroz knjigu,knjige od nekog pisca da u potpunosti otkriješ njegovu ličnost.Da bi je u potpunosti otkrio morao bi da postaneš on.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Августин рече

Узми мало па читај књиге а не само приручнике.

Уби човека! Он потрча, саплете се и паде! :))

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

Zanimljivo je da su se i protvnici Palamini, ovako pogrdno obracali njemu i svim Svetogorcima koji su prakticno primenjivali ovo ucenje o obozenju coveka kroz netvarne energije Boga.

Палама није био у праву. Ево шта пише у 2Пт 1, 4: Кроз које су нама дарована драгоцена и превелика обећања да кроз њих постанете причасници божанске природе, избегнувши похотну трулеж у свету.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Zoran Đurović рече

Палама није био у праву. Ево шта пише у 2Пт 1, 4: Кроз које су нама дарована драгоцена и превелика обећања да кроз њих постанете причасници божанске природе, избегнувши похотну трулеж у свету.

Причаснике доживљавам пре као госте за трпезом код Домаћина, а овде ми изгледа као да је на трпезу изнет сам Домаћин. Можда ми је то од поста па мислим само о клопи. Молио бих појашњење.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Августин рече

Ја више нећу да расправљам са Тобом због два разлога

1.Потпуно си неупућен у литературу рецимо Јевсевија Поповића, кога непрекидно поново издају, користе и студенти БФ.

2.Твој аргумент је да тако учи Црква ,а ниси баш са тиме упознат.

Аргумент да нешто прихвата Света Гора није никакав аргумент јер Света Гора нема сталног портпарола који је нека труба истине.Велик део Свете Горе је прихватао и ономатодоксију,па су се и тукли око тога па то није догма.Узми мало па читај књиге а не само приручнике.

Primijetio sam da većina vjernika uzimaju za dokaz svoje teorije ,viđenja i mišljenja svetaca ..kao primjer: svetogorci tako rade ili kod katolika viđenja Čistilišta itd. I nešto što je zbunjujuće u ovom...viđenja koja imaju pravoslavni i katolički svetac o istoj stvari mogu biti različiti. Svaki od njih ne odstupa od učenja svoje crkve a opet nemoguće da su oba u pravu.

Vjerojatno je teolozima ovo jasno...ali kako obična raja ovo da shvati kad uzme da čita biografije svetih. 

A s druge strane običan i priprost vjerničkoj narod u nekoj svojoj narodnoj mudrosti nikad neće reći da treba krštenog ponovo krstiti. Možeš samo čuti, " krst na krst ne ide" ili Bog je jedan itd. Možda jadni i neznaju da su sinkretisti.:))

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Zoran Đurović рече

Pa lepo kaže sv.Petar,to kaže i Palama,pričasnici božanske prirode kroz opštenje sa Božanskim energijama.Tako da je Palama ipak bio u pravu.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Августин рече

Аргумент да нешто прихвата Света Гора није никакав аргумент јер Света Гора нема сталног портпарола који је нека труба истине.Велик део Свете Горе је прихватао и ономатодоксију,па су се и тукли око тога па то није догма.Узми мало па читај књиге а не само приручнике.

Ovaj deo si dodao kasnije.

Argument jeste,  da je ovo ucenje postalo deo duhovnog predanja Svete Gore ( i ne samo nje ), kroz takozvanu Isusovu molitvu ili to' gledanje u pupak koje si naveo, a koje je pogrdni naziv koji su koristili za svetogorske monahe,  upravo protivnici ovog Palaminog i crkvenog ucenja.

Dakle, prirucnik  je brate, upravo to predanje o duhovnoj komplentaciji koje postoji vekovima, ne samo na Svetoj Gori, nego u celom Istocnom hriscanstvu i koje je postalo  poznato kao ISIHAZAM.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Isihazam

Koliko se secam njegovi predstavnici su svetitelji : Palama, Grigorije Sinait i njegovi ucenici sinaiti koji su dosli u Srbiju sv. Kneza Lazara i sirili isihazam. Zatim, Калист патријарх Цариградски, sv. Maksim Kapsokalivit , ruski podviznici koji su se podvizavali na Svetoj Gori, sv. Pajsije Velickovski, zatim sv. Ignjatije Brjancaninov i monasi Optinskog manastira i tako dalje.

Jednostavno, prevelika knjiga je u pitanju.....:945729:

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, Августин рече

Ја више нећу да расправљам са Тобом због два разлога

1.Потпуно си неупућен у литературу рецимо Јевсевија Поповића, кога непрекидно поново издају, користе и студенти БФ.

2.Твој аргумент је да тако учи Црква ,а ниси баш са тиме упознат.

Пријатељу, учешће у нествореним енергијама Бога Тројице је емпиријско, саборски потврђено и свако ко га доводи у питање, богохули. Уопште није  тачно да се оно само понегде практикује, већ се практикује свуда, у целој Цркви. Писци византолози које ти наводиш (на страну то што не видесмо ни један цитат, већ само твоје тврдње) су махом на антипаламитским позицијама, али ја сада први пут чујем да нам Острогорски и Успенски требају бити већи ауторитети од св. Паламе и свих исихаста од апостола Павла на овамо. Ти писци које ти наводиш у Цркви вреде таман колико и јеретик Варлаам, и његова пропала сабраћа Георгије Акиндин и Димитрије Кидон. Тако да, пријатељу,није лепо да хулиш. Иначе, кад смо већ код нестворених енергија Божјих, ја ти главом јемчим да оне постоје, да се у њима може учествовати јер сам и сам имао то искуство. Нема тог стрељачког строја пред ким бих ово оповргао јер нема тог живота који би ову благодат могао да учини сувишном. Драго ми је да твоје друштво коначно  открива своје право лице.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Koliko se secam njegovi predstavnici su svetitelji : Palama, Grigorije Sinait i njegovi ucenici sinaiti koji su dosli u Srbiju sv. Kneza Lazara i sirili isihazam. Zatim, Калист патријарх Цариградски, sv. Maksim Kapsokalivit , ruski podviznici koji su se podvizavali na Svetoj Gori, sv. Pajsije Velickovski, zatim sv. Ignjatije Brjancaninov i monasi Optinskog manastira i tako dalje.

U kom apsketu zivota, ucenje ove ekipice pocev od Palame moze da se primjeni na zivot hriscanina u civilizaciji?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Zoran Đurović рече

Палама јесте био у праву. Јамчим главом. Лично сам то доживео. На страну моје искуство, учење је саборски потврђено и практикује се у целој Цркви. Ко тврди супротно, сам се искључује из Цркве. Заиста се дивим твојој храбрости.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Кратос рече

Pa lepo kaže sv.Petar,to kaže i Palama,pričasnici božanske prirode kroz opštenje sa Božanskim energijama.Tako da je Palama ipak bio u pravu.

наведи ми из Петрове реченице где он то каже?

Палама негира да можемо да постанемо причасници божанске природе, или ти ниси читао Паламу?

Можда ти помогне Боксит?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Justin Waters рече

U kom apsketu zivota, ucenje ove ekipice pocev od Palame moze da se primjeni na zivot hriscanina u civilizaciji?

То је учење Цркве. Ја просто не верујем својим очима и ушима. Дивим се вашој храбрости. Емпиријско и саборно потврђено учење Цркве називати учењем "екипице" и Цркву сводити на екипицу. Људи, бојите ли се Бога, забога???

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...